Základní organizace a změny v oblasti cenných papírů Petr Holeček Petr Slavíček Martin Novák Právo ve financích a finančních službách JUDr. Ing. Otakar.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regulace a dohled nad bankovním systémem
Advertisements

Obecná část finančního práva II
Obecná část finančního práva II
BURZY A BURZOVNÍ OBCHODY
Burzy a burzovní obchody
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
BANKOVNICTVÍ Finanční trhy.
Investiční společnosti a podílové fondy
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 23. dubna 2014.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ZŠ a MŠ L. Kuby 48 České Budějovice Mgr. Libuše Jandová Počet hodin: 1.
Cenné papíry kapitálového trhu.
Pravidla pro poskytování nepeněžitých vkladů Zjistitelnost a hospodářská využitelnost ve vztahu k předmětu podnikání Musí být splaceny před zápisem výše.
13. července 2013VY_32_INOVACE_100305_Cenne_papiry_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
1 Trhy s cennými papíry Michal Radvan. Zápatí prezentace 2 Trhy Trh výrobních faktorů x trh s výrobky x finanční trh Finanční x peněžní x kapitálový x.
Obchodování na pražské burze Petr Koblic, CEO. 2 Historický exkurz  1871 Komoditní a akciová burza v Praze  1920 – 39 Období rozkvětu burzy  1939 –
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Burzovní obchody. Burzovní obchody provádí  individuální investoři (banky, fyzické nebo jiné právnické osoby) přes obchodníky s cennými papíry  investoři,
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Pohodlí nade vše Využívejte všech služeb při investování Ing. Martin Viktora ředitel úseku podpory prodeje Investiční společnost.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 19. března 2014.
FINANČNÍ TRHY (1) (klasifikace a charakteristika)
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
KOLEKTIVNÍ INVESTOVÁNÍ.
Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09 1 Zkouškové termíny  ST :00, E 127  PO :00, E 127  ČT :00, E 127  ST :00, E.
Finanční trhy 2. část, přednáška KS
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_94 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
Červenec ’15 AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH Ing. Jiří Opletal, MBA.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Finanční trhy Cenné papíry. Cenný papír - definice Cenný papír je listina, která ztělesňuje právní nárok jeho vlastníka na finanční plnění. V současné.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Trhy s cennými papíry Michal Radvan.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_20 Název materiáluKapitálový.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_04 Název materiáluBurza cenných.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Společnost s ručením omezeným Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
BURZA CENNÝCH PAPÍRŮ PRAHA Prague stock exchange Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium,
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Zákon o kolektivním investování 189/2004 Sb.. Základní ustanovení Kolektivní investování = podnikání, jehož předmětem je shromažďování peněžních prostředků.
Organizátor regulovaného trhu (burza) a jeho právní úprava VOKT (P-5)
Úvod do práva kapitálového trhu VOKT (P-3)
Obchodní banka v ČR. Bilance obchodní banky. Bankovní rizika.
Kapitálový trh – charakteristika CP
Východiska evropské úpravy
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
Právo finančního trhu 19. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Finanční trhY peněžní trhy kapitálové trhy.
Kolektivní investování
Investiční služby investiční nástroje
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Finanční trhy a cenné papíry
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní právo I. Akciová společnost
Akciová společnost Výuková prezentace.
Právo finančního systému
Sekundární obchodování Michal Radvan
Centrální depozitář cenných papírů
Organizátor regulovaného trhu (burza) a jeho právní úprava VOKT (P-5)
Transkript prezentace:

Základní organizace a změny v oblasti cenných papírů Petr Holeček Petr Slavíček Martin Novák Právo ve financích a finančních službách JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D.

Obsah prezentace 1) Burza – organizátor regulovaného trhu a navazující organizace 2) Změny v oblasti cenných papírů

Stručná historie Burzy 1871 –obchodování s cukrem (zbožová burza) 1918 –obchodování jen s cennými papíry 1938 –zavření burzy 1993 –vznik Burzy cenných papírů a.s. a R-M systému 2008 –převzetí Wiener Borse AG (93%)

Systém obchodování na BCPP I. založena na členském principu hlavní trh –obchodují se největší společnosti –nutná informační povinnost vedlejší trh –volnější pravidla –bez informační povinnosti

Systém obchodování na BCPP II. elektronický obchodní systém –centrální objednávková kniha cenotvorné i necenotvorné obchody realizují se: –automatické obchody –obchodování v systému pro podporu akcií a dluhopisů (SPAD –blokové obchody

Obchodované cenné papíry akcie dluhopisy warranty investiční certifikáty kupony

Power Exchange Central Europe a.s. dceřiná společnosti BCPP obchodování s elektrickou energií forma: –komoditní futures –spotové kontrakty (fyzické i peněžní vyrovnání)

Centrální depozitář cenných papírů a.s. dceřiná společnost BCPP vypořádání burzovních obchodů vypořádání obchodů s investičními certifikáty, obchodů s el. energií úschova a správa listinných cenných papírů půjčování cenných papírů

Problémy vzniku českých sekundárních trhů zastaralé zákonodárství nízká úroveň cenotvorné funkce příliš mnoho prvotních emisí nedostatečná ochrana účastníků trhu zastaralá obchodní infrastruktura nedostatečné propojení českého a zahraničních sekundárních trhů provedení pouze několika IPO

Právní úprava zákon č. 591/1992 Sb. o cenných papírech zákon č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu Směrnice o trzích finančních instrumentů

Burza Organizátor regulovaného trhu Valná hromada Burzovní komora Burzovní výbory Generální ředitel

Povolení k činnosti organizátora regulovaného trhu Česká národní banka akciová společnost / společnost s ručením omezeným sídlo na území České republiky vlastní kapitál alespoň EUR je důvěryhodná průhledný a nezávadný původ základního kapitálu

Další podnikatelská činnost organizátora regulovaného trhu činnosti komoditní burzy poskytování dalších služeb na finančním trhu podle jiných právních předpisů vzdělávací činnosti správa vlastního majetku

Povinnosti Organizátora regulovaného trhu zavést postupy pro řízení rizik zavést zásady a postupy pro zajištění řádného provozu zavést pravidla obchodování na regulovaném trhu zavést opatření zabraňující zneužívání trhu udržovat vlastní kapitál alespoň ve výši odpovídající částce EUR

Informační povinnosti organizátora regulovaného trhu Organizátor regulovaného trhu oznámí České národní bance: významné porušení pravidel důvodné podezření na využití vnitřní informace porušení informační povinnosti emitenta investičních cenných papírů

Informační povinnosti organizátora regulovaného trhu Organizátor regulovaného trhu předkládá České národní bance: výroční zprávu a konsolidovanou výroční zprávu výsledky hospodaření v uplynulém čtvrtletí

Stálý rozhodčí soud organizátora regulovaného trhu Stálý rozhodčí soud rozhoduje spory z obchodů na regulovaném trhu Na řízení před stálým rozhodčím soudem se vztahuje zákon upravující rozhodčí řízení a výkon rozhodčích nálezů

Změny v oblasti kapitálových trhů Zákon 134/2013 Sb. – o některých opatření ke zvýšení transparentnosti akciových společností –Úprava akcií na majitele bez imobilizace –Hromadné listiny

Zdanění CP od Prodej CP –Zvýšení sazby z 15 % na 19 % –Osvobození až po 3 letech držení –Daňové přiznání od objemu příjmu ,- Kč

Úprava investičních fondů Od Komanditní společnost emitující podílové listy –Nelze na realitní fondy SICAV –Akcie zakladatelské a investiční –Oddělení zakladatelského kapitálu od investičního –Povinnost zpětného odkupu investičních akcií –Likvidní prostředky udržovány v průměru na 15%

Schéma Peníze Strukturní klíče majetku Depozitní banka

Děkujeme za pozornost