Trávicí soustava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trávicí žlázy játra slinivka.
Advertisements

RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Trávicí soustava I. - zabezpečuje příjem a trávení potravy, vstřebávání živin a odstranění zbytků - trávení je biochemický proces, kdy se potrava rozkládá.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Trávící soustava - opakování
Trávicí soustava.
Soustava trávicí - část 2.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Autor: Lenka Kraváčková
16.TRÁVÍCÍ SOUSTAVA.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Karolína Citterbardová ročníková práce 8.třída 2011/2012
Trávicí soustava.
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava- funkce+popis
Trávicí soustava III. Játra (hepar) - centrální orgán metabolismu, největší žláza v těle (1,5 kg) - napojena na tělní oběh a na oběh ze střev - vrátnicová.
Trávicí soustava-žaludek, střeva
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: třetí Téma: Trávicí soustava
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
Trávící soustava – 2.část
Trávicí soustava obratlovců
Opakování - trávicí soustava
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Soustava trávicí - část 1.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: třetí
Trávicí soustava.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Trávicí systém Obrázky z: LIDSKÉ TĚLO Sinělnikov – ANATOMICKÝ ATLAS.
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Soustava trávicí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_33_Trávicí soustava Autor Mgr.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Trávicí soustava.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Trávicí soustava.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
Soustava trávicí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
DUTINA ÚSTNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Trávicí soustava

Funkce 1. příjem potravy a odstraňování nestravitelných zbytků 2. mechanické a chemické zpracování potravy 3. vstřebávání živin

Orgány TS Dutina ústní Hltan Jícen Žaludek Tenké střevo Tlusté střevo Trávicí žlázy: Játra, slinivka břišní,+ drobné ve stěně

Stavba jednotlivých orgánů TS Dutina ústní Ohraničena patrem, rty a tvářemi Spodinu tvoří jazyk Slinné žlázy 3 páry-příušní, podčelistní, podjazykové + drobné ve sliznici Mucin Ptyalin (Amyláza)- katalyzuje štěpení škrobu na disacharid maltózu Sousto

Stavba zubu (dentes) Korunka- vyčnívá z dásně Krček Kořen- v zubní jamce (alveoly) Upevněn vazivem- ozubicí Povrch zubu- zubní sklovina (email) Vnitřek zubu- zubovina (dentin) Uvnitř dentinu- dutinka dřeňová- zubní dřeň V oblasti kořene- dentin kryt zubním cementem

Typy zubů V každé půlce čelisti jsou: Trvalý chrup 32 zubů 2 řezáky (incisivy) 1 špičák (caniny) 2 zuby třenové (premolares) 3 stoličky (molares) Trvalý chrup 32 zubů Mléčný chrup 20 zubů

Nahoře dočasný, dole trvalý chrup

Jazyk Svalnatý orgán Kořen jazyka připojen k jazylce Chuťové pohárky

Hltan (pharynx) Společná část dýchací a trávicí soustavy 3 části 1.nosohltan- v horní části mandle 2.ústní část hltanu- kříží se dýchací a polykací cesty 3.hrtanová část- hrtanová příklopka

Polykací reflex Znázornění polykacího reflexu, kdy se sousto dostává z dutiny ústní do jícnu (a: dýchací cesty jsou otevřené, b a c: polykací reflex). Ústředí polykacího reflexu je v prodloužené míše poblíž dýchacího centra. Polknout můžeme, kdykoli chceme, ale nemůžeme zastavit polykací reflex, jakmile se jednou vybaví.

Jícen (oesophagus) Sval. Trubice –25 cm dlouhá Horní část- příčně pruhované svalstvo Dolní část- hladké- vykonává peristaltické pohyby = rytmické stahy okružní a podélné svaloviny "pálení žáhy" - okyselování stěn jícnu

Žaludek (ventriculus, gaster) Svalový vak (podélné, okružní a šikmé svaly) Objem 2-3 litry Trávenina Části:- česlo (cardia) –vstup, svěrač -klenba - dno (fundus) -tělo (corpus) -vrátník (pylorus) – výstup, svěrač

Žaludeční šťáva bezbarvá tekutina pH po smíchání s potravou 2-4 (i pH 1) složení: 99 % vody, 1 % rozpuštěných látek HCl enzym – pepsinogen se účinkem HCl mění na pepsin- štěpí bílkoviny v hlenu mucin různé soli

Tenké střevo Trubice 3-5m, průměr kolem 3 cm Hlavní část trávení a vstřebávání Zavěšeno na řase okruží (mezenterium) Trávenina se pohybuje peristaltickými pohyby- slabší stahy než v jícnu a žaludku U mrtvých se uvolní svaly a dosahuje až 7m

Tenké střevo 3 části: - dvanáctník (duodenum)- ústí sem vývod jater a slinivky břišní -lačník (jejunum) - kyčelník (ileum)

Sliznice tenkého střeva Velká plocha- cca 300 m2 tvoří četné řasy, je pokryta klky, mikroklky Klky- obsahují krevní a mízní vlásečnice Mezi klky- střevní žlázky-->střevní štáva Hladké svalstvo střevní stěny vykonává segmentační pohyby

Trávení a vstřebávání v tenkém střevě Vstřebávání (resorpce): přechod látek střevní sliznicí do vnitřního prostředí (krve, lymfy) Volná difuze Zprostředkovaná difuze Aktivní přenos

Trávení a vstřebávání v tenkém střevě Hydrogenuhličitan z pankreasu- neutralizace Množství hlenu Trávení sacharidů, bílkovin a tuků

Trávení sacharidů v tenkém střevě Enzym pankreatická amyláza Trávení škrobu a glykogenu začalo v dutině ústní a pokračuje zde Enzym maltáza Maltóza na 2 glukózy Enzym sacharáza Sacharóza na fruktózu a glukózu Enzym laktáza Laktózu na galaktózu a glukózu Apod. Dospělí mívají méně laktázy, tudíž hůře tráví mléko než děti

Trávení bílkovin v tenkém střevě Peptid - vzniká spojením několika aminokyselin, takzvanou peptidovou vazbou Podle množství AMK: Oligopeptidy – do 10 AMK Polypeptidy Vysokomolekulární polypeptidy s polymerním charakterem = bílkoviny Bílkoviny, odborně proteiny, patří mezi biopolymery. Jedná se o vysokomolekulární přírodní látky s relativní molekulární hmotností 103 až 106 složené z aminokyselin.

Trávení bílkovin v tenkém střevě Dokončeno trávení bílkovin, které začalo pepsinem v žaludku Enzym enteropeptidáza aktivuje trypsinogen na trypsin (z pankreasu) Enzymy: Trypsin- podobně jako pepsin štěpí peptidické vazby mezi určitými AMK Dipeptidázy- štěpí malé bílkoviny (dipeptidy) na AMK Aminopeptidázy – štěpí peptidy u dusíku koncové aminokyseliny

Trávení tuků v tenkém střevě Soli žlučových kyselin – emulgace tuků Enzymy: lipázy Triacylglyceroly jsou tráveny na glycerol a mastné kyseliny Tuky jsou nerozpustné ve vodě, aby mohlo dojít k jejich hydrolýze, jsou štěpeny solemi žlučových kyselin na malé tukové kapénky= emulgace triacylglycerol triglycerid – tzv. neutrální tuk lipid, tvořený třemi mastnými kyselinami a glycerolem ester. Je uložen v tukové tkáni, zejm. v podkoží, a představuje hlavní zásobní formu energie v těle. Triacylglyceroly (též triglyceridy, triacylglyceridy nebo TAG) jsou glyceridy, kde je glycerol esterifikován se třemi mastnými kyselinami[1]. Jsou hlavní složkou rostlinných olejů a živočišných tuků.

Tlusté střevo 1,5 m dlouhé, 5-7 cm široké Plní se 4-8 hodin po požití potravy Nemá klky, netvoří trávicí štávy, pouze hlen Výpuky tlustého střeva- haustra

Tlusté střevo Kvasné bakterie Hnilobné bakterie Escherichia Coli fakultativně anaerobní gramnegativní bičíkatá tyčinkovitá produkuje vitamíny B12 a K Gramnegativní bakterie mají buněčnou stěnu tvořenou převážně liposacharidy a svrchu překrytou druhou membránou. Následkem toho vycházejí tyto bakterie z Gramova barvení zbarvené růžově, na rozdíl od grampozitivních bakterií, které se jeví jako modrofialové. Mnozí zástupci gramnegativních bakterií jsou patogeny, obecně se považují za nebezpečnější než zástupci skupiny grampozitivních bakterií. Důvod je zpravidla spatřován v některých komponentech jejich buněčné stěny, zejména pak v liposacharidové vrstvě. Vitamin B12 je důležitý především pro správnou funkci krvetvorby Vitamín K je nezbytný pro funkci několika proteinů podílejících se na srážení krve

Stavba tlustého střeva Slepé střevo Vzestupný tračník Příčný tračník Sestupný tračník Esovitá klička Konečník

Stavba slepé střevo- vespodu červovitý přívěsek (appendix) jen u člověka a lidoopů (rudiment) zánět = appendicitis

Tračník Konečník Dochází ke vstřebávání vody a solí Probíhají zde kvasné a hnilobné procesy Konečník Vnitřní svěrač- hladký sval- nelze ovládat vůlí Vnější svěrač- příčně pruhovaný- lze ovládat vůlí

Slinivka břišní (pankreas) Podlouhlá žláza uložená v ohbí dvanáctníku pod žaludkem (14 –18 cm dlouhá) Skládá se z lalůčků- vyúsťují trubičkami do hlavního vývodu

Slinivka břišní (pankreas) Mezi žlázovými trubičkami- shluky drobných buněk- Langerhansovy ostrůvky, vyměšující hormony inzulin a glukagon Tvorba pankreatické šťávy Hydrogenuhličitan Enzymy (pankreatické amylázy, pankreatické lipázy, trypsinogen,..)

Játra (hepar) Největší žláza v těle - 1,5 kg V pravé brániční klenbě, pravý (větší) a levý (menší) lalok Cévní zásobení- z jaterní a vrátnicové tepny

Játra (hepar) Fce: Detoxikace Pochody látkové přeměny: z monosacharidů vznik polysacharidů a glykogenu Uvolňování glukózy do krve Deaminace AMK a tvorba močoviny Tvorba žlučových solí Rozklad erytrocytů: Přeměna hemoglobinu na bilirubin Jaterní buňky vytváří krevní bílkoviny: albuminy, globuliny, fibrinogen apod.

Játra (hepar) Tvořeny jaterními lalůčky= zákl.stavební a funkční jednotka jater složeny z jaterních buněk Buňky vyměšují žluč- odtéká do žlučovodů- --> jaterní vývod-k němu připojen žlučník Společný vývod žlučníku a vývodu jaterního ústí do dvanáctníku

Žlučník 7-10 cm dlouhý Leží na spodní ploše jater Žluč- vylučována jaterními buňkami Žlučová barviva, žlučové soli Shromaždiště žluči Žluč do dvanáctníku žlučovodem

Onemocnění Zubní kámen Parodontóza Žaludeční vředy: bakterie Helicobacter nebo porušení stěny stresem Žlučové kameny Hepatitida – zánět jater Cirhóza jater Žloutenka Salmonelóza Apod.

Žlučové kameny