Protěž.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moravskoslezský kraj Tomáš Rubek David Meca.
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vědecké rodové jméno Aquilegia se odvozuje od latinského „aquila“ = orel a v některých národních jazycích je také podle orla pojmenován. Stejně pravděpodobný.
BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Národní park Šumava Autor: Eliška Korábková Johana Černá 8.A
 Rozsáhlé pohoří na hranicích Česka, Rakouska a německého Bavorska.  Rozkládá se v nadmořské výšce mezi 600 m ( údolí Otavy u Rejštejna ) a 1378 m (
Svět po 1. sv. válce.
Život nekončí základním vzděláním – „Jedeme dál“ (CZ /3. 1
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
SLOVENSKO Typy na výlet
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
ŘEKY ČESKÉ REPUBLIKY.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_HA_1_15.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_HA_1_19.
Geografie cestovního ruchu Reliéf a morfologické poměry
Moravskoslezský kraj.
EVROPSKá UNIE.
Švýcarsko Krátká Josefína 8.A
Vzpomínky na dovolenou. Připravil: Zoubek Lukáš. Jizerské hory jsou nejsevernějším pohořím České republiky. Název je odvozen od řeky Jizery, která pramení.
Evropa ochrana přírody
Moje vlast, moje bydliště Pověst o Bruncvíkovi VY_32_INOVACE_17 Sada 9
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s pověstí o vesnici Skalička.
PŘÍRODNÍ HRANICI MEZI RUMUNSKEM A BULHARSKEM TVOŘÍ PŘEVÁŽNĚ
Naše vlast Prvouka – 3. ročník
1. Šumavská soustava Pozůstatky horského ledovce.
Česká republika Ochrana přírody a krajiny
Slovensko aneb země nám nejbližší stát střední Evropy
Polská republika je stát ležící ve střední Evropě.
Šumavská subprovincie
JIHOVÝCHODNÍ EVROPA – státy bývalé Jugoslávie
Prvouka – 2. ročník ZŠ „Rožmitál pod Třemšínem“
Rostlina je mechovitá, vždy zelená, plazí se po půdě lesa metrovými šlahouny s jemnými, tenkými kořínky PŘESLIČKY PLAVUNĚ Přesličku lze nalézt na oraniších,
Naše vlast - ČESKÁ REPUBLIKA
Rakousko Hlavní město Vídeň Rozloha km²(112. Na světě) Počet obyvatel (1.ledna 2011) Rakousko(oficiální název Rakouská Republika)je vnitrozemská.
STŘEDNÍ EVROPA EO – OP VK – III/2 ICT DUM 5
Šumava. Šumava se nachází na jihozápadní hranici České republiky u hranic s Německem a Rakouskem. Šumava se nachází na jihozápadní hranici České republiky.
SLOVENSKO SLOVENSKO Krásná země Geografická poloha Slovenská republika je vnitrozemský stát nacházející se ve střední Evropě Slovenská republika je vnitrozemský.
Označení DUM Ku - DUM Autor Příjmení a jméno: Kučejová Blanka, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
Geomorfologie Slovenské republiky Slovenská republika v EvropěSlovenská republika.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_06 TEMA:
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_08_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Vysoké Tatry Základní škola Libina, příspěvková.
Česká republika Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Anotace: Program je určen k obeznámení s péčí státu o přírodu a prohloubení bližšího vztahu k přírodě i k procvičování a opakování vlastivědného učiva.
Národní park Berchtesgaden
Jeseníky.
Švýcarsko Open presentation.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Ochrana krajiny a přírody ČR VY_32_Inovace_20KR-1
Česká republika - pohoří
Pomocné vědy historické
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_11_22_SLOVENSKO.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Bílé Karpaty – Velká Javořina
KRAJINA VYSOKÝCH HOR. KRAJINA VYSOKÝCH HOR Ve vysokých horách mrzne a sníh zde padá po celý rok. Sněžná čára je hranice, nad níž v horách již sníh.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
VELKÁ PÍSMENA světadíly, země, území a vodstvo, hory, pohoří, nížiny
STŘEDNÍ EVROPA VÍCE O STŘEDNÍ EVROPĚ ZDE
Pozůstatky horského ledovce - jezera
VZNIK ČSR
ČESKÁ REPUBLIKA Základní přehled
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
TATO PREZENTACE SLOUŽÍ JAKO VZOR - MŮŽETE JI POUŽÍT
Evropa 4 Soutěž RISK Pokračovat ZŠ Hejnice
Přírodní podmínky V české kotlině.
Tomáš Trávníček.  Tatry jsou pohoří na severu Slovenska a jihu Polska, jsou součástí Karpat. Do roku 1992 byly nejvyšším pohořím Československa. Nyní.
Chránění živočichové na Slovácku
Transkript prezentace:

Protěž

národní květina Rakouska Protěž alpská národní květina Rakouska Od r. 1886 je chráněnou rostlinou. Daří se jí v nadmořské výšce 1800 - 3000 m.n.m.

Protěž alpská - Plesnivec alpský Leontopodium alpinum jedna z nejznámějších horských květin. Německý název Edelweiß pochází z německých slov edel (noblesní) a weiß (bílý). Vědecké označení rodu, Leontopodium znamená lví tlapa, což je odvozeno z řeckých slov leon (lev) a podion (malá noha, tlapa) Protěž alpská byla používána jako symbol Horských myslivců od dob Rakouska - Uherska a je používána dodnes jako symbol německých a rakouských horských jednotek, které jsou součástí armády. Protěž alpská v černém oválu byla symbolem (nášivkou) horských myslivců Waffen SS. Tato květina je od nepaměti symbolem hor, nejen Alp, ale i v Tatrách je nezbytnou součástí znaků mnoha horských obcí, horolezeckých svazů ...

Vidět protěž je prostě radost Vidět protěž je prostě radost. Žádná jiná rostlina k Alpám nepatří víc, dominuje i mnoha městským znakům, rodovým erbům... v jejím jménu se pořádají lidové veselice, figuruje v řadě pověstí...

Pokuty za porušení zákona Pověst o původu protěže vypráví o tom, jak mladá žena našla na alpské louce svého muže mrtvého. Ze zoufalství se rozhodla zůstat s ním i ve smrti, zemřela vedle něj a z jejího těla vznikla protěž. U nás protěž ve volné přírodě nenajdete. Byla uměle vysazena na Klínovci a v Boubíně, kde dnes najdete jen ojedinělé rostliny. Opravdu se kdysi dařila jen na hřbitově v Rejvízu (Hrubý Jeseník), kam ji na hroby vysazovali místní Němci ve čtyřicátých letech minulého století. Protěž můžete vidět při výletech do slovenských Karpat, vyskytuje se i ve Velké Fatře a Belianských Tatrách. Rostlina je chráněna nejen na celém území Tatranského národního parku, ale i po celé Evropě (včetně hor Slovinska a Srbska)! Pokuty za porušení zákona jsou vysoké

Fine