Cesta do školy a z ačátek školního roku Karel Loprais zmocněnec ministra dopravy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ 14_ Místo, kde žijeme Bezpečné přecházení
Advertisements

Řízení motorových vozidel
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Dopravní výchova 1. stupeň ZŠ
Vyhodnocení dotazníku pro žáka. S kým obvykle jezdíš do školy?
Návrh parkování Návrh zastávek MHD.
Rozdíly v pravidlech silničního provozu
Hodnocení Bezpečná cesta do školy. Organizace projektového dne • Datum konání žáci 8.A, 9.A,B žáci 6.A,B 7.A,B • Zahájení projektu.
Prevence dětských dopravních úrazů
• Žákovské zastupitelstvo Újezd nad Lesy •
EL VINECKÝ UVÁDÍ….. Uvádí projekt Bezpečné cesty do školy.
Prázdninový provoz Ing. Martin Farář
BEZPEČNOST DOPRAVY NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH
Bezpečné cesty do školy
Bezpečné cesty do školy Výsledky dotazníkového šetření a školního mapování.
Průzkum dopravního chování a Mapování nebezpečných míst v okolí ZŠ Švehlova, Praha 10 Leden – únor 2013 Základní škola Praha 10 Švehlova 12/2900.
VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKU PRO RODIČE. Myslíte si, že pro vaše dítě nyní existuje bezpečná cesta do (ze) školy?
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Dopravní výchova TÉMA:
Rozdíly v pravidlech silničního provozu
Staroklánovická ročník ZŠ 6 odd. ŠD Polesná ročník ZŠ 3 odd. ŠD 3 odd. MŠ.
Bezpečnost silničního
Psychologie v dopravě 9 Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta stavební, VŠB-TU Ostrava.
ZŠ a MŠ Vikýřovice, okres Šumperk CZ.1.07/1.4.00/ Drahomíra Ďurišová – vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k procvičení pravidel.
Shrnutí nebezpečných míst v Kravsku s fotkami. Místo mezi dvěma autobusovými zastávkami před školou Na takto důležitém místě chybí přechod pro chodce.
Bezpečné cesty do školy Základní škola Praha 3, Jeseniova ul. 2400/96 školní rok 2008/2009.
Poměr Prvouka 2. ročník ZŠ
Pozemní komunikace v intravilánu ČSN „Projektování místních komunikací“, 2006 Změna Z1 – 2010 – Přechody a místa pro přecházení, rozhledové.
Umíte se chovat na silnici?
Stále se zvyšující provoz na pozemních komunikacích sebou přináší vyšší rizika vzniku dopravních nehod a jejich následků. Jedním z období, které se projevuje.
B EZPEČNÉ CESTY DO ŠKOLY FZŠ Táborská Praha 4. Výsledky školního mapování Rozdáno/ vráceno dotazníků: 321/ % návratnost Mapování proběhlo v termínu:
Jízda s použitím zvláštního výstražného znamení
ŘÍZENÍ PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH Řízení provozu na pozemních komunikacích Provoz na pozemních komunikacích se řídí: - světelnými, případně i.
VY_32_INOVACE_01_DOPRAVNÍ VÝCHOVA_ bezpečná cesta do školy (dopravní značky) AUTOR: Mgr.Petra Kroupová ŠKOLA: ZŠ SPECIÁLNÍ.
Tisková konference příčiny nehod v podzimním a zimním období priority a úkoly – podzimní období Tisková konference příčiny nehod.
Blízké okolí školy I. Šablona : V/2 Sada: 3 Ověření ve výuce: Třída: 1 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
A U T O Š K O L A P R O F I H a v í ř o v. Upravené značky A U T O Š K O L A P R O F I H a v í ř o v.
Bezpečnost silniční a železniční dopravy Přednáška METODIKA BEZPEČNOSTNÍ INSPEKCE 2 Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta.
Materiál je určen pro výuku dopravní výchovy ve 3. ročníku. Hra je inspirovaná stolní hrou Activity. Žáci se rozdělí do skupin, na tabuli je zobrazen herní.
DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY VY_32_Inovace_20VA-2 Vypracovala : Mgr. Alena Vaňková ZŠ a MŠ Nedašov, příspěvková organizace.
Bezpečnost silniční a železniční dopravy Přednáška NÁVRH A VYHODNOCENÍ OPATŘENÍ KE SNÍŽENÍ NEHODOVOSTI Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního.
Prázdniny 2012 Společná tisková konference Policie ČR, BESIP – Ministerstva dopravy a Českého svazu pivovarů a sladoven dne
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořenízáří 2012 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka ( DUM 01 ) Místo,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.3 Cesta do školy Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Doprava Mgr. Prchalová Zdeňka SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná Pro 2. stupeň ZŠS.
Tisková konference dopravní nehodovost - priority a úkoly – podzimní období Tisková konference dopravní nehodovost - priority.
Prázdniny nehod (- 423, tj. - 3,2%) 140 osob usmrceno (- 30, tj. -17,6%) 598 osob těžce zraněno (- 48, tj. – 7,4%) osob zraněno lehce.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_Výchova k občanství TEMA: Pravidla silničního.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
MOJE CESTA DO ŠKOLY Bezpečnost v silničním provozu
Autor: Mgr. Radana Marelová
Letní prázdniny lepší než 2009 ?
Prázdniny bezpečnější
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Prázdniny vyhodnocení plk. Ing. Tomáš LERCH.
EVROPSKÝ TÝDEN MOBILITY
DUM_008/ ČLOVĚK A JEHO SVĚT/BEZPEČNĚ NA SILNICI/ VYDMUCHOV/ŠŤÁSTKOVÁ/ 2012 Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace.
Prázdniny bezpečnější
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_20_CHOVÁNÍ CHODCE TÉMA: CHOVÁNÍ CHODCE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Cesta do školy NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Bezpečně na silnici VY_32_INOVACE_20_03
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Vývoj dopravní nehodovosti za období leden až září roku 2013 a technický stav vozidel plk.
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Viditelnost nemotorizovaných účastníků silničního provozu a rizika podzimního a zimního období.
Bezpečné cesty do školy
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Viditelnost nemotorizovaných účastníků silničního provozu a rizika podzimního a zimního období.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Senioři v dopravě kpt. Mgr. Miroslav ŠIMEČEK
Věcné učení Doprava, dopravní prostředky.
Dětské dopravní hřiště Liberec
Transkript prezentace:

Cesta do školy a z ačátek školního roku Karel Loprais zmocněnec ministra dopravy

DĚTI V SILNIČNÍM PROVOZU Děti často přeceňují své schopnosti, v dopravě jsou ovšem následky horší, než v jiných situacích Nejrizikovějšími faktory j sou cesta do školy a jízda na kole Rizikem je také cesta ve skupině kamarádů, kde se děti navzájem rozptylují nebo se před sebou předvádějí a riskují Nebezpečným místem je přechod přes silnici nebo ulici, děti považují přechod pro chodce za bezpečné místo, kde mají absolutní přednost Starší děti mají tendenci riskovat jak na přechodech, tak na semaforech (vstupují, už když se autům rozsvítí žluté světlo) Chování dětí výrazně ovlivňuje postoj rodičů – dítě vědomě i podvědomě kopíruje dopravní chování lidí ve svém nejbližším okolí, i když pro to nemá mentální ani fyzické předpoklady

BEZPEČNÁ CESTA DO ŠKOLY Odpovědnost je na rodičích Vhodné je projít předem trasu do školy, ukázat dítěti vhodná místa k přecházení silnice, vysvětlit zásady bezpečného přecházení, příp. používání hromadné dopravy: – - najít bezpečné místo (dostatečný rozhled a vyznačení přechodu pro chodce), – - vždy se zastavit, rozhlédnout na obě strany, rychle, ale nikoli zbrkle přejít, v optimálním případě se připojit k někomu dospělému, k terý také přechází – - nikdy nepřecházet mezi zaparkovanými vozidly nebo zpoza rozměrných předmětů (kontejner, reklamní poutač, apod.) – - nikdy nepřecházet před nebo za autobusem, z něhož vystupují cestující, – - v autobuse, tramvaji nebo trolejbusu se za jízdy držet Nejkratší cesta nemusí být nejbezpečnější Nezapomínejme na viditelnost – - pestré oblečení, retroreflexivní nebo fluorescenční prvky na oblečení nebo na školních brašnách

CESTA DO ŠKOLY AUTEM Pokud je to možné, využít cestu pěšky nebo na kole – auta u škol komplikují dopravní situaci I na krátkou vzdálenost je autosedačka samozřejmostí – může dítěti zachránit život! Opatrně při příjezdu ke škole i při odjezdu – ne všechny děti jezdí autem a ne všechny jsou poučeny, že musí chodit po přechodu Při parkování u školy pozor na vzdálenost k přechodu, aby auto jiným dětem nebránilo ve výhledu Děti vystupují z auta zásadně na chodník, nikoli do vozovky! Pro všechny řidiče: KOLEM ŠKOL JEZDĚTE VELMI OPATRNĚ, NA ZAČÁTK U ŠKOLNÍHO ROKU ZVLÁŠTĚ