JIP a KAAS Co umí. A co nabízí ve vztahu k základním registrům.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JIP / KAAS / ZR aneb „Co budeme dělat
Advertisements

Ivan Langer stínový ministr vnitřních věcí červen 2006
Základní registry (kde jsme, kam směřujeme a jak to na sebe navazuje)
EPUSA - současný stav, jak na vnitřní integraci. Co je ePUSA? •to všichni víte, na úřadě jí využíváte denně… •Povíme si spíše jak fungovala doteď a jakou.
Smart Administration Strategie
Registr územní identifikace, adres a nemovitostí
Registrace agend orgánů veřejné moci
Základní registry (stav únor 2012)
Projekt Informační systém základních registrů
Konference MV Květen zásadně snížit byrokratickou zátěž všem promítnout jednou pořízený údaj všem OVM promítnout změnu existujícího údaje všem.
Jednotný identitní prostor a Katalog autentizačních a autorizačních služeb a jejich role v Základních registrech Ostrava Tomáš Řemelka Novell.
JIP / KAAS / ZR aneb „Co budeme dělat?“
Základní registry ve veřejné správě – dopady na územní samosprávu
EGovernement a projekt Datové schránky Registry orgánů státní moci CzechPoint Projekt Datové schránky Další komponenty Portál veřejné správy Elektronický.
Systém základních registrů - bezpečné sdílení informací – Informační systém ORG Nová kompetence ÚOOÚ v roce 2010 Jiří Krump náměstek předsedy Brno 2009.
Přístupnost webových stránek
Dopady zavedení registru práv a povinností na orgány veřejné moci.
Informační systém základních registrů. Obsah Úvod Komunikace se základními registry Autentizace a autorizace Práce s údaji Funkcionalita v rámci Portálu.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
SPRÁVA ZÁKLADNÍCH REGISTRŮ Listopad CÍL PREZENTACE 1.Jak vznikl nový úřad 2.Proč nový úřad vznikl.
Úvodní slovo Ministerstva vnitra „ fiat lux“ budiž světlo Mikulov, 6. září 2011.
ZÁKLADNÍ REGISTRY A JEJICH PRAKTICKÉ VYUŽITÍ
Dopady spuštění základních registrů na subjekty územní samosprávy
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Základní registry Praktická práce
Realizační tým ICZ duben 2005
SPRÁVA ZÁKLADNÍCH REGISTRŮ...je připravena MICHAL PEŠEK Praha
363 DNÍ OD „FIAT LUX“. PŘED 363 DNY – 1. ČÁST PŘED 363 DNY - 2. ČÁST „ FIAT LUX“
Proč aktualizovat údaje v SOVM ? Petr Stiegler odbor rozvoje projektů a služeb eGovernment.
PŘIPOJOVÁNÍ AGENDOVÝCH INFORMAČNÍCH SYSTÉMU SZR – Renata Novotná Dobřany
Portál veřejné správy spolupráce s BusinessInfo CS – Zákaznická řešení pro státní správu Ing. Jitka Novotná Ministerstvo informatiky.
Základní registry ve veřejné správě
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
government Zpracovali: Petra Vilímová , Monika Vatrtová,
Základní registry.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
ÚLOHA SPRÁVY ZÁKLADNÍCH REGISTRŮ RENATA NOVOTNÁ Technický seminář
KONFERENCE K IMPLEMENTACI STRATEGIE SMART ADMINISTRATION A ZÁKLADNÍCH REGISTRŮ DO VEŘEJNÉ SPRÁVY podklady pro účastníky.
Jak to celé bude fungovat dohromady RNDr. Petr Tiller Odbor hlavního architekta eGovernmentu MV ČR Reg.č. projektu: CZ 1.04/4.1.00/
Spojení základních registrů s okolním světem Hradec Králové 2012.
PREZENTUJÍCÍ Základní registry - říjen 2012 Petr Pavlinec
Územní identifikace a adresy v RÚIAN Jiří Formánek.
Základy práce s portálem CzechPOINT. 2 Úřad na cestě k lidem Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Asistované místo výkonu veřejné správy.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Základní registry Připojení agendových informačních systémů k Základním registrům“ ►§5 (3) Orgán veřejné moci získává údaje vedené v základním registru.
Základní registry Karel Žák Základní registry - praxe Přístup přes datovou schránku Určeno především.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+. URL aplikace IS KP pro korektní fungování aplikace je nezbytně nutné dodržovat.
Systém základních registrů. Zákony a nařízení vztahující se k problematice základních registrů Zákon č.111/2009 Sb. o základních registrech v aktuálním.
Seznam orgánů veřejné moci OVM Ing. Martin Kořínek eGoncentrum ORP Nový Bydžov.
Správa základních registrů Mgr. Michal Novák ředitel Správy základních registrů.
DATOVÉ SCHRÁNKY Ing. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu, informatiku, legislativu a archivnictví.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+. URL aplikace IS KP pro korektní fungování aplikace je nezbytně nutné dodržovat.
Tomáš Šedivec Odbor Hlavního architekta eGovernmentu
Aplikace Monitorovací systém
Mgr. Zuzana Strnadová Krajský úřad Libereckého kraje
Základní registry (kde jsme, kam směřujeme a jak to na sebe navazuje)
BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel
INTEGRACE řešení základních registrů
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Aplikace Monitorovací systém
Aplikace Monitorovací systém
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
ZÁKLADNÍ REGISTRY – ANEB CO NYNÍ POTŘEBUJEME VĚDĚT
Základní registry - říjen 2012
Informace pro externí administrátory
Spolupráce s okolními systémy
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Transkript prezentace:

JIP a KAAS Co umí. A co nabízí ve vztahu k základním registrům. Tomáš Řemelka

JIP Jednotný identitní prostor

Co je to JIP? Jednotný identitní prostor Zabezpečené adresářové úložiště informací o orgánech veřejné moci a jejich uživatelích 8.113 subjektů, 76.422 uživatelů Údaje o subjektech a lokálních administrátorech jsou reautorizovány samotnými subjekty Nemalou zásluhu na tom máte i vy. Děkujeme za spolupráci.

JIP jako úložiště autentizačních a autorizačních dat JIP u uživatelů eviduje: přihlašovací údaje: uživatelské jméno, heslo, informace o osobních certifikátech uživatelské role pro přístup do informačních systémů agendový identifikátor fyzické osoby – AIFOJIP Tato data slouží pro autentizaci a autorizaci uživatelů do informačních systémů: Czech POINT, ZR, ePUSA, ISUI, VIS ČAK, … A díky KAAS se nyní mohou snadno připojit další systémy...

Nástroje pro správu dat v JIP elektronické formuláře pro aktualizaci údajů subjektu podle § 5 zákona č. 106/1999 Sb.; a pro správu lokálních administrátorů subjektu webové administrační rozhraní Správa dat pro správu vybraných údajů subjektu, uživatelů, úřadoven, složek krizového řízení a zřizovaných organizací webová služba pro správu vybraných údajů subjektu, uživatelů, úřadoven, složek krizového řízení a zřizovaných organizací Pomocí webové služby pro editaci údajů je možné spravovat stejná data, jaká spravuje lokální administrátor ve Správě dat.

KAAS Katalog autentizačních a autorizačních služeb

Co je to KAAS? Katalog autentizačních a autorizačních služeb Sada webových služeb, která obsahuje: webovou službu pro autentizaci a autorizaci uživatelů do externího systému (zkráceně autentizační službu) webovou službu pro editaci údajů v JIP lokálními administrátory (zkráceně editační službu) Přínos pro uživatele externích systémů využívajících autentizační službu KAAS: Do externího systému se přihlásí stejnými přihlašovacími údaji jako např. do Czech POINT.

Podmínky pro využívání autentizační služby KAAS Autentizační služba je navržena pro webové externí systémy. V komunikaci se používá webový prohlížeč uživatele. Zaregistrování externího systému do JIP: Podání žádosti o registraci pomocí elektronického formuláře. Žádost o registraci schvaluje Ministerstvo vnitra ČR. Konfigurace externího systému v JIP: Správce externího systému nastaví ve Správě dat parametry externího systému pro komunikaci s KAAS. Řízení přístupu do externího systému přes KAAS: Správce externího systému přidělí přístupovou roli subjektům (OVM). Lokální administrátoři těchto OVM nastaví přístupovou roli uživatelům.

Formulář pro požádání o registraci externího systému do JIP S formulářem se pracuje stejným způsobem jako s formuláři SOVM.

Postup autentizace uživatele do externího systému přes KAAS Uživatel přistoupí na webovou stránku externího systému. Externí systém přesměruje uživatele na přihlašovací webovou stránku KAAS. Uživatel zadá přihlašovací údaje, které KAAS ověří vůči JIP. KAAS přesměruje uživatele na webovou stránku ext. systému. Dojde k zabezpečené výměně informací o uživateli mezi externím systémem a KAAS.

KAAS/JIP a základní registry

Úloha KAAS/JIP v základních registrech Současný stav: JIP je zdrojem dat o OVM pro proces ohlášení agendy. JIP je editorem dat o OVM v ROS. KAAS zajišťuje autentizaci uživatelů do RPP za účelem oznámení působnosti OVM v agendě. Stav po spuštění základních registrů: JIP získává z RPP seznam agendových činnostních rolí, které si jednotlivé OVM vybírají v rámci procesu oznámení působnosti OVM v agendě. Agendové informační systémy (AIS) budou moci používat KAAS/JIP pro autentizaci a autorizaci uživatelů přistupujících do základních registrů.

Případ užití KAAS/JIP v souvislosti se Základními registry 1/2 Dolní Lhota chce provést oznámení o působnosti v agendě. Statutární zástupce, nebo jím pověřená osoba se hlásí do AIS RPP Působnostní s přístupovými údaji z JIP. Po přihlášení oznámí působnost a vybere agendové činnostní role. Dojde k přenesení seznamu agendových činnostních rolí z RPP do JIP – k subjektu Dolní Lhota. Statutární zástupce Dolní Lhoty, nebo jím pověřená osoba (lokální administrátor) přidělí ve Správě dat příslušným uživatelům agendové činnostní role.

Případ užití KAAS/JIP v souvislosti se Základními registry 2/2 Správce AIS provede registraci AIS do JIP. Ve Správě dat nakonfiguruje AIS a přiřadí subjektům OVM (Dolní Lhotě) přístupové role. Lokální administrátor Dolní Lhoty přidělí příslušným uživatelům přístupové role do AIS. Jednotliví uživatelé Dolní Lhoty se přihlašují do AIS. Přihlašovací údaje jsou ověřovány vůči JIP prostřednictvím KAAS. JIP prostřednictvím KAAS následně předá do AIS údaje o uživateli včetně seznamu přiřazených agendových činnostních rolí. Uživatelé Dolní Lhoty vykonávají agendu v AIS. Při komunikaci se ZR dochází k ověření přidělených agendových činnostních rolí vůči matici práv a oprávnění v RPP.

Závěr

KAAS/JIP a vazby na jiné IS

Shrnutí JIP je adresářové úložiště údajů o OVM a jejich uživatelích. KAAS poskytuje webové služby pro autentizaci uživatelů do externích systémů a pro editaci údajů v JIP. Používání autentizační služby KAAS je podmíněno registrací externího systému, jeho nakonfigurováním ve Správě dat a přidělením přístupových rolí subjektům a uživatelům. Do JIP bude z RPP synchronizován seznam agendových činnostních rolí, které si OVM vyberou při ohlašování působnosti v agendě. Autentizační službu KAAS bude možné používat pro autentizaci uživatelů do agendových informačních systémů.

Co dále? Seznamte se s dokumentací o KAAS/JIP. Jakou dokumentaci můžete očekávat? Pokyny pro statutární zástupce Pokyny pro lokální administrátory (aktualizovanou příručku SOVM) Pokyny pro správce externích systémů/AIS (nová příručka) Technická dokumentace s detailním popisem webových služeb KAAS pro vývojáře a dodavatele IS