Datové typy a práce s nimi

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Standardní knihovní funkce pro práci s textovými řetězci
Advertisements

Vypracovala: Monika Čáslavská
Pro začátek něco lehčího
MS ACCESS - DOTAZY DATABÁZOVÉ SYSTÉMY.
VISUAL BASIC Práce s řetězci Použitá literatura: Kvoch: Visual Basic 4.
ŘÍDÍCÍ STRUKTURY - PODMÍNKY
Počítače a programování 1 Přednáška 13 Jiří Šebesta.
Vlastní skript může být umístěn: v hlavičce stránky v těle stránky
Základy programování v JavaScriptu
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy II.
Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Pascal - příklady.
MS Excel - funkce Břetislav Regner PROJEKT financovaný
Vstupy a výstupy v JavaScriptu Vstup: použitím metody prompt objektu window čtením hodnot z položek formuláře Výstup : použitím metody alert objektu window.
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy I přednáška 5, 6.
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy I přednáška 5, 6.
Opakování Co je výsledkem následujícího prográmku? my $a="kol"; my $b="o"; $a.= $b; $b.= $a; print "a = $a, b = $b\n"; Vkládání speciálních znaků? Uvozovací.
VISUAL BASIC Práce se soubory.
Třída Array Je součásti balíčku java.util Účelem je usnadnit práci s poli Metody – nejpoužívanější equel(),fill(),sort() a binarySearch() equels() Slouží.
C# pro začátečníky Mgr. Jaromír Osčádal
Skriptový jazyk, který se používá při tvorbě stránek.
Programování v Pascalu Přednáška 7
Materiály k přednášce Úvod do programování Ondřej Čepek.
J a v a Začínáme programovat Lucie Žoltá pole řetězec debugr.
PHP PHP – základy syntaxe (část 1) - 03 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
C# - datové typy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
C# - znakové typy a řetězce
Vyučovací hodina 1 vyučovací hodina: Opakování z minulé hodiny 5 min Nová látka 20 min Procvičení nové látky 15 min Shrnutí 5 min 2 vyučovací hodiny: Opakování.
Třída jako zdroj funkcionality
PHP – Základy programování
Objektové programování
Návrh a tvorba WWW Přednáška 11
Počítače a programování 1 8.přednáška. Obsah přednášky Řetězce - deklarace a vytvoření Základní metody pro práci s řetezci Znaky - třída Character Základní.
Proměnné v PHP Každý programovací jazyk pracuje s nějakými hodnotami. To, do čeho se tyto hodnoty ukládají, se nazývá proměnné. Každý programovací jazyk.
JavaScript Podmínky, cykly a pole.
Cvičení.
3. Příkazy  Příkazy dělíme na jednoduché a strukturované.  Jednoduché příkazy - žádnou jejich dílčí částí neni příkaz - přiřazovací, vstupu a výstupu,
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 5 Úvod do jazyka PHP.
Hlášky Hlášky v JavaScriptu jsou trojího typu: Hlášky v JavaScriptu jsou trojího typu: Alert Alert Prompt Prompt Confirm Confirm Alert – zobrazí upozorňovací.
PHP Vytváření formuláře.
2 UDÁLOSTI ONMOUSEOVER, ONMOUSEOUT Odkaz Událost je část kódu vyvolana za určité (uživatelem vyvolané) situace (kliknutí myší, přejetím kurzorem myši,
Gymnázium prof. Jana Patočky Jindřišská Praha 1 „Praha & EU: Investujeme do vaší.
13/04/20151 Indexery (1) Členy třídy (struktury) umožňující třídě (struk- tuře) používat hranaté závorky a pracovat s ní podobně jako s polem (používat.
KIV/PPA1 cvičení 9 Cvičící: Pavel Bžoch. Osnova cvičení Třída String a její metody –Řetězce a operace s nimi.
Pole Arrays.
Spojování řetězců Spojování řetězců Pro spojování řetězců se používá operátor Pro spojování řetězců se používá operátor. (tečka). V jiných jazycích se.
Práce s řetězci Řetězec je libovolný text nebo libovolná skupina znaků. Řetězec se také označuje jako string. Činnosti prováděné s řetězci: Počítání znaků.
STRING A UKAZATELE. Co to je řetězec? Řetězec v Javě je samostatný objekt. Je konstantní, co znamená, že jednou vytvořený řetězec nelze změnit. Chceme-li.
VISUAL BASIC PRALG.
Počítače a programování 1 7.přednáška. Základy Pole ve třídách a metodách Pole Arrays.
Datové typy a operátory. Co jsou datové typy  Charakterizují proměnnou nebo konstantu – jaká data obsahuje  Data jsou v počítači ukládána jako skupiny.
4. Typ pole 4.1 Jednorozměrná pole
Řetězce String. Co je to řetězec Jako řetězec označujeme pojmenovanou skupinu libovolných znaků Deklarujeme jej pomocí příkazu Délka řetězce není v tomto.
Úvod do programování2 Vyučující: Mgr. Vítězslav Jersák Web: xjv.webnode.cz.
JavaScript úvod. Jazyky webového vývojáře Dynamická stránka  aktivně mění svůj obsah v reakci na činnost uživatele  zpracování na straně serveru (PHP,
PHP Stručný úvod.
Databáze MS ACCESS 2010.
Databáze MS ACCESS 2010.
Programování KONSTANTY, ČTENÍ PO JEDNOM ZNAKU GETCHAR() FORMÁTOVANÝ VÝSTUP POMOCÍ PRINTF, VÝVOJOVÉ DIAGRAMY, CYKLY.
Programovací jazyk C# 2. část. Datové typy C# rozeznává dva druhy datových typů, hodnotové a referenční. Hodnotové datové typy Proměnné hodnotového datového.
Popis prostředí Tabulky Návrhové zobrazení Datové typy Vlastnosti pole Řazení a filtrování.
Vícerozměrná pole (1) Jazyk C povoluje, aby pole mělo více rozměrů (dimenzí) než jeden Z vícerozměrných polí bývá nejčastěji použí-váno pole dvourozměrné.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vzorové řešení zápočtového testu
Algoritmizace a programování
Typový příklad 3 – zadání 1
Kurz algoritmizace a programování v jazyce C
TNPW1 JavaScript Ing. Jiří Štěpánek.
Transkript prezentace:

Datové typy a práce s nimi JavaScript Datové typy a práce s nimi

JavaScript hlavní využití JavaScriptu je manipulace s obsahem webové stránky zahrnuje změnu zdrojového kódu stránky v reakci na nějaké akce od uživatele (např. stisknutí tlačítka vypočítá příklad nebo zobrazí/skryje určitou část webu) takovým aktivním webům se potom říká spíše webové aplikace, než webové stránky

Hlášky v JavaScriptu Alert - zobrazí upozorňovací okénko s textem Confirm - potvrzující dialog, možnosti jsou ano / ne, návratová hodnota je true nebo false

Hlášky v JavaScriptu Prompt – vyžaduje vstup uživatele, umožňuje do proměnné vložit hodnotu zadanou uživatelem

Proměnné v JavaScriptu se deklarují pomocí slova var! když nepoužijeme toto slovo vytvoříme tzv. globální proměnnou, což není vždy úplně to, co chceme je totiž potom přístupná ze všech funkcí ve scriptu a to může vyvolat konflikty u proměnné není nutné určovat datový typ

Čísla v JavaScriptu jsou všechna čísla desetinná a 64bitová v JavaScriptu jsou všechna čísla objekty číslo v uvozovkách je řetězec, ale JavaScript rozpozná číslo chceme-li např. násobit text, JavaScript vypíše hlášku NaN - "Not-a-Number„ funkce isNaN(x) – vrátí true, je-li v proměnné číslo a false, když nejde o číslo

Čísla metoda toFixed() – určuje počet zobrazovaných desetinných míst, není-li uveden parametr, zobrazí jen celou část, zaokrouhluje?

Čísla toPrecision(x) - ořízne číslo na danou přesnost i.toString() - převede číslo na řetězec, tzn. číslo se stane plnohodnotným řetězcem znaků toExponential(x) - změní zápis čísla na exponenciální (vědeckou) notaci. Např. pro hodnotu 100 to bude 1e2 Number.MAX_VALUE | Number.MIN_VALUE - vrací největší / nejmenší možné číslo v JS.

Knihovna Math Knihovna Math je jednou ze základních knihoven JavaScriptu. Obsahuje velmi užitečné funkce a vlastnosti K proměnným a funkcím knihoven přistupujeme pomocí operátoru tečky

Řetězce řetězec je řada znaků uložená v za sebou jdoucích bajtech paměti v JavaScriptu je řetězec objekt řetězce lze označit pomocí dvojitých nebo jednoduchých uvozovek uvozovky lze kombinovat i uvnitř řetězce. Pokud je potřeba zapsat v řetězci znak uvozovky, musí se tzv. odescapovat, aby ho interpret nevyhodnotil jako ukončení řetězce. k tomu se používá zpětné lomítko:

Sekvence escape

Metody a vlastnosti řetězců Řetězec je v JavaScriptu objekt, můžeme jej tedy vytvořit i takto Index - za pomoci indexů lze procházet jednotlivé znaky v řetězci stejně jako v poli zapisuje se do hranatých závorek za názvem proměnné, čísluje se od nuly Length - vlastnost vrací délku řetězce ve znacích

Metody a vlastnosti řetězců Replace() - funkce nahradí hledanou hodnotu v řetězci jinou UpperCase | LowerCase - změní všechna písmena v řetězci na velká nebo na malá

Metody a vlastnosti řetězců Concat() - spojuje dva a více řetězců. Tato funkce je i jedním z přetížení operátoru +(=) pro objekty string Poslední 2 řádky dělají to samé, spojí řetězce do jednoho dlouhého

Metody a vlastnosti řetězců Metoda substring() - funkce vrací vybranou část řetězce, které se říká podřetězec – od které pozice do které Metoda substr() - funkce vrací vybranou část řetězce, které se říká podřetězec – od které pozice kolik znaků

Metody a vlastnosti řetězců Metoda indexOf() – vrátí první index, na kterém se nachází dané písmeno nebo podřetězec Metoda lastIndexOf ()- vrátí poslední index, na kterém se nachází dané písmeno nebo podřetězec Metoda match - vrací shodu s výrazem v řetězci. Používá se hlavně pro regulární výrazy(Regex)

Vybrané vlastnosti a metody řetězce metoda charAt () vrací znak na určeném indexu v řetězci Př. vrátí první znak, poslední znak str.charAt(length-1) metoda split() se používá k rozdělení řetězce na pole dílčích řetězců a vrátí nové pole výsledek

Vybrané vlastnosti a metody řetězce Metoda trim () odstraní mezery z obou stran řetězce. Př. výsledek: okno zobrazí Zdroj: http://www.w3schools.com/jsref/jsref_obj_string.asp

Boolean Logický datový typ, nabývá pouze dvou hodnot 0-1 (true- false). Jeho hodnota je tedy buď pravdivá neb nepravdivá. Používá se pro vyhodnocení podmínek a cyklů NULL / UNDEFINED - oba dva datové typy zastupují prázdnou proměnnou, je zde však rozdíl. NULL je nevytvořený objekt. Undefined naopak objektem není.