Severní Amerika zcela na západní a severní polokouli

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
AMERIKA – Opakování zeměpisných znalostí
Advertisements

V KTERÉM ROCE OBJEVIL KRYŠTOF KOLUMBUS AMERIKU?
KANADA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
AMERIKA.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Kanada.
Kanada.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
AMERIKA Kanada – přírodní poměry III2-Z7-I-08
Kanada.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
AMERIKA.
Kanada Canada hlavní město: Ottawa počet obyvatel: 32,5 mil úřední jazyk: angličtina, francouzština měna: kanadský dolar státní zřízení:
VY_32_INOVACE_04 Vodstvo Ameriky
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
CANADA.
KANADA Je rozlohou druhá největší země světa.
Kanada Prezentace od Bergmana a Vavreina.
VY_32_INOVACE_12 Amerika - Kanada
VY_32_INOVACE_13 Amerika - USA
Pro 7.Ročník Základní Školy
USA Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
AMERIKA.
SEVERNÍ AMERIKA PODNEBÍ A VODSTVO
Severní Amerika Přírodní poměry.
AMERIKA podnebí a vodstvo
Kontinentální drift.
Kanada Název: Canada Český název: Federativní stát Kanada
Severní Amerika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
SEVERNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ
KANADA Hlavní město: Ottawa -složena z deseti provincií a tří spolkových teritorií -úřední jazyk: francouzština a angličtina - z hlediska vládního uspořádání.
KANADA ZEMĚ JAVOROVÉHO LISTU.
Radek Šiška and Miloslav Macůrek
PROVINCIE A TERITORIA Kanada je federálním státem skládá se z 10 provincií a 3 teritorií. Nejlidnatější provincií je Ontario s největším městem Kanady.
Téma hodiny: Kanada - základní údaje, poloha, přírodní podmínky
KANADA.
Kanada povrch a přírodní krajiny
Kanada Autor: Mgr. Marian Solčanský
SEVERNÍ AMERIKA - STÁTY Z_075_Světadíly_Amerika_Severní Amerika - Státy Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres.
Vodstvo Severní Ameriky
Kanada.
KANADA Obr.1. KANADA - Rozloha: km² - Počet obyvatel: Hustota zalidnění: 3,26 ob. / km² - Státní zřízení: federativní konstituční.
S pomocí atlasu se pokuste doplnit: hlavní město: …………………… státní zřízení: ………………………………………………… měna: ……………………………… rozloha: …………………………………… (2. největší.
Kanada Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Šablona. Anotace : výkladová prezentace věnující se Kanadě jako státu Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
 Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice  Autor: Martin Klepl  Název: VY_52_INOVACE _13 Spojené státy americké  Téma: Zeměpis pro 2.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Faiková NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_ ZEMĚPIS 7. ROČNÍK TEMA: Kanada ČÍSLO PROJEKTU:
Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Spojeným států americkým Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
Kanada Hlavní město: Ottawa Hlavní městoOttawa Rozloha: km² (2. na světě) z toho 8,92 % vodní plochy Rozloha2. na světě Nejvyšší bod: Mount.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_02_03B_Kanada Téma: Zeměpis Ameriky a Asie.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Zeměpis.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Název učiva: Amerika severní
Název školy: Speciální základní škola, Louny Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_11_IV_Z9_Severní_Amerika.
Kanada NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Kanada Obr. 1 – Mapa Kanady
NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_Světadíly
8. SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_KANADA
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_SEVERNÍ AMERIKA
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Severní Amerika - Kanada
Severní Amerika – Kanada 2
Kanada.
Obecná charakteristika kontinentu
Jméno autora: Bc. Petra Musilová
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Transkript prezentace:

Fyzicko-geografická charakteristika Severní Ameriky & Socioekonomická charakteristika Kanady

Severní Amerika zcela na západní a severní polokouli 3.největší světadíl (24 709 000 km2 ) Ohraničená: na severu Severním ledovým oceánem, na východě Atlantským oceánem západě Tichým oceánem na jihovýchodě Jižní Amerikou

subtropické a tropické velehorské výškové stupně Podnebí polární, subpolární mírné subtropické a tropické velehorské výškové stupně výrazně ovlivňováno mořskými proudy na pobřeží Atlantiku velmi vlhké v zimě pronikají ze severu studené větry (blizzardy) Střední Amerika – tropické podnebí ovlivněno pasáty

Tundra Tajga Mírné jehličnaté lesy Mírný listnatý les Poušť Vegetační pásma Tundra Tajga Mírné jehličnaté lesy Mírný listnatý les Poušť Chaparral Stepi a lesostepi Tropický deštný les

Povrch horizontálně velice členitý (25,4%) na vývoj reliéfu velký vliv hranice litosférický desek – leží na severoamerické litosférické desce + na západním pobřeží dochází k přibližování desek Ostrovy o rozloze 4,1 mil. km2 se soustřeďují zejména na arktickém severu, kde leží také největší ostrov světa Grónsko a rozlehlé Arktické souostroví Kanady. Druhou oblastí ostrovů je Americké středomoří, kde leží souostroví Velké a Malé Antily.

Nejnižší bod - Death Valley (Údolí smrti) v Kalifornii (-85 m) Nejvyšší hory - Mt. Mc. Kinley (Aljašské poh.) 6 194 m.n.m. Mount Logan (poh. sv. Eliáše) 6 050 m n.m. Mount Saint Elias (poh. sv. Eliáše) 5 488 m n.m. Nejdelší řeky - Mississippi-Missouri 6 212 km Mackenzie-Athabaska 4 240 km Yukon 3 155 km Největší jezera - Hořejší 82 388 km2 Huronské 59 596 km2 Michiganské 58 016 km2 Veklé Medvědí 31 792 km2

Vodstvo největší část odvodňována do Atlantského oceánu největší řekou Mississippi (4. na světě) – vlévá se do Mexického zálivu Velká jezera – sladkovodní, pomezí USA a Kanady, Hořejší, Huronské, Michiganské, Erijské a Ontario Erijské a Ontario spojeny řekou Niagara – Niagarské vodopády Zálivy: Aljašský, Hudsonův, Mexický

Kanada Hlavní město: Ottawa (1 190 000 obyvatel) Oficiální jazyk. anglický, francouzský Měna: Kanadský dolar Počet obyvatel: 33 204 000 Urbanizace: 78,81 % Konstituční monarchie Formální hlavou státu britský panovník (Alžběta II.), Zástupcem v Kanadě je generální guvernér Kanadský parlament je složen ze dvou komor: volená sněmovna lidu, jmenovaný senát

Kanada je složena z deseti provincií a tří teritorií. Provincie: Alberta, Britská Kolumbie, Manitoba, Nový Brunšvik, Newfoundland a Labrador, Nové Skotsko, Ontario, Ostrov prince Edwarda, Québec a Saskatchewan. Teritoria: Severozápadní teritoria, Nunavut a Yukon

původní obyvatelé - Indiáni a Eskymáci Etnické skupiny: Kanaďané (39,4 %), Angličané (20,2 %), Francouzi (15,8 %), Skotové (14,0 %), Irové (12,9 %), Němci (9,3 %), První národy (3,4 %). Náboženství: 46 % římskokatolické, 36 % protestanti,2% islám Francouzsky mluvící populace je soustředěna zejména v Québecu Velké kulturní rozdíly

Ekonomika Jeden z nejbohatších států světa Vysoká životní úroveň člen OECD a skupiny G8 nízká nezaměstnanost V minulém století ze zemědělsky zaměřený stát  urbanizovaný průmyslový stát Dominuje sektor služeb (zaměstnává ¾ Kanaďanů). Mezi rozvinutými zeměmi je však Kanada neobvyklá v míře důležitosti primárního sektoru v čele s těžbou dřeva a ropy. velké zásoby zemního plynu při východním pobřeží a velké zásoby ropy a plynu v Albertě. jeden z nejdůležitějších světových dodavatelů zemědělských produktů Ontario - automobilový průmysl Québec - mnoho firem zabývajících se kosmonautikou a vesmírným průmyslem Mezinárodním obchod - zvláště se Spojenými státy (FTA a NAFTA)

Některá města: Tronto (Ontario) nejlidnatější město Kanady (2,5 mil obyvatel) hlavní město provincie Ontario ústředí většiny kanadských společností. jedno z nejkosmopolitnějších měst na světě, většina imigrantů sem směřuje Montréal (Québec) druhé největší kanadské město Vancouver (Britská Kolumbie) největší metropolitní centrum v západní Kanadě přístavní město Filmová produkce, Hollywood severu 2010 ZOH