Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ TAKTIKA POSKYTNUTÍ PRVNÍ POMOCI

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ TAKTIKA POSKYTNUTÍ PRVNÍ POMOCI"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ TAKTIKA POSKYTNUTÍ PRVNÍ POMOCI

2 První pomoc je soubor opatření, která se provádějí při náhlé poruše zdraví, jejich cílem je přerušit vliv působící škodliviny a odvrátit další škody na zdraví.

3 PREVENCE ÚRAZŮ (při sportu)
Aktivní prevence: kvalitní výcvik vč. nácviku řešení nestandardních situací; dodržování přiměřené míry opatrnosti, předvídavost, schopnost zachovat si vždy „zadní vrátka“; odpočinek, životospráva před aktivitami, dostatek tekutin a  energie, znalost lokality; nepřeceňování vlastních schopností; psychická pohoda, Pasivní prevence: odpovídající výstroj a bezpečnostní pomůcky; Pozor - vlastnictví moderních (a někdy spíš módních) pasivních pomůcek může paradoxně vést k „pocitu neohroženosti“, vyšší ochotě riskovat a k většímu riziku vzniku nehody.

4 Riziko nehody při různých aktivitách zvyšuje …
nedodržení preventivních opatření, teplo, resp. zima riziko dehydratace (příčiny: omezené možnosti příjmu tekutin, stresová polyurie (nadměrná tvorba moči) před startem, obava z nadměrného příjmu tekutin s nutností improvizovaného řešení za letu, nebo nutnost vynuceného přistání) únava stres při vzniku neplánovaných situací vynucená poloha těla a horních končetin vibrace (MPG/PPG) a další.

5 ZASTAV SE A CHVÍLI PŘEMÝŠLEJ!
CO se stalo? JAK se to stalo? PROČ se to stalo? KDE jsem? KOLIK je postižených?  KOLIK je zachránců?

6 NECHOVEJ SE ZBRKLE! obhlédni situaci,
zhodnoť RIZIKA hrozící zachráncům i postiženému, rozmysli si DALŠÍ POSTUP. Pokud je vás víc ZORGANIZUJ TÝM: rozdej úkoly, koordinuj činnosti, kontroluj výsledek!

7 Základní pravidla  Velmi důležité je nestat se sám postiženým, když se pokoušíte o záchranu druhého. Nepřibližujte se proto k postiženému, pokud se přitom dostává do nebezpečí i váš život (např. úraz elektrickým proudem). Nejdříve se zabývejte těmi, kdo jsou nejvážněji zraněni. Nehýbejte s postiženým, pokud to není zcela nutné!

8 JEDNEJ! VOLEJ pomoc (záchranku, nebo kohokoliv, kdo je po ruce), buď konkrétní při oslovování! „můžu poprosit pána v zelené bundě, aby zavolal sanitku ….“ ELIMINUJ možná další RIZIKA (pád ze …, úraz elektrickým proudem, dopravní nehodu), POSKYTNI POMOC postiženému.

9 JAKÉ VYBAVENÍ POTŘEBUJETE?
Nepotřebujete žádnou zvláštní výbavu! Dobře vybavená lékárnička pro první pomoc obsahuje řadu užitečných pomůcek, ale ne vždy ji máte v případě potřeby pohotově k dispozici. Můžete však použít cokoliv co je právě k dispozici, musíte improvizovat, pokud je to potřeba.

10 Přivolání odborné zdravotnické pomoci
Telefonem:  155 (zdarma), z mobilních telefonů (a nově se vstupem do EU i z pevných linek) 112(zdarma), v mob. telefonu nemusí být ani SIM karta, lze zadat místo PIN kódu nebo přes zamknutou klávesnici).

11 Jak volat záchrannou službu
Voláme pokud možno přímo od postiženého. Před voláním bychom si měli ujasnit: kde jsme, co se stalo, jak na tom je postižený, event. kolik je postižených. Nespěchejte, odpovídejte na otázky operátora COS, telefon pokládejte až na vyzvání!

12 Mobil může zachránit život
nesmí být ale vybitý, nebo pečlivě uklizený ve tři kilometry vzdáleném autě! Nabitý mobil nosíme u sebe tak, abychom na něj dosáhli oběma rukama, a to i v mezních situacích – např. při zachycení na stromě, skále, hlavou dolů apod. Při cestě do ciziny si předem ověříme čísla tísňových linek a případně další důležitá tísňová čísla či spojení, např. na horskou službu apod.

13 150 155 158 150 155 150 150 (112) 155 158 Tísňová čísla v ČR HZS ZZS
PČR 150 (112) 155 158

14 IZS = integrovaný záchranný systém
je to systém vazeb, které zabezpečují záchranný systém při výskytu hromadných neštěstí a katastrof. Do IZS patří: ZZS = zdravotnická záchranná služba PČR = policie ČR HZS = hasičský záchranný sbor AČR = armáda ČR VP = vojenská policie MP = městská policie HS = horská služba VZS = vodní záchranná služba Kynologické brigády OÚ = okresní úřady KÚ = krajské úřady ČČR = český červený kříž

15 Proč vlastně při nehodě pomáhat?
Existuje něco jako morálka a vlastní svědomí a pak také trestně právní zodpovědnost. Neposkytnutí první pomoci znamená již vážný přečin proti zákonu: § 207 tr. zákona - Neposkytnutí pomoci (1) Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky vážné poruchy zdraví, neposkytne potřebnou pomoc, ač tak může učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného, bude potrestán odnětím svobody až na 1 rok. (2) Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky vážné poruchy zdraví, neposkytne potřebnou pomoc, ač je podle povahy svého zaměstnání povinen takovou pomoc poskytnout, bude potrestán odnětím svobody až na 2 léta nebo zákazem činnosti. § 208 tr. zákona - Neposkytnutí pomoci Řidič dopravního prostředku, který po dopravní nehodě, na níž měl účast, neposkytne osobě, která při nehodě utrpěla újmu na zdraví, potřebnou pomoc, ač tak může učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta nebo zákazem činnosti.

16 Malé děti, 1 minutu!


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ TAKTIKA POSKYTNUTÍ PRVNÍ POMOCI"

Podobné prezentace


Reklamy Google