Zdroje obživy pro lidstvo

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv člověka na životní prostředí
Advertisements

Zdroje obživy pro lidstvo
Přelidnění planety.
Zámořské kolonie - rozvoj světového obchodu.
VY_52_INOVACE_ZE.8.68 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
PESTICIDY Pesticidy jsou chemické prostředky, které se užívají k zamezení ztrát na kulturních rostlinách, zásobách potravin i krmiv. Podle biologické účinnosti.
GenetickymodifikovanéorganizmyGenetickymodifikovanéorganizmy KVÍZ.
geneticky modifikované rostliny
FRANCIE - HOSPODÁŘSTVÍ
Zemědělství České republiky.
Biopotraviny ve školním stravování
Geneticky upravované potraviny Mazurová, Jeřábková, Vančurová, Kuttelwascherová.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 8.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_72_ČR – zemědělství AUTOR: Mgr. Marek Bury ROČNÍK, DATUM:
Oblast: Západní Evropa Belgie
PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 E1.
ZEMĚDĚLSTVÍ.
VENEZUELA Veronika Jeřábková.
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.7.51 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Zemědělství.
Zemědělství Seznámení s živočišnou výrobou
ZEMĚDĚLSTVÍ AFRIKY.
Zemědělství Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
INDONÉSIE Natálie Vašková.
Zemědělství Jižní Ameriky
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
Zdroje obživy pro lidstvo Radek Sláva Třída 2L VOŠ a SPŠE Olomouc, Božetěchova 3 Školní rok 2012/
SVĚTOVÉ ZĚMĚDĚLSTVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Ekosystémy přírodní a umělé
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Jedna ze základních hospodářských činností člověka Není zcela ovlivnitelná člověkem ( závisí na přírodních podmínkách a sociálně-ekonomických podmínkách)
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
PRIMÁRNÍ SEKTOR SVĚTOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Doc. Ing. Jan Vašák, CSc. Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze 27. února 2006.
Vývoj zemědělství Historie, úvod. Vývoj zemědělství Historie, úvod.
Hospodářství - průmysl a zemědělství Soňa Medlová, 3.C
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
Zemědělství ČR. Živočišná výroba Chov skotu Rozhodující odvětví v živočišné výrobě Mléko, hovězí maso, trus jako hnojivo Po celém území, zejména východní.
Světové hospodářství Vývoj společnosti: Agrární (zemědělská) – industriální (průmyslová – vědecko-technická revoluce) – postindustriální (informační –
Subtropický pás.
ZEMĚDĚLSTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:Zemědělství TÉMATICKÝ CELEK: Společenské.
PROBLÉM SVĚTOVÉHO HLADU. nejstarší z globálních problémů – akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronické podvýživě, náchylnosti k nemocem a degeneraci.
VY_32_INOVACE_Fi_III_04 Název Zemědělství /rostlinná výroba/ Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro.
PRIMÁRNÍ SEKTOR. A) Světové zemědělství Zemědělství poskytuje –potraviny, suroviny pro průmysl, chov zvířat Státy: 1)ZEMĚDĚLSTVÍ VYSPĚLÝCH ZEMÍ: –produkce.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované.
VY_32_INOVACE_Fi_III_05 Název Zemědělství /živočišná výroba/
Určeno pro : žáky ZŠ na 2. stupni Sekce: základní Předmět : zeměpis
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
VY_52_INOVACE_63_Zemědělství ČR
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
zpracovaný v rámci projektu
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-47 Ročník: VIII. ročník
Austrálie a Oceánie - hospodářství
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana. Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale.
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze
Geneticky modifikované organizmy
Biopotraviny.
Zemědělství Rozdělení dle vyspělosti zemí:
Transkript prezentace:

Zdroje obživy pro lidstvo Jiří Brančík 2,L SPŠE Olomouc 2011

Zemědělství Evropy Zemědělská výroba je ve většině evropských zemích vysoce intenzívní a komplexně mechanizovaná.  Z hlediska světového obchodu a zásobování EU má vedle produkce olivového oleje a citrusů (pomerančů) význam také produkce vinné révy.  V zemích EU převládá moderní intenzívní živočišná výroba (s ustájeným skotem). V alpských zemích (především v Rakousku) se jedná o zvláštní intenzívní typ chovu. V přímořských oblastech je zdrojem potravin také rybolov. Nejdůležitější je oblast severozápadní Evropy (skandinávské země, mezi členy EU hlavně Dánsko). Celkově je EU, také díky společné zemědělské politice, soběstačná v produkci obilovin mírného pásu, v produkci brambor, rané zeleniny a ovoce mírného pásu.

Zemědělství Afriky Pěstování kukuřice, pšenice, brambor, sorga, luštěnin, sóji, podzemnice olejné, zeleniny, cukr. třtiny, trop. ovoce (ananas), bavlník, tabák, slunečnice, vinařství, chov ovcí, koz, dobytka, drůbeže, prasat, rybolov.  Posledním desetiletí trpí černý kontinent abnormálním suchem, daleko větším než byly sucha v minulém desetiletí, snad vůbec nejhorším v tomto století. Katastrofální sucho ohrožuje bezprostředně životy více než 30-ti miliónů obyvatel Afriky v Angole, Botswaně, Lesovnu, Malawi, Mozambiku, Nambii, Svazijsku, Tanzánii, Zambii, a Zimbabwe. Životy dalších 130-ti miliónů jsou ve vážném nebezpečí, sucho narušuje ekonomiky těchto zemí. Mnohdy je situace ještě katastrofálnější, neboť veškeré zásoby obilí jsou již vyčerpány.

Zemědělství USA Přibližně polovina rozlohy USA se využívá pro zemědělské účely. Produkce překračuje domácí spotřebu a země je jedním z největších vývozců potravin. Široká mechanizace, vědecké metody farmaření na velkých pozemcích způsobily, že v zemědělství pracuje již jen 2,5 % pracovních sil. Přesto se USA podílejí na světové zemědělské produkci asi 15 %. Orná půda zabírá asi 20 % plochy USA a kolem poloviny v zemědělských centrálních oblastech. Vysoké výnosy v souvislosti s intenzivním používáním umělých hnojiv a dalších chemických prostředků vedou ke změně dotační politiky. Snaha koncem 80. let však její realizaci zpomalila. Velkým problémem hospodaření je zejména na Středozápadě půdní eroze.

Zemědělství Asie Nižší úroveň, převládá jednoduché plantážní zemědělství.  Monzumová Asie - rýže - největší producent Čína, Malajsie, Thajsko (i přebytek) Tropický pás - batáty, soja, citrusy Subtropický a mírný pás-pšenice (35% svět.objemu) kukuřice, soja, proso, brambory - nejvíce Čína, Indie, Turecko, Pákistán Druhořadé postavení, hinduismus zakazuje zabíjet skot a islám konzumaci vepřového masa. Nejvýznamnějším zvířetem Asie je buvol a jak.

Přelidnění Problém populační exploze je některými lidmi považován za nejdůležitější, protože je to hlavní příčina všech ostatních problémů. Lidská populace opravdu roste exponenciálně a jestli se tento trend nezastaví, je otázkou času, kdy zdroje naší planety lidstvu už nebudou stačit. Přes úspěchy tzv. zelené revoluce při pěstování potravin, nemůže naše prostředí ani společnost takový nárůst vydržet dlouhodobě. Chceme-li, aby každý člověk na zemi v roce 2011 ukojil hlad, musela by se produkce potravin zdvojnásobit, zvláště v rozvojových zemích. Ale dnes kvůli znečištění prostředí, přelidnění a válkám možnosti produkovat potraviny spíše klesají.

Geneticky upravené plodiny Za GMO je považován organismus s výjimkou lidských bytostí, jehož dědičná informace uložená v DNA byla změněna pomocí technik genového inženýrství K předním světovým pěstitelům GM plodin patří USA, Argentina, Brazílie, Kanada, Indie a Čína Ke komerčnímu pěstování je na území EU povolena pouze GM kukuřice

Výhody a nevýhody geneticky modifikovaných potravin vylepšení některých druhů plodin směřující  k jejich odolnosti vůči herbicidům, různým škůdcům, houbám či virům úpravy směřující k zvýšení výnosnosti nebo odolnosti vůči nepříznivým klimatickým podmínkám modifikace směřující k tomu, aby určité rostliny produkovaly léčebné či dokonce očkovací látky  některá rizika jsou považována pouze za možná, jiná se již skutečně projevila rostliny obsahuj írezidua těchto látek (například glyfosát, což je látka jejíž konzumace vyvolává zvýšené riziko non-Hodgkinova lymfonu, tzn. zhoubného nemocnění lymfatických žláz) často zmiňované ale doposud nepotvrzené je riziko zvýšeného výskytu alergií Výhody a nevýhody geneticky modifikovaných potravin

Potraviny budoucnosti BIOpotraviny Biopotraviny by oproti běžně produkovaným potravinám měly být zdravější, protože neobsahují přídatné látky, neobsahují škodliviny z pesticidů, herbicidů, z ovzduší i z dalších zdrojů Biopotravina je produktem ekologické zemědělství, biopotraviny nesmí být vyrobeny (produkovány) za pomocí hnojiv minerálního původu, hormonů, pesticidů či geneticky změněných organismů GMO Ve většině členských zemích EU přetrvává ke GM rostlinám (i výrobkům z nich) mnohem opatrnější přístup než třeba v USA, Kanadě a jiných amerických, afrických a asijských zemích

Zdroje http://www.dolceta.eu/ceska-republika/Mod5/Geneticky-modifikovane-potraviny.html http://www.nazeleno.cz/potraviny/geneticky-modifikovane-potraviny-jaka-jsou-rizika.aspx http://referaty-seminarky.cz/populacni-exploze/ http://ces.vse.cz/portal/index.php?page=view_chapter&kap=8 http://helena.xixao.com/afrika-a-hlad/ http://www.zemepis.net/zeme-usa http://referaty-seminarky.cz/asie---geograficka-charakteristika-asie/