NEOBNOVITELNÉ ZDROJE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Advertisements

ROPA Pavel Kratochvíl.
Fyzika Ekologie ©2008 (PowerPoint) Petra Křenová, Jirka Juřena a Lukáš Gottwald™
Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
FOSILNÍ PALIVA A JADERNÁ ENERGIE
Jaderná energie.
PŘÍRODNÍ ZDROJE V EVROPĚ
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vysoká cena ropy mnoha lidem způsobuje značné problémy. U autodopravců nebo jiných firem, které jsou závislé na vysoké spotřebě paliv, může vysoká cena.
I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Kyselé deště Vypracoval: Ondřej Bažant
NEOBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE
Popis a funkce elektrárny
Jaderná energie.
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ Matěj Martinák IX.A.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál shrnuje znalosti o fosilních palivech, získané.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
AUTOR : PATRIK MAHNERT SŠ EDUCHEM A.S. OKRUŽNÍ 128 MEZIBOŘÍ
ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
ZdrojProblémy související s užitímVýhody Uhlípřeprava; nehody při těžbě; zábor půdy a její ničení; při spalování vznik SO 2 a CO 2 ; únik popílku s obsahem.
Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
ZDROJE ENERGIE Chemie 9. ročník
Energetika.
Těžební průmysl Martin VRZALA.
Uhlí Výroba paliv a energie.
Společenské a hospodářské prostředí
Jsou zásoby přírodních zdrojů na Zemi omezené?
Výroba elektrické energie Druhy elektráren Připraveno s využitím materiálů společnosti ČEZ určených pro školy.
Tepelná elektrárna.
Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých.
Zásoby surovin Řešení pro budoucnost A. Rybárová 4.A.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
Temelín.
Badatelský den Dukovany
Uhlí, ropa, zemní plyn Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Hydrosféra základní složka života
její znečištění a důsledky
Jaderná elektrárna.
Těžký průmysl Energetika.
Hydráty methanu příslib nebo hrozba?. Hydráty methanu 1. Úvod 2. Vlastnosti 3. Výskyt a původ 4. Energetické využití methanu 5. Skleníkový efekt a hydráty.
Neobnovitelné (fosilní) zdroje energie zdroje energie Uhlí, ropa, zemní plyn.
EXOTERMICKÉ A ENDOTERMICKÉ REAKCE. Exotermické a endotermické reakce Chemické děje se mohou dělit např. podle toho, zda se při jejich průběhu teplo spotřebovává.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Bez energie si život neumíme představit. Elektrickou energii a teplo lze získávat tradičně z nerostných surovin, neobnovitelných zdrojů, např: v tepelných.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
Voda a vzduch 2. VZDUCH RZ Důležitý k dýchání Důležitý k dýchání Směs: Směs: Kyslík 21 % Kyslík 21 % Dusík 78 % Dusík 78 % Ostatní plyny 1.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch9 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Palivoenergetické suroviny
Zdroje energie.
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST BIOLOGIE A EKOLOGIE - PRŮŘEZOVÉ TÉMA
Znečištění půdy ZŠ Strossmayerovo nám.4, Praha 7 9. ročník ZŠ
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Vypracoval: Viktor Andrianov
Uhlí.
VY_32_INOVACE_04_32_ENERGETICKÉ SUROVINY (PALIVA)
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Transkript prezentace:

NEOBNOVITELNÉ ZDROJE

Obsah prezentace Neobnovitelné zdroje energie Výhody a Nevýhody Uhlí Ropa Světové zásoby ropy Zemní plyn Jaderné palivo

Neobnovitelné zdroje energie Omezené množství Dlouhodobá potencionální regenerace Hrozí brzké spotřebování Desítky nebo stovky let Většina výroby elektrické energie

Výhody a nevýhody Nižší náklady Větší efektivita Tradice Znečišťování přírody Blížící se úplné vyčerpání zásob

Uhlí Hlavní zdroj energie fosilních paliv Nejvydatnější zásoby Spalováním uniká do atmosféry CO2 a síra kyselé deště Ekologicky nejnebezpěčnější Uvolňování kysličníku uhličitého =skleníkový plyn

Ropa 2030 mělo dojít k „ropnému zlomu“ Nová naleziště tuto hrozbu odvrátila Vydržet by měla minimálně 200 let Díky novým technologiím bude možné získat více ropy Neustále se nacházejí nová ložiska Spotřebovává se rychleji, než se vytváří Znečisťování moře při haváriích tankerů Uvolňování kysličníku uhličitého při spalování

Světové zásoby ropy

Zemní plyn Levné, ale přitom kvalitní palivo Nalézá se společně s ropou, uhlím, nebo samostatně Velmi malé znečišťování vzduchu při spalování Vrchol zemního plynu by měl nastat 2010-2020 Stát Zásoby v trilionech m3 1. Rusko 47.7 2. Irán 24.3 3. Katar 10.9 4. Arabske Emiraty 6.0 5. Saúdská Arábie 5.8 6. Spojené Státy Americké 4.7 7. Alžír 4.5 8. Venezuela 4.2 9. Nigérie 3.5 10. Irák 3.1

Jaderné palivo Je mnohem ekologičtější, téměř žádné skleníkové plyny Jaderné elektrárny jsou velmi spolehlivé Ukládání radioaktivního odpadu Tragedie v Černobylu

KONEC