Je Spalovna nebezpečných odpadů v Plzni s. r. o

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Advertisements

Projekt KIC pro nakládání s odpady
Zpracoval: Ing. Tomáš Kotyza
Vyhláška č. 205/2009 Sb., o zjišťování emisí ze stacionárních zdrojů a o provedení některých dalších ustanovení zákona o ochraně ovzduší.
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
MŽP odbor ochrany ovzduší
Nařízení vlády č. 352/2002 Sb., kterým se stanoví emisní limity a další podmínky provozování spalovacích stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší.
Ochrana Ovzduší Přednáška 3
Vypouštění odpadních vod do vod podzemních Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod.
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů
Komunální odpadní vody a kaly
Hlavní složky životního prostředí
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Odstraňování dioxinů ze spalin
Třídění a způsoby nakládání s komunálním odpadem
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Vývoj kvality ovzduší v České republice
ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Brand Energie CZT Brandýs nad Labem.
Elektrárna Počerady Leží v severozápadní části České republiky, přibližně uprostřed trojúhelníku měst Louny, Žatec a Most. Vlastní výstavba probíhala.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu provozovatele a zpracovatele Jiří Krejča DEZA, a.s. Valašské Meziříčí 24. února 2004.
Aktivní přístup kraje z hlediska ochrany ovzduší , Clarion Congress Hotel Ostrava náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.
Likvidace nebezpečných odpadů, speciálně léčivých přípravků
Atomové elektrárny.
Dešťové kanalizace a využití § 1 odst. 4 Za jakých podmínek může vodoprávní úřad stanovit, že se zákon o vodovodech a kanalizacích vztahuje i na kanalizace.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
Audit nízkopoložených zdrojů zápachu - dodatek Podklad pro jednání Pracovní skupiny pro snižování zápachu.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
W orkshop IMPEL PIAQ Srovnávací program pro kvalitu standardů kvality ovzduší v průmyslově znečištěných oblastech 14. – Praha, ČIŽP.
Tepelná elektrárna.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Ing. Tomáš Baloch ZEVO Praha Malešice
SCHÉMA FUNKCE VAKUOVÉ TERMOLÝZY
VLIV PRŮMYSLU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
PRÁVNÍ REŽIM OCHRANY OVZDUŠÍ JUDr. Ilona Jančářová, Ph.D. PODZIM 2007.
Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.. 1 Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.
Právní režim nakládání s odpady
ZEVO SAKO Brno, a.s. jako součást imisního prostředí
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Paliva Bašus,Buchtová,Plívová,Steiner 9.B. 1) Jaké vlastnosti musí mít látka, která je palivem? Musí hořet. Náklady na její výrobu musí být co nejnižší.
Informace o spalovacích pecích k likvidaci kadáverů MVDr. Marek Žižlavský, Ph.D. SEVARON.
VÝNOSY Z POPLATKU ZA SKLÁDKOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ 24. DUBNA 2013 BRNO SDRUŽENÍ PROVOZOVATELŮ TECHNOLOGIÍ PRO EKOLOGICKÉ VYUŽÍVÁNÍ ODPADŮ „ODPADY 2013.
Tepelné elektrárny Vypracoval: Jiří Herrgott Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
Reaktor na odstranění organických plynných látek D. Jecha
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Ostravice, Obsah přednášky Průmyslové činnosti v režimu IPPC v MSK Monitoring emisí látek znečišťujících ovzduší Prezentace výsledků monitoringu.
Zahájení zkušebního provozu ZEVO Chotíkov
Odpady.
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Koncepce nového zákona o VTZ
Vytápění Dálkové vytápění
RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc.
BAT - BREF Jejich rozsah
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Kanalizační Přípojky F-M
ÚZEMNÍ PROGRAM SNIŽOVÁNÍ EMISÍ A IMISÍ ZNEČIŠŤUJÍCÍCH LÁTEK DO OVZDUŠÍ PRO SPRÁVNÍ ÚZEMÍ ZLÍN – ZLÍNSKÝ KRAJ ČHMÚ, pobočka Brno
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Registr spaloven odpadů
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Doprava a kvalita ovzduší v Brně „Umíme ji ovlivnit?“
Transkript prezentace:

Je Spalovna nebezpečných odpadů v Plzni s. r. o Je Spalovna nebezpečných odpadů v Plzni s.r.o. významným znečišťovatelem životního prostředí? Jaké jsou legislativní normy pro emise ze spalovny a jak tyto normy Spalovna v Plzni splňuje? Do jaké míry je oprávněný negativní postoj společnosti ke spalovnám? Markéta Petrů

Spalování Spalování je způsob zneškodňování odpadů, při němž dochází k výrazné redukci objemu odpadů Neměl by být spalován odpad, který lze recyklovat či kompostovat nebo zpracovat biodegradací Výhodou spalování je zejména zisk energie s také výrazné snížení objemu odpadu určeného k likvidaci Nevýhodami spalování je vznik odpadu po spalování, který je třeba zneškodňovat. Další nevýhodou jsou emise (jsou limitovány, ale vždy je určité množství látek vypouštěno do okolního ovzduší), vysoké náklady na spalování a také často větší vzdálenosti, ze kterých je odpad do spalovny dopravován. U některých druhů odpadů je spalování vlastně jediným vhodným způsobem jejich zneškodňování, jde například o zdravotnický odpad či zbytky léků a podobně

Spalovna nebezpečných odpadů v Plzni Spalovna byla postavena v roce 1993 a byla postavena za účelem spalování zejména zdravotnického odpadu v trvalém provozu je od roku 1994 a vlastníkem Spalovny je z 95 % město Plzeň a z 5 % společnost T.O.P. EKO s.r.o., jenž je zároveň dlouhodobým provozovatelem spalovny Zneškodňují se zde zejména odpady ze zdravotnických zařízení, léky s prošlou exspirací, nebezpečné tuhé průmyslové odpady a odpady, jejichž likvidace vyžaduje protokolární dohled V současné době je Spalovna vytížena na 100 % bez možnosti navýšení kapacity Spalovna zajišťuje zneškodňování odpadů ze dvou krajů: Plzeňského a Karlovarského Při plném a nepřetržitém provozu se pohybuje kapacita spalovny v rozmezí 240 – 320 kg za hodinu, což je cca 1900 tun za rok Provoz Spalovny je málo ekonomicky výhodný

Čištění spalin ve Spalovně Spaliny jsou ochlazeny a vedeny do předstupně čištění – tzv.: dioxinového filtru, zde jsou zachyceny polychlorované dibenzodioxiny a polychlorované dibenzofurany a také zde dochází k mechanickému odloučení tuhých produktů Takto předčištěné spaliny jsou vedeny do pračky kouřových plynů, kde dochází k mokrému čištění spalin Očištěné spaliny jsou vytlačovány do komína a následně do vnějšího prostředí Součástí pračky kouřových plynů je i čistírna odpadních vod

Výstupy z technologie Spalovny 1. Energie spalováním odpadů vzniká teplo, které je vedeno do výměníků a dále se používá k vytápění vedlejších objektů a k sušení dřeva spol. T.O.P EKO s.r.o.. Teplo je tedy plně využito. 2. Pevné odpady ze spalování Mezi pevné odpady patří popel, který tvoří asi 6–8 % původní hmotnosti zneškodňovaného odpadu, dále filtrační koláč, jenž odchází z kalolisu po čištění odpadních vod (tvoří asi 1 % hmotnosti zneškodňovaných odpadů), dále také popílek tvořený zreagovaným i nezreagovaným sorbentem. Pevné odpady ze spalování jsou většinou ukládány na skládky příslušných skupin. 3. Odpadní vody K vypouštění odpadních vod ze spalovny odpadu Plzeň do veřejné kanalizace města Plzně muselo být vydáno vodohospodářské povolení, které vydal odbor životního prostředí magistrátu města Plzně, kde jsou uvedeny příslušné normy pro tyto odpadní vody. Čtyřikrát ročně jsou odebírány vzorky odpadních vod pro laboratorní analýzu. 4. Emise Provoz Spalovny splňuje všechny emisní limity škodlivin, jenž vyplývají ze současně platných zákonů ČR a EU.

Kontroly a měření v Spalovně Orgány dohlížející na provoz spalovny jsou: Česká inspekce životního prostředí – oblastní inspektorát Plzeň, Krajský úřad Plzeňského kraje – odbor životního prostředí, Magistrát města Plzně –odbor životního prostředí, Úřad městského obvodu Plzeň 2 – Slovany, Krajská hygienická stanice Plzeňského kraje. Všechny kontroly a měření jsou prováděny dle platné legislativy Ve Spalovně je prováděno provozní měření v rámci technologického vybavení Spalovny a také kontinuální měření emisí znečišťujících látek.

Emisní limit v ČR (průměrné denní hodnoty) (mg/m3 ) Průměrné emisní hodnoty před realizací akce (mg/m3 ) Emisní hodnoty po realizaci akce Tuhé znečišťující látky (TZL) 10 10 – 15 0,8 – 1,5 Oxid uhelnatý (CO) 50 10 – 28 4 Oxidy dusíku (NOx) 400 100 – 134 108 Organické látky v plynné fázi vyjádřené celkovým obsahem organického uhlíku (TOC) 5 – 6 1,9 Oxid siřičitý (SO2) 10 – 40 10 – 26 Plynné sloučeniny chloru vyjádřené jako HCl 1 – 8 Plynné sloučeniny fluoru vyjádřené jako HF 1 0,1 - 0,6 0,1-0,60 Polychlorované dibenzodioxiny/ dibenzofurany (PCDD/F) 0,1ng/m3 0,3 - 1,5ng/m3 0,02-0,09 ng/m3

Závěrem Spalovna nebezpečných odpadů v Plzni je zařízení, které vyhovuje všem ekologickým požadavkům, a tudíž lze shledat její vztah k životnímu prostředí za dobrý Čištění spalin i odpadních vod je zde na dobré úrovni Myslím si, že zejména pro zdravotnický odpad je to zatím nejvhodnější způsob zneškodňování vzhledem ke specifickým vlastnostem zdravotnického materiálu v současné době technologie spaloven i čištění spalin na velmi dobré úrovni a Spalovny musejí splňovat poměrně přísné emisní limity