Zakavkazsko Urči podle mapky na straně 104, které státy patří do oblasti Zakavkazska. Gruzie, Arménie, Azerbajdžán Doplň: Všechny tři státy byly do roku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední Asie.
Advertisements

Střední ASIE Ing. Tomáš Otáhal.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.7.46 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Aneb jezero, které musíme zachránit
Asie bývalé státy SSSR Slaninová Beáta.
ASIE Státy Střední Asie I.
VY_52_INOVACE_03/2/10_ZEMĚPIS
MONGOLSKO Nikola Burkoňová.
STÁTY VZNIKLÉ PO ROZPADU SSSR
ARALSKÉ JEZERO Vnitrozemské sladké bezodtokové jezero ve střední Asii, na hranicích mezi Uzbekistánem a Kazachstánem. Zdrojnicemi jsou řeky Amudarja a.
STŘEDNÍ ASIE.
Rusko.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
STÁTY VZNIKLÉ PO ROZPADU SSSR
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ASIE Kazachstán III2-Z7-II-02.
Jihozápadní Asie.
ASIE Státy Střední Asie IV. III2-Z7-II-08. ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo zeměpisu v 7. ročníku,
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Vyplňuje střed Asijského kontinentu východně od Kaspického moře.
Střední asie.
ZAKAVKAZSKO.
CENTRÁLNÍ ASIE.
VODSTVO ASIE charakter vodstva je dán rozlehlostí Asie, tvarem reliéfu, a podnebím Asie leží v úmoří všech čtyř oceánů přibližně 40 % jejího povrchu představují.
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
Najdi na slepé mapě Asie státy podle zadání
Autor: Mgr. Věra Sklenářová
Středoasijské republiky
Ukrajina, Bělorusko, Moldavsko
STŘEDNÍ ASIE.
Střední Asie VY_32_INOVACE_4.1.GE2N.10/Mč VY_32_INOVACE_2.2.NJ2.01/Ng
Autor: Mgr. Věra Sklenářová Název: Zakavkazsko
VY_52_INOVACE_03/2/11_ZEMĚPIS
Společenství nezávislých států
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Počítačová prezentace
Zakavkazsko Autor: Mgr. Marian Solčanský
Střední Asie Autor: Mgr. Marian Solčanský
ASIE Přírodní podmínky.
Ekologická katastrofa Aralského jezera
OBLASTI ASIE Podle tradičního dělení se Asie člení na 7 oblastí
VY_32_INOVACE_11 Podnebí Ameriky - pracovní list
VY_32_INOVACE_20_16_Asie_Stredni
ASIE Přírodní podmínky.
AFRIKA VY_32_Inovace_01TR-1 autor : Mgr. Trčková Ivana ZŠ a MŠ Nedašov.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ZEMĚPIS Téma: Moldavsko, Rumunsko, Bulharsko.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Nové státy na mapě světa TÉMATICKÝ CELEK:
Střední Asie.
Turecko.
Východní Evropa VY_32_Inovace_06KR-7
Vodstvo Asie NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_25_JIŽNÍ ASIE
VY_32_INOVACE_Z7. 11 ASIE Autor: Mgr
STŘEDNÍ ASIE Státy Střední Asie patří k bývalým státům SSSR (výjimka Afghánistán) dnes součástí SNS. Jedná se o politicky velmi neklidnou oblast, kde se.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
ZAKAVKAZSKO A STŘEDNÍ ASIE
ASIE - KAVKAZ VY_32_INOVACE_07-30 Ročník: VII. Vzdělávací oblast:
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 2
MOTÝLI VY_32_INOVACE_XVII-C-19.
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Východní Evropaa státy SNS
NÁZEV: VY_32_INOVACE_13 Světadíly TEMA:
Kazachstán - Astana Zemědělství Průmysl Bajkonur
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný
Transkript prezentace:

Zakavkazsko Urči podle mapky na straně 104, které státy patří do oblasti Zakavkazska. Gruzie, Arménie, Azerbajdžán Doplň: Všechny tři státy byly do roku 1991 součástí státu, který byl největší na světě a jmenoval se Sovětský svaz. Na svazích Kavkazu se pěstuje především čaj (u nás známý gruzínský), bavlník, tabák a další. V Ázerbájdžánu chovají bource morušového – získává se z něj hedvábí Z Azerbajdžánu se vyváží ropa a zemní plyn V oblasti žije mnoho národnostních skupin např. Tataři nebo Čečenci., Arméni a Ázerbájdžánci se navíc odlišují i náboženstvím - kvůli rozdílům mohou vzniknout konflikty.

Zámotek kukly bource je tvořen jediným nepřerušeným hedvábným vláknem, které je od 300 do 900 metrů dlouhé (některé údaje hovoří až 4 km). Vlákna jsou velmi jemná a lesklá, mají kolem 10 mikrometrů v průměru. K výrobě 1 kg hedvábí je potřeba asi 2–3 tisíce kusů zámotků. Bavlněné vlákno je 30-40 mm dlouhé

Střední Asie Urči podle mapy na straně 106, které státy patří do oblasti střední Asie. Kazachstán, Kirgizstán, Uzbekistán, Tádžikistán, Turkmenistán Co mají z hlediska historie tyto země společné s regionem Zakavkazska? Byly součástí státu Sovětský svaz do roku 1991. Vysvětli souvislost mezi podnebím střední Asie, obtížemi v zemědělství a ekologickou katastrofou, která oblast postihla? Oblast trpí nedostatkem srážek, kvůli zavlažování byly vybudované zavlažovací kanály, které odvádí vodu z řek Amudarja a Syrdarja. Do Aralského jezera nepřitéká tolik vody, co dřív, a jezero vysychá. Oblast se tak postupně mění v poušť, které se říká Aralkum. Co jsou to celiny? Ve kterém státě je najdeš a jak jsou dnes využívané? Je to správný způsob využití? Stepi, Kazachstán, pěstování obilí. Kde najdeš Bajkonur? K čemu slouží? Kdo ho provozuje? Kosmodrom v Kazachstánu, startují odtud ruské raketoplány. Vysychání Aralského jezera souvisí s pěstováním bavlníku. Co se z něj získává? Textilní vlákno bavlna. Odkud pochází perzián? Kožešina z jehňat

Perzián se získává z kůže tří až osmidenních mláďat karakulských ovcí.

Animace: http://upload. wikimedia. org/wikipedia/commons/9/9f/Aral_Sea

Vysychání Aralského jezera je přirovnáváno k černobylské katastrofě. Pobřeží ustoupilo o 80 km. V poušť se proměnila oblast o velikosti Čech a poloviny Moravy. Pokus o záchranu byl podniknut u severního jezera na severu, jižní části jsou odsouzené k zániku, který by mohl nastat do 20 let. Voda je příliš slaná a otrávená splavenými herbicidy a pesticidy (voda se vypařuje, látky zůstávají). Animace: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9f/Aral_Sea.gif