VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Rakovina a rakovinotvorné látky
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
Lněné semínko, jak ho možná neznáte
Výživa člověka při zvýšené hladině cholesterolu
Řekněme ne! Kouření!!!!.
KOUŘENÍ.
Civilizační choroby a výživa
Plíce po 20 letech kouření
- vznik nádorů a jejich prevence
Nemoci oběhové soustavy
Kolorektální karcinom
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Nikotinismus Tomáš Spurný 9.Třída.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
HOBITI.
plic plic rtu rtu úst úst jazyka jazyka jícnu jícnu polovina z rakovin močového měchýře polovina z rakovin močového měchýře.
Ošetřování nemocného s onemocněním cév
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Kouření a jeho vliv na srdeční onemocnění
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
STOP KUŘÁCI!!!. STOP KUŘÁCI!!! Kuřáci ve světě.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Autor výukového materiálu:
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
Osteoporóza Hejmalová Michaela.
Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
vypracoval-Martin Vítů
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
© CELIA – život bez lepku o.p. s Celoživotní onemocnění, způsobené nesnášenlivostí lepku Celiakie je: vrozená dědičná nevyléčitelná Celiakie.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Srovnání kouření marihuany a tabáku Kouření tabáku i marihuany představuje významné zdravotní riziko.
Jitka Slaná Reissmannová
Prevence onkologických onemocnění – rakovina děložního čípku
Rakovina Rakovina Aram Denk Aram denk
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
Číslo v digitálním archivu školy
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Prevence onkologických onemocnění – rakovina prsu
Hygiena a epidemiologie: Neinfekční epidemiologie
Osteoporóza.
Proč nekouřit? Kouření škodí zdraví V současnosti umírá na celém světě v důsledku kouření zhruba 4 milióny lidí ročně.
Prevence onkologických onemocnění – rakovina varlat
Prevence onkologických onemocnění – kde hledat informace
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Prevence nádorových onemocnění v primární péči
Číslo v digitálním archivu školy
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
Kouření Vypracoval: Jiří Hanousek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ

Každý třetí z nás onemocní nádorovým onemocněním, ročně v ČR umírá 28 000 lidí a také každý třetí umírá před dosažením důchodového věku Očekávání,že moderní přístroje a léčba významně sníží úmrtnost na onkologické onemocnění a to naráží na stálý problém,že mnozí pacienti přicházejí až v pokročilém stádiu onemocnění Strach z utrpení a odhalení nemoci je často důvodem proč lidé nechodí na pravidelné lékařské prohlídky a to bohužel vede k tomu,že nádory jsou objeveny až v pokročilém stádiu Úspěšnost onkologické léčby je závislá na tom,aby pacient přišel včas

- Nejvýznamnějšími nepříznivými faktory jsou: vysoký příjem tuku a červeného masa,nízký příjem ovoce a zeleniny,celozrnných obilovin a vlákniny Zvláště závažná konzumace uzeného masa,soli a velkého množství alkoholu,nebezpečná může být i konzumace potravin s plísněmi Na vzniku nádorů se nepochybně podílí i některé faktory životního stylu,u žen obezita zvyšuje riziko vzniku nádoru prsu a dělohy,kouření výrazně zvyšuje riziko vzniku rakoviny plic Naopak pravidelná fyzická aktivita snižuje riziko vzniku nádorů tlustého střeva,prsu a plic

Prevence nádorů: pravidelně denně jíst 3 porce zeleniny,2 porce ovoce,hodně celozrnných obilovin,udržovat žádoucí tělesnou hmotnost, snížení příjmu tuku,méně červeného masa,omezení příjmu alkoholu a především pravidelně provozovat fyzickou aktivitu,cvičení a nekouření

PYRAMIDA VÝŽIVY mléčné výrobky maso ovoce zelenina výrobky z obilovin

RAKOVINA PLIC Je nejčastější nádorové onemocnění v ČR a zůstává dlouho bez projevů. V pokročilých stádiích se může projevit kašlem,bolestí na hrudi,vykašláváním krve a úbytkem hmotnosti. RTG snímku plic

Co jste možná netušili.. Rakovina plic je poměrně nové onemocnění,hlavně tím jak často se vyskytuje. Až do 20.let 20.st. byla považována spíše za raritu hodnou zájmu profesorů a studentů medicíny. Neuvěřitelný zvrat přineslo masové rozšíření nového produktu-cigaret. Jak vzniká…vzniká v případě,že se normální buňky organismu vymknou přirozené regulaci a začnou se nekontrolovaně množit. Na sliznici dých. cest působí škodlivé látky z ovzduší.Všem látkám schopným vyvolat nádorové bujení se souhrně říká kancerogeny(karcinogeny)

Největším rizikovým faktorem vzniku rakoviny plic je kouření Některé karcinogeny obsažené v tabáku poškozují už v malých dávkách buňky dých. cest a způsobují vznik nádoru,jiné působí až v kombinaci s ostatními faktory Jak se projeví..u mužů mezi 50. a 70. rokem života Nejčasnější stížností nemocných je suchý dráždivý kašel,bolesti na hrudi a dušnost,ta vzniká obvykle v případech,kdy nádor prorůstá do dých. Cest a ucpává je,k celkovým projevům nádoru patří úbytek na váze, únava a teploty - Léčí se chirurgickou léčbou,radioterapií(ozařování) a chemoterapií

A TEĎ PÁR OBRÁZKŮ… nádor dolního rtu nádor na kůži plíce kuřáka rakovina jazyka rakovina v dutině ústní

normální,zdravé srdce nedokrvené srdce kuřáka zdevastovaná plíce s velkým bronchogenním nádorem zdravá plíce gangréna(nutnost amputace celé končetiny)

DĚKUJEME ZA POZORNOST  VYPRACOVALA: Vysoká Renata Ludvíková Martina www.onko.cz www.linkos.cz Zdroje: