Trávicí soustava
Funkce 1. příjem potravy a odstraňování nestravitelných zbytků 2. mechanické a chemické zpracování potravy 3. vstřebávání živin
Orgány TS Dutina ústní Hltan Jícen Žaludek Tenké střevo Tlusté střevo Trávicí žlázy: Játra, slinivka břišní,+ drobné ve stěně
Stavba jednotlivých orgánů TS Dutina ústní Ohraničena patrem, rty a tvářemi Spodinu tvoří jazyk Slinné žlázy 3 páry-příušní, podčelistní, podjazykové + drobné ve sliznici Mucin Ptyalin (Amyláza)- katalyzuje štěpení škrobu na disacharid maltózu Sousto
Stavba zubu (dentes) Korunka- vyčnívá z dásně Krček Kořen- v zubní jamce (alveoly) Upevněn vazivem- ozubicí Povrch zubu- zubní sklovina (email) Vnitřek zubu- zubovina (dentin) Uvnitř dentinu- dutinka dřeňová- zubní dřeň V oblasti kořene- dentin kryt zubním cementem
Typy zubů V každé půlce čelisti jsou: Trvalý chrup 32 zubů 2 řezáky (incisivy) 1 špičák (caniny) 2 zuby třenové (premolares) 3 stoličky (molares) Trvalý chrup 32 zubů Mléčný chrup 20 zubů
Nahoře dočasný, dole trvalý chrup
Jazyk Svalnatý orgán Kořen jazyka připojen k jazylce Chuťové pohárky
Hltan (pharynx) Společná část dýchací a trávicí soustavy 3 části 1.nosohltan- v horní části mandle 2.ústní část hltanu- kříží se dýchací a polykací cesty 3.hrtanová část- hrtanová příklopka
Polykací reflex Znázornění polykacího reflexu, kdy se sousto dostává z dutiny ústní do jícnu (a: dýchací cesty jsou otevřené, b a c: polykací reflex). Ústředí polykacího reflexu je v prodloužené míše poblíž dýchacího centra. Polknout můžeme, kdykoli chceme, ale nemůžeme zastavit polykací reflex, jakmile se jednou vybaví.
Jícen (oesophagus) Sval. Trubice –25 cm dlouhá Horní část- příčně pruhované svalstvo Dolní část- hladké- vykonává peristaltické pohyby = rytmické stahy okružní a podélné svaloviny "pálení žáhy" - okyselování stěn jícnu
Žaludek (ventriculus, gaster) Svalový vak (podélné, okružní a šikmé svaly) Objem 2-3 litry Trávenina Části:- česlo (cardia) –vstup, svěrač -klenba - dno (fundus) -tělo (corpus) -vrátník (pylorus) – výstup, svěrač
Žaludeční šťáva bezbarvá tekutina pH po smíchání s potravou 2-4 (i pH 1) složení: 99 % vody, 1 % rozpuštěných látek HCl enzym – pepsinogen se účinkem HCl mění na pepsin- štěpí bílkoviny v hlenu mucin různé soli
Tenké střevo Trubice 3-5m, průměr kolem 3 cm Hlavní část trávení a vstřebávání Zavěšeno na řase okruží (mezenterium) Trávenina se pohybuje peristaltickými pohyby- slabší stahy než v jícnu a žaludku U mrtvých se uvolní svaly a dosahuje až 7m
Tenké střevo 3 části: - dvanáctník (duodenum)- ústí sem vývod jater a slinivky břišní -lačník (jejunum) - kyčelník (ileum)
Sliznice tenkého střeva Velká plocha- cca 300 m2 tvoří četné řasy, je pokryta klky, mikroklky Klky- obsahují krevní a mízní vlásečnice Mezi klky- střevní žlázky-->střevní štáva Hladké svalstvo střevní stěny vykonává segmentační pohyby
Trávení a vstřebávání v tenkém střevě Vstřebávání (resorpce): přechod látek střevní sliznicí do vnitřního prostředí (krve, lymfy) Volná difuze Zprostředkovaná difuze Aktivní přenos
Trávení a vstřebávání v tenkém střevě Hydrogenuhličitan z pankreasu- neutralizace Množství hlenu Trávení sacharidů, bílkovin a tuků
Trávení sacharidů v tenkém střevě Enzym pankreatická amyláza Trávení škrobu a glykogenu začalo v dutině ústní a pokračuje zde Enzym maltáza Maltóza na 2 glukózy Enzym sacharáza Sacharóza na fruktózu a glukózu Enzym laktáza Laktózu na galaktózu a glukózu Apod. Dospělí mívají méně laktázy, tudíž hůře tráví mléko než děti
Trávení bílkovin v tenkém střevě Peptid - vzniká spojením několika aminokyselin, takzvanou peptidovou vazbou Podle množství AMK: Oligopeptidy – do 10 AMK Polypeptidy Vysokomolekulární polypeptidy s polymerním charakterem = bílkoviny Bílkoviny, odborně proteiny, patří mezi biopolymery. Jedná se o vysokomolekulární přírodní látky s relativní molekulární hmotností 103 až 106 složené z aminokyselin.
Trávení bílkovin v tenkém střevě Dokončeno trávení bílkovin, které začalo pepsinem v žaludku Enzym enteropeptidáza aktivuje trypsinogen na trypsin (z pankreasu) Enzymy: Trypsin- podobně jako pepsin štěpí peptidické vazby mezi určitými AMK Dipeptidázy- štěpí malé bílkoviny (dipeptidy) na AMK Aminopeptidázy – štěpí peptidy u dusíku koncové aminokyseliny
Trávení tuků v tenkém střevě Soli žlučových kyselin – emulgace tuků Enzymy: lipázy Triacylglyceroly jsou tráveny na glycerol a mastné kyseliny Tuky jsou nerozpustné ve vodě, aby mohlo dojít k jejich hydrolýze, jsou štěpeny solemi žlučových kyselin na malé tukové kapénky= emulgace triacylglycerol triglycerid – tzv. neutrální tuk lipid, tvořený třemi mastnými kyselinami a glycerolem ester. Je uložen v tukové tkáni, zejm. v podkoží, a představuje hlavní zásobní formu energie v těle. Triacylglyceroly (též triglyceridy, triacylglyceridy nebo TAG) jsou glyceridy, kde je glycerol esterifikován se třemi mastnými kyselinami[1]. Jsou hlavní složkou rostlinných olejů a živočišných tuků.
Tlusté střevo 1,5 m dlouhé, 5-7 cm široké Plní se 4-8 hodin po požití potravy Nemá klky, netvoří trávicí štávy, pouze hlen Výpuky tlustého střeva- haustra
Tlusté střevo Kvasné bakterie Hnilobné bakterie Escherichia Coli fakultativně anaerobní gramnegativní bičíkatá tyčinkovitá produkuje vitamíny B12 a K Gramnegativní bakterie mají buněčnou stěnu tvořenou převážně liposacharidy a svrchu překrytou druhou membránou. Následkem toho vycházejí tyto bakterie z Gramova barvení zbarvené růžově, na rozdíl od grampozitivních bakterií, které se jeví jako modrofialové. Mnozí zástupci gramnegativních bakterií jsou patogeny, obecně se považují za nebezpečnější než zástupci skupiny grampozitivních bakterií. Důvod je zpravidla spatřován v některých komponentech jejich buněčné stěny, zejména pak v liposacharidové vrstvě. Vitamin B12 je důležitý především pro správnou funkci krvetvorby Vitamín K je nezbytný pro funkci několika proteinů podílejících se na srážení krve
Stavba tlustého střeva Slepé střevo Vzestupný tračník Příčný tračník Sestupný tračník Esovitá klička Konečník
Stavba slepé střevo- vespodu červovitý přívěsek (appendix) jen u člověka a lidoopů (rudiment) zánět = appendicitis
Tračník Konečník Dochází ke vstřebávání vody a solí Probíhají zde kvasné a hnilobné procesy Konečník Vnitřní svěrač- hladký sval- nelze ovládat vůlí Vnější svěrač- příčně pruhovaný- lze ovládat vůlí
Slinivka břišní (pankreas) Podlouhlá žláza uložená v ohbí dvanáctníku pod žaludkem (14 –18 cm dlouhá) Skládá se z lalůčků- vyúsťují trubičkami do hlavního vývodu
Slinivka břišní (pankreas) Mezi žlázovými trubičkami- shluky drobných buněk- Langerhansovy ostrůvky, vyměšující hormony inzulin a glukagon Tvorba pankreatické šťávy Hydrogenuhličitan Enzymy (pankreatické amylázy, pankreatické lipázy, trypsinogen,..)
Játra (hepar) Největší žláza v těle - 1,5 kg V pravé brániční klenbě, pravý (větší) a levý (menší) lalok Cévní zásobení- z jaterní a vrátnicové tepny
Játra (hepar) Fce: Detoxikace Pochody látkové přeměny: z monosacharidů vznik polysacharidů a glykogenu Uvolňování glukózy do krve Deaminace AMK a tvorba močoviny Tvorba žlučových solí Rozklad erytrocytů: Přeměna hemoglobinu na bilirubin Jaterní buňky vytváří krevní bílkoviny: albuminy, globuliny, fibrinogen apod.
Játra (hepar) Tvořeny jaterními lalůčky= zákl.stavební a funkční jednotka jater složeny z jaterních buněk Buňky vyměšují žluč- odtéká do žlučovodů- --> jaterní vývod-k němu připojen žlučník Společný vývod žlučníku a vývodu jaterního ústí do dvanáctníku
Žlučník 7-10 cm dlouhý Leží na spodní ploše jater Žluč- vylučována jaterními buňkami Žlučová barviva, žlučové soli Shromaždiště žluči Žluč do dvanáctníku žlučovodem
Onemocnění Zubní kámen Parodontóza Žaludeční vředy: bakterie Helicobacter nebo porušení stěny stresem Žlučové kameny Hepatitida – zánět jater Cirhóza jater Žloutenka Salmonelóza Apod.
Žlučové kameny