EKONOMIKA BURZY IV Ing. Renata Slaná www.zlinskedumy.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BURZY A BURZOVNÍ OBCHODY
Advertisements

Akciová společnost Jiří Řípa, C2B.
VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST
MS OFFICE - WORD ŠABLONY Ing. Petr Hanáček
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
EKONOMIKA Státní podnik Ing. Hana Kročová
EKONOMIKA AKCIOVÁ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
PODNIKÁNÍ Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO145 Název.
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Burzy Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Smlouva o tichém společenství
EKONOMIKA OBCHODNÍ BANKY Ing. Renata Slaná
ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ
EKONOMIKA DLOUHODOBÝ MAJETEK Ing. Hana Kročová
Burzovní obchody. Burzovní obchody provádí  individuální investoři (banky, fyzické nebo jiné právnické osoby) přes obchodníky s cennými papíry  investoři,
ŽIVNOSTENSKÉ PODNIKÁNÍ Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
ODPISY DLOUHODOBÉHO MAJETKU
EKONOMIKA PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR Ing. Hana Kročová
Úrokový počet Prezentace_13 Mgr. Silva Vaňková OPČ_Úrokový počet
EKONOMIKA ZÁSOBOVÁNÍ Ing. Hana Kročová
Sdružení Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
EKONOMIKA MAJETEK podniku Ing. Hana Kročová
Programovatelné automaty princip činnosti PLC 03
KOMANDITNÍ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
EKONOMIKA Družstvo Ing. Hana Kročová
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
OBCHODNÍ BANKY – ŠEKY Ing. Renata Slaná
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH-KRÁTKODOBÉ CENNÉ PAPÍRY Ing. Renata Slaná
Ing. Hana Kročová EKONOMIKA Anotace Materiál seznamuje se základními pojmy nabídka, faktory ovlivňující nabídku, cena. Musí být doplněn.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
EKONOMIKA TRH Ing. Hana Kročová
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Strana 1 RM-SYSTÉM tradice, jistota a spolehlivost Investiční příležitosti pro drobné investory Jan Sochor Předseda představenstva RM-SYSTÉM,
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH – PODÍLOVÉ LISTY Ing. Renata Slaná
EKONOMIKA OBĚŽNÝ MAJETEK Ing. Hana Kročová
EKONOMIKA CENTRÁLNÍ BANKA Ing. Renata Slaná
EKONOMIKA OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI Ing. Hana Kročová
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ÚPRAVA TABULKY VE WORDU
OBCHODNÍ BANKY – PLATEBNÍ KARTY Ing. Renata Slaná
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH - OBLIGACE Ing. Renata Slaná
EKONOMIKA BURZY II Ing. Renata Slaná
EKONOMIKA OBCHODNÍ BANKY Ing. Renata Slaná
Organizovaný kapitálový trh
OBCHODNÍ BANKY – PLATEBNÍ KARTY Ing. Renata Slaná
AKCIOVÁ SPOLEČNOST II.. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1171Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Právní formy podnikání.
EKONOMIKA FUNKCE CENTRÁLNÍ BANKA Ing. Renata Slaná
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
EKONOMIKA BANKOVNÍ SOUSTAVA Ing. Renata Slaná
EKONOMIKA BURZY III Ing. Renata Slaná
EKONOMIKA BURZY I Ing. Renata Slaná
Trhy s cennými papíry Michal Radvan.
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH-POJMY Ing. Renata Slaná
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_20 Název materiáluKapitálový.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_04 Název materiáluBurza cenných.
BURZA CENNÝCH PAPÍRŮ PRAHA Prague stock exchange Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium,
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada40 AnotaceKapitálové.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Akcie a jejich náležitosti Ročník / obor studia:
BurzyBurzy. Kdo obchoduje na burze Na burze mohou obchodovat jen akcionáři burzy a firmy, kterým udělila burzovní komora oprávnění. Jsou to: banky, brokeři.
Ekonomika– národní hospodářství
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

EKONOMIKA BURZY IV Ing. Renata Slaná

AnotaceMateriál umožňuje žákům pochopit základy finančního trhu. Je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. AutorIng. Renata Slaná (Autor) JazykČeština Očekávaný výstup65-42-M/01 Hotelnictví Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaBurzy – organizace Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivityKombinované Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníodborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiályje součástí studijních materiálů pro výuku předmětu EKO 3. ročník

BURZY - ORGANIZACE Orgány a organizace burz obecně V čele burzy obvykle stojí řídící výbor nebo představenstvo, které mají rozsáhlé pravomoci: a) rozhodují o řadě významných otázek (které osoby smějí navštěvovat burzu, které CP a za jakých podmínek mohou být obchodovány, dozírá na tvorbu kurzů, rozhoduje o výši burzovních poplatků) b) zabezpečuje správní funkce stanoví burzovní hodiny formu zaznamenávání kurzů c) pečuje o zachování veřejného pořádku na burze Orgány a organizace burz obecně V čele burzy obvykle stojí řídící výbor nebo představenstvo, které mají rozsáhlé pravomoci: a) rozhodují o řadě významných otázek (které osoby smějí navštěvovat burzu, které CP a za jakých podmínek mohou být obchodovány, dozírá na tvorbu kurzů, rozhoduje o výši burzovních poplatků) b) zabezpečuje správní funkce stanoví burzovní hodiny formu zaznamenávání kurzů c) pečuje o zachování veřejného pořádku na burze

BURZY - ORGANIZACE Orgán reprezentující zájmy burzovních dohodců (makléři,...) Tento orgán může mít 2 uspořádání: a) komora burzovních dohodců b) řídící výbor Nejznámější akciové indexy: DOW JONES INDUSTRIAL AVERANGE(DJIA) – nejznámější akciový index měřící vývoj cen na New Yorské burze USA. Index je tvořen akciemi 30 průmyslových firem(General Motors, IBM) Orgán reprezentující zájmy burzovních dohodců (makléři,...) Tento orgán může mít 2 uspořádání: a) komora burzovních dohodců b) řídící výbor Nejznámější akciové indexy: DOW JONES INDUSTRIAL AVERANGE(DJIA) – nejznámější akciový index měřící vývoj cen na New Yorské burze USA. Index je tvořen akciemi 30 průmyslových firem(General Motors, IBM)

BURZY - ORGANIZACE DOW JONES 20 – bond index – měří vývoj cen obligací. Sleduje průměrnou hodnotu 20 železničních stanic FINANCAL TIMES – Velká Británie – měří vývoj cen na Londýnské burze DAX XETRA – Německo - měří vývoj cen na Frankfurtské burze. Index je tvořen 30 nejdůležitějšími CP (Siemens, Volgswagen, Deutsche Bank) NIKEI 225 – Japonsko - měří vývoj cen na Tokijské burze PX 50 – Česká Republika - měří vývoj cen na BCPP. Hodnota indexu je uveřejňována v příloze

BURZY - ORGANIZACE HN. Index je tvořen 50 akciemi vybraných akciových společností PX D PX GLOB Oborové indexy Index PX je oficiálním indexem Burzy cenných papírů Praha. První výpočet indexu PX se uskutečnil , kdy se stal nástupcem indexů PX 50 a PX-D. Index PX převzal historické hodnoty nejstaršího indexu burzy PX 50 a spojitě na ně navázal (výběr 50ti nejvýznamnějších emisí). Do báze indexu PX bylo v den jeho uvedení na burzu zařazeno celkem 9 nejlikvidnějších emisí burzovního trhu. HN. Index je tvořen 50 akciemi vybraných akciových společností PX D PX GLOB Oborové indexy Index PX je oficiálním indexem Burzy cenných papírů Praha. První výpočet indexu PX se uskutečnil , kdy se stal nástupcem indexů PX 50 a PX-D. Index PX převzal historické hodnoty nejstaršího indexu burzy PX 50 a spojitě na ně navázal (výběr 50ti nejvýznamnějších emisí). Do báze indexu PX bylo v den jeho uvedení na burzu zařazeno celkem 9 nejlikvidnějších emisí burzovního trhu.

BURZY - ORGANIZACE Od prosince 2001 byl počet bazických emisí variabilní. Index PX je cenovým indexem, dividendové výnosy se ve výpočtu nezohledňují. Index je kalkulován v době obchodování v rámci cenotvorných segmentů, tj. od 9.25 do hodin v intervalu 1 minuty. Obchodování na burze Je systém, ve kterém jde o řadu navzájem navazujících kroků, kterých se účastní osoby s přesně vymezenými rolemi pravomocí a odpovědnosti. Od prosince 2001 byl počet bazických emisí variabilní. Index PX je cenovým indexem, dividendové výnosy se ve výpočtu nezohledňují. Index je kalkulován v době obchodování v rámci cenotvorných segmentů, tj. od 9.25 do hodin v intervalu 1 minuty. Obchodování na burze Je systém, ve kterém jde o řadu navzájem navazujících kroků, kterých se účastní osoby s přesně vymezenými rolemi pravomocí a odpovědnosti.

BURZY - ORGANIZACE Při obchodování lze rozlišit tyto jednotlivé fáze: 1. fáze - zprostředkovatel získá objednávku (příkaz) od svého klienta. Tato objednávka se může týkat zakoupení či prodeje CP. 2. fáze - zprostředkovatel musí předepsaným způsobem zpracovat příkaz, který dostal a musí jej předepsaným způsobem uplatnit na burze. 3. fáze - dochází k střetnutí příkazů na uskutečnění koupě s příkazy na uskutečnění prodeje. V této fázi se vytváří cena (kurz CP). Tuto cenu musí dohodci předepsaným způsobem vyhlásit. 4. fáze - uzavření obchodu. Zprostředkovatel za dohodnutou, respektive vyhlášenou cenu koupí či prodá CP. 5. fáze - formální stvrzení uzavřené obchodní transakce. Konec cyklus obchodování.

BURZY - ORGANIZACE Po ukončení cyklu obchodování nastupuje cyklus označený jako vypořádání (aranžmá) burzovních obchodů = platby a dodávka dokumentů. Burza vznikla jako logická součást procesu transformace české ekonomiky na počátku 90 let ( ). Burza Praha, a. s. Ze zákona člen ČNB. Organizuje obchodování s CP. Je založena na členském principu. Členy burzy se mohou stát PO a FO zapsané v podnikovém rejstříku a jejichž hlavním předmětem činnosti je obchodování s CP potvrzené povolením Ministerstva financí. Po ukončení cyklu obchodování nastupuje cyklus označený jako vypořádání (aranžmá) burzovních obchodů = platby a dodávka dokumentů. Burza vznikla jako logická součást procesu transformace české ekonomiky na počátku 90 let ( ). Burza Praha, a. s. Ze zákona člen ČNB. Organizuje obchodování s CP. Je založena na členském principu. Členy burzy se mohou stát PO a FO zapsané v podnikovém rejstříku a jejichž hlavním předmětem činnosti je obchodování s CP potvrzené povolením Ministerstva financí.

BURZY - ORGANIZACE Orgány 1. valná hromada - právo rozhodovat o snížení nebo zvýšení základního jmění a o všech důležitých otázkách. 2. burzovní komora - statutární orgán - řídí činnost burzy - nesmí mít víc jak 24 a méně než 10 členů 3. dozorčí rada - volena valnou hromadou - 5 členů 4. generální tajemník - stojí v čele burzy 5. burzovní rozhodčí soud 6. další orgány jsou: - výbor pro burzovní odbory - výbor pro kotaci - výbor pro členské otázky - výbor pro přípravu pro obchody a deriváty Orgány 1. valná hromada - právo rozhodovat o snížení nebo zvýšení základního jmění a o všech důležitých otázkách. 2. burzovní komora - statutární orgán - řídí činnost burzy - nesmí mít víc jak 24 a méně než 10 členů 3. dozorčí rada - volena valnou hromadou - 5 členů 4. generální tajemník - stojí v čele burzy 5. burzovní rozhodčí soud 6. další orgány jsou: - výbor pro burzovní odbory - výbor pro kotaci - výbor pro členské otázky - výbor pro přípravu pro obchody a deriváty

BURZY - ORGANIZACE V burzovních výborech jsou zastoupeni členové a akcionáři burzy, investoři, emitenti a další odborníci z oblasti kapitálového trhu. Předsedy a členy výboru odvolává burzovní komora. Státní dozor nad burzou vykonává Ministerstvo financí prostřednictvím burzovního komisaře, kterého jmenuje ministr financí ČR. Burza a její dceřiné společnosti Pražská burza má v současnosti 2 dceřiné společnosti: a) ČEKIA, a. s. b) BURZOVNÍ REGISTR, s. r. o. Čekia, a. s. - shromažďuje, zpracovává a šíří informace o emitentech V burzovních výborech jsou zastoupeni členové a akcionáři burzy, investoři, emitenti a další odborníci z oblasti kapitálového trhu. Předsedy a členy výboru odvolává burzovní komora. Státní dozor nad burzou vykonává Ministerstvo financí prostřednictvím burzovního komisaře, kterého jmenuje ministr financí ČR. Burza a její dceřiné společnosti Pražská burza má v současnosti 2 dceřiné společnosti: a) ČEKIA, a. s. b) BURZOVNÍ REGISTR, s. r. o. Čekia, a. s. - shromažďuje, zpracovává a šíří informace o emitentech

Literatura a zdroje informací ŠVARCOVÁ, Jena. Ekonomie – stručný přehled, 2006/2007 Zlín: CEED nakladatelství a vydavatelství, ISBN