SVĚTOVÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Josef Čapek.
Advertisements

Světová literatura po 1. svět. válce
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Erich Maria Remarque
Autor: Pokorná Martina
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _15_CJL_3 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
KAREL ČAPEK -ŽIVOT * Malé Svatoňovice u Trutnova
ALOIS MRŠTÍK VILÉM MRŠTÍK Autorem materiálu a všech jeho částí,není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
MARCEL PROUST Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Bratři Čapkové.
Karel Čapek.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_724_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Jan Werich Jiří Voskovec
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Sourozenci Čapkovi.
HEINRICH MANN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Victor Hugo ( ).
Světová próza v 1. polovině 20. století
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Portréty literárních osobností světové literatury.
František Hrubín Jan Musil.
HERMANN HESSE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ladislav Fuks životopis, romány,
Číslo:VY_32_INOVACE_24_04 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Johann Wolfgang.
JOHN GALSWORTHY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 2. června 2012 Název: VY_32_INOVACE_4.2.2.
Portréty literárních osobností světové literatury.
LION FEUCHTWANGER Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
I. světová válka ve světové literatuře PaedDr. Hana Vítová
Michail Šolochov (1905 – 1984).
NĚMECKO A RAKOUSKO Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Romain Rolland Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Karel Čapek.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Německá literatura 20. století Heinrich.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Německo.  stal se nepohodlným z politických důvodů  emigroval spolu se svým bratrem do USA  obdržel Nobelovu cenu za literaturu Buddenbrookovi – rozpad.
THOMAS MANN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Meziválečná literatura
MICHAIL ALEXANDROVIČ ŠOLOCHOV
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Literatura 1. světové války Název sady: Český jazyk 9. ročník.
Mgr. Marie Havránková ODRAZ 1. SVĚT. VÁLKY VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Odraz 1. světové války v literatuře Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti.
Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Legioná ř ská literatura a obraz 1. sv. války Ro č ník:T ř etí Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Lion Feuchtwanger Žid Süss Zuzana Peši č ková Septima 2009/2010.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ (1928 – 2014), s. 85. Magický realismus směr v latinskoamerické próze od 50. let 20. stol. Propojují se prvky nadpřirozena, popisy.
NĚMECKÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_Inovace_ Arnošt Lustig Český jazyk 9. ročník
Karel Čapek - cestopisy
Světová literatura 1. poloviny 20. století Lion Feuchtwanger
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Vypracoval: Ondřej Dutka
TÉMA: ERICH MARIA REMARQUE AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Erich Maria Remarque VY_12_INOVACE_Rů_I_36
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ČESKÝ JAZYK
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Albert Camus Název : VY_32_inovace_13 Český jazyk a literatura –
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Erich Maria Remarque Eva Švančarová
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Německá próza mezi válkami
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

SVĚTOVÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ NĚMECKO Mgr. Michal Oblouk

HEINRICH MANN (1871 – 1950) prozaik, esejista a dramatik, starší bratr Thomase Manna, jeho zetěm byl Ludvík Aškenazy narodil se v zámožné židovské rodině vyučil se knihkupcem, pracoval v knihkupectví v Drážďanech, později ve vydavatelství v Berlíně a v Mnichově pobýval ve Francii a Itálii zaujímal antimilitaristické postoje, ostře vystupoval proti fašismu, jeho knihy byly nacisty ničeny a páleny r. 1933 emigroval do Francie, později jako československý občan (občanství získal v r. 1935) do USA, kde také zemřel

DÍLO H. MANNA Profesor Neřád aneb Konec tyrana – satirický román o despotickém gymnaziálním profesoru latiny a řečtiny Raatovi Poddaný – román zesměšňující maloměšťáctví, které autor považuje za základ fašismu Mládí krále Jindřicha IV., Zrání krále Jindřicha IV. – historické romány z 16. století o tolerantním francouzském králi, který ukončil náboženské války

THOMAS MANN (1875 – 1955) prozaik a esejista, nositel Nobelovy ceny (r. 1929), mladší bratr H. Manna narodil se v Lübecku jako syn velkoobchodníka a senátora vystudoval gymnázium přes svoji sexuální orientaci se oženil a měl šest dětí pracoval v pojišťovně v Mnichově, studoval zde na několika fakultách stal se lektorem satirického časopisu Simplicissismus r. 1933 emigroval do Švýcarska, později do USA, r. 1936 přijal československé státní občanství na konci života žil ve Švýcarsku zastával antifašistické a demokratické postoje

DÍLO T. MANNA Buddenbrookovi – 2dílná románová kronika, generační román o vzestupu a pádu čtyř generací bohaté lübecké podnikatelské rodiny Smrt v Benátkách – novela o vztahu spisovatele k mladému chlapci, umírá na choleru, ale je šťastný Mario a kouzelník – novela z italského prostředí o hypnotizérovi, který zostudil mladého muže (varování před fašistickou manipulací) Kouzelný vrch – novela z horského plicního sanatoria Josef a bratří jeho – 4dílná románová epopej na téma Starého zákona Lotta ve Výmaru – román inspirovaný životem J. W. Goetha Doktor Faustus – román, obraz Německa v 1. polovině 20. století a o postavení umělce v tomto světě, hudebník je ochotný za tvůrčí inspiraci odevzdat svou duši ďáblu

ARNOLD ZWEIG (1887 – 1968) prozaik, dramatik a esejista, představitel kritického realismu pocházel z rodiny židovského sedláře studoval filozofii, filologii, dějiny umění a psychologii na různých německých univerzitách za první světové války se účastnil bojů v Srbsku, r. 1933 emigroval do Palestiny stal se významným kulturním činitelem NDR dílo: VELKÁ VÁLKA BÍLÝCH MUŽŮ – románový cyklus (8 protiválečných románů), nejznámější je román SPOR O SERŽANTA GRÍŠU (o tragickém osudu válečného zajatce), další romány Dozrál čas, Mladá žena z roku 1914, Výchova před Verdunem, Přestávka v boji, Nastolení krále, Ledy se lámou, Čas je zralý

ERICH MARIA REMARQUE (1898 – 1970) spisovatel, autor antimilitaristicky a antifašisticky zaměřených románů narodil se v rodině knihaře v 18 letech odešel jako dobrovolník na frontu (byl vážně raněn), po návratu z války měl problémy začlenit se do normální společnosti vystřídal řadu zaměstnání, např. účetní, obchodní cestující, učitel, varhaník, novinář, automobilový závodník od r. 1931 žil v emigraci (Švýcarsko, USA) r. 1938 byl zbaven německého občanství, jeho knihy byly veřejně páleny po válce se trvale usadil ve Švýcarsku, do vlasti se nikdy nevrátil (styděl se za to, čeho jsou Němci schopní) patřil do tzv. ztracené generace

E. M. REMARQUE - DÍLO Na západní frontě klid – generační román, osudy studentů bojujících na frontě, student Pavel Bäumer jde se spolužáky dobrovolně na frontu, zážitky válečného běsnění, smrt kamarádů, hl. hrdina umírá na konci války Cesta zpátky – volné pokračování, návrat domů, důsledky války Tři kamarádi – román, hl. hrdinové společně vlastní autodílnu, oslava přátelství a lásky Miluj bližního svého – příběh mladého hocha, který utíká před nacismem Vítězný oblouk – příběh lékaře, který před nacismem uprchl do Paříže Černý obelisk – osudy vojáků z 1. světové války, kamarádi vlastní pohřební ústav, kniha vypráví o jejich radostech, láskách a starostech

E. M. REMARQUE - DÍLO Noc v Lisabonu – příběh Josefa Baumanna a jeho ženy, kteří prchají před nacismem Jiskra života – kniha vypovídá o hrůzách života v koncentračním táboře Čas žít, čas umírat – příběh německého vojáka, který se po válce vrací do zničeného Německa Nebe nezná vyvolených – milostný román z prostředí automobilových závodů Zaslíbená země – kniha vypráví o osudu německých uprchlíků za 2. světové války

LION FEUCHTWANGER (1884 – 1958) romanopisec a dramatik, překladatel pocházel z židovské továrnické rodiny po univerzitních studiích filozofie, germanistiky a antropologie působil jako divadelní kritik a dramatik, později jako prozaik r. 1908 začal vydávat vlastní časopis Der Spiegel aktivně se podílel na protifašistickém boji r. 1933 emigroval do Francie v letech 1936 – 1937 založil v Moskvě německý časopis pro uprchlíky před fašismem Hitlerova vláda ho zbavila německého občanství a přikázala veřejně spálit jeho spisy r. 1940 uprchl z internačního tábora do USA, kde žil až do smrti po válce byl vyznamenán Státní cenou NDR

FEUCHTWANGEROVO DÍLO Ošklivá vévodkyně – monografický román o životě Markéty Korutanské (Pyskaté), manželky mladšího bratra Karla IV. Žid Süss – román z 18. století o židovském finančníkovi, který dosáhl nejvyššího postavení ve společnosti, nakonec je ale kvůli závisti ostatních popraven Josephus Flavius – trilogie (Židovská válka, Synové, Zaslíbená země) pojednávající o židovském odboji proti Římu v 1. století Lišky na vinici – historický román z doby před Velkou francouzskou revolucí

FEUCHTWANGEROVO DÍLO Bláznova moudrost – román ze života J. J. Rousseaua Goya – životopisný román o španělském malíři Falešný Nero – historická satira (alegorie Hitlera) Židovka z Toleda – román z období středověku, křižáckých válek, příběh lásky kastilského krále Alfonsa k židovské dívce Raquel Čekárna – antifašistická trilogie (Úspěch, Oppermannovi, Vyhnanství), obraz soudobého Německa, vzestup nacismu, emigrace

HERMANN HESSE (1877 – 1962) německy píšící švýcarský prozaik, básník, esejista, nositel Nobelovy ceny (r. 1946) narodil se v rodině misionáře měl se stát knězem, ale z teologického semináře utekl, vyučil se knihkupcem, pracoval v Basileji od r. 1912 žil ve Švýcarsku během 1. světové války pracoval na bernském oddělení německé péče o válečné zajatce byl třikrát ženatý (první žena onemocněla schizofrenií a musela být trvale hospitalizována) zajímal se o psychoanalýzu a indický buddhismus, věnoval se malířství (ilustroval svá díla) za 2. světové války pomáhal židovským uprchlíkům

DÍLO H. HESSEHO Petr Camenzind – vývojový román, příběh nadaného umělce z prostých poměrů, který se po odmítnutí měšťáckou společností vrací rezignovaně do rodné vsi Pod koly – román, tragédie dospívajícího chlapce zničeného necitlivou výchovou Siddhártha – báseň v próze, svět indické filozofie Stepní vlk – experimentální román o krizi intelektuála, jeho duševní prožitky a úvahy o světě, rozpolcenost lidské duše (každý člověk je napůl vlkem) Narcis a Goldmund – román o přátelství dvou protikladných osobností Hra skleněných perel – vrcholný román, problém duchovního života v moderní době

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Heinrich_Mann http://www.listal.com/viewimage/684741h http://cs.wikipedia.org/wiki/Thomas_Mann http://cs.wikipedia.org/wiki/Arnold_Zweig http://www.havelshouseofhistory.com/Jewish%20Autographs%20ZO-ZZ.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Erich_Maria_Remarque http://cs.wikipedia.org/wiki/Lion_Feuchtwanger http://www.dhm.de/lemo/objekte/pict/ba007216/index.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Hermann_Hesse