Úvod do první pomoci. Právní odpovědnost 40/2009 Sb. - trestní zákoník § 150 Neposkytnutí pomoci (1)Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zásady první pomoci při zasažení el.proudem
Advertisements

Za volantem bezpečněji První pomoc Za volantem bezpečněji • Přivolat pomoc – 155 (112) • Navléknout gumové rukavice • Prohlédnout raněného • Provést.
Kardio pulmonální resuscitace B.Szücsová sestra specialistka
ÚVOD DO PRVNÍ POMOCI Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Základní neodkladná resuscitace
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření19.
10.1 Cyklista na silnici, výbava cyklisty
Český červený kříž Oblastní spolek Chrudim
Jednotný postup při poskytování první pomoci
Základní informace.
Integrovaná střední škola,Slaný
Motocyklisté. Řidiči ostatních motorových vozidel by si měli uvědomit že:  motocyklisté jezdí velmi často vyšší než dovolenou rychlostí.  často předjíždějí.
Integrovaná střední škola,Slaný
Bezpečnost silničního
Cvičení složek IZS „KV Aréna“
První pomoc Obecná pravidla. Základní pravidlo Jednej klidně (nezmatkuj), ale buď rozhodný!
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
Elektronická učebnice – II
OCHRANA OBYVATEL ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
1 Roční výročí novelizace zákona 361 / 2000 Sb. v ČR Tisková konference, 28. června 2007.
1. pomoc.
Úvod, chování zachránce, polohy při traumatech
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.1 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Obecné zásady první pomoci Typ: DUM - výkladový Předmět:
KPCR Kardiopulmocerebrální resuscitace
První pomoc Přivolání pomoci z okolí
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Traumatologický plán ÚSZS
Stále se zvyšující provoz na pozemních komunikacích sebou přináší vyšší rizika vzniku dopravních nehod a jejich následků. Jedním z období, které se projevuje.
I. Rok 2008 Celkem dopravních nehod Zjištěný alkohol DN s hmotnou škodou DN se zraněním alkohol a DN hmotná škoda4 918 alkohol.
Seminář pořádaný Výborem pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR pod záštitou poslance výboru Bc. Stanislava Mackovíka na téma PONEHODOVÁ PÉČE.
První pomoc - úvod K výukovým účelům zpracovala Mgr. Kubíková 11/2007.
1. PRVNÍ POMOC – základní informace Mgr. Zdeňka Kubíková 4/2008 FIRST AID Mgr. Kubíková 11/2007.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII -1.1 ZÁSADY BEZPEČNOSTI.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_16_První pomoc Číslo a název klíčové aktivity: III/2.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A03Prv2_Tísňová volání.
Člověk a jeho svět Dopravní nehoda. Anotace:  Materiál slouží k nácviku jednání při zátěžové situaci, např. pokud se dítě stane účastníkem či svědkem.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ I MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST DRUHY MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ VŠEOBECNÉ ZÁSADY CHOVÁNÍ LINKY TÍSŇOVÉHO VOLÁNÍ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_17_Integrovaný záchranný systém Číslo a název klíčové.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6. ročník III
Obor: Elektrikář Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Customer Contact Praha
Název projektu: Moderní škola
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZACHRAŇ ŽIVOT S MĚSTEM JIHLAVA
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení Harrachov
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Autor: Mgr. Radana Marelová
Čísla integrovaného systému
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Taktické a bezpečnostní zásady pro umísťování MPT na místě zásahu
ZÁKLADNÍ TAKTIKA POSKYTNUTÍ PRVNÍ POMOCI
Letní prázdniny lepší než 2009 ?
Ochrana člověka za mimořádných situací – první pomoc
Prázdniny bezpečnější
Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina,p.o.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ X
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Zdravotnická první pomoc
Kurz základní resuscitace
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Senioři v dopravě kpt. Mgr. Miroslav ŠIMEČEK
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
První pomoc Pojmy a základní informace:
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Dopravní nehodovost v Pardubickém kraji 2018
Transkript prezentace:

Úvod do první pomoci

Právní odpovědnost 40/2009 Sb. - trestní zákoník § 150 Neposkytnutí pomoci (1)Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky vážné poruchy zdraví nebo jiného vážného onemocnění, neposkytne potřebnou pomoc, ač tak může učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta. § 151 Neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku Řidič dopravního prostředku, který po dopravní nehodě, na níž měl účast, neposkytne osobě, která při nehodě utrpěla újmu na zdraví, potřebnou pomoc, ač tak může učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného, bude potrestán odnětím svobody až na pět let nebo zákazem činnosti.

Právní odpovědnost Zákon č. 361/2000 Sb., Zákon o silničním provozu § 47 Dopravní nehoda (3) Účastníci dopravní nehody jsou povinni b) oznámit, v případech stanovených tímto zákonem, nehodu policii; došlo-li k zranění, poskytnout podle svých schopností první pomoc a k zraněné osobě přivolat zdravotnickou záchrannou službu.

Cíle první pomoci Zachránit život postiženému Zabránit zhoršování jeho stavu Zajistit odborné ošetření Druhy první pomoci Technická Laická první pomoc Odborná zdravotnická Kvalita poskytnuté pomoci závisí na znalostech a praktických zkušenostech. První pomoc Všeobecný postup poskytování PP Dbát na vlastní bezpečnost Poskytnout technickou PP Ošetřit masivní krvácení Zjistit co se stalo a počet raněných Volat složky IZS (pokud již nebyly volány dříve) Postupně ošetřovat další raněné Zjistit informace o raněných (alergie, kolik jich bylo, léky, …) Po příjezdu složek IZS předat informace a dbát jejich pokynů

Je to pro mě bezpečné? Bezpečnost při poskytování PP Život a zdraví zachránce je vždy na prvním místě. Použij ochranné pomůcky

Technická první pomoc

1. Zastavit dostatečně daleko za místem nehody. 2. Rozsvítit výstražná světla svého auta. 3. Zabezpečit osoby, které nejsou schopny poskytovat první pomoc. 4. Obléci si bezpečnostní reflexní vestu. Osmero dopravní nehody

1. Označit místo nehody výstražným trojúhelníkem v městě 50m na silnici I. třídy 100m na dálnici 100m před nehodou. Osmero dopravní nehody

2. K havarovanému autu přistupovat opatrně: - je vhodné mít sebou mobil, rukavice, hasící přístroj, případně v noci baterku. Osmero dopravní nehody

1.Zabezpečit havarované auto: vypnout klíček zapalování, zatáhnout ruční brzdu, případně odpojit akumulátor. 1.Přivolat pomoc a poskytnout pomoc postiženým. Osmero dopravní nehody

volat co nejdříve oznámit co se stalo stav a počet zraněných místo nehody jméno a číslo volajícího zavěsit jako poslední Přivolání pomoci

TANR Telefonicky Asistovaná Neodkladná Resuscitace „TANR”

Úvod do první pomoci DOTAZY A POSTŘEHY k úvodu do první pomoci a s úsměvem na další téma