Vedení elektrického proudu v látkách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vznik PN přechodu.
Advertisements

Vedení elektrického proudu v kapalinách
Vedení elektrického proudu v látkách
Vedení elektrického proudu v látkách
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Vznik střídavého proudu
ELEKTRICKÝ PROUD.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách
Elektrodynamika I Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Vedení elektrického proudu v kapalinách
PN přechod v el. poli.
Elektrický obvod I..
Tato prezentace byla vytvořena
Vedení elektrického proudu v polovodičích 2
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
Jak se kapalina stává elektricky vodivou
VLASTNÍ POLOVODIČE.
9. ročník Polovodiče Polovodiče typu P a N.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrický proud.
Je-li materiál polovodič, vede proud?
Elektrický proud v látkách
* Jev, při kterém se do vodiče umístěného do proměnného magnetického pole indukuje elektromotorické napětí. * Jestliže je vodič v uzavřeném elektrickém.
Polovodičová dioda a její zapojení
* Pohyb volných elektricky nabitých částic nebo těles. * Vodič – látka obsahující volné elektricky nabité částice. * Izolant – látka, která má zanedbatelný.
Elektrické spotřebiče
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Vodivost látek.
Mgr. Andrea Cahelová Elektrické jevy
Polovodičová dioda.
Anotace Prezentace, která se zabývá vedením el. proudu v kapalinách. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají čím je způsobeno.
Elektrické vlastnosti II.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Elektrický proud v kapalinách a plynech
IONIZACE PLYNŮ.
ELEKTRICKÝ PROUD V PEVNÝCH LÁTKÁCH
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH I.
Elektrolýza a její využití
Elektrický odpor VY_30_INOVACE_ELE_727
Elektrický proud.
Elektrický proud Elektrický proud kovech Ohmův zákon
Elektrolýza Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Václav Opatrný. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Elektrický obvod. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Vedení elektrického proudu v látkách. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
07 ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH VY_32_INOVACE_07 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: H třída: 6. předmět: Fyzika anotace: Objasnění nového.
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH. KAPALINY A IONTY Elektrolyty  Roztoky vedoucí elektrický proud Elektrolytická disociace  Rozpad částic na kationty.
Jan HruškaTV-FYZ. Ahoj, tak jsme tady znovu a pokusíme se Vám vysvětlit problematiku vedení elektrického proudu v látkách.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. VY_32_INOVACE_ČJ.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr.
ELEKTROTECHNIKA Elektronová teorie. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vedení elektrického proudu v kapalinách
Pořadové číslo projektu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elektrický proud v kapalinách
Elektrický proud v kapalinách
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vodivost kapalin. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb volných částic s elektrickým nábojem. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb.
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
IONIZACE PLYNŮ.
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Fyzika 2.D 13.hodina 01:22:33.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Vedení elektrického proudu v látkách

Elektrický proud Pohyb volných elektricky nabitých částic nebo těles. Vodič – látka obsahující volné elektricky nabité částice. Izolant – látka, která má zanedbatelný počet volných elektricky nabitých částic. Vodivostní částice mohou být: Elektrony (nebo kladné díry v polovodičích) Anionty Kationty

V kovu všechny částice vykonávají tepelný pohyb. Kovy Kovy obsahují obrovské množství volných elektronů, které způsobují jejich vodivost. V kovu všechny částice vykonávají tepelný pohyb. e Po vložení kovu do vnějšího elektrického pole se k tepelnému pohybu přidá směrová složka a elektrony se začnou přesouvat ke kladnému pólu vlivem působení elektrických sil.

Kapaliny (elektrolyty) Kapaliny, stejně jako jiné látky, vedou elektrický proud jen tehdy, obsahují-li volné nabité částice a jsou-li v působení vnějšího elektrického pole. V kapalinách jsou vodivostní částice ionty. aniont kationt Anionty se v elektrolytu budou pohybovat ke kladné elektrodě a kationty k záporné elektrodě. Na elektrodách probíhají chemické reakce.

Plyny Plyny, aby vedly elektrický proud, musí být ionizované. To se děje: při vysokém napětí při vysokých teplotách při nízkých tlacích kV

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Ročník: 9. Autor: Petr Machálek Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Ročník: 9. Období použití: 1. pololetí šk. roku Vytvořeno: 16. 11. 2012 Způsob použití: DUM lze použít s projektorem při výkladu nového učiva. Dále je DUM žáky využíván při domácí přípravě.