Velhartice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARLŠTEJN.
Advertisements

Renesanční architektura v Čechách
Po stopách svaté Zdislavy z Lemberka
Vypracoval:Pavel Kozák
Památky Unesco Česká republika.
Zámek Hluboká Obr.1.
Přehled pořádaných akcí, které můžete sponzorovat :
Zápis dětí do Mateřské školy Pržno •Zapsat děti do mateřské školy si můžete ve středu a ve čtvrtek , vždy od do hodin v.
Významné památky ČR.
František Fojt Gymnázium, Třeboň, Na Sadech
Cestovní kancelář Czech tour. Historie zámku Zámecká prohlídka O cestovní agentuře DopravaFotogalerie Informace o zájezdu.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Vážení spoluobčané, zastupitelé obecního úřadu Bítouchov Vás zvou na zájezd - prohlídka dělostřelecké tvrze Hanička. Po prohlídce tvrze je plánován společný.
Termín: vždy první středa v měsíci Začátek: 9 30 hod Vstupné: 20,-Kč - výstava čertů vyrobených rodiči s dětmi doma Termín: začátek prosince - Mikulášská.
… správný cíl vaší cesty!
NÁVŠTĚVA SLOVENSKA 17. – 22. března 2013.
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace
PRAHA slaví 125 let KČT. pátek neděle centrum oslav Národní zemědělské muzeum – Letná.
Zájezd do Jindřichova Hradce
VII.A Lipník nad Bečvou Asi po hodině cesty ne moc rychlým vlakem jsme se dostali do městečka Lipník nad Bečvou, odkud jsme šli dále na hrad Helfštýn.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_61.
14/1/2010. Lead partner projektu RERA a.s., Regionální rozvojová agentura jižních Čech Realizované mezinárodní projekty - Z jižních ČECH AŽ NA KONEC SVĚTA.
Památky Spišská Nová ves
PREZENTACE akcí MC KAŠPÁRKOV o.s., podpořených v roce 2012 městem Rosice Mateřské centrum KAŠPÁRKOV o.s.
Cestovní kancelář Silesia
Zámek Sychrov Klára Panušková.
Virtuální prohlídka hradu Švihov
Třebenice Okres Litoměřice.
Josef Vokatý alias Joe Ventil Mé první internetové stránky Klikni pro vstup.
Karlštejn.
Hluboká panoramaticky
Pražský hrad Lukáš Onderka. informace Pražský hrad, historické sídlo českých králů Pražský hrad, historické sídlo českých králů Vystavěn9. století Vystavěn9.
VELHARTICE.
Starý Jičín 8.června Zde je realizován projekt CZ.1.07/1.1.07/ „Kritické myšlení jako nástroj formování osobnosti.
Nejlákavější kulturní památka
Identifikátor materiálu: V/2-1/6 Praha – hlavní město ČR
Praha.
Prezentace Martin Procházka 5.B. Pražský hrad byl odedávna sídlem českých panovníků a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století.
Zámek Červená Lhota se nachází v Jižních Čechách asi 20 km na SZ od města Jindřichův Hradec.
LANDŠTEJN Vytvořeno v rámci projektu CZ.1.07/1.1.10/ Zavádění ŠVP na gymnáziu – projekt GOTIKA KVINTA.
Kouřim– naše domovské město
Gotická architektura v Čechách
ŠKOLNÍ VÝLET Buchlov Buchlovice Buchlovice. Vážení rodiče,milí žáci, i v letošním školním roce 2008/2009 pojede naše třída 3.B na školní výlet. KAM? Prohlédnout.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Kubásková Petra Prezentace 5MB
Hrad Sovinec Je u nás mnoho krásných hradů, to známo bylo dřív i dnes,
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
TÁBOR Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ.
HUKVALDY. Zde je realizován projekt CZ.1.07/1.1.07/ „Kritické myšlení jako nástroj formování osobnosti žáka“
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Tachov.a.okoli.
Naučná stezka Petrovské studánky realizováno v rámci 2. výzvy MAS Šumperský venkov Fiche č.2: Vítá Vás vstupní brána Jeseníků II realizátor projektu: o.s.
Webové stránky zámku. Zámek Červená Lhota Zámek Červená Lhota leží v jižních Čechách, zhruba 20 kilometrů od Jindřichova Hradce, stojí uprostřed rybníka.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Původní hrad založil Jindřich z rodu Vítkovců na počátku 13. století. Vlivný renesanční velmož Jáchym z Hradce započal v polovině 16. století s přestavbami.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Hrady-uspořádání, vývoj, dělení
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Helfštýn Petra Fofonková 3MCR.
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_23_Hrad Helfštýn.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Románská architektura v Čechách
Královské město Rakovník
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Školní výlet Alžběta Drápelová 4.A.
LITOMYŠL velkolepé renesanční zámecké sídlo ve stylu italské renesance
Transkript prezentace:

Velhartice

Historie hradu Středověký gotický hrad Hrad Velhartice byl založen na přelomu 13. a 14. století založil ho český pán Bohumil z Budětic Sloužil jako sídlo rodu Velhartických Pravděpodobně ve 14. století byl hrad rozšířen o most a velkou věž i o další části opevnění

Historie hradu Roku 1395 se majiteli hradu stali páni z Hradce Po pánech z Hradce vlastnili Velhartice páni z Rožmitálu Poté se držitelé Velhartic často střídali Ve Velharticích byly také tajně uchovávány české korunovační klenoty

Úpadek hradu Velhartice Hrad však postupně chátral, i když se děly pokusy o jeho záchranu (1848) Statek Velhartice náležel před 1. světovou válkou pánu Henneberg-Spieglovi a měl rozlohu 434 ha Za komunistické éry byly v hradu řadové byty a následkem toho byl i poničen jeho obyvateli Dnes je hrad opraven a patří mezi státní hrady

Popis hradu Je význačnou památkou opevňovací techniky 14. století zejména rozvržením svého půdorysu Jsou zachovány jeho hlavní prvky: Mohutná věž spojená s obytným palácem spojovacím mostem Do hradu se vchází přes zasypaný příkop branou s gotickým obloukem V tzv. parkánku je po pravé straně okrouhlá bašta s někdejším vězením Jediná cesta do horního hradu je z parkánku zachovaným zbytkem branky

Popis hradu MAPA HRADU

Popis hradu MAPA HRADU

Popis hradu MAPA HRADU Vstupní brána do hradu

Interiér části zámku

Naučná stezka - Velhartice Pro milovníky procházek stojí ještě za zmínku velhartická naučná stezka Začíná na parkovišti pod hradem Provede Vás po Velharticích a pak Vás čeká příjemná procházka místními lesy Cestou se Vám naskytne několik zajímavých pohledů na hrad, můžete se zastavit u jedné štoly a také se podívat na chatu Jana Wericha. Stezku lze projít poklidným tempem za hodinku dvě

Jak na hrad? Hrad Velhartice se nalézá mezi Klatovy a Sušicí ADRESA: Velhartice 1 341 42 Kolinec okres Klatovy

Informace pro návštěvníky VSTUPNÉ pro rok 2007 Prohlídkové trasy Délka prohlídky Základní vstupné Snížené vstupné* Děti do 6 let a ZTP-P hrad 50 min. 45,-Kč 35,-Kč 0,-Kč Zámek 40 min. 25,-Kč *děti od 6 do 15 let, studenti, držitelé karet ISIC, ITIC, GO 25, ZTP, senioři nad 65 let příplatek za cizojazyčný výklad +35,-Kč zapůjčení cizojazyčného textu +15,-Kč rodinné vstupné - audioviz.pořad + 1 okruh/oba okruhy 90/170,-Kč mateřské školy - audioviz.pořad + 1 okruh/oba okruhy 15/25,-Kč videovstupenka 40,-Kč svatební obřad 3000,-Kč tel/fax: +420 376 583 315 e-mail: velhartice@cbox.cz * ve všední dny pouze pro předem objednané skupiny nad 10 osob - poslední prohlídka se zahajuje 30 min před ukončením návštěvní doby

připravované kulturní akce Čt 5.7. 19:00 Loutnová hudba pozdní renesance-Milan Černý Hráno na deseti sborovou loutnu-kopie nástroje z r.1604 So 14.7. 13:30 Velhartické pohádkové odpoledne O Červené Karkulce,Cirkus bude...možná,Jak šlo tele do světa,Rytířské p.o princi Bajajovi,tanečnice,žonglování,pohádkové bytosti a soutěže Ne 5.8. 15:00 Popelka pohádka v originálním podání Víti Marčíka So 27.10. 14:00 Zamykání hradu Velhartice Běh terénem o hradní klíč pro různé věkové kategorie,soutěže,večer ohňostroj a lampion.průvod

Fotografie z návštěvy

Výhled z hlavní věže – foto z prohlídky hradu Most z hlavního paláce do věže

První nádvoří před hradem Zámecká věž