Aplikace VT v hospodářské praxi licence, autorské právo

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
Advertisements

Licence Creative Commons včera dnes a zítra Poznámky k vystoupení na CC salonu Praha, 16. prosince 2011, HUB Petr Jansa Tuto prezentaci jste oprávněni.
Licenční politika Pro výuku devátého ročníku ZŠ Vypracoval: S.V.
Úvod do informačních technologií autor Jana Truxová
 výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti, zkoumání a myšlení  Hodnota práv k duševnímu vlastnictví.
L ICENCE SOFTWARU. O BSAH Open source software Freeware Donationware Plná verze Trial Shareware Demo.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_1_1_19 Název vzdělávacího materiáluLicence a registrace software Jméno autoraIng. Bulka.
Software Zákon a etika.
Informatika Licence pro používání software Počítačová kriminalita.
Právní aspekty užívání software
Co je duševní vlastnicví? Duševním vlastnictvím se rozumí výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti,
Informace a informační zdroje
IQ PACK dáváme inteligenci obalům Prezentace projektu Ing. Roman Kortus RFID projektový manažer.
Ochrana počítačových programů Dílo (2) Za dílo se považuje též počítačový program, je-li původní v tom smyslu, že je autorovým vlastním duševním výtvorem.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Aplikace VT v hospodářské praxi Biometrie, identifikace a RFID
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Software – úvod.
Autorské právo a Open Access
2) Informace a informační zdroje
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základy informatiky Aplikační SW - licence Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_419_Shareware AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM: 9. ročník,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Část 4 Hlava II, Díl 2, oddíl 5 NOZ §§
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
Výtah z autorského zákona
Použití licencí Creative Commons jako alternativy Copyrightu FF UK, Jan Vobořil.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Licencované a volně šířené programy, autorské právo.
Thang Bui Toan 4.B. Co je software ?  Software je něco, co není hardware  je programové vybavení počítače (sada všech počítačových programů umístěných.
Bezpečnost na internetu,
Základní principy řešení a využití ERP aplikací
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_420_Freeware AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM: 9. ročník,
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_2.2 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Legálnost užívání SW Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Základní rozdělení činností v podnikové informatice
OCHRANA AUTORSKÝCH PRÁV Druhy počítačových programů.
Licence Ing. Jiří Šilhán. EULA GNU GPL RUHY%20SOFTWARE.pdf
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
Informační a komunikační technologie 2.4 Autorské právo, licence Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Učební obor: Kadeřník, Kuchař-číšník.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Licence Autor: Mgr. Aleš Kozák.
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
Základy informatiky Aplikační SW - licence Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
ANALÝZA A PROJEKTOVÁNÍ SYSTÉMŮ Autorský zákon a licence
Autorské právo a ochrana dat
POČÍTAČOVÉ PIRÁTSTVÍ. V naší prezentaci se budeme v první části zabývat druhy softwaru a tím co je pro jednotlivé druhy povoleno a co naopak zakázáno.
Každý den se softwarovým právem 19.dubna 2016 JUDr. Jiří Matzner, Ph.D., LL.M. Advokátní kancelář MATZNER et al Anny Letenské 34/7, Praha 2
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_03 SOFTWARE POČÍTAČE Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
 softwerová licence  nechává autorovi autorská práva, ale umožňuje ostatním bezplatný přístup k softwaru  software nesmí být pozměňován  autoři poskytují.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_03.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Licence. Licence - je právní termín, kterým lze Licence - je právní termín, kterým lze vyjadřovat několik skutečností, vyjadřovat několik skutečností,
Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_INOVACE_INF_612 Jméno autora: Mgr. Marie Kardová.
SW pro správu PC, aplikační SW, licence
Freeware Shareware Demoverze Public domain
Základy informatiky Aplikační SW - licence
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
Software počítače – opakování, rozdělení software
Software počítače – rozdělení podle finanční dostupnosti
Software počítače – rozdělení podle finanční dostupnosti
EU peníze školám Základní škola , Znojmo, Mládeže
OCHRANA AUTORSKÝCH PRÁV
Užití autorských děl na Internetu a z Internetu Marie Šebelova, advokátka.
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Informace a informační zdroje
Licence Creative Commons včera dnes a zítra
Transkript prezentace:

Aplikace VT v hospodářské praxi licence, autorské právo Ing. Roman Danel, Ph.D. roman.danel@vsb.cz VŠB – TU Ostrava

Osnova předmětu Úvod do informačních systémů Podnikové informační systémy – ERP, CRM, MES, HRM, ECM, EAM Business Inteligence, datové sklady a možnosti prezentace informací Řízení podnikové informatiky Právní aspekty SW, licence Bezpečnost v informatice, analýza rizik Webové stránky – statické, dynamické, vztah mezi grafikou a funkcionalitou, náklady na tvorbu… Řízení vývoje SW, metodiky, náklady na vývoj DTP, zpracování textů, základy grafiky a typografie Internet – technologie a možnosti jejich využití Identifikace – biometrie, RFID, NFC Elektronický podpis, datové schránky, šifrování

Softwarové právo Software a jeho vývoj – vlastnická práva na software a zdrojové kódy Vlastnictví dat Licencování software Právní aspekty implementace a dodání software Právní aspekty servisu a údržby Outsourcing Softwarové pirátství Internetové právo Registrace doménových jmen Odpovědnost za provoz internetových stránek Internetové obchodování Autorská práva na Internetu E-government

Software Autorské dílo Autorský zákon Výkon autorských práv Právo zaměstnavatele k zaměstnaneckému dílu Patentování SW

Licence Licencí autor uděluje oprávnění užívat software (=realizace autorského majetkového práva).

Licence Výhradní licence – autor poskytuje právo k užití díla pouze a jedině nabyvateli licence (nemůže poskytnout licenci další osobě) Nevýhradní licence – autor může licenci poskytnout neomezenému množství osob

Licence dle obsahu Proprietární Svobodná licence Public domain Shareware OEM

Svobodné licence BSD (Berkeley Software Distribution) volné šíření licencovaného obsahu, přičemž vyžaduje pouze uvedení autora a informace o licenci, spolu s upozorněním na zřeknutí se odpovědnosti za dílo. Dílo vytvořené pod BSD může být použito pro komerční účely GNU/GPL (General Public License) vyžaduje, aby byla odvozená díla dostupná pod toutéž licencí

Typy SW licencí Open Source – šířen včetně zdrojového kódu, možnost úpravy Public Domain – volné autorské dílo, často je jedinou podmínkou uvedení autora, autorská práva nejsou chráněna

Typy SW licencí Freeware – distribuován bezplatně, ale někdy omezení pro nekomerční použití, autor si ponechává autorská práva, nedovoluje úpravy Shareware – software chráněný autorskými právy, uživatel může po nějakou dobu bezplatně vyzkoušet

Shareware Trialware – shareware, jehož bezplatné využití je omezeno časově Criplware – shareware, jehož bezplatné využití je omezeno sníženou funkcionalitou Cardware, Adware,…

Demoverze Demoverze je komerční software dostupný zdarma ve verzi která je omezená v jednom či více směrech. Pokud chce uživatel používat program i po skončení testovacího období, je nucen zakoupit si registrační kód.

OEM OEM (Original Equipment Manufacturer) Software - OEM Software je cenově zvýhodněný, určený k prodeji pouze s novým počítačem. SW je vázán k danému počítači nebo komponentě. Při vyřazení počítače nelze SW dále používat. V případě SW od firmy Microsoft je podpora OEM SW poskytována prodejcem, při koupi normální verze se lze obrátit přímo na podporu Microsoft.

Retail verze Retail - maloobchodní provedení v podobě krabice. Kromě dokumentace a výrobku může být obohaceno zajímavým SW a nějakým dodatečným příslušenstvím za zvýhodněnou cenu.

Obsah licenční smlouvy Specifikace SW Způsob používání SW Rozsah licence (množstevní, časové, územní…) Odměna za licenci (jednorázová nebo formou licenčních poplatků) nebo bezúplatnost Právo na přiměřenou dodatečnou odměnu (v případě, že nabyvatel vytvoří s vyžitím licencovaného sw zisk řádově neúměrný odměně za licenci

Vlastnictví dat Databáze jako souborné autorské dílo Databáze jako výsledek činnosti pořizovatele (provozovatele SW) Autorská díla s volným použitím (např. texty předpisů)

Zvláštní práva pořizovatele dat Právo na vytěžování (rozmnožování) Právo na zužitkování (zveřejnění) Vytěžování databáze je zákonem omezeno.