10. 06. 2010 Postup realizace IPO (diskuzní materiál)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Představení společnosti
BEZPEČNOST ÚSPOR VE II. A III. PILÍŘI Ministerstvo financí ČR.
BURZY A BURZOVNÍ OBCHODY
Investiční společnosti a podílové fondy
Balance Score Card (BSC) v řízení dodavatelských systémů
Financování vzniku a rozvoje Start-up prostřednictvím Business Angels Petr Mandelík.
Česká spořitelna EU Program Region. Česká spořitelna – banka první volby Základní informace  zázemí silné mezinárodní skupiny Die Erste  více jak 5.
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
Bilance a bilanční princip
Listopad 2013 Příprava a proces vstupu zahraničního investora.
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
Párování nabídek a poptávek a spolupráce mezi RK a bankou
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
Stipendijní informační portál - Business Strategie.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Pravidla pro poskytování nepeněžitých vkladů Zjistitelnost a hospodářská využitelnost ve vztahu k předmětu podnikání Musí být splaceny před zápisem výše.
Ekonomika 3.ročník denní studium 2. ročník nástavbové studium
1 CO MŮŽE PRÁVNÍK UDĚLAT PRO VÁŠ IPO DR. ING. PETR ŠRÁMEK ADVOKÁT.
Postakviziční integrace Jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Pavel Seeman.
Rizikový kapitál jako zdroj financí Jindřich Šimeček Mezinárodní grantový projekt MŠMT (nositelem VŠMIE; zpracován ve spolupráci s Ruskou federací) „1P05ME816.
Současná (finanční) krize – pohled a doporučení OECD
Varianty prodejního procesu firmy – klady, zápory
Vstup na zahraniční trhy při výrobě v domácí zemi
Institucionální a věcné aspekty státní podpory exportu
TMR Rekapitalizace společnosti Pracovní dokument, 2013/05/06 1.
Jak předcházet finančním problémům Odbor: Finanční a strategické služby 2011.
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Emise dluhopisů a snížení základního kapitálu DŮVĚRNÉ PRACOVNÍ VERZE 2013/07/22.
FINANČNÍ TRHY (1) (klasifikace a charakteristika)
Finanční analýza.
Strana 1 RM-SYSTÉM tradice, jistota a spolehlivost Investiční příležitosti pro drobné investory Jan Sochor Předseda představenstva RM-SYSTÉM,
0.0 Projekt Odborné vzdělávání pracovníků zemědělství v oblasti financí a procesů (opatření I.3.1) Podkladové materiály ke školení FINANCE.
Podnikatelský plán struktura plánu.
Graduate Recruitment Zakladatelé Deloitte Touche Tohmatsu.
FINANČNÍ DOKUMENTY (AKCIE) Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
374 – Poradenské centrum pro Rating MSP Hospodářská komora hlavního města Prahy Svoboda Jiří, , ESF – JPD.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Public relations a řízení vztahů se zákazníky.
Finanční trhy 2. část, přednáška KS
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ PODNIKÁNÍ Všechno v mém životě souvisí AC Education.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_94 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Červenec ’15 AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH Ing. Jiří Opletal, MBA.
Struktura podnikatelského plánu
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_06 Název materiáluDluhopis.
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Kapitálové trhy Téma 3: Fungování kapitálových trhů 1Existence cenného papíru 2Transakce s cennými papíry.
Téma 13: Finanční plánování
Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika 1. Tvorba zisku (výsledku hospodaření) 2. Bod zvratu a provozní páka 3. Zdanění zisku a rozdělení výsledku.
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
RAIFFEISENBANK RUDOLF RABIŇÁK
Kapitálový trh – charakteristika CP
Struktura finančního trhu
Kombinované metody oceňování. Metody založené na analýze trhu
Kolektivní investování
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-10)
Katedra řízení podniku
Podniková ekonomika.
Životní cyklus organizace
Malé a střední podnikání
MARKETINGOVÝ PLÁN PRO ROK 2009
Kolektivní investování
Transkript prezentace:

Postup realizace IPO (diskuzní materiál)

Hlavní motivy pro realizaci IPO Veřejná nabídka akcií (IPO) je přirozenou fází růstu společnosti a jedním z prostředků k realizaci strategie. IPO neznamená pouze exit, jedná se především o zvýšení kapitálu pro další rozvoj firmy prostřednictvím vstupu na burzovní trh.  Získání finančních zdrojů pro budoucí expanzi (akvizice, vstup na nové trhy)  Optimalizace kapitálové struktury a snížení zadlužení společnosti. Emisí akcií emitent navyšuje prostřednictvím stávajících či nových akcionářů svůj vlastní kapitál.  Volnost při užití kapitálu získaného prostřednictvím IPO na rozdíl od úvěrového financování.  Zvýšení prestiže a povědomí o společnosti.  Tržní ocenění společnosti pro stávající akcionáře, věřitele firmy a obchodní partnery a následné zvýšení tržní hodnoty společnosti.  Zvýšení likvidity podílů stávajících akcionářů.  Možnost emitovat minoritní podíl s postupným navyšováním (částečný exit akcionářů)  Transparentnost společnosti. Zvýšení kredibility u obchodních partnerů, bank a veřejnosti. Postup realizace IPO

Hlavní předpoklady pro úspěšné IPO  Charakteristika společnosti  přesvědčivá a jasně definovaná obchodní strategie  definice měřitelných ukazatelů a jejich plnění  stabilní, s perspektivou růstu (plány na teritoriální expanzi)  čísla bez výkyvů  transparentní holdingová struktura  vedoucí postavení na trhu, vysoká konkurenceschopnost  přehledné vztahy s hlavním akcionářem  Silný manažerský tým  zkušený a přesvědčivý, schopný prezentovat firmu před investory  Reporting  nutnost implementace mezinárodních účetních standardů (IFRS)  zkušený/respektovaný auditor („Big 4“)  čtvrtletní reporting  vyspělý manažerský informační a kontrolní systém  Korporátní PR  profesionální „public relations“ za účelem zviditelnění firmy v investorské komunitě  úprava internetových stránek

 Otevřená komunikace  pravidelná výroční zpráva  pravidelné „tiskové zprávy“ s hospodářskými kvartálními výsledky  pravidelné „tiskové zprávy“ o novinkách ve společnosti  poskytování informací investorům  Požadavky na transakci  přesvědčivá „equity story“: (i) růst prostřednictvím akvizic (ii) organický růst (iii) přechod ze speciální chemie na spotřební zboží  velikost emise pro PSE min. 200 mil. Kč, ideální objem 500 mil. Kč a výše  stávající akcionáři si i po IPO uchovají podstatné podíly  vyspělý manažerský informační a kontrolní systém  Požadavky na obchodování po IPO  min. tržní kapitalizace 1-2 mld. Kč  min. free float 25%  odpovídající likvidita Postup realizace IPO Hlavní předpoklady pro úspěšné IPO pokr.

 Interní IPO tým  ředitel pro strategický rozvoj a analytik zastupující akcionáře  manažer pro strategické aliance  CFO  Externí IPO tým  vedoucí manažer emise („bookrunner“) – „pre-IPO“ poradenství  právní poradce  auditor, daňový poradce  PR agentura, která má s IPO zkušenosti (Bison & Rose, AMI Communications) Postup realizace IPO Sestavení IPO týmu a výběr poradců

Postup realizace IPO Délka procesu IPO se odvíjí od připravenosti emitenta  IPO je dlouhodobý proces – příprava společnosti na transakci trvá 1-2 roky, proces od rozhodnutí o transakci do začátku obchodování trvá 4-5 měsíců v závislosti na stupni připravenosti společnosti

Proč PSE?  Vstup na burzu a kotace jsou první rok osvobozeny od veškerých poplatků  Počet obchodovaných společností na varšavské burze je 20x vyšší než na pražské burze, avšak objem obchodování je pouze 3x vyšší (s většinou titulů na WSE se vůbec neobchoduje)  Varšavská burza je typická velkým počtem IPO, většina z nich je ale velmi malá (objem emise méně než 1 mil. EUR) a s následnou nulovou likviditou Postup realizace IPO => nízký počet nových emitentů je důvodem, proč každá emise v ČR získá max. pozornost ze strany investorů, novinářů, obch. partnerů a laické veřejnosti, což má přímý vliv na zvýšení publicity společnosti při výrazné úspoře přímých výdajů

Proč PSE? pokr.  PSE má nejmírnější požadavky na reporting ze všech burz v Evropské unii  PSE v porovnání s ostatními burzami likvidní (dokáže udržet likviditu cenných papírů primárně obchodovaných na PSE – např. NWR)  Poptávka českých investorů je mnohonásobně vyšší než v Polsku  Řada investorů preferuje „duální listing“ (PSE, WSE) – „Jednotný evropský pas“ (Single European Passport) pro obchodování na burze platný v rámci celé Evropy Postup realizace IPO

Investoři na PSE a objem obchodů Postup realizace IPO  Free float veřejně obchodovatelných akcií 464 mil. CZK (2009)

Počáteční kroky pro realizaci IPO Postup realizace IPO  Pravidelná aktualizace webových stránek  Zavedení transparentního informačního systému  Otevřená komunikace s okolním světem  Pravidelné schůzky s investičními bankami 3-4x ročně  Prezentovatelný a dynamický management

Výše tržeb a EBITDA pro účely realizace IPO Postup realizace IPO