40.1 Středověká literatura

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace
Advertisements

13.1 Kružnice, kruh Co mají obrázky společného?
Literatura do doby Karla IV.
zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
4.1 Přímka (modelování, rýsování)
21.1 Vím, jakým způsobem třídíme chemické rovnice.
20.1 Malá násobilka - násobení
16.1 Státní hymna ČR a hymna EU
19.1 Odčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
61.1 Podstatná jména rodu ženského – vzor žena
Téma: Středověká literatura
9.1 Trojúhelník - konstrukce, druhy
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
6.1 Hmotnostní a objemový zlomek
Elektronická učebnice - I
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: července 2012
Elektronická učebnice - I
36.1 Obsahy složitějších obrazců
15.1 Sčítání desítek Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika Autor: Mgr. Dana Krenková.
Číslo v digitálním archivu školy
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Eposy v národních jazycích
ROMÁNSKÁ KULTURA.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou F. Gellnera…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
NázevStředověké literární památky Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky.
60. 1 Goniometrické funkce a jejich vlastnosti III.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.17 Anotace: Prezentace se zaměřuje na počátky a rozvoj česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí umělecké styly.
7.1 Odčítání v oboru V krabici byly žárovky.
84.1 Skloňování číslovek, druhy
19.1 Kružnice, kruh (průsečíky) - konstrukční úlohy
Mastičkář.
24.1 Písemné sčítání dvojciferných čísel v oboru do 100
61.1 Kružnice trojúhelníku vepsaná
02.1 Zdravý způsob života Ve zdravém těle zdravý duch.
12.1 Čtyřúhelníky Mezi obrázky se zatoulal jeden, který sem nepatří.
Název Balada o Tristanovi a Isoldě Předmět, ročník
21.1 Malá násobilka - dělení
1.1 Prostorová orientace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika Autor: Mgr. Dana.
Hrdinská epika a dvorská lyrika Mgr. Ludmila Růžičková
Elektronická učebnice - II
7.1 Polopřímka, opačné polopřímky
Identifikátor materiálu: EU –
8.1 Konstrukce trojúhelníku typu SSS
53.1 Písemné odčítání v oboru přirozených čísel do
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Evropská středověká literatura
39.1 Počátky písemnictví a starověká literatura v českých zemích
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
69.1 Stavba věty jednoduché, základní skladební dvojice
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
26.1 Druhy a vlastnosti rovnoběžníků III. KONSTRUKCE
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_19.
Elektronická učebnice - II
3.1 Periodizace dějin hudby
Elektronická učebnice - II
RYTÍŘSKÁ EPIKA – ANGLIE Jaká je tvá představa o rytíři? Jaké vlastnosti jsou rytíři připisovány? Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková LEGENDA Narodil se v r Byl z rodu Slavníkovců. V r. 982 se.
Epos Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Středověká literatura - úvod
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_04
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Rytířská hrdinská epika
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Literatura 2. poloviny 14. století Mgr. Ludmila Růžičková
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 VRCHOL ČESKÉ STŘEDOVĚKÉ LITERATURY
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_02
Transkript prezentace:

40.1 Středověká literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 40.1 Středověká literatura Po zániku Římské říše v 5. století n. l. začíná v Evropě nová epocha – středověk. Teritoriální vývoj římské říše Autor: Mgr. Eva Zralá

40.2 Co již víme o středověku? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 40.2 Co již víme o středověku? vznik feudální společnosti (duchovenstvo, šlechta, rolnický lid) vliv křesťanství, christianizace obyvatelstva téměř celé Evropy vzdělanost a literatura se rozvíjely hlavně v klášterech, později i na univerzitách základním dílem této doby se stává Bible (Písmo svaté) Co si pamatuješ o Bibli? Vyprávěj některé biblické příběhy. Bible Starý zákon (psaný převážně hebrejsky, vznikal v 1. tisíciletí př. n. l.) Nový zákon (psaný řecky, v 1. a 2. stol. n. l.)

40.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 40.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Sv. Tomáš Akvinský Duchovní literatura (náboženská) Světská literatura základním dílem této doby – Bible literatura psaná především latinsky (převážně kněžími) teologické spisy (Sv. Tomáš Akvinský) legendy o světcích (Jacobus de Voragine – Legenda aurea = Legenda zlatá) modlitby náboženská dramata psaná v národních jazycích hrdinské eposy dvorská literatura

40.4 Co si řekneme nového? Hrdinské eposy Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 40.4 Co si řekneme nového? Hrdinské eposy = vyprávění o činech slavných bojovníků Anglie: Beowulf (8.stol.) Francie: Píseň o Rolandovi (11.stol.) Španělsko: Píseň o Cidovi (12.stol.) Německo: Píseň o Nibelunzích (13.stol.) Rusko: Slovo o pluku Igorově (údajně z 12.stol.) v pozdější době mají tito hrdinové rytířské ctnosti, statečně a věrně slouží vladaři, bojují s nevěřícími za křesťanskou víru, dvoří se milované ženě a chrání slabé a bezbranné Alexandreis (o životě a činech starověkého dobyvatele Alexandra Velikého) Bretonský cyklus (o králi Artušovi, o „rytířích kulatého stolu“, Tristan a Isolda, …) Dvorská lyrika písně o lásce (často neopětované) k vyvolené paní autory potulní zpěváci: - trubadúři (Francie) - minnesängři (Německo) - minstrelové (Anglie) epos rozsáhlá veršovaná skladba s bohatým dějem první eposy vznikaly v dávných dobách a vycházely ze starořecké mytologie rozlišujeme eposy hrdinské, rytířské, romantické, historické, duchovní, zvířecí

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 40.5 Procvičení a příklady Píseň o Rolandovi Urči, o jaké středověké dílo se jedná: Tento epos z přelomu 11. a 12. století líčí bitvu v Pyrenejích mezi vojskem Karla Velikého a mohamedánskými Saracény. Rytíř ??? v ní projeví velkou statečnost. V boji s přesilou je těžce raněn a umírá. Příběh osudové lásky rytíře a irské princezny, ženy waleského krále Marka, odehrávající se ve 12. století, končí pro oba tragicky. Tento epos vypráví o hrdinských činech reka Siegfrieda, který získá burgundskou princeznu Kriemhildu, je však později jejími bratry zabit. Kriemhilda, která se provdá za hunského krále, nakonec Siegfriedovu smrt pomstí, při masakru burgundské družiny však umírá i ona. Tristan a Isolda Píseň o Nibelunzích

Porovnej obě ukázky překladů Písně o Rolandovi: Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 40.6 Něco navíc pro šikovné Olivier stojí na vrcholu skály. Španělsko vidí jako na své dlani; též Saracénů nekonečné řady. Na jejich přilbách skví se drahokamy, pancíře září zlatým krumplováním, praporce větrem na ratištích vlají. Olivier hledí z výše na pohany; kolik jich je, nemůže říci ani. Srdce má těžké zlými obavami. Sestoupí hbitě, k Francouzům se vrátí, o všem, co viděl, spěšně promlouvá k nim. … Olivier pravil: „Pohané jsou silní. Žel, Rolande, jsou skrovné naše šiky. Zatrubte na roh, ať jej Karel slyší; přivede zpět své chrabré bojovníky.“ Odvětil Roland: „Ne, to neučiním. Rytířské cti bych pozbyl ve Francii. Být Durendalem budu nevěřící a jeho čepel zkrvavím až k jílci. K neštěstí svému pohané sem přišli: přísahám Bohu, smrtí sejdou všichni.“ Porovnej obě ukázky překladů Písně o Rolandovi: Král Karel ... se vrací do Francie. V soutěskách hlídá jeho návrat zadní voj s dvanácti nejlepšími a nejvěrnějšími. Je mezi nimi i Roland a jeho dobrý přítel Olivier. Uprostřed hor náhle spatří, že se k nim blíží obrovská přesila nepřátel; Olivier třikrát vyzve Rolanda, aby zatroubil na svůj roh Olifant a přivolal hlavní voj králův; ale Roland nechce, nebojí se přece Saracénů! Třikrát odmítne Olivierovu žádost a raději se připraví k boji: "Král tu s námi zanechal dvacet tisíc mužů a mezi nimi není jediný zbabělec. Pro vlast je třeba snášet každé neštěstí, vytrvat v horku a vydržet v tom mrazu, prolít krev a třeba i obětovat život. Ohánějte se kopím, já zase Durendalem, svým dobrým mečem; jestliže umřu, ať každý řekne, kdo dostane můj meč do ruky: Tohle byl meč bohatýra!"...

first page of Beowulf in Cotton Vitellius A. xv. Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Czech language and literature Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 40.7 English heroic epic BEOWULF Author unknown Language Old English (West Saxon and some Anglian) Date unknown, sometime between the 8th and 11th century Genre narrative heroic poetry Subject the battles of Beowulf, the Geatish hero, in youth and old age In the poem, Beowulf, a hero of the Geats, battles three antagonists: Grendel, who has been attacking the resident warriors of the mead hall of Hroðgar (the king of the Danes), Grendel's mother, and an unnamed dragon. After the first two victories, Beowulf goes home to Geatland in Sweden and becomes king of the Geats. The last fight takes place fifty years later. In this final battle, Beowulf is fatally wounded. After his death, his servants bury him in a tumulus in Geatland. first page of Beowulf in Cotton Vitellius A. xv.

40.8 Test znalostí 1. Středověké hrdinské eposy patří mezi žánry: Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 40.8 Test znalostí 1. Středověké hrdinské eposy patří mezi žánry: a/ epické b/ lyrické c/ dramatické d/ experimentální Kdo nepatří mezi autory dvorské lyriky? a/ minstrelové b/ trumpéři c/ minnesängři d/ trubadúři Ve kterém díle vystupuje hrdina Siegfried? a/ Beowulf b/ Píseň o Rolandovi c/ Píseň o Nibelunzích d/ Píseň o Cidovi Epos Píseň o Rolandovi vypráví o (vyber správnou možnost): a/ bitvě vojska Karla Velikého se Saracény b/ osudové lásce rytíře a irské princezny c/ hledání svatého grálu d/ činech dobyvatele Alexandra Velikého Správné odpovědi: a c b Test na známku

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 40.9 Použité zdroje, citace Sochrová Marie: Literatura v kostce pro střední školy, Havlíčkův Brod, Fragment, 1996, 1.vydání, ISBN 80-7200-052-7 Soukal Josef: Literární výchova pro 2. stupeň základní školy, Praha, SPN, 2009, 2.vydání, ISBN 978-80-7235-438-2 Hanzová Marie, Žáček Jiří: Čítanka pro 9. ročník základní školy a kvartu víceletého gymnázia, Havlíčkův Brod, Fragment, 1999, 1.vydání, ISBN 80-7200-282-1 http://www.prf.cuni.cz/intervalla/mapy.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Christianizace http://www.maturita-strucne.wz.cz/index2.php?par=stredovek http://cs.wikipedia.org/wiki/St%C5%99edov%C4%9Bk%C3%A1_literatura http://cs.wikipedia.org/wiki/Epos http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%ADse%C5%88_o_Rolandovi http://cs.wikipedia.org/wiki/Tristan_a_Isolda http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%ADse%C5%88_o_Nibelunz%C3%ADch http://www.lovecpokladu.cz/home/rytirska-zbroj-11-15-stoleti-2189 http://www.jesen.cz/clanek17.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Beowulf

40.10 Anotace Autor Mgr. Eva Zralá Období 07 – 12/2011 Ročník Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 40.10 Anotace Autor Mgr. Eva Zralá Období 07 – 12/2011 Ročník 8. a 9. ročník Klíčová slova Hrdinské eposy, dvorská lyrika, T. Akvinský Anotace Prezentace popisující středověkou literaturu.