19.9.20061 Praktické zkušenosti s pojištěním úvěrů na investice v zahraničí JUDr. Miroslav Somol, CSc. MSV Brno 2.10.2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pojištění úvěrů pro české investice v zahraničí Nový produkt dle VPP „If“ pro investiční úvěry poskytnuté finančními institucemi.
Advertisements

1 Podpora ČEB českým exportérům při vývozu mimo Evropskou unii Seminář Export mimo Evropskou unii, jak na to? Brno, Výstaviště BVV 16. září 2009.
Individuální a originální řešení Vašich potřeb Pojišťujeme rizika vývozních úvěrů ve stovce zemí světa.
EXPORTNÍ GARANČNÍ A POJIŠŤOVACÍ SPOLEČNOST, A.S. září 2011.
Spolehlivý finanční partner exportu
Festival exportu 18. června 2014
Jak podpořit exportní výkonnost českých firem – exportní financování
Bereme na sebe vaše rizika Česko-ruská energetická konference – Zdeněk Kmoníček, EGAP.
Nové prvky v úvěrovém pojištění Ing. Pavol Parízek.
Opakování k maturitě.
Investiční projekty v energetice za účasti exportního financování
Další směry rozvoje činnosti EGAP „Změny pojistných produktů“ JUDr
EGAP a předsednictví EU: Co budeme prosazovat a jak. JUDr. Ing. Jana Ammerlaan.
Aktuální úpravy pojistných produktů EGAP JUDr. Miroslav Somol, CSc.
NĚKTERÉ PRÁVNÍ FORMY SPOLUPRÁCE INVESTORA A DEVELOPERA
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Pojištění exportu - EGAP 2009/10 Ostrava,
EXPORTNÍ GARANČNÍ A POJIŠŤOVACÍ SPOLEČNOST, a. s. TISKOVÁ KONFERENCE EGAP 31. ledna 2005.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
pro integrovaný projekt
Pojišťování exportu do rizikových teritorií Hana Hikelová
Pojištění „If“ - základní principy, dosažené výsledky
„Business den: Ázerbájdžán“ 11. února 2015
Vodičkova 34, P.O. BOX 870, Praha 1, tel.: , Cesta k novým trhům Klíčový partner.
LIMITY FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO EXPORTU Rudolf Rabiňák, člen představenstva a výkonný ředitel RBCZ XIII. Exportní fórum listopadu 2014, Mladé Buky.
Partnerství se soukromým sektorem v rozvojové spolupráci Michal Kaplan Česká rozvojová agentura Kulatý stůl na MZV Praha,
Nové směry v úvěrovém pojištění EGAP Nové směry v úvěrovém pojištění EGAP Ing. Pavol Parízek.
BROWNFIELDS vs. GREENFIELDS Dr. Ing. Vávra Přemysl, MBA
STÁTNÍ PODPORA ČESKÉHO VÝVOZU NA UKRAJINU PREZENTACE EGAP Martin Ďurina.
Nové výzvy a zkušenosti v úvěrovém pojištění MSV Brno 2007 Pavol Parízek Generální ředitel EGAP.
Podpora exportu - role komerčních bank
OPATŘENÍ EGAP NA PODPORU EXPORTU 3 OBSAH POSLÁNÍ, HLAVNÍ ÚKOLY A SMĚRY ČINNOSTI OPATŘENÍ KE ZLEPŠENÍ PODMÍNEK POJIŠTĚNÍ NOVÉ POJISTNÉ PRODUKTY.
Podnikatelský plán struktura plánu.
Co jsme udělali pro zlepšení spolupráce s exportéry Ing. Karel Pleva, MBA.
EGAP – ZÁKLADNÍ PILÍŘ STÁTNÍ PODPORY EXPORTU XIV. Exportní fórum Jan Procházka.
Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
Evropské daňové právo Podnikatelský plán Michal Radvan
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Správa aktiv pojišťovny, investiční činnost.
Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA T – 4 Ekonomické předpoklady podnikání pojišťovacího podniku.
Teritoriální setkání Arménie Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Teritoriální setkání Švédsko Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
1 VÁCLAV TOMANDL FACTORING KB Factoring partnerem exportu Ostrava,
Podnikatelský plán Vzor a struktura.
Základní fakta o ČEB (1/2) Česká exportní banka, a.s. (ČEB, a.s.) je specializovanou bankovní institucí, která tvoří nedílnou součást státní proexportní.
P OJIŠTĚNÍ VÝVOZU SE STÁTNÍ PODPOROU I NDIE JUDr. Marek Dlouhý |
Česká exportní banka Ing. Karel Bureš předseda představenstva a generální ředitel Business Den Ruské federace 30. září 2014 Aktuální možnosti financování.
Opatření EGAP ke zlepšení podmínek pojištění 3 EGAP založen v roce 1992 specializovaná státní úvěrová pojišťovna pojišťování teritoriálních a tržně nepojistitelných.
Teritoriální setkání Brazílie Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Podpory pro malé a střední podnikatele v roce zvýhodněné záruky, úvěry a finanční příspěvky.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Teritoriální setkání Singapur Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Dny Latinské Ameriky: BRAZÍLIE Česká exportní banka Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Bereme na sebe vaše rizika Michal Janků.
Business den Ruské federace 4. října 2016, Brno. 2 | Cílových zemí podpořeného financování Realizovaných obchodů Mld. CZK objemu podpořeného.
PODPORA ČESKÉHO EXPORTU – INDONÉSIE Monika Vilhelmová ředitelka Trade & Export finance Srpen 2016.
1 | FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO EXPORTU Peru a Ekvádor Michal Nejedlý vedoucí oddělení Trade Finance Září 2016.
1 | Financování exportu do Běloruska Monika Vilhelmová ředitelka oddělení Trade & Export Finance září 2016.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
EGAP 25 – čtvrtstoletí pojišťování českého exportu
Bankovní a nebankovní půjčky
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Malé a střední podnikání
Vládní program na podporu exportu
ICC - Teritoriální setkání Island
Výsledková evaluace specifických cílů 2.1 a 2.2 OP PIK
Transkript prezentace:

Praktické zkušenosti s pojištěním úvěrů na investice v zahraničí JUDr. Miroslav Somol, CSc. MSV Brno

Shrnutí základních principů a podmínek pojištění „If“ (1) -pojištěná je finanční instituce -příjemcem úvěru je buď zahraniční společnost investora (SPV), nebo investor sám -komerční rizika jsou pojištěna vždy - odpovědnost (ručení) investora za komerční rizika a odpovídající rekurz EGAP vůči investorovi

Shrnutí základních principů a podmínek pojištění „If“ (2) - investor musí ovládat zahraniční společnost (51% podíl či převaha hlasů) - částečné financování pořízení investice, případně i provozního kapitálu z vlastních zdrojů investora (equity 20 %) a jejich pojištění typem „I“ - projekt nemá významný negativní vliv na životní prostředí - dostatečná zkušenost a bonita českého investora

Teritoriální rozdělení pojištění „If“

Aktuální stav pojištění „If“ - expozice celkem: mil. Kč (EUR 204 mil.) - 7 pojistných smluv vystavených na 5 investičních projektů do 4 zemí - nově pojištěné obory: vodní elektrárny a distribuce elektrické energie, těžba nerostných surovin, výroba automobilových komponentů, konstrukce zásobníků na ropné produkty, leasing výrobních technologií, - aktuální poptávka: 7 úvěrů (Gruzie, Rusko, Bulharsko, Ukrajina) v objemu EUR 150 mil.

Zhodnocení prvních zkušeností s pojištěním „If“ (1) -první výsledky pozitivní - start nového pojistného produktu kompatibilního s novými bankovními pravidly Basel II -zachycení trendu růstu českých investic v zahraničí, „If“ pomáhá získat finanční zdroje pro přímé zahraniční investice - po mírném růstu pojištění „I“  rychlá expanze nového typu pojištění „If“

Zhodnocení prvních zkušeností s pojištěním „If“ (2) -investiční úvěry = alternativa vývozních odběratelských úvěrů (pojistná sazba a rozsahu krytí jsou obdobné) - každý investiční případ svými specifiky odráží rozmanitost investic a struktur jejich financování, neexistuje „typický investiční záměr“ - každá PS je proto zcela individuální

Problémy týkající se investorů (1) -nedostatečná kapitálová vybavenost -snaha o financování projektů s nízkým podílem vlastních zdrojů (expanze na riziko věřitelů) -nedostatečná historie podnikatelské činnosti -nezkušenost s oborem, do kterého vstupuje -neochota k souběžnému pojištění vlastních zdrojů pojištěním typu „I“

Problémy týkající se investorů (2) -neochota investora ručit za komerční riziko: zejména velcí investoři namísto ručení nabízejí zajištění v podobě zástavy aktiv projektu a zástavy podílu investora na projektu, - nemožnost investora ručit za komerční riziko: investor ve financující bance nemá dostatečný rating a/nebo volný limit, investor podle stávajících úvěrových smluv nemůže poskytovat další záruky

Další problémy (3) - investice nesplňující základní kritéria - namísto dceřinné společnosti jen obchodní zastoupení, pronajímání majetku ve vlastnictví investora dceřinné společnosti - nedostatečná kvalita a věcný obsah zpracovaného business plánu resp. studie proveditelnosti, projekty s nedostatečně zajištěným budoucím odbytem - produkt nechrání investory před komerčními riziky podnikání jejich dceřinné společnost v zahraničí

Další problémy (4) - poptávka po pojištění pouze provozního financování pro zahraniční dceřinnou společnost bez souběžného pojištění úvěru na investici - projekty výlučně krátkodobého či spekulativního charakteru se záměrem investici v krátkodobém časovém horizontu prodat - finanční investoři, development bez následné výstavby

Specifické podmínky pro stavební a developerské projekty (1) Zatím ve fázi návrhu smluvní stranou stavební resp. developerské zakázky i smlouvy o prodeji hotové nemovitosti  zahraniční existující dceřinná společnost českého investora, či účelově zřízené SPV dostatečný objem českých vstupů  zejména projekt, vedení stavby a stavební dozor a pod., místní náklady jen v nezbytně nutném objemu (těžký stavební materiál a technika, méně kvalifikovaní dělníci) délka investičního úvěru = doba výstavby + čas na prodej resp. doba pronájmu (lze i méně než 3 roky),

Specifické podmínky pro stavební a developerské projekty (2) zástavní právo k rozestavěné resp. hotové stavbě ve prospěch financující banky, pozemky ve vlastnictví investora nebo zahraniční společnosti kalkulace nákladů a harmonogram čerpání úvěru, nezávislý subjekt bude kontrolovat čerpání úvěru a průběh výstavby odborná studie – prokázání reálnosti nákladových / prodejních cen nemovitostí v dané lokalitě, resp. obvyklé výše nájemného

Další specifické okruhy k řešení Pojištění „performance“ záruky požadované zahraničním odběratelem na SPV českého investora (EGAP ne / pojistí ???) Definice „českého podílu“ nebo „českého zájmu“ Definice „českého investora“ - právnická osoba, podnikatel, sídlo v ČR, historie Riziko čerpání úvěru před vznikem investice z právního hlediska (nese banka)

Předpoklady pro další rozvoj pojištění „If“ v budoucnu rostoucí počet dceřinných společností českých investorů v zahraničí, které poptávají financování svých projektů schopnost, ochota a zkušenosti bank poskytovat investiční úvěry se splatností odpovídající návratnosti investičních projektů pojistná kapacita EGAP je dostačující i pro rozsáhlé projekty, EGAP je připraven k pojištění i velmi malých projektů, s dlouhou i krátkou dobou návratnosti možnost bank přiřadit úvěrům pojištěným dle „If“ nulovou rizikovou váhu

Vliv vývozu na životní prostředí Hodnocení vlivu vývozu na životní prostředí nové doporučení OECD = aktualizace praktických postupů EGAP

Hodnocení vlivu vývozu na životní prostředí Doporučení OECD o společných přístupech k životnímu prostředí a státem podporovaným vývozním úvěrům - nové znění platné od Všechny vývozní úvěry se splatností delší než 2 roky a pojištění investic (VPP C, Cf, D, I, If) Kategorizace projektů – A, B,C

Kategorizace projektů -„A“ kategorie – projekty se značnými negativní vlivy na životní prostředí, dopady přesahující hranice a směřujících do ekologicky citlivých oblastí -„B“ kategorie – projekty s méně výrazným, místně omezeným a odstranitelným vlivem na životní prostředí -„C“ kategorie – projekty s minimálním, nebo žádným vlivem na životní prostředí

Hlavní cíle nového Doporučení Posuzování existujících projektů (brownfields) vychází z míry zvýšení jejich výrobní kapacity (nevýznamná = „C“) Mezinárodní standardy pro posuzování projektů zahrnují všech 10 Safeguard Policies Světové banky Zesílení důrazu na včasné zveřejňování projektů zařazených do kategorie „A“ Působení na některé nečlenské země OECD - uplatňování obdobných postupů

Nový postup  Předložení dotazníku (nový dotazník k dispozici na nově: úvěry a investice > 10 mil. SDR a všechny projekty do citlivých oblastí a odvětví  dotazník k „A“ je předkládán autorizovanému expertovi  Zařazení vývozu do kategorie (A,B,C)  Posudek (kategorie A, B)  Zveřejnění posudku (kategorie A)  Uzavření pojistné smlouvy  Monitoring

Časová náročnost Časová náročnost procesu vyhodnocování vlivu vývozu na ŽP  nutnost včasného zahájení řešení aspektů ŽP v procesu přípravy projektu Vyřešení problematiky ŽP = podmínka uzavření pojistné smlouvy Prodleva při zahájení řešení otázky ŽP = zpoždění realizace projektu

EGAP, a.s. Děkuji za pozornost Kontakt : JUDr. Miroslav Somol, CSc. člen představenstva vrchní ředitel úseku pojištění se státní podporou Vodičkova 34 tel