I NVESTIGATIVNÍ ŽURNALISTIKA K AUZY, KTERÉ MĚNILY SVĚT Činnost novináře, který aktivně vyhledává informace o podezřelém chování veřejných činitelů Sbírání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Politická situace na Kubě od roku 1959
Advertisements

Češi a Slováci za 1. sv. války
Naše země za 1. světové války
USA po druhé světové válce
Historie, postupy, profesionalita
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
Válka ve Vietnamu.
Studená válka Války v Indočíně
Co o něm víš? Je něco co by tě k tomuto tématu zajímalo?
Přímá demokracie u nás a ve světě
Caklová Petra.  Korupcí se nazývá dohoda mezi jedincem, který platí (uplácený, korupmpující) a příjemcem (podpláceným, korumpovaným).  “ jednání, kterým.
Česká republika – demokratický stát
Meziválečný svět 30. léta.
Franklin Delano Roosevelt
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Vývoj vzájemných vztahů České republiky a Izraele Počátky dobrých vztahů je možné vysledovat již u T.G. Masaryka a jeho postoje v období tzv. Hilsneriády..
KOMUNISTIČNÍ ODPŮRCI -
Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
Kontrola veřejné správy
Testy, testové úkoly. Testy, testové úkoly 1. Charakterizujte publicistický styl 2. Které útvary najdeme v novinách? 3. Charakterizujte reportáž 4.
Prezidentské volby v USA (v porovnání s ČR)
Vlna odporu, která se rozšířila v českém národě a kterou nezastrašilo ani preventivní zatýkání předpokládaných odpůrců nacismu v rámci akce Albrecht I.
Investigativní novinář Franta Flinta poplete co se dá. Najdeš jeho překlepy?
Vývoj české ústavnosti
VY_32_INOVACE_ 09 - Moc soudní. Soudní moc vykonávají jménem republiky nezávislé soudy Ústava zdůrazňuje nezávislost a nestrannost soudců VY_32_INOVACE_.
Etika ve VP. Etické problémy ve střední a východní Evropě Etické otázky v politice = chování lidí v politickém procesu, zlé a dobré úmysly v pol. procesu.
Politické systémy světa
John Fitzgerald Kennedy ( )
Demokracie x totalita 20. ledna 2006 Politická geografie IV.
Vývoj počtu obyvatel Česka 1.s.v. krize odsun Němců Husákovy děti Sametová revoluce.
Evropská „národní obrození“
Subjekty trestního řízení
Vývoj v Československu
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Společnost národů, její vznik a úloha
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
UKRAJINA Vypracovala: Monika Hrnčířová UČO:
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_12_ROK 1968 TEMA:
28. ŘÍJEN ŘÍJEN 1918 – první den dějin československého státu Václavské náměstí – odpoledne vyhlášen samostatný československý stát 14. října.
Právní aspekty boje s teroristickou a extremistickou propagandou na internetu Renata Novotná CYBER 2008 Praha, 14. listopadu 2008.
Odpovědnost za disciplinární správní delikty. Pojem disciplinárního správního deliktu disciplinární (kázeňský delikt)=porušení disciplíny kázně disciplinární.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jana Neradová NÁZEV:VY_12_INOVACE_02A_21_Češi a Slováci za 2.světové války TEMA:Dějiny.
Jak se volí americký prezident
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
MUDr. Hatem Sanalla Nemocnice Znojmo
Název vzdělávacího materiálu
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Vloupání do trezorů a bankomatu za použití výbušniny akce „K A T R“
USA Válkou posíleny Evropa vůči USA – dluhy
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
Vznik USA Michaela Tarabová.
Obnovení demokracie v Československu
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
1980_1984 ROK PO ROCE Poválečnými dějinami rok za rokem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Veřejný ochránce práv.
ANOTACE Vysvětlit žákům, co je právní řád a popsat jeho historii.
Fidel Alejandro Castro Ruz
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

I NVESTIGATIVNÍ ŽURNALISTIKA

K AUZY, KTERÉ MĚNILY SVĚT Činnost novináře, který aktivně vyhledává informace o podezřelém chování veřejných činitelů Sbírání informací trvá i několik měsíců Je nutná podpora vydavatele novin, šéfredaktora v televizi Podpora je finanční i morální Význam je nevyčíslitelný Důležitá součást kontroly vlády, politických představitelů i úředníků Nejznámější je aféra Watergate V českém publicistickém kontextu se ujala část názvu -gate (př. Novákgate)

A FÉRA W ATERGATE Komplex Watergate – sídlo Demokratické strany, USA, Washington, D.C.

R pracovníci aparátu prezidenta Richarda Nixona (Republikánská strana) byli pověřeni úkolem rozmístit do budovy odposlech Vloupání: navečer 17. června 1972 anonymní telefonát z protější části komplexu – asi snad vypadly pojistky, v budově se svítí baterkami Ve stejnou dobu hlídač Frank Willis objevil několik dveří s přelepenými zámky tak, aby zůstaly odemčeny Strhl pásky, ale po hodině se situace opakovala Zavolal policii Bylo nalezeno 5 mužů schovávajících se v sídle DS Zadržení: Virgilio González, Bernard Barker, James W. McCord, Eugenio Martínez, Frank Sturgis Maskovali se jako obyčejí lupiči Dostali pracovní název „instalatéři“ (angl. „plumber unit“) – byli bývalí agenti CIA

V lednu 1973 shledáni vinnými – loupež a pokus o nastražení odposlechů Prokázána spojitost s republikánským Výborem pro znovuzvolení prezidenta Nixona Odhalena spojitost s Gordonem Liddym (šéf rozvědky Bílého domu za Nixona) a Howardem Huntem (člen rozvědky Bílého domu za Nixona) – oba odsouzeni James W. McCord (jeden z pachatelů) v dopise vrchnímu soudci přiznal, že pachatelé jednali na nátlak z vyšších míst Vyšetřování ukázalo, že se jednalo už o druhé vloupání do Watergate

Vyšetřování 1. srpna 1972 nalezen šek na USD – počátek odhalení, že Výbor pro znovuzvolení prezidenta Nixona financoval zavedení odposlechů v komplexu Watergate odhalen tajný republikánský fond – financoval akce na zdiskreditování Demokratické strany potvrzeno rozsáhlé spiknutí na pošpinění demokratické strany pomocí špionáže a spiknutí Přesto prezident Nixon 7. listopadu znovu zvolen prezidentem USA!

Prezident Richard Nixon 1913 – 1994 Zahraniční politika: Normalizace vztahů se Sovětským svazem a Čínou Iniciace dohody o snížení počtu strategických atomových zbraní Stahování vojáků z Vietnamu Jediný z amerických prezidentů, který rezignoval

Červenec 1974 – zahájen soud s prezidentem Nixonem Jednání u Nejvyššího soudu – název „Stát versus Nixon“ Impeachment nebyl uvalen – deset členů Kongresu proti Impeachment – jediný nástroj, jak odvolat prezidenta USA Nixonovo obvinění – maření spravedlnosti, zneužití pravomoci, opovrhování Kongresem Utajovaná nahrávka potvrdila provinění Nixona – odstoupil Jeho nástupce Gerald Ford mu udělil plnou milost

Z DROJE zurnalistika-v-kostce-kauzy-ktere-menily- svet.html