alternativní operační systém

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jakub Ježek 2IT Ubuntu. Co je Ubuntu?  Ubuntu je operační systém založený na kernelovém jádře a unixové struktuře  Je distribuován pod licencí GNU-GPL.
Advertisements

Zoner Foto Studio Bohumil Bareš.
Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
* Nejdůležitějším krokem při výběru počítače je uvědomit si, za jakým účelem nám bude sloužit. * Stolní nebo přenosný? * Jaký výkon budu potřebovat? *
Licenční politika Pro výuku devátého ročníku ZŠ Vypracoval: S.V.
* Jedná se o aplikační software, který umožňuje střih a další zpracování videozáznamů a jejich export do různých formátů, případně i finalizaci DVD. *
Informatika Licence pro používání software Počítačová kriminalita.
Kateřina Svobodová a Markéta Pospíšilová
SOFTWARE operační systémy
VY_32_INOVACE_46_Software_PC. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar ZŠ Na Planině 1393/3, Praha 4 Krč Zdroj obrázků: Alfacomp.cz (pokud není uvedeno jinak)
* V dnešní době se používá především ve významu digitální technika * Co to vlastně je? * počítače, tablety * periferie počítačů * mobilní telefony * navigace.
Operační systém Linux.
INFORMATIKA - PC 6. Ročník Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha vyučující informatiky a komunikační technologie 1.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
ÚVOD DO LINUXU 1 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Co je Linux? Základní pojmy
Historie operačních systémů Fiala Filip, 4.C. 50. léta Počítače bez OS Programy se psaly pro konkrétní počítače, často v binárním kódu Až ke konci 50.
Operační systémy.
Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Software – úvod.
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Co jsou to multimédia Bohumil Bareš.
Debian Unixová distribuce. Historie První zmínka pochází z 16. srpna Zakladatelem je Ian Murdock, který v té době studoval na univerzitě. Je vytvářen.
* Slouží pro vytváření a úpravu textových dokumentů. * Dnešní pokročilé textové procesory umožňují do dokumentu vkládat kromě textu i obrázky, videa,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Internetový prohlížeč
Chytrý telefon. * V českém překladu „chytrý telefon“ je mobilní telefon, který využívá pokročilý operační systém a aplikační rozhraní, které umožní instalaci.
GNU /Linux Jakub Konečný Simona Bartková. CO nabízí? moderní koncepce stabilní systém svoboda použití žádné viry žádný spyware ohromná základna aplikací.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Licencované a volně šířené programy, autorské právo.
Bezpečnostní pravidla při používání internetu
* Obecně lze říci, že software je programové vybavení počítače např.: * BIOS * Operační systém * Aplikace * Ovladače * Je software důležitý? * Zatímco.
Počítač a jeho složení.
Distribuce Linuxu Petr Novák. Obsah Distribuce - typy a trendy Konkrétní systémy: – Pro začátečníky: Ubuntu Fedora OpenSuSE PCLinuxOS – Pro pokročilejší:
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.20 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Operační systém sítě Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
ICT – Informační a komunikační technologie Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
* Zařízení pro záznam pohyblivého obrazu a zvuku. * Jedná se v principu o fotoaparát, který dokáže zaznamenávat a ukládat snímky rychle za sebou (50/s)
Windows XP a live distribuce Knoppix, Danix apod
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Licence Autor: Mgr. Aleš Kozák.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Počítačové viry Michael Čambor 7.A říjen 2010.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Operační systém Číslo DUM: III/2/VT/2/2/21 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
POČÍTAČOVÉ PIRÁTSTVÍ. V naší prezentaci se budeme v první části zabývat druhy softwaru a tím co je pro jednotlivé druhy povoleno a co naopak zakázáno.
Rozdělení počítačů (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_03 SOFTWARE POČÍTAČE Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
SOFTWARE Operační systémy.
Operační systém Windows
Operační systém Windows
SW pro správu PC, aplikační SW, licence
Freeware Shareware Demoverze Public domain
Tato prezentace byla vytvořena
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
Linux UBUNTU Robert Mohos, 3IT.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Software počítače – opakování, rozdělení software
Software počítače – rozdělení podle finanční dostupnosti
Software počítače – rozdělení podle finanční dostupnosti
Instalace programů do Linuxu
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar
Linux - instalace software
Transkript prezentace:

alternativní operační systém Linux alternativní operační systém

Výhody Linuxu[1] Distribuce: Bezpečnost: Linux je dodáván ve velkém množství různých distribucí, tak aby pokryl individuální potřeby a vkus zákazníků. Například distribuci Ubuntu můžete získat v úpravě pro netbooky  (Ubuntu Netbook Remix), postarší slabší počítače (Xubuntu, Lubuntu), s prostředím KDE (Kubuntu), pro účely vzdělávání (Edubuntu), pro tvorbu grafiky a multimédií (Ubuntu Studio)… Bezpečnost: Pro Linux neexistují životaschopné viry, červy a další malware. Tato havěť se na Linuxu nevyskytovala ani v minulosti a nic nenasvědčuje, že se objeví v budoucnosti.

Výhody Linuxu[1] Balíčkovací systém: Balíčkovací systém podstatně zjednodušuje přidávání, odebírání a aktualizaci aplikací. Váš distributor udržuje přímo pro vaši distribuci oficiální repozitář, který obsahuje veškerý dostupný relevantní software (tj. i od jiných výrobců). Uložené položky jsou otestovány, upraveny na míru konkrétní distribuci a digitálně podepsány. Dále máte jistotu, že si nenainstalujete příliš starou verzi nebo nestabilní vývojovou verzi, trial a demo programy, pirátský software, spyware a malware…

Výhody Linuxu[1] Bezúdržbovost: Licence: V Linuxu není potřeba “čistit a uklízet” systém; nepotřebujete tedy aplikace typu CCleaner. Linux po nainstalování prostě funguje do nekonečna. Nemusíte nikdy defragmentovat disk, bezpečnostní aktualizace ani nové instalace neobtěžují nutností restartovat počítač… Licence: U Linuxu můžete: provádět bezplatně neomezený počet instalací, distribuci libovolně využívat (např. půjčování počítače), vytvořit si jakýkoli počet záloh instalačního média, legálně bezplatně stahovat distribuci z Internetu přímo od výrobce…

Výhody Linuxu[1] Vybavenost: Vývojový cyklus: Live CD: S distribucí se dodává i veškerý všeobecně potřebný software jako kancelářský balík, nástroje pro práci s grafikou nebo IM klient. Vhodně zvolené distribuce poskytují i speciální software pro vaše speciální potřeby. Vývojový cyklus: Distributoři uvolňují nové verze distribucí v podstatně kratších časových intervalech, než Microsoft uvolňuje nové verze Windows. Live CD: Můžete si stáhnout plnohodnotnou live CD/DVD distribuci, která nevyžaduje žádnou instalaci. Můžete tak například zkoušet různé distribuce a nebo mít svůj Linux stále při sobě. Podobně lze vytvořit “live flash disk”.

Nevýhody Linuxu[3] Hardware: Software: Spousta modelů hardwaru nemá zajištěnou podporu pro Linux. Mnoho z těchto modelů nejde vůbec korektně zprovoznit. Software: Problém s nedostatkem softwaru vyvíjených ve verzi pro Linux se týká především: Graficky náročné 3D hry - Na Linuxu existuje pouze několik málo nativních 3D her Profesionální aplikace (například AutoCAD) Aplikace regionálně nebo kulturně omezené - jedná se například o produkty zaměřené na české účetnictví nebo české právo Linux zůstává na poli softwaru pro osobní počítače velmi okrajovým operačním systémem. Zkušenosti s Linuxem obvykle zaměstnavatel/úřad práce neuzná jako “znalost práce na PC”.

Linuxové distribuce[2] Nejčastěji používané linuxové distribuce: Debian Je jednou z nejrozsáhlejších distribucí vůbec, která je navíc plně vyvíjena komunitou. Podporuje jedenáct platforem a pro všechny z nich má k dispozici více než 15000 balíčků. Fedora Je kompletní operační systém, který vznikl jako nekomerční odnož Red Hat Linuxu. Vyvíjí ho komunita vývojářů za podpory firmy Red Hat. Gentoo Používá systém podobný BSD portům zvaný Portage. Portage je systém správy balíčků, umožňující velkou pružnost při instalaci a údržbě softwaru v Gentoo.

Linuxové distribuce[2] Nejčastěji používané linuxové distribuce: Knoppix Je live operační systém na CD nebo DVD obsahující široký výběr software, automatickou detekci hardware, podporu pro mnoho grafických karet, zvukových karet a dalších periferií. Mandriva Je určena především pro uživatele kancelářských aplikací a multimédií a vyníká svou komplexností a snadnou správou. Je velmi rozsáhlá a obsahuje většinu dnes dostupného software. Ubuntu Ubuntu je kompletní operační systém založený na Linuxu. Je volně dostupný a k dispozici je komunitní i profesionální podpora.

Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Autor: Petr Machálek Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Vzdělávací obor: Digitální technologie Ročník: 9. Období použití: 2. pololetí šk. roku Vytvořeno: 1. 5. 2012 Způsob použití: DUM lze použít s projektorem při výkladu nového učiva, žáci mají při výkladu k dispozici počítače k vyhledávání upřesňujících informací. Dále je DUM žáky využíván při domácí přípravě. Zdroje informací: [1] http://linuxzblizka.blog.zive.cz/2010/01/nejvetsi-vyhody-linuxu/ [2] http://www.root.cz/texty/prehled-linuxovych-distribuci/ [3] http://linuxzblizka.blog.zive.cz/2010/01/nejvetsi-nevyhody-linuxu/