Architektury směrovačů Horálek Josef. Obsah  Architektury směrovačů  Základní principy směrování a směrovačů  Historie a vývoj  Směrování, přepínání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

™. ™ Zprovoznění zařízení a zahájení jejich řízení během několika minut.
Síťové prvky.
Úvod do počítačových sítí Úvod. Úvod do počítačových sítí •Úvod, síťové protokoly, architektury,standardy •Fyzická úroveň •Linková úroveň •Lokální počítačové.
Síťové karty, parametry
Vypracoval: Jiří Hlaváček
D03 - ORiNOCO RG-based Wireless LANs - Technology
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
USB porty a jejich využití
METROPOLITNÍ PŘENOSOVÝ SYSTÉM
Petr Tesarčík, Miroslav Baron
Model TCP/IP Fyzická vrstva.
Návrh počítačové sítě malé firmy
VLAN Projektování distribuovaných systémů Lekce 2 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Seminář 8 VLAN routing Srovnání směrování tradičního a VLAN routingu
Počítačové sítě Architektura a protokoly
Protokol TCP/IP a OSI model
Linková (spojová) vrstva
CCNA 2 3. Network Upgrade. CCNA2: 3. Network upgrade 1. krok: Analýza současného stavu  počet uživatelů  vybavení  předpokládaný růst sítě  internetové.
Databázové systémy Architektury DBS.
Internet.
TCP a firevall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Výměna dat s klasifikovanými systémy Bezpečnostní oddělovací blok Libor Kratochvíl ICZ a.s
1 iptelefonie denis kosař. 2 obsah Co je ip-telefonie Jak to funguje Protokoly Kodeky Jak to použít Skype Zdroje.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
BIS Firewall Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.15 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě AKT. SÍŤ. PRVKY – ROUTER, SWITCH Typ: DUM - kombinovaný.
Asynchronous Transfer Mode Projektování distribuovaných systémů Lekce 1 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Počítačové sítě Implementace RM OSI
PCI Express Pavel Stianko. 2 Požadavky doby Vysoká přenosová rychlost Quality of service – data musí být v určitý čas přístupná pro zpracování Zvyšování.
Datové sítě Ing. Petr Vodička.
FDDI (Fiber Distributed Data Interface). FDDI definice ANSI – X3T tá léta – snaha o propojení superpočítačů také MAC adresy – 4B přístup k médiu.
Základy informatiky část 6
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
1 Seminář 9 MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu na spoji. MAC adresu v paketu čte switch.
Internet.
1 Implementace vrstev RM OSI Služby Pro aplikační program Pro transport dat SW HW OS aplikace User end (servery, PC…) směrovače přepínače.
VPN - Virtual private networks Přednášky z Projektování distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
1 Seminář 3 Princip směrovače – L3 síťová transportní aplikační směrovač.
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Internet protocol Počítačové sítě Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Multimediální přenosy v IP sítích Libor Suchý Prezentace diplomové práce.
 Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci.
1 Seminář 6 Routing – směrování –Směrování přímé – v rámci jedné IP sítě/subsítě (dále je „sítě“) – na známou MAC adresu. –Směrování nepřímé – mezi sítěmi.
Počítačové sítě 6. přednáška propojování lokálních sítí bridge router
Vrstvy ISO/OSI  Dvě skupiny vrstev  orientované na přenos  fyzická vrstva  linková vrstva  síťová  orientované na aplikace  relační vrstva  prezentační.
Virtualizace ● IP forwarding ● IP tunneling ● Virtuální síť.
Počítačové sítě 12. Další technologie LAN © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● Arcnet.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
PB169 – Operační systémy a sítě Architektura poč. sítí, model OSI Marek Kumpošt, Zdeněk Říha.
Fyzická vrstva (PL) Techniky sériové komunikace (syn/asyn, sym/asym ) Analogový okruh (serial line) Přenos v přeneseném pásmu (modem) Digitální okruh.
SMĚROVÁNÍ V POČÍTAČOVÝCH SÍTÍCH Část 2 – Směrovací tabulky Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno,
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
Paměti PC HDD, CD/DVD, USB Flash RAM a ROM Vnější paměť Disková paměť
PC základní jednotka.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
TÉMA: Počítačové systémy
Multiprotocol Label Switching (MPLS)
Seminář 8 VLAN routing Srovnání směrování tradičního a VLAN routingu
Počítačové sítě.
Příklad topologie sítě Adresace v internetu MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu.
Představa komunikačního procesu ve funkčních vrstvách
Implementace vrstev RM OSI
IP adresa a MAC Michaela Imlaufová.
Transkript prezentace:

Architektury směrovačů Horálek Josef

Obsah  Architektury směrovačů  Základní principy směrování a směrovačů  Historie a vývoj  Směrování, přepínání role dle vrstev  Rozdělení architektur směrovačů  Vnitřní architektura směrovače CISCO  Možnosti Softwarového směrování

Základní principy směrování  Směrování umožňuje nalézt „určitou“ cestu k danému cíli  Efektivita vyhledávání je dána použitým algoritmem  Zpravidla je využívána teorie grafů (nejčastěji BELLMAN FORD a DIJKSTRA algoritmus)  Směrovací algoritmus neřeší optimalizaci struktury samotného grafu, zajišťuje pouze jeho procházení a režijní činnosti protokolů  Funkce směrovaní zahrnují:  Výpočet cest  Údržbu směrovací tabulky  Spouštění a používání směrovacích protokolů  Na běžných směrovačích jsou funkce zabezpečovány jedním „obecným“ procesorem (route processor)  IP přeposílání (forwarding) je zpracovávání paketů  Hi-end routery se snaží využívat speciální HW spolu s distribuovaným zatížením

Směrovací proces

Logické operace směrovače  Základní činnosti směrovače dle TCP/IP modelu  Validace IP hlaviček  Kontrola platnosti paketu  Rekalkulace kontrolního součtu  Vyhledání možných cest pro požadovanou destinaci  Fragmentace paketů  Rozšířené činnosti  Režijní operace spojené s činností směrovacích protokolů  Překlady adres, portů, paketů  Implementace bezpečnostních mechanismů (firewall, IDS, IPS, antivirová kontrola)  Prioritizace, mechanismy kvality služeb  A mnoho dalších činností

Směrovací a předávací tabulka  Z pohledu logiky směrovače je možné rozdělit datové objekty na směrovací a předávací tabulku  V odborné literatuře dochází k často k záměnám nebo spojením s jinými režijními datovými strukturami (viz. např. topology table).  Směrovací tabulka (routing table)  Je vytvořena na základě činnosti směrovacího protokolu  Obsahuje informace o destinacích a uzlech pro předávávání na logické úrovni  Předávací tabulka (forwarding table)  Je vytvořena mapováním konkrétních uzlů na konkrétní rozhraní směrovače  Specifikuje fyzické spojení odesílaných dat a uzlu

Historie a vývoj  Dřívější směrovače jsou de facto obecné počítače  V současnosti jsou špičkové směrovače jsou podobné superpočítačům:  Využití distribuovaných výpočtů  Speciální HW  Virtualizace na úrovni směrovačů  Do 80. let (1. generace)  Standardní počítače  Začátek 90.let (2.generace)  Delegace rozhodování k rozhraním  Pozdní 90.léta (3. generace)  Distribuované architektury  Nyní: Distribuované zpracování více fyzických jednotek

První směrovače  Konec 60tých let  Směrovací procesor společnosti BBM  Kapacita „směrování“ mezi 50 kbps linkami

Příklad první generace  Počátek 80tých let  Počítač LS-11 společnosti Digital Equipment Corporation  Počítače vybavené speciálním SW pro směrování a HW pro připojení k sítím

Příklad druhé generace  První CISCO směrovač  Odklon k vývoji specializovaného SW a HW pro zvýšení výkonu  Maximální a teoretická propustnost 100 Mbps mezi FDDI okruhy

Příklad třetí generace  JUNIPER T1600  Modulární směrovač  7000 Watů  Až 25 Tbps v celkem 16 šasi

Příklad třetí generace  CISCO CRS- 1Modulární směrovač  Až Watů  Až 92 Tbps (při více šasi)  Až 1,2Tbps v jedné šasi (16 slotů nyní po 40Gbps)  2 kusy v Cesnetu (Praha, Brno)  40Gbps spojení mezi Prahou a Brnem

Architektura třetí generace

Obecná architektura směrovače  RAM  ukládání směrovacích tabulek,  obsahuje ARP cache  obsahuje fast-switching cache  vykonává packet buffering  obsluhuje packet-hold fronty  dočasná paměť pro konfigurační soubory při startu  ztrácí obsah v případě vypnutí nebo restartu.  NVRAM  ukládání konfiguračních souborů pro start  zachová obsah v případě vypnutí nebo restartu.  Flash memory (EEPROM)  obsahuje IOS image – může ukládat mnoho verzí,  umožňuje SW update (bez výměny čipů nebo procesoru),  zachová obsah v případě vypnutí nebo restartu

Obecná architektura směrovače  ROM:  Udržuje instrukce pro diagnostiku  power-on self test (POST)  ukládá bootstrap program a základní OS  Pro SW upgrade vyžaduje výměnu zásuvných čipů na základní desce  Rozhraní:  propojuje routery do sítě pro vstup a výstup paketů,  mohou být na základní desce nebo v separátním modulu,  router přepíná pakety do odpovídajícího rozhraní,  LAN, WAN, konsole, auxiliary (AUX).

Segmentace LAN/WAN

Architektura CISCO 1841  CPU – Central Processing Unit (CPU) provádí instrukce OS“, inicializace systému, směrovací funkce, řízení rozhraní, čím výkonnější router, tím více procesorů  Sběrnice systémová - komunikace CPU s rozhraním/rozšiřujícími sloty – pakety, procesorová - přenos instrukcí a dat do/z specifických adres paměti

Boot-up proces směrovače  Směrovače jsou v ohledu startovacího procesu velice podobné s běžnými počítači  Boot-up proces CISCO zařízení probíhá následovně:

Architektura CISCO 1841

 LAN rozhraní – Ethernet, Token Ring, FDDI  WAN rozhraní – poskytovatel nebo Internet  některé typy WAN rozhraní vyžadují externí zařízení jako CSU pro připojení routeru do lokálního připojení poskytovatele služeb  v některých případech může být poskytovatel připojen přímo  Porty managementu  uskutečňují text-based připojení pro konfiguraci a troubleshooting routeru (konzole a auxiliary port - EIA-232, asynchronní sériový port) – připojení do komunikačního portu PC

Spojení směrovače a PC  Před prvním použitím routeru je nutné nastavit startup a konfiguraci připojeným RS-232 ASCII terminálem (auxiliary port), pomocí rollover kabelu připojeným PC s terminálovou emulací (HyperTerminal) k systémovému portu konzole

Vzdálená konfigurace  Router může být konfigurován vzdáleně:  připojenou IP sítí ke konfiguračnímu portu pomocí Telnetu,připojeným modem (konzola nebo auxiliary port).  připojení na konzolu umožňuje sledovat startup, debugging, chybové zprávy defaultně. Bývá používána v případě problémů a procedur: disaster recovery, password recovery.

LAN rozhraní směrovače  Připojení routeru do LAN - Ethernet nebo Fast Ethernet rozhraní - host komunikující s LAN prostřednictvím hubu, switche:  přímým (straight-through) kabelem 10BASE-TX  100BASE-TX Category 5 nebo vyšším  unshielded twisted-pair (UTP) cable  nezávisle na typu směrovače  v domácích podmínkách je router připojen přímo do počítače nebo do jiného routeru - crossover cabel.  Pozor na správné rozhraní – může být zdrojem problémů nebo i zničení routeru. Devítipinový konektor RJ-45, RJ-48, RJ-49 používají: Ethernet, ISDN BRI, console, AUX, integrated CSU/DSU, Token Ring.

WAN rozhraní směrovače  WAN používá mnoho různých technologií spojení na dlouhé vzdálenosti  Komunikační služby poskytuje obvykle „service provider“.  pronajaté linky  uzavřené okruhy  přepínané sítě  Zákazník musí mít odpovídající vybavení (CPE) - Router (DTE)  Může být připojený k poskytovateli pomocí DCE, kterým je obvykle modem nebo CSU/DSU.  Zařízení jsou používána pro konverzi dat z DTE do formy akceptovatelné poskytovatelem.

WAN fyzická vrstva  Normy a standardy fyzické vrstvy :  EIA/TIA-232  EIA/TIA-449  V.24  V.35  X.21  G.703  EIA-530  ISDN  T1, T3, E1, and E3  xDSL  SONET (OC-3, OC-12, OC-48, OC-192)

WAN linková vrstva  Protokoly a normy linkové vrstvy  High-level data link control (HDLC)  Frame Relay  Point-to-Point Protocol (PPP)  Synchronous Data Link Control (SDLC)  Serial Line Internet Protocol (SLIP)  X.25  ATM  LAPB  LAPD  LAPF

Trendy a výkon směrovačů  Výkon směrovačů není možné jednoznačně určit  Ovlivňují jej  Použité protokoly  Topologie sítě  Velikost MTU  Kontrolní mechanismy  Přidané služby (VPN, NAT, QoS, Bezpečnostní fce.)  Teoretická rychlost mezi rozhraními by měla být uvedena v jednotce PacketPerSecond a nikoliv v řádu bitových jednotek  Nezávislé laboratoře používají metodiky s typickým zatížením směrovače (počty VPN tunelů, protokoly…)  Např. MIERCOM,

Trendy a výkon směrovačů  Stírání rozdílů mezi přepínači a směrovači  Inteligentní přepínače a směrovače pracují na všech vrstvách TCP/IP modelu (zejména L2-L7)  Moderní přepínače jsou de facto statickými routery s vysokou propustností dat, mají omezené HW akcelerované fce.  Integrace rozšiřujících služeb a modulů (IDS, IPS, HW firewallů, WLAN kontrolerů, VPN koncentrátorů a mnohé další)  Implementace služeb na úroveň HW pro zrychlení datových přenosů  Zvyšování výkonu „SW“ směrovačů  Zejména díky snižování přístupových dob pamětí  Optimalizací využití jader v systému  Směrování je typickým příkladem pro více-vláknové aplikace  Podpora rozšiřujících vlastností (failover, redundance, VLAN, VPN, OSPF, IPv6…)

Stručný přehled platforem  HW platformy  CISCO  JUNIPER  DLINK  Mikrotik a mnohé další  SW platformy  WINDOWS SERVER (modul směrování a vzdálený přístup)  WINDOWS 2008 R2 přináší širší podporu IPv6, NPS server napojitelný na certifikační autority, širší podporu OSPF…)  LINUX  Jedno z nejpoužívanější a nejkvalitnějších řešení pro směrování v menších až středních sítích  Existence velkého množství specializovaných distribucí, některé jsou zkompilovány pro „malé“ směrovače respektive přístupové body  Jednou z nejznámější a nejvíce propracovaných směrovacích distribucí je Quaga Routing Suite

Konec  Děkuji Vám za pozornost