Potravinová bezpečnost z pohledu Státní veterinární správy Žofínské fórum 2014 Doc., MVDr. Milan Malena, Ph.D.
Motto: Potravinová bezpečnost je stav, který existuje, pokud všichni lidé mají za všech okolností fyzický, sociální a ekonomický přístup k dostatečnému množství bezpečných a výživných potravin, který splňuje jejich stravovací potřeby a preference potravin pro aktivní a zdravý život (definice dle FAO, 1996)
OBSAH: Působnost SVS Porážky jatečných zvířat Zahraniční obchod Obchodování v rámci EU Obchodování se třetími zeměmi Spotřeba masa v ČR Výsledky kontrol SVS Potravinové krize EU
Působnost Státní veterinární správy
Legislativa Činnost Státní veterinární správy se v oblasti dozoru nad potravinami řídí zejména legislativou: Veterinární zákon (166/1999 Sb.) a jeho prováděcí předpisy Zákon o potravinách (110/1997 Sb.) a jeho prováděcí předpisy Přímo použitelná nařízení EU (např. 854/2004, 882/2004)
Působnost Státní veterinární správy Dozor nad obchodováním, dovozem, vývozem a tranzitem hospodářských zvířat Dozor v chovech hospodářských zvířat Dozor nad zdravotní nezávadností krmiv Vypracování, aktualizace a koordinace pohotovostních plánů k tlumení nákaz Koordinace provádění povinných preventivních a diagnostických úkonů k předcházení vzniku a šíření nákaz a nemocí přenosných ze zvířat na člověka a k jejich zdolávání
Působnost Státní veterinární správy Výroba, skladování, přeprava, dovoz a vývoz potravin živočišného původu Prodej potravin živočišného původu v tržnicích a v prodejnách Prodej malého množství vlastních produktů prvovýroby Provádění klasifikace jatečných zvířat Dozor nad veterinární asanací
Novela zákona o potravinách Rozšíření kompetencí
Kompetence ve stravovacích zařízeních OOVZ vykonávají státní dozor nad dodržováním povinností stanovených tímto zákonem a zákonem o ochraně veřejného zdraví pro poskytování stravovacích služeb SVS nad uváděním nezpracovaných těl nebo částí těl živočichů (zejména zvěřiny), mléka, mleziva, vajec nebo včelích produktů na trh při poskytování stravovacích služeb SZPI při výrobě a uvádění na trh potravin včetně pokrmů při poskytování stravovacích služeb
Dozorované subjekty a komodity SVS Subjekty: Veškerá stravovací zařízení (restaurace, rychlé občerstvení, cukrárny, kavárny, školní zařízení, kantýny, nemocnice, věznice aj.) Komodity: Nezpracovaná těla nebo části těl živočichů, mléko, mlezivo, vejce, včelí produkty Činnosti: Uvádění na trh tj. držení potravin nebo krmiv za účelem prodeje, včetně nabízení k prodeji nebo jakékoli jiné formy převodu, zdarma nebo za úplatu, jakož i prodej, distribuce a další formy převodu jako takové. NEVZTAHUJE SE na výrobu tj. přípravu pokrmů.
Příprava SVS na rozšířené kompetence Zdroje Aby SVS mohla i nadále garantovat efektivní výkon dozoru nad potravinami živočišného původu prováděného na vysoké odborné úrovni v celém potravinovém řetězci, bude nezbytné na pokrytí nové činnosti využít veškeré vnitřní rezervy, zejména organizačního charakteru a vyčlenit veterinární inspektory, kteří budou provádět úřední kontrolu stravovacích služeb Metodika zjištění nově dozorovaných subjektů nastavení frekvencí kontrol vytvoření metodických návodů proškolení inspektorů Koordinace v rámci SVS i s ostatními dozorovými orgány
Porážky jatečných zvířat
Zdroj: SVS
Zahraniční obchod
Zdroj: ÚZEI
Dovoz a vývoz živých zvířat Zdroj: ČSÚ, Statistika zahraničního obchodu
Dovoz a vývoz masa Zdroj: ČSÚ, Statistika zahraničního obchodu
Obchodování se třetími zeměmi
Dovoz hovězího masa ze třetích zemí 2007-2013 (v kg) Zdroj: TRACES – DG SANCO
Dovoz vepřového masa ze třetích zemí (v kg) Zdroj: TRACES – DG SANCO
Dovoz skopového masa ze třetích zemí 2007-2013 (v kg) Zdroj: TRACES – DG SANCO
Dovoz drůbežího masa ze třetích zemí 2007-2013 (v kg) Zdroj: TRACES – DG SANCO
Obchodování se živými zvířaty v rámci EU
Dovoz živého skotu z EU (v kusech) Zdroj: TRACES – DG SANCO
Dovoz živých prasat z EU (v kusech) Zdroj: TRACES – DG SANCO
Dovoz živých ovcí a koz z EU (v kusech) Zdroj: TRACES – DG SANCO
Dovoz živé drůbeže z EU (v kusech) Zdroj: TRACES – DG SANCO
Spotřeba masa v ČR
Spotřeba masa v ČR 1989 - 2012 Zdroj: UZEI
Index vývoje spotřeby masa od roku 2000 Zdroj: UZEI
Kontroly potravin živočišného původu ze zemí EU
Kontroly potravin živočišného původu 2013 Zdroj: SVS
Zásilky se závadou dle místa původu 2013 Zdroj: SVS
Zásilky se závadou dle komodit 2013 Zdroj: SVS
Kontroly potravin živočišného původu 2012 Zdroj: SVS
Zásilky se závadou dle místa původu 2012 Zdroj: SVS
Zásilky se závadou dle komodit 2012 Zdroj: SVS
Počet posuzovaných komodit ze zahraničí vzrůstá i při stejném počtu kontrol Zdroj: SVS
Potravinové krize
Potravinové krize EU Následující mimořádné události celoevropského rozsahu měly významný vliv na činnost SVS a počet a zaměření prováděných kontrol: Dioxiny ve vepřovém mase z Irska (prosinec 2008) Dioxiny zejména ve vejcích z Německa (prosinec 2010) EHEC v rostlinných klíčcích a výhoncích (květen 2011) Vejce – obohacené klece pro nosnice (leden 2012) Technická sůl z Polska v potravinách (březen 2012) Metanol v alkoholických nápojích v ČR (září 2012) Koňské maso neznámého původu vydávané za hovězí (leden 2013)
Závěr Spotřeba masa je v ČR dlouhodobě na stejné úrovni Počty porážených zvířat v ČR setrvale klesají Dovoz masa do ČR má dlouhodobě vzrůstající charakter Počet namátkových a nediskriminačních kontrol dovážených potravin má dlouhodobě vzrůstající charakter Nejvíce závad se při kontrolách zjišťuje u drůbežího masa a drůbežího strojně odděleného masa Potraviny živočišného původu nejsou atakovány žádnou potravinovou krizí s původem v ČR
DĚKUJI ZA POZORNOST