1 !! Je známo, že balón vzlétne vzhůru v důsledku působení vztlakové síly Fvz, kterou na něj působí okolní vzduch podle Archimédova zákona. !! Vzduchoplavba.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vztlaková síla působící na těleso v atmosféře Země
Advertisements

Zpracovala Iva Potáčková
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 2. POLOLETÍ - OTÁZKY
Archimédův zákon pro plyny
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Mechanické vlastnosti plynů.
Potápění, plování a vznášení se stejnorodého tělesa v kapalině
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti Plynů
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _649 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Archimedův zákon: Na těleso ponořené do kapaliny působí svisle vzůru
Archimédův zákon.
Na těleso ponořené do kapaliny působí tlakové síly
Digitální učební materiál
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9. Téma.
Vypracovala: Bc. SLEZÁKOVÁ Gabriela Predmet: HE18 Diplomový seminár
Vztlaková síla a Archimédův zákon
GRAVITAČNÍ POLE.
1 Horkovzdušné balóny Největší balón byl vysoký 300 metrů a měl objem dva milióny m 3. V roce 1975 jej postavila výzkumná společnost Winzen Research z.
Vztlaková síla v tekutinách
Mechanické vlastnosti plynů
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhKapaliny TémaPlavání.
III/2 XV A
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Bratři Montgolfierovi
Plavání těles.
Hydromechanika.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
VZTLAKOVÁ SÍLA PŮSOBÍCÍ NA TĚLESO V ATMOSFÉŘE
Kapaliny.
Mechanika II. Tlak vyvolaný tíhovou silou VY_32_INOVACE_11-18.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_VZTLAKOVA.
Archimédův zákon (Učebnice strana 118 – 120)
RISK Fyzika 7 I. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
GRAVITACE Fy – prima Yveta Ančincová.
Název úlohy: 5.14 Archimedův zákon.
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Mechanické vlastnosti kapalin
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_22_FYZIKA
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
PLYNY Vlastnosti látek plynných Tlak vzduchu Torricelliho pokus
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rovnice rovnováhy plošné síly: objemová síla:.
Gravitační síla a hmotnost tělesa Pokračovat. Gravitační síla Každé těleso přitahuje všechny předměty na svém povrchu i ve svém okolí. Každá dvě tělesa.
Vztlaková síla. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Archimedův zákon – opakování a shrnutí. 1) Kuličky ze železa ponoříme do vody. Na kterou působí nejmenší vztlaková síla a proč ? Na třetí kuličku.
Archimédův zákon Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkSedmý - sekunda.
Archimédův zákon pro plyny
19. Vztlaková síla, Archimedův zákon
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
Horkovzdušný balón - historie
19. VZTLAKOVÁ SÍLA V PLYNECH
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Vztlaková síla působící na těleso v atmosféře.
Archimédes a jeho objevy
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Vztlaková síla působící na těleso v atmosféře Země
Archimédův zákon.
Převody jednotek – shrnutí, procvičení
Archimédův zákon.
… Plování těles v tekutině 1) - tíhová síla - vztlaková síla
AZ kvíz.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Chování tělesa v kapalině
Transkript prezentace:

1 !! Je známo, že balón vzlétne vzhůru v důsledku působení vztlakové síly Fvz, kterou na něj působí okolní vzduch podle Archimédova zákona. !! Vzduchoplavba

2 V… objem balónu; … vztlaková síla; … tíhová síla; … hustota okolního vzduchu; … hustota náplně balónu. Při balón stoupá vzhůru. Při je balón v klidu, v konstantní výšce. Při balón klesá k zemi. F vz F FgFg F=F vz -F g Fvz=V*F g *  p

První balón, který se mohl vznést se zátěží odpovídající hmotnosti lidské posádky, byl horkovzdušný balón bratrů Josefa a Étienna Montgolfierových.Vzlétl 25.dubna 1783, pravděpodobně v Annonay ve Francii, vystoupil do výšky asi 300 m a přistál o 900 m dále. Měl průměr 12 m; horký vzduch se získával spalováním papíru, slámy a dřeva pod obalem. Údajne unesl zátěž 205 kg.

4 První cestovatelé 1783 P rvní živí tvorové, kteří letěli v balónu byli kohout, kachna a ovce. Vznesli se v horkovzdušném balónu bratří Montgolfierů (o průměru 13m) dne 19.září Vzletu přihlíželi ve Versailles král Ludvík XVI., královna Marie-Antoinetta a jejich dvůr. Po osmi minutách letu „posádka" přistála ve vaucressonském lese, asi tři kilometry od Versailles. Balón dosáhl výšky 520 m Přelet Atlantského oceánu-se podařil 2. a 3. července 1987 dvěma Britům. Po startu ze státu Maine a uplynutí 31 hodin a 41 minut přistáli v Londonderry v Severním Irsku.

5 Největší balón byl vysoký 300 metrů a měl objem dva milióny m 3. V roce 1975 jej postavila výzkumná společnost Winzen Research z Minnesoty, létal bez posádky. Nejvýše avšak v oficiálně neuznaném rekordu, vystoupal do metrů Nicholas Piantanida 1.února Přistání ve státě Iowa do kukuřičného pole však nepřežil.

6 Z čeho sem čerpala: