DAŇOVÁ HARMONIZACE versus DAŇOVÁ KONKURENCE. KONKURENCE JE ZDRAVÁ jako pekaři usilují kvalitou a cenou housek o přízeň spotřebitelů… …státy usilují lepšími.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proč byla studie vytvořena ?
Advertisements

Struktura daní v ČR.
MAKROEKONOMICKÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE
Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
DPH Vypočítej sazbu DPH.
Daňové plánování při výstavbě nemovitostí Financování a výstavba nemovitostí s využitím zahraniční společnosti.
VY_32_INOVACE_ Tržní mechanismus.
Struktura daní v ČR.
V. Podnikatelské fórum Jindřichův Hradec 23.listopadu 2006 Ivo Strejček poslanec ODS v Evropském parlamentu výbor pro ekonomiku a monetární záležitosti.
Vliv daňové legislativy EU na členské státy EU Tax Legislative Impact on Member States Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu, ODS.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
11. prosince 2012 Lenka Fialková. Stát S Stát R půjčka ČR=stát PE PE společnost Příjemce půjčky úroky Stát SStát PEStát R příjem100 daň % dle.
Co je to rovná daň? Žďár nad Sázavou, Třebíč, Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu ODS.
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace.
Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace.
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Korupce a veřejné zakázky
Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ing. Ivan Černý předseda Finanční komise SMO ČR.
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
ELearningové kurzy o daňových a celních otázkách.
 Pokles hodnoty peněz  Koho inflace postihuje  Znehodnocení vkladů a úvěrů  Zdroj: Český statistický úřad:
Mikroekonomie I Obecný model tvorby cen výrobních faktorů
ANALÝZA ODVĚTVÍ JAZYKOVÝCH SLUŽEB Martina Pelešková 16. prosince 2009 Generální ředitelství pro překlady Evropská komise.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2014.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Daňové návrhy vlády Miroslav Kalousek.
NEDOKONALÁ KONKURENCE
METODIKA PROJEKTU Postavení a význam cestovního ruchu v České republice Přínosy cestovního ruchu pro Českou republiku sledované období červen.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
DANĚ Seznámení se základními typy daní VY_32_INOVACE_7A18 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Karel Hübner.
Daňová teorie a politika
Srovnání daňové zátěže zemí EU
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
5. téma: Veřejné příjmy – charakteristika, druhy a členění
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
BPH_EKOR Ekonomika organizací podzim Právní formy podnikání »Veřejná obchodní společnost (1 příklad) »Komanditní společnost (1 příklad) »Akciová.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Mezinárodní zdanění Okruhy ke zkoušce. Okruhy k ústní zkoušce 1. Daňová rezidence, vnitrostátní a mezinárodní dvojí zdanění (1. kapitola ve skriptech)
Asociace pro mezinárodní otázky Association for International Affairs.
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ PODNIKÁNÍ Všechno v mém životě souvisí AC Education.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_100 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_POD_80 ROČNÍK: 3. VZDĚLÁVACÍ OBOR:PODNIKÁNÍ V HOTELNICTVÍ.
OBCHODNÍ PODMÍNKY V MEZINÁRODNÍM OBCHODĚ - TEORETICKÁ A PRAKTICKÁ ANALÝZA Michal Wit Pospíšil BA (Hons) Bakalářská práce Právnická fakulta Masarykovy univerzity.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Harmonizace daní v EU.
Evropská spolupráce při správě daní
Fáze ekonomické integrace
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ pro výpočet DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH,
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z tabákových výrobků.
Spotřební daně. Uvalena na výrobky nadstandardní spotřeby (cigarety, alkohol), výrobky nadstandardní spotřeby (cigarety, alkohol), levné výrobky, které.
FINANČNÍ GRAMOTNOST DANĚ ZŠ HejniceZ. Hyxa. DANĚ Daně a veřejné rozpočty daně jsou jedním ze zdrojů příjmů veřejných rozpočtů. Veřejné rozpočty jsou státní,
12. přednáška Daně ze spotřeby. Daně ze spotřeby - Osnova 1. Úvod, základní pojmy, výnosy 2. DPH 3. Daně spotřební 4. Harmonizace v EU.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
SPOTŘEBNÍ DANĚ zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních
5 FIRMA A SPOTŘEBITEL.
Rub a líc daňového plánování
Systém zdaňování korporací jako determinanta daňového ráje
Charakteristika a nástroje
eLearningové kurzy o daňových a celních otázkách
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Daň z příjmů právnických osob
Fáze ekonomické integrace
Spotřební a energetické daně
Fakulta dopravní ČVUT v Praze konference IDS, Žďár nad Sázavou
Transkript prezentace:

DAŇOVÁ HARMONIZACE versus DAŇOVÁ KONKURENCE

KONKURENCE JE ZDRAVÁ jako pekaři usilují kvalitou a cenou housek o přízeň spotřebitelů… …státy usilují lepšími daňovými podmínkami o přízeň investorů, turistů, obchodníků, občanů výsledkem konkurence není nulová cena nebo nulová daň, ale ideální kombinace ceny (daně) a kvality služeb (státu) ku prospěchu spotřebitele (občana)

DAŇ Z PŘÍJMU FIREM KLESÁ

PROČ? DÍKY KONKURENCI!

DAŇ Z CIGARET ROSTE VSTUP DO EU

PROČ? KVŮLI HARMONIZACI! EU NAŘIZUJE minimální sazby DPH, daní z cigaret, benzínu, nafty, alkoholu, piva, elektřiny, plynu, uhlí… EU zatím NEURČUJE podmínky daní z příjmu EU USILUJE o harmonizaci základu daně z příjmu právnických osob

PRÁVNÍ ZÁKLAD Zakládací smlouvy neopravňují EU harmonizovat přímé daně, evropská byrokracie se však vždy odvolá na všeumožňující čl. 94: „Unlike indirect taxes, the EC Treaty does not specifically call for direct taxes (income and corporate taxes) to be harmonised. However, Article 94 of the EC Treaty provides for approximation of such laws, regulations or administrative provisions of the Member States as directly affect the establishment or functioning of the common market.“ EU Commission

SPOLEČNÝ ZÁKLAD DANĚ IDEA EU: Zisk firem se vypočte podle jednotných daňových pravidel Zisk se sečte za všechny subjekty v rámci EU EC každé zemi přidělí podíl na celoevropsky vypočteném zisku Členské země si svojí sazbou zdaní přidělený podíl na zisku = obrovský byrokratický mechanismus dělení zisku firem, který pošlapává suverenitu a způsobuje nespravedlivé přerozdělení daní mezi státy

ÚSKALÍ SPOLEČNÉHO ZÁKLADU Harmonizace ZÁKLADU je stejným zásahem do suverenity jako harmonizace SAZBY EU vymýšlí „rozdělovací mechanismus“ – který může být pro nás nespravedlivý (když se zisk automobilky ŠKODA sečte se ziskem VOLKSWAGENu a EU nám pak ke zdanění přidělí podíl vypočtený podle HDP nebo obdobného kritéria, může na nás vyjít menší podíl a ve výsledku si Němci zdaní kus naší škodovky)

(mld. Kč) ŠkodaVolkswagenKonsolidovaně Zisk (Profit)9,451,661,0 Sazba (Tax Rate)26%35% Daň (Tax)2,418,120,5 ČRNěmeckoKonsolidovaně HDP (GDP) Podíl (Share)4%96%100% Podíl na CCCTB2,458,661,0 Sazba (Tax Rate)26%35% Daň (Tax)0,620,521,1 (údaje za rok 2005, čísla jsou přibližná)

Na CCCTB prodělá akcionář -0,6 mld Kč prodělá český stát-1,8 mld Kč vydělá německý stát+2,4 mld Kč (model jen pro případ Škoda a Volkswagen, přibližné hodnoty)

Závěr: Daňová konkurence je zdravá, brání vládám uvalovat extrémně vysoké daně Daňová harmonizace není potřebná k funkčnímu zahraničnímu obchodu Nedopusťme harmonizaci základu daně firem

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST!