Wiki systems and collaborative knowledge management aneb, dá se zopakovat úspěch Wikipedie i jinde? PhDr. Ing. Antonín Pavlíček Katedra systémové analýzy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Znalostní zázemí organizace
Advertisements

Nový přístup k aplikacím Vema
Regionální knihovní systém Clavius REKS
Komunikace v malé neziskové organizaci AIESEC ČZU Praha Ondřej Fišer, Markéta Klucová.
WikiSkripta WikiSkripta otevřený web lékařských fakult Martin Vejražka, Antonín Šípek, Čestmír Štuka, Stanislav Štípek 1. lékařská fakulta, Univerzita.
Zkušenosti s utvářením konsorcií v České republice Jaroslav Šilhánek VŠCHT Praha.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Jiří Dlouhý Centrum pro otázky životního prostředí UK Výuka v otevřeném virtuálním prostoru – Wikipedie, nebo vlastní wiki?
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Příprava odborného textu pro výuku PAVEL KURFÜRST Ústav cizích jazyků LF UP Konference Cizí jazyky na Univerzitě Palackého Olomouc, 20. dubna 2006.
SCOPUS Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Databáze citačních rejstříků Web of Science.  Online akademická služba provozovaná společností Thomson Reuters.Thomson Reuters  Databáze citačních rejstříků,
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK SciVerse - plnotextové vyhledávání.
Projekt Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje I CZ.1.07/1.1.00/ I Technologie portálu Pavel Krayzel CELN o.s.
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
Systém MISYS a jeho podpora Instalace MISYS – obce a města.
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Prostředí pro tvorbu strukturovaných učebních textů Ing. Jiří Přibil Fakulta managementu VŠE Rozvojový grant Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.
Palatinum Excellence Software na řízení firmy. 1.Proč Software Excellence 2.Představení Software Excellence 3.Jak zavést do praxe Obsah Prezentace.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Zlín - květen 2006 Regionální knihovní systém Clavius REKS firma LANius s.r.o.
Hodnocení přístupnosti soutěžních webů aneb proč se vyplatí myslet na přístupnost webů veřejné správy RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček, duben.
DSPACE na ZČU v Plzni 5. setkání uživatelů Dspace, Ostrava Ing. Radka Tichá Mgr. Anna Andrlová.
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
Moderní vzdělávací systémy vyšších a vysokých škol neuniverzitního typu Ing. Daniel CHOC CCA Group a.s.
Novinky a strategie společnosti Vema, a. s.
IVIG 2005 Informační vzdělávání a informační gramotnost v teorii a praxi vzdělávacích institucí Projekt online systému podpory informačního vzděláván v.
Management a rozvoj obcí
E-learning ve výuce na SŠ
Jak být či nebýt bit na Internetu? Pro firmy stále důležitější a stále složitější otázka.
Referát, abstrakt Mgr. Anna Vitásková.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Jak se stát dobrým právníkem?
Jazyk PHP Programovací jazyk PHP (Hypertext preprocessor) je skriptovací jazyk, který běží na straně serveru. KLIENT - SERVER Server posílá do vašeho počítače.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
SEKCE SDRUK PRO IT Souborný katalog SKAT a elektronické informační zdroje z dílny firmy LANius s.r.o. Ing. Jiří Šilha.
v rámci projektu Mentoring a Magistrát Ing. Zbyněk Nejezchleba
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B16 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
1 Aplikace folksonomií v uživatelském rozhraní Jednotné informační brány Lenka Němečková Eliška Pavlásková
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK iHOP - plnotextové vyhledávání Pubmed.
2 Petr Žitný znalosti.vema.cz 3 Báze znalostí Nová služba zákazníkům ▸Báze naplněná informacemi, ke které mají uživatelé přímý přístup Základní cíl ▸Poskytovat.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Deinstitucionalizace... Deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením Závěrečná konference k individuálnímu projektu.
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
Wikipedie O motivaci, způsobu rozhodování a zvláštnostech internetové komunity.
Podnikání na Internetu internet - zdroj informací Letní semestr 2005 Jana Holá III.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
EndNoteWeb a ResearcherID – užitečné nástroje Web Of Science
Přístupnost v praxi aneb jaký smysl mají testy, provedené handicapovanými uživateli Mgr. Radek Pavlíček, RNDr. Hana Bubeníčková, duben 2007.
Publikování prostorových dat na Internetu (prezentace pro VLE Dílna) Ing. Jan Růžička Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
Nové stránky vytvořeny v rámci realizace projektu Moderní a efektivně řízená obec Dolní Břežany s reg. č. projektu CZ.1.04/4.1./
Zahradnická fakulta v Lednici S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 23. – 25. dubna 2008 S 4 U – Seminář o Univerzitním informačním systému.
Datové sklady (DWH) VOJTĚCH VYCHODIL, MICHAL VACHLER, PAVEL FIALA BRNO 2015.
Kapitola 5: Úvod do analytických technologií Webu Vítězslav Šimon (SIM0047) Adaptivní webové systémy (AWS)
Legislativní helpdesk Projekt: Úprava Informačního systému ODok Reg. č.: CZ.1.06/1.1.00/
RASC Financování Smart City
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
PRŮBĚH DOKUMENTACE UNIVERZITNÍHO INFORMAČNÍHO SYSTÉMU MZLU V BRNĚ
Klíčové aktivity projektu
Transkript prezentace:

Wiki systems and collaborative knowledge management aneb, dá se zopakovat úspěch Wikipedie i jinde? PhDr. Ing. Antonín Pavlíček Katedra systémové analýzy

Změna paradigma šíření znalostí Původně jednosměrný a lineární proces Autor TextAutoritaPříjemce doznal s příchodem internetu a web 2.0 služeb podstatných změn. Existence mezičlánků již není nezbytná, musíme nabízet „extra-value“

Wiki systémy Wiki systémy jsou specifický případ Web 2.0 Wiki jsou fenomén posledních let –Wiki je označení webů (nebo obecněji hypertextových dokumentů), které umožňují uživatelům přidávat obsah, podobně jako v internetových diskusích, ale navíc jim také umožňují měnit stávající obsah Charakteristiky Wiki –JEDNODUCHOST –OTEVŘENOST –HYPERTEXTOVOST –AKTUÁLNOST/SPRÁVNOST/ OPRAVITELNOST –AUTOMATIZOVATELNOST

Wikipedia Princip Úspěch (rozšíření) Proč funguje – joy of use Wikipedie mění společnost –Zpřístupnila encyklopedické znalosti masám –Rozšiřuje základnu společně sdílených hodnot názorů a postojů –Wikipedie vyvíjí tlak na změnu pedagogického procesu a myšlení s větším důrazem na aplikaci znalostí než jen jejich pouhé vyhledání Wikipedie je nejviditelnějším výsledkem nového fenoménu „Gift economy“

Wikipedia – základní fakta Velikost –Jazykové mutace prozrazují úroveň informační společnosti –Střední doba zdvojnásobení počtu článků 346 dní – exponenciální růst

Růst české mutace Wikipedie

Návštěvnost Wikipedie 10. nejnavštěvovanější adresa světa používá ji 7 % uživatelů internetu

„Vývojová stádia“ uživatele wiki čtenář – pasivní přístup k wiki editor drobných zásahů – testuje možnosti editace, vylepšuje texty „zakladatel“ - začíná rozšiřovat Domain space, zakládá stubs článků, které ovšem vyžadují další úpravu typografický/multimediální purista vyzrálý autor – píše komplexní články editor – hlídá a opravuje chyby jiných správce

Rozložení editací v české wikipedii

Mayfieldsův Zákon spoluúčasti Čtení Dát do Oblíbených Přidat odkaz Komentář Odběr Sdílení Zasíťování Psaní Přepracování Spolupráce Moderování Vedení

Problémy wiki systémů Většina prosadí názor, i když nemusí být správný Ověřovací principy nemusí fungovat Anonymita a problémy s ní spojené Vandalismus Otevřené licence – změna vnímání autorských práv Wiki posiluje „západní“ vědecky-exaktní paradigma Může snižovat pluralitu názorů Freeware wiki škodí komerčním variantám

Nízká participace - problém Wiki systému Wikipedia je držena při životě méně než 1% svých uživatelů. K lednu 2007 registrovala 42.8 milionů unikátních návštěvníků a přitom měl necelých 75,000 přispivatelů. Vlastní provoz toto potvrzuje - na jednu úpravu zpracuje cca 200 čtení. Podobné výsledky byly zaznamenány i dříve v souvislosti s aktivitou na diskusních fórech. Nonnecke (2000) uvádí podíl lurkers 100:1, můj vlastní výzkum z roku 2003 na serverech ilist.cz a lidovky.cz ukázal participaci 3% respektive 4% čtenářů. Bývá uváděn i poměr 90:9:1

Jsou Wiki systémy vhodné jako „znalostní sklady“? Zvážit zda opravdu potřebujeme právě Wiki –Crowd data gathering, „nestálost“ tématu, nutná aktualizovatelnost tématu, dobře strukturovatelné téma, textovost, archivovatelnost, hypertext, obsah s jasnou finální podobou, atraktivnost pro uživatele, nízká kontorverznost –Typicky WikiBooks, WikiManuály, WikiPostupy Cílová skupina – a čím ji zaujmeme Tvůrci obsahu – a čím je motivujeme Struktura obsahu –Rozsah prispěvků, rozsah editovatelnosti, … Zvážit alternativy – diskusní skupiny, ové konference, komerční databáze,

Provoz Wiki Rozdělení rolí (uživatel, reg. už., editor, správce, progr.) Motivace Kritická masa Konflikty Generační obměna Další rozvoj Zpětná vazba

Principy dobrého wiki systému –JEDNODUCHOST –OTEVŘENOST –DOBRÝ MANAGEMENT –HYPERTEXTOVOST –AKTUÁLNOST/SPRÁVNOST/ OPRAVITELNOST –AUTOMATIZOVATELNOST

Praktické zkušenosti s provozem Jiné servery pDeskhttp://support.zcu.cz/index.php/Kategorie:Hel pDesk

Příčiny úspěchu – neúspěchu wiki systému SA320 –„textovost“ zadání –dobře strukturovaný text –výhodnost veřejnosti zpracování –dostatečný počet účastníků –ochota a schopnost práce s novou technologií –vývoj tématu v čase (nutnost modifikovat) –možnost získat na wiki nové informace

Příčiny neúspěchu „Podkritické“ množství Zadání se jen těžko transformuje do textu Neochota práce s novým systémem Nízká motivace Nutnost anglického jazyka Málo „bonusových“ funkcí systému

Diskuse Děkuji za pozornost a očekávám vaše dotazy a připomínky