Propagace cyklistiky v Jihlavě „Budování infrastruktury, odstraňování bariér, propagace a kampaně“ Ing. Jaroslav Vymazal, primátor statutárního města Jihlavy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KOMISE RADY HMP PRO CYKLISTICKOU DOPRAVU 35. jednání Rady HMP dne Koncepce rozvoje cyklistické dopravy a rekreační.
Advertisements

Nové výzvy v cyklistické dopravě a cykloturistice
Statutární město Mladá Boleslav
Ing. Jaroslav Martinek Central MeetBike Expert Seminar 3. LEGISLATIVA.
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Nadace Jihočeské cyklostezky Aktivity Nadace Jihočeské cyklostezky Seminář: Rozvoj cykloturistiky v jižních Čechách, Třeboň,
Labská stezka - Ústecký kraj, příprava a realizace stavby -
Představení města v urbánním rozměru Mgr. Jan Mareš, primátor
1 ASOCIACE MĚST PRO CYKLISTY Jaroslav Martinek Projekt Central MeetBike (3CE343P2) je realizován prostřednictvím programu Central Europe, který je spolufinancován.
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Cyklokonference Třeboň 24. dubna 2007 Bc. Vojtěch Srb KÚ Jihočeského kraje.
Cyklokonference 2011 Ing. Milan Plesar místostarosta města otrokovice
Konference NOVÁ GENERACE TURISTICKÉHO ZNAČENÍ ANEB TURISTICKÉ STEZKY DO MOBILU Rámcový projekt Životní prostředí v Praze a volný čas – V Praze za přírodou.
MAS Sdružení Růže Zkušenosti s cykloturistikou v mikroregionu Sdružení Růže.
První národní cyklo a in-line průzkum Hlavní závěry a výzvy Jak dál Brno, 12. ledna 2012.
Bike Brno – Bike konference 2012 Plzeňský kraj 4. –
Ekologický urbanismus zkušenosti z Úval JUDr. Ing. P. Petržílek, Ph.D. místostarosta Seminář pořádaný Ekologickou platformou při ČSSD a Masarykovou.
CYKLISTICKÁ INFRASTRUKTURA Jaroslav Martinek Central MeetBike.
Ing. Jaroslav Martinek Central MeetBike Expert seminar Cyklotrasa 14.
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Oddělení cestovního ruchu
ROP Jihovýchod – prezentace nejúspěšnějších projektů z výzvy uzavřené Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
PODPORA CYKLISTICKÉ DOPRAVY V LIBERECKÉM KRAJI A JEJÍ VAZBA NA CYKLOSTRATEGII 04/2013.
Urban Planning OfficeCity of Dresden Cyklistická doprava v Drážďanech 1. zasedání měst Uherskohradišťské charty Jihlava
Prioritní osa 2 Rozvoj cestovního ruchu výstavba, technické zhodnocení turistické infrastruktury (např.: kongresových či lázeňských center, sportovně rekreačních.
KONCEPT ROZVOJE CYKLISTIKY VE VELKOMĚTECH Ing. Luděk Sosna, Ph. D., ředitel odboru strategie, MD ČR.
Liptovský Mikuláš 2. září 2010
Cykloturistika Produkty Služby Infrastruktura Propagace.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
2. Vedení & zodpovědost Národní pracovní skupina Uherskohradišťská charta / cyklokoordinátoři Jaroslav Martinek (Central MeetBike) Tomáš Řeháček (Mobile.
Greenways Jizera Cyklojízda Greenways Jizera 17. –
1 Akce v praxi – zkušenosti z Cyklistického projektu Rotok a Baltické moře Thomas Möller, radplan nordost Odborný seminář Pardubice, 24. února 2012.
Nadacepartnerstvi.cz Greenways.cz Co potřebuje cyklista ve městě Bike Brno, Juraj Flamik Vážený pane řediteli…
Zlín cyklistický Josef Novák, člen Rady města Zlína
Cyklistická stezka Jeseník - Bobrovník
Územní a hmotné podmínky rozvoje cestovního ruchu ČR - DSO Tato distanční studijní opora vznikla v roce 2005 z velké většiny jako praktický dílčí výstup.
Dopravní a liniové stavby Vývoj měst, místní komunikace
Moderní cyklistická doprava
Praha cyklistická nebo ne? 2012 Vratislav F ILLER Auto*Mat Praha
Nadacepartnerstvi.cz cyklistevitani.cz Cyklisté vítáni Konference Společně správným směrem - spolupráce s partnery i médii Ostrava, 10. prosince 2009 Certifikace.
Bike konference 2012 Jihomoravský kraj. Rozvoj spolupráce Jihomoravského kraje a Trnavského samosprávného kraje v oblasti cyklistiky.
Cyklostezka Kotvrdovice - Jedovnice
Zaměření Národního programu podpory CR v roce 2011 Podprogram Cestování dostupné všem.
Páteřní trasy v Ústeckém kraji - propojování a diferenciace nabídek Ústí nad Labem.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Greenways Jizera Cyklojízda Greenways Jizera 17. –
Sdružení Český ráj. 2 Projektové záměry Regionální projektové záměry pro období : Marketingové a koordinační aktivity v CR Rozvoj doplňkové infrastruktury.
2 Řeka Jizera Největší pravostranný přítok Labe (cca 165 km). Pramen na svahu hory Smrk v Jizerských horách. Soutok s Labem u Lázní Toušeň a Káraného.
Labská stezka priorita rozvoje cykloturistiky v Ústeckém kraji Ústí nad Labem.
Greenway Jizera 2008 Seminář Greenway Jizera Mladá Boleslav,
ODBOR DOPRAVY MAGISTRÁTU MĚSTA BRNA CYKLISTICKÁ DOPRAVA JAKO SOUČÁST UDRŽITELNÉ MOBILITY Ing. Vladimír Bielko - vedoucí odboru VEŘEJNÉ PŮJČOVNY KOL V BRNĚ?
Regionální operační program pro NUTS 2 Střední Čechy 2007 – /11/2008 Mladá Boleslav Ing. Jan Přikryl.
Greenway Jizera Seminář Greenway Jizera Mladá Boleslav,
CYKLOSTEZKA VARHANY Ing. Jiří Samšiňák projektový manažer města Česká Lípa.
Cyklistická infrastruktura a její specifické aspekty ING. JAROSLAV MARTINEK CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU.
Jakým úhlem pohledu se díváš na tento obrázek? Seminář – Bike sharing, Brno, Ing. Jaroslav Martinek.
ITI Pražské metropolitní oblasti. ITI - nový nástroj Evropské komise - Výchozími dokumenty jsou Strategie EU 2020 a návrhy nařízení Evropské komise -
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
Návrh koridorů cyklistické dopravy na území ITI Olomoucké aglomerace
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav podnikové strategie
Cykloturistika v JMK, web Brno
Perspektivy Labské stezky
Koněspřežná dráha České Budějovice - Linec (česká část)
PODPORA BEZPEČNÉ A EKOLOGICKÉ DOPRAVY
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Propagace cyklistiky v Jihlavě
Vozíčkářské trasy KČT Labská stezka bez bariér, 18. –
Obec Sibřina Plán investičních a provozních záměrů obce 2018 – 2022
Dotační program pro rok 2019
Transkript prezentace:

Propagace cyklistiky v Jihlavě „Budování infrastruktury, odstraňování bariér, propagace a kampaně“ Ing. Jaroslav Vymazal, primátor statutárního města Jihlavy Bike Brno konference, 4. října 2012

Struktura prezentace: 1. Začínáme budovat („První cyklostezka“) 2. Generel cyklistické dopravy (rok 2003) 3. Změna myšlení obyvatel města 4. Období rozkvětu cyklostezek 5. Aktualizace Generelu cyklistické dopravy (rok 2011) 6. Jihlava a Uherskohradišťská charta 7. Budoucnost cyklistické dopravy v Jihlavě

1. Začínáme budovat (historie)  Jihlava nikdy nebyla nakloněna masivnímu rozvoji cyklistiky (terén, podnebí, podmínky,…).  Cyklistika jen jako sport několika nadšenců.  Údolí řeky Jihlavy ohraničuje 3 samostatné celky. Přejezdy mezi nimi mohou být pro některé cyklisty překážkou.

1. Začínáme budovat („První cyklostezka“)  Vývoj od roku 2001, kdy byl otevřen první úsek tzv. „První cyklostezky“ na ulici Romana Havelky o délce 600m v údolí řeky Jihlavy.

1. Začínáme budovat  Pokračovalo se budováním dalších úseků cyklostezek.  Velmi významná a dodnes nejpopulárnější stezka z roku 2005 navazuje na „První cyklostezku“. Vhodné i pro in-line.

2. Generel cyklistické dopravy (rok 2003)  Hlavní úkol: integrovat cyklistickou dopravu do dopravního systému města.  Zpracováno firmami DHV CR, s.r.o. a ADOS.  Jeden z hlavních podkladů byl průzkum názorů obyvatel města.  Návrh skeletu cyklostezek a cyklotras.  Základní rozdělení tras: -zelené (greenways), dopravní+rekreační -radiální, převážně dopravní -tangenciální, spojující  Naplnění Generelu bylo problematické především kvůli nejasným majetkoprávním vztahům a také kvůli omezením v historickém centru města.

2. Generel cyklistické dopravy (rok 2003)  Změna myšlení obyvatel: -z průzkumu vyplynulo, že obyvatelé města by rádi více používali jízdní kolo jako dopravní prostředek. Obávají se však nebezpečného provozu na komunikacích. -Cyklistika už není vnímána jen jako sport pro nadšence. Objevují se první cykloturisté, kteří chtějí podmínky podobné jako v zahraničí (stezky, trasy, odpočívky, služby…). -Závěry průzkumu z roku 2003: Celkový počet obyvatel Jihlavy51 tis. Celkový počet kol68% Procento pravidelných cest10% Mobilita 2,5 cesty/den Podíl cyklistů na dělbě dopravní práce5%

3. Období rozkvětu cyklostezek v Jihlavě  Období mezi roky  Bylo vybudováno celkem 7,5 km cyklostezek  Investováno bylo více jak 44 mil Kč (dotace+město)

3. Období rozkvětu cyklostezek v Jihlavě  Realizace nových projektů na podporu cykloturistiky: - spolupráce s KČT (vyznačení cyklotras v okolí Jihlavy, návaznost na krajské a národní cyklotrasy) - pracovní cykloskupina - Mikroregion Jihlavsko: informační tabule v obcích propagační mapy zdarma doporučené okruhy informace o památkách

3. Období rozkvětu cyklostezek v Jihlavě  Od roku 2002 realizace projektu cyklostezky Jihlava-Třebíč-Raabs  Vznik Dobrovolného svazku obcí (celkem 25 obcí na trase)  Několik etap projektu (průjezdnost, úpravy komunikací, bodování nových úseků v parametrech cyklostezky vhodné pro in-line).  Realizace za podpory ROP Jihovýchod  Celková délka 137 km (řeka, vlak, památky UNESCO) 

4. Aktualizace Generelu cyklistické dopravy 2011  Reakce na nové trendy v cyklodopravě, Zavádění nových cykloopatření (přejezdy, cyklopruhy, …)  Omezený prostor především v centru města (odstranění bariér)  Aktualizuje starší přístup k budování cyklostezek (stezky nejsou jen pro rekreaci, rychlé dopravní koridory, cykloobousměrky, …)  Zdůrazňuje nutnost budovat doprovodnou infastrukturu

4. Stříbrné pomezí  Systém značení pro cyklo a pěší turisty v okolí Jihlavy  26 partnerských obcí, 260 km tras (cyklo, pěší, kombinace)  Doplňuje stávající trasy KČT, doporučené okruhy, unikátní systém značení (patníky), interaktivní mapa, plánovač tras, CZ, EN, DE 

5. Jihlava a Uherskohradišťská charta  Město Jihlava je jedním z prvních signatářů charty  Cyklokoordinátor (spolupráce napříč úřadem)  Workshopy, exkurze, výměna zkušeností, MOTIVACE  Možnost něco ovlivnit a „BÝT U TOHO“  Stromy podél cyklostezky

6. Budoucnost cyklistické dopravy v Jihlavě  Pokračovat v naplňování Generelu ve všech vytýčených cílech  Propagovat cyklodopravu ve městě, zlepšit podmínky pro cyklisty  Zlepšit a podporovat rozvoj cykloturistiky a služby s tím spojené  Propagace, osvěta, motivovat lidi k používání kola jako normálního dopravního prostředku  Podporovat akce spojené s cyklistikou (Jihlavská 24MTB, Den bez aut, …)  Dopravní výchova na ZŠ

6. Budoucnost cyklistické dopravy v Jihlavě  Aktuální situace v Jihlavě

Děkuji za pozornost. Ing. Jaroslav Vymazal, primátor statutárního města Jihlavy