 Narozena roku cca 860  Zemřela roku 921 dne 15. září.  O původu S.L. existují dvě teorie: 1) Kristiánova legenda-S.L. byla dcerou pšovského knížete.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732
Ženy z rodu Přemyslovců
PRVNÍ PŘEMYSLOVCI.
Sv. Václav 907 †28. září 935.
Sv.Václav Podle legend byl vychováván svou babičkou svatou Ludmilou a vzdělával se v písmu na Budči. Jako kníže, po porážce saským králem Jindřichem Ptáčníkem,
Přemyslovci ( st.n.l.) pro 4. ročník ZŠ
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Vlastivěda 4 Vypracovala: Mgr. Lucie Holanová, ZŠ Višňová Srpen 2011
ČESKÝ STÁT POČÁTKY ČESKÉHO STÁTU
Život a vláda českého knížete (907 – 935)
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Středověk v českých zemích
Svatý Václav.
Svatý Václav Původ Český kníže Václav I. byl synem knížete Vratislava a jeho manželky Drahomíry, která byla dcerou knížete Havolanů (polabští Slované).
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceSv. Václav, sv. Ludmila Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje informace.
Vratislav II Petr Mrkvička.
Mgr. Miloslava Pucandlová
Přemyslovci Vláda přemyslovských knížat.
Počátky Českého státu Lubomír Berka.
BOŘIVOJ A LUDMILA
Dějepis Raný středověk 2.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Vlastivěda - dějepisná část (4. a 5. ročník) Název a číslo učebního.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Svatý Václav 28.září.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Svatý Václav Žil v 10. století. Václav byl synem českého knížete Vratislava a jeho manželky Drahomíry, která pocházela z polabských Stodoranů. Podle staré.
Svatý Václav Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
START HISTORICKÁ DESÍTKA DOBA SVATÉHO VÁCLAVA HODNĚ ŠTĚSTÍ.
Počátky českého státu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová 1756, Čáslav
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:
Naši slavní předkové.
Svatý Václav Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo: VY_32_INOVACE_12.
Enea Silvio Piccolomini - Historie česká DOLEJŠOVÁ LUCIE, VRTIŠKOVÁ ANETA.
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Svatý Václav ROK V JEHO PROMĚNÁCH A SLAVNOSTECH. Rok v jeho proměnách a slavnostech – Sv. Václav Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření listopad 2011 Ročník 7. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a společnost Dějepis Křesťanství a středověká.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
Přemyslovci - Boleslav I. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Přemyslovci Datum vytvoření RočníkPrvní.
VY_32_INOVACE_Lul_I_06 PRVNÍ PŘEMYSLOVCI
Počátky českého státu.
Vláda přemyslovských knížat
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin 6. -9
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Přemyslovci – Spytihněv I. a Vratislav I.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Přemyslovci - opakování
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Přehled významných panovníků
Nejstarší české dějiny, 4.ročník
Přemyslovská knížata Vlastivěda 4. ročník
Středověk – počátky českého státu
Počátky českého státu.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Transkript prezentace:

 Narozena roku cca 860  Zemřela roku 921 dne 15. září.  O původu S.L. existují dvě teorie: 1) Kristiánova legenda-S.L. byla dcerou pšovského knížete Slavibora (Pšovsko-Mělník). 2) Staroslovanská legenda-S.L. pocházela ze srbské země.  S.L. si vzala za manžela Bořivoje křesťanský kníže, se kterým měla tři syny a tři dcery

 Svatý Václav, Ludmilin vnuk byl svěřen do výchovy S.L., která ho vedla ke křesťanství a podílela se na tom, že dosáhl solidního vzdělání na škole v Budči. Vychovávala také Boleslava (Václavova bratra).

 S.L. se svým manželem rozšiřují křesťanství po české zemi, budují chrámy, podporují chudé a ujímá se opuštěných a nešťastných. Po smrti Spytihněva i Vrastislava (synové S.L.) přichází k moci sv.Václav (vnuk S.L., syn Vrastislava 1.), který ale pro svůj nízký věk (cca 15 let) nemohl vládnout. Kmenové shromáždění rozhodlo o rozdělení moci mezi Ludmilu a její snachu Drahomíru. Drahomíra zastupovala Václava do jeho plnoletosti a Ludmila ho vychovávala.

 Mezi Ludmilou a Drahomírou dochází ke sporu, Drahomíra se bojí o moc bohatství a vadí jí, jak je Václav veden svou babičkou a prosazuje mladšího Boleslava. Ludmila ustupuje před Drahomírou a stěhuje se na Tětín (u Berouna). Tam ale Drahomíra posílá své dva členy její družiny (Tunnu a Gommona), aby ji zavraždili-Ludmila je prosí aby ji propíchli mečem. Nakonec ji uškrtí bílým šálem, který se stává jejím atributem. Zemřela ve věku nedožitých 62 let.

 Nad místem Ludmilina hrobu nechává Drahomíra vystavět kostel sv. Michala. Když se roku 924 Václav ujímá vlády, nechává tělo své babičky přenést do chrámu sv. Jiří. Ludmila byla cca 200 let po své smrti svatořečena.