HAVÁRIE JADERNÝCH ELEKTRÁREN

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Princip a popis jaderných reaktoru
Advertisements

Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá jadernou energetikou Autor Ing. Zdeněk Fišer Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci se seznámí s klady.
Rozvodná elektrická síť
Jaderná energie.
Fyzika jinak Aneb Škola hrou
Zpracovaly:Klára Hamplová Barbora Šťastná
Přečerpávací elektrárna
Jaderný reaktor a jaderná elektrárna
Jaderná energie Objevitelé Jaderné elektrárny Jaderné zbraně
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Jaderná energie.
Atomové elektrárny.
Jaderné elektrárny.
VY_32_INOVACE_ 18 Jaderné katastrofy
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Jaderná energie Atomová jádra Jaderné reakce Radioaktivita
Jaderné elektrárny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Černobyl Jiří Ludačka.
Jaderné elektrárny.
Jaderná energie ZŠ Velké Březno.
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Jaderná energie.
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Energetika.
Atomové elektrárny.
Jaderná Elektrárna.
Jaderné elektrárny Vypracoval: Matěj Kolář Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Atomová elektrárna.
Jaderná energie.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_352
Fyzika Elektrárny.
Jaderné Elektrárny.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
RF 1.1. Klasifikace jaderných reaktorů Podle základního jaderného procesu, který probíhá v jaderném zařízení, lze jaderné reaktory rozdělit na dvě základní.
Typy jaderných reakcí.
Jaderná Elektrárna.
Fy – kvarta Yveta Ančincová
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
ČERNOBYL
Temelín.
Katastrofy jaderných elektráren
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2012 Určeno:9. ročník.
Jaderná elektrárna.
Těžký průmysl Energetika.
Jaderné reaktory Pavel Tvrdík, Oktáva Jaderný reaktor Jaderný reaktor je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_35_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Jaderná elektrárna.
1 JE – jaderne elektrarny JE – Jaderné elektrárny 2 1 DDZ, rozdělení elektráren, Princip výroby elektřiny, 2 Objev elektronu, Historie JE.
Jaderná energetika. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Bc. Lucie Tyemnyáková, 1. CNP - PS. - střední Indie - hl. městem indického státu Madhya Pradesh - počet obyvatel: cca 1,7 mil. lidí - město jezer
Jaderná ELEKTRÁRNA.
Jaderná zařízení a jejich dopad na okolní prostředí
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Černobyl Richard Horký.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Simulace řízení jaderné elektrárny typu ABWR
Jaderné reakce Při jaderných reakcích se mohou přeměňovat jádra jednoho nuklidu na jádra jiných nuklidů. Přitom zůstává elektrický náboj i počet nukleonů.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
JADERNÁ ELEKTRÁRNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Černobyl.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

HAVÁRIE JADERNÝCH ELEKTRÁREN Three Mile Island (USA) Černobyl (Ukrajina)

Three Mile Island - leží v Pennsylvánii,na ostrově.Je to jaderná elektrárna temelínského typu, tj. o výkonu 1000 MW. A právě tady došlo roku 1979 k největší jaderné havárii západní energetiky.

Three Mile Island – proč se tohle vlastně stalo? (stručné důvody) Vypovědělo službu čerpadlo-napojená turbína se vypnula Reaktor sice už nevyráběl elektřinu a přesto pracoval na plný výkon To vedlo k růstu teploty a tlaku-reaktor se zastavil Pojistný ventil proti tlaku se zasekl v otevřené poloze Tlak klesal,ale nádrž, do které ústil,přetekla Radioaktivní voda zaplavila prostor okolo reaktoru-a selhala čerpadla,která ho měla chladit Voda začala vřít, reaktor se tavit a plyny začaly unikat do vzduchu kolem elektrárny

Rozsah havárie tajen -a teprve po pár dnech mohly vládní úřady evakuovat tisíce lidí. V té době už byly všechny plyny za hranicemi evakuované oblasti. Vyšetřování dokázala, že byly tajeny a skreslovány informace o havárii a kvůli tomu se dodnes neví, kolik tehdy uniklo radioaktivních látek.    

Následky Mnoho lidí pociťovalo příznaky ozáření -kovovou chuť v ústech -záněty pokožky -pálení a slzení očí -nevolnost,zvracení -v některých případech potíže vyústily v rakoviny,nevyléčitelné záněty…

A dále… Tady je znázorněn tah radioaktivního mračna v prvních třech dnech po havárii. Jak můžete vidět,oblak se z Evropy vyhnul pouze východní a z části jižní oblasti,jinak byly zasaženy téměř všechny,včetně České republiky.

Po havárii…   Tohle je elektrárna Three Mile Island a Černobyl po havárii.  

Černobyl K této havárii se nebudeme rozepisovat, Všechno proběhlo v podstatě stejně,jako u předchozí.Důvody, následky i zamlčování. A proč se o ní tedy zmiňujeme? Tyhle dvě jaderné havárie jsou nejznámější,nejdůležitější a nejvážnější.

Vyjasnění pojmů Reaktor-zařízení,kde probíhá jaderná reakce Radioaktivní látka-látka,která je ozářena a obohacená radiovými prvky(izotopy-uran) Radioaktivní voda-voda obohacená o radioaktivní prvky Jaderná havárie-vymkne se kontrole jaderná reakce,kterou se nepodaří zastavit ani bezpečnostními systémy

Vyjasnění pojmů Princip jaderných elektráren-převádění jaderné energie na tepelnou,(jaderné štěpení spojené se vznikem vysoké teploty),tepelné energie na mechanickou (ohříváním vody a tlakem páry se roztáčí turbína) a mechanické energie na elektrickou.

KONEC Anna Michálková Jiří Šturc Markéta Papírníková Petra Mikolášková