AUTOR: Mgr. Josef Zhorný

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚZEMNÍ ROZLOŽENÍ OBYVATELSTVA PRO VÝUKU ZEMĚPISU NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH
Advertisements

AUTOR: Mgr. Josef Zhorný
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Jižní a Střední Amerika – Mexiko. Studenti se rozdělí na.
Jižní Amerika – Laplatské státy
Jižní Evropa – Itálie a Řecko
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Asie – Turecko a Zakavkazská oblast. Studenti se rozdělí.
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku „Česká republika“. Studenti se rozdělí na stejně početné.
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný
AUTOR: MgF. Ing. Petr Fiala ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Asie – Čína. Studenti se rozdělí na stejně početné skupiny,
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Asie – Obecně SG. Studenti se rozdělí na stejně početné.
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Jižní a Střední Amerika – Obecně SG. Studenti se rozdělí.
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Asie – Obecně FG. Studenti se rozdělí na stejně početné.
Socioekonomická charakteristika USA
AUTOR: MgF. Ing. Petr Fiala ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Asie – Nově industrializované státy. Studenti se rozdělí.
Spojené státy americké
Identifikátor materiálu: EU
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Západní Evropa – Obecně a Francie. Studenti se rozdělí.
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Světové organizace. Studenti se rozdělí na stejně početné.
IDENTIFIKÁTOR MATERÍÁLU: EU –
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Jihovýchodní Evropa. Studenti se rozdělí na stejně početné.
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Jižní a Střední Amerika – Brazílie a Argentina. Studenti.
VY_32_INOVACE_13 Amerika - USA
Identifikátor materiálu: EU
USA Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
USA United States of America
USA United States of America
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Anotace Státy Severní Ameriky Autor Mgr. Petra Vavrušková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci dokáží říci, která státy patří Severní Americe a rozdělit.
Identifikátor materiálu: EU
Průmysl a zemědělství Ameriky
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Západní Evropa - Benelux. Studenti se rozdělí na stejně.
AMERIKA.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Anotace Prezentace, která se zabývá základními charakteristikou Ameriky Autor Mgr. Petra Vavrušková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci dokáží vyjmenovat.
VY_32_INOVACE_2D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Identifikátor materiálu: EU
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Světový oceán. Studenti se rozdělí na stejně početné skupiny,
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Prezentace slouží jako opakování tematického bloku Rusko. Jedná se převážně o práci s textem. Konkrétní otázky jsou vždy.
Identifikátor materiálu: EU
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Jižní a Střední Amerika – Andské země. Studenti se rozdělí.
Téma hodiny: Albánie Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
Anotace Prezentace, která se zabývá základními charakteristikou Ameriky Autor Mgr. Petra Vavrušková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci dokáží vyjmenovat.
VY_32_INOVACE_14 Amerika - USA - pracovní list
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Asie – Státy Perského zálivu. Studenti se rozdělí na stejně.
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Střední Evropa – obecně a Německo. Studenti se rozdělí.
Afrika – poloha, rozloha
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Východní Evropa. Studenti se rozdělí na stejně početné.
KANADA Státní uspořádání: F _ _ _ _ _ _ E _ _ provincií a _ teritoria
Německo.
Vzdělávací materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Americké regiony- U.S.A Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Aljaška. Poloha Severozápad severní Ameriky Patří USA V roce 1867 odkoupena od Ruska za 7,2 milionu dolarů Od Asie dělí Aljašku Beringův průliv Z jihu.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena USA New York Socha Svobody.
Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Spojeným států americkým Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
USA AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_16_Z7_Skála
Název učiva: Amerika severní
Kanada Obr. 1 – Mapa Kanady
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název školy: Základní škola T. G
VY_32_INOVACE_ZE7-04 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Severní Amerika - Kanada
Rozloha: Obyvatelstvo: 13. největší stát Leží ve střední Americe U Mexika… Mexický záliv.
Spojené státy americké
USA Spojené státy americké United States of America Martin.Mencl.
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Transkript prezentace:

AUTOR: Mgr. Josef Zhorný Severní Amerika - USA VY-32-INOVACE-ZEM-236 AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Prezentace slouží jako opakování tématu Spojené státy americké. Jednotlivé úlohy jsou vždy následovány správným řešením. KLÍČOVÁ SLOVA: USA, Spojené státy americké, poloha, povrch, podnebí, vodstvo, obyvatelstvo, hospodářství, zajímavosti

USA

Doplň slova do textu: Největším městem je New York (asi … mil. obyvatel). Byl založen v …... století Holanďany v ústí řeky …………….. Je světovým střediskem obchodu, financí a dopravy. New York tvoří pět částí: The Bronx, ……………., Manhattan, ………….. a Staten Island. Kulturním centrem města je v současnosti ………………. Charakteristickým znakem New Yorku je nesmírné množství mrakodrapů, především pak na …………………. V New Yorku se nalézá asi 5600 mrakodrapů a 48 z nich má přes 200 m. New York je velice kulturně a etnicky rozmanitý. Dnes je 36 % obyvatel města narozených mimo území USA. http://www.newyorkportables.com/images/sitebuilderpictures/nyc001.jpg http://canada.guillaumevoisin.fr/wp-content/uploads/2008/01/nyc-083.jpg

Doplň slova do textu: Největším městem je New York (asi 20 mil. obyvatel). Byl založen v 17. století Holanďany v ústí řeky Hudson. Je světovým střediskem obchodu, financí a dopravy. New York tvoří pět částí: The Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens a Staten Island. Kulturním centrem města je v současnosti Broadway. Charakteristickým znakem New Yorku je nesmírné množství mrakodrapů, především pak na Manhattanu. V New Yorku se nalézá asi 5600 mrakodrapů a 48 z nich má přes 200 m. New York je velice kulturně a etnicky rozmanitý. Dnes je 36 % obyvatel města narozených mimo území USA. http://www.newyorkportables.com/images/sitebuilderpictures/nyc001.jpg http://canada.guillaumevoisin.fr/wp-content/uploads/2008/01/nyc-083.jpg

Utvoř správné dvojice 1607 1. Kontinentální kongres ve Philadephii 1774 Občanská válka Sever proti Jihu 1776 Koupě Aljašky od Ruska 1861 - 1865 Krach NY burzy 1867 Deklarace nezávislosti http://www.onthisdeity.com/wp-content/uploads/2010/12/bostn_tea_29900_lg.gif 1929 První anglická osada Jamestown

Utvoř správné dvojice 1607 První anglická osada Jamestown 1774 1. Kontinentální kongres ve Philadephii 1776 Deklarace nezávislosti 1861 - 1865 Občanská válka Sever proti Jihu 1867 Koupě Aljašky od Ruska 1929 Krach NY burzy

Pojmenuj lokality na obrázcích http://travelmedford.org/attractions/images/crater-lake-2.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7d/Shrine_Drive_Through_Tree_-_Sequoia.jpg http://famouswonders.com/wp-content/uploads/2009/04/yellowstone-national-park.jpg http://wikitravel.org/upload/shared//thumb/4/45/Tunnel_view,_Yosemite.jpg/280px-Tunnel_view,_Yosemite.jpg

Pojmenuj lokality na obrázcích Sequoia Crater Lake http://travelmedford.org/attractions/images/crater-lake-2.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7d/Shrine_Drive_Through_Tree_-_Sequoia.jpg http://famouswonders.com/wp-content/uploads/2009/04/yellowstone-national-park.jpg Yellowstone NP Yosemite NP

Utvoř správné dvojice Washington Konec studené války Lincoln Jaltská konference Wilson Kubánská krize Roosevelt Válka za nezávislost Kennedy 1. Světová válka Bush Zrušení otroctví

Utvoř správné dvojice Washington Válka za nezávislost Lincoln Zrušení otroctví Wilson 1. Světová válka Roosevelt Jaltská konference Kennedy Kubánská krize http://ionenewsone.files.wordpress.com/2012/11/ap120421121225.jpg Bush Konec studené války

Vyplň tajenku: 1.   2. 3. 4. 5. 6. 7. http://visionsofearth.files.wordpress.com/2012/04/grand-canyon-wallpaper-7.jpg http://cdn.9wows.com/files/2012/11/Crater-Lake-Oregon-800x543.jpg 1. Kalifornské centrum počítačových technologií 2. státní zřízení USA 3. velký přístav na řece Mississippi, město jazzu 4. aljašský přístav, podle kterého byl pojmenován ropný tanker, který způsobil ekologickou katastrofu 5. označení letadel, vyráběných ve městě Seattle 6. americký stát, ve kterém se nachází centrum filmového průmyslu 7. jeden z amerických poloostrovů

Vyplň tajenku: Co tento pojem znamená? 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 1. S I L C   2. 3. 4. 5. 6. 7. 1. S I L C O N V A E Y   2. R P U B K 3. W 4. D Z 5. G 6. F 7. Co tento pojem znamená? http://visionsofearth.files.wordpress.com/2012/04/grand-canyon-wallpaper-7.jpg http://cdn.9wows.com/files/2012/11/Crater-Lake-Oregon-800x543.jpg 1. Kalifornské centrum počítačových technologií 2. státní zřízení USA 3. velký přístav na řece Mississippi, město jazzu 4. aljašský přístav, podle kterého byl pojmenován ropný tanker, který způsobil ekologickou katastrofu 5. označení letadel, vyráběných ve městě Seattle 6. americký stát, ve kterém se nachází centrum filmového průmyslu 7. jeden z amerických poloostrovů

New Deal Nový úděl (1933–1939) – označení hospodářské a sociální politiky prezidenta Roosevelta. New Deal se snažil překonat hospodářskou krizi a pomocí státních zásahů do ekonomiky obnovit důvěru v politický i hospodářský systém státu. Pokusy New Dealu o státní regulaci ekonomiky a sociální zákonodárství byly významnou etapou rozvoje USA.    http://www.myphotos.eu/photos/places/cape_canaveral/18_cape_canaveral_photo_space_center.jpg

Podle následující charakteristiky rozhodni, o jaký stát USA se jedná: Stát č. 1 Tento americký stát je rozlohou největší. Hlavním městem je Juneau, největším Anchorage. Jde o zemi s divokou přírodou a řadou přírodních rezervací, která skrývá rozsáhlé zásoby ropy a dalšího nerostného bohatství. Stát č. 2 Druhý největší spolkový stát Spojených států amerických o rozloze 695 622 km2 a s 25 miliony obyvatel. Rozkládá se na jihu USA u pobřeží Mexického zálivu při hranici s Mexikem. Hlavním městem je Austin, největším městem je však Houston s ústředím NASA. Proslulý je i těžbou ropy a chovem skotu. Stát č. 3 Tento stát je znám především jako místo zrození automobilového průmyslu (automobilky General Motors, Ford a Daimler-Chrysler). Povrch je z 50 % zalesněný, proto se zde daří dřevařskému a dřevozpracujímu průmyslu. Leží na břehu 4 velkých jezer, která patří k největším zásobárnám sladké vody na světě. Jedná se o jediný stát USA, který je rozdělen na dvě části. Je tvořen dvěma poloostrovy, které jsou od sebe odděleny průlivem Mackinac v nejužším místě širokým 8 km.

Podle následující charakteristiky rozhodni, o jaký stát USA se jedná: Aljaška Stát č. 1 Tento americký stát je rozlohou největší. Hlavním městem je Juneau, největším Anchorage. Jde o zemi s divokou přírodou a řadou přírodních rezervací, která skrývá rozsáhlé zásoby ropy a dalšího nerostného bohatství. Stát č. 2 Druhý největší spolkový stát Spojených států amerických o rozloze 695 622 km2 a s 25 miliony obyvatel. Rozkládá se na jihu USA u pobřeží Mexického zálivu při hranici s Mexikem. Hlavním městem je Austin, největším městem je však Houston s ústředím NASA. Proslulý je i těžbou ropy a chovem skotu. Stát č. 3 Tento stát je znám především jako místo zrození automobilového průmyslu (automobilky General Motors, Ford a Daimler-Chrysler). Povrch je z 50 % zalesněný, proto se zde daří dřevařskému a dřevozpracujímu průmyslu. Leží na břehu 4 velkých jezer, která patří k největším zásobárnám sladké vody na světě. Jedná se o jediný stát USA, který je rozdělen na dvě části. Je tvořen dvěma poloostrovy, které jsou od sebe odděleny průlivem Mackinac v nejužším místě širokým 8 km. Texas Michigan

POUŽITÉ ZDROJE: ANDĚL, J. - MAREŠ, R. "Nový svět" - Amerika, Austrálie a Oceánie : encyklopedický přehled zemí.  1. vyd. Olomouc : Nakladatelství Olomouc, 2000. ISBN 80-7182-113-6. BIČÍK, I. Regionální zeměpis. 2, Afrika, Amerika, Austrálie, polární oblasti, oceány, globální problémy : učebnice zeměpisu pro střední školy. 2. upr. vyd. Praha : Česká geografická společnost, 1998. 47 s. ISBN 80-86034-19-4 :. HOLEČEK, M. – JANSKÝ, B. Zeměpis světa 2 : učebnice zeměpisu pro základní školy a viceletá gymnázia. Amerika - Asie.  2. upr. vyd. Praha : Nakladatelství České geografické společnosti, 2001. 72 s. ISBN 80-86034-46-1 :. www.glassschool.cz

POUŽITÉ ZDROJE: www.glassschool.cz Slide č. 2 URL< http://keithmajor.files.wordpress.com/2011/12/the-statue-of-liberty-3.jpg >[cit.7.1.2013] Slide č. 3, 4 URL< http://www.newyorkportables.com/images/sitebuilderpictures/nyc001.jpg>[cit.7.1.2013] Slide č. 3, 4 URL< http://canada.guillaumevoisin.fr/wp-content/uploads/2008/01/nyc-083.jpg>[cit.7.1.2013] Slide č. 5, 6 URL< http://www.onthisdeity.com/wp-content/uploads/2010/12/bostn_tea_29900_lg.gif>[cit.7.1.2013] Slide č. 7, 8 URL< http://travelmedford.org/attractions/images/crater-lake-2.jpg>[cit.7.1.2013] Slide č. 7, 8 URL< http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7d/Shrine_Drive_Through_Tree_-_Sequoia.jpg>[cit.7.1.2013] Slide č. 7, 8 URL< http://famouswonders.com/wp-content/uploads/2009/04/yellowstone-national-park.jpg>[cit.7.1.2013] Slide č. 7, 8 URL< http://wikitravel.org/upload/shared//thumb/4/45/Tunnel_view,_Yosemite.jpg/280px-Tunnel_view,_Yosemite.jpg>[cit.7.1.2013] Slide č. 7, 8 URL< http://ionenewsone.files.wordpress.com/2012/11/ap120421121225.jpg >[cit.7.1.2013] www.glassschool.cz