Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Advertisements

Přístupnost informací Michal Rada Seminář Podvýboru ISVS v PSP
Právní rámec Nařízení vlády ze dne (č.304/2001 Sb.) a zákon č.227/2000 Sb. o elektronickém podpisu Standard ISVS pro provoz elektronických podatelen.
eGovernment – aplikace principů v ISKN
Czech POINT Pohodlná komunikace.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING X. Environmentální informační systémy.
Základní registry veřejné správy
Popis systému DBMAN. Obecná charakteristika Systém DBMAN vychází ze snahy maximálně zobecnit přístup k datům v jednoduchých databázích. Původním záměrem.
Plzeňský kraj Hlavní cíle: 1.pro potřeby komunikace mezi subjekty veřejné správy a občany vytvořit a provozovat vždy aktuální registr obcí 2.pomoci obcím.
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Zákon č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy a o změně některých dalších zákonů Zveřejněno ve Sbírce zákonů ČR, částka 99/2000.
SPRÁVA ZÁKLADNÍCH REGISTRŮ Listopad CÍL PREZENTACE 1.Jak vznikl nový úřad 2.Proč nový úřad vznikl.
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
DRMS Forum září 2009 GORDIC řešení datových schránek organizace Bc. Pavel Prchal Ing. Vladislav Korecký.
Projekt ELIŠKA Centrální registr řidičů
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
Krajský úřad Plzeňského kraje Václav Koudele Projekt „Malá integrace“
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
17. března 2003 Univerzální přípojka – brána do IVS Miroslav Nováček Libor Neumann.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
2006 Bleskové zpravodajství pomocí RSS/RDF/Atom – roční bilance Ing. Petr Palisa, Triada, spol. s r. o.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA Cesta k informační společnosti Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
CIS Cizinecký informační systém
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 ePUSA – elektronický portál územních samospráv Krajský úřad Plzeňského krajeMinisterstvo vnitra.
NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ. Národní soustava povolání (NSP) je otevřená soustavně aktualizovaná databáze informací o potřebách trhu práce, vytvářená zaměstnavateli.
Prezentace Internetový portál Plzeňského kraje jako komunikační nástroj Plzeňský kraj Odbor informatiky Ing. Jaroslav Antoš, Ph.D.
Realizační tým ICZ duben 2005
Požadavky na další funkce systému ePUSA verze 2.0 Projektová dokumentace.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY PŘEDSTAVENÍ II. ETAPY PROJEKTU Ing. Břetislav Moc IBM Česká republika spol.
MV ČR 1 Nové podmínky pro krajské projekty Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
ISSS 2006 Hradec Králové Václav Koudele vedoucí projektu.
Portál veřejné správy spolupráce s BusinessInfo CS – Zákaznická řešení pro státní správu Ing. Jitka Novotná Ministerstvo informatiky.
Informační systém plzeňského kraje ( principy stavby - zajímavé prvky) Krajský úřad Plzeňského krajePlzeňský holding, a.s. Václav Koudele Martin Vimr.
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
ISSS 2003 Koncept využitelných stávajících datových zdrojů pro Portál veřejné správy ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Koncepce rozvoje IS kraje Petr Pavlinec odbor informatiky Krajský úřad kraje Vysočina
government Zpracovali: Petra Vilímová , Monika Vatrtová,
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Pilotní projekt Ústřední evidence podnikatelů – RŽP ISSS 2004 Hradec Králové Ing. Jan Pokorný odbor projektů životních situací.
ISSS 2003 ePUSA Elektronický portál územních samospráv – stav projektu Ostrava
Vytváření registru územní identifikace a adres v ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí Odbor informatiky Mgr. Karel Lux vedoucí oddělení koncepce
Ing. Jarmila Cikánková Oddělení datových služeb CENIA.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky Příspěvek Ministerstva vnitra k informatizaci územních samospráv Ing. Tomáš Holenda ředitel.
Novelizace zákona č. 365/2000 Sb., o ISVS Hradec
MIDAS v kontextu veřejné správy a návaznost na standardy ISVS v oblasti metadat Bronislava Horáková vedoucí projektu MIDAS ISSS 2003 Sdružené pracoviště.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Moderní zdroj statistických informací.
ISSS 2003 ePUSA – Elektronický portál územních samospráv – stav projektu ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Digitální mapa veřejné správy - DMVS.  Memorandum  o spolupráci, přípravě a realizaci projektu DMVS podepsáno na ČÚZK  Ministerstvo vnitra,
E PUSA (elektronický portál územních samospráv)
Popis systému DBMAN (KEVIS). Obecná charakteristika Systém DBMAN vychází ze snahy maximálně zobecnit přístup k datům v jednoduchých databázích. Původním.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
informační portál MPSV Ing. Petr Hortlík , IT expert
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Krajský rok informatiky 2006 Václav Koudele vedoucí projektu.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Územní identifikace a adresy v RÚIAN Jiří Formánek.
REGISTRY VEŘEJNÉ SPRÁVY Obecné principy schváleného věcného záměru zákona o registrech veřejné správy Seminář sdružení Nemoforum Prostorová identifikace.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Systém základních registrů. Zákony a nařízení vztahující se k problematice základních registrů Zákon č.111/2009 Sb. o základních registrech v aktuálním.
Certifikace informačních systémů veřejné správy (ISVS) ve smyslu zákona č. 365/2000 Sb. - atest-
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Nástroje podpory uživatelů
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Telekomunikační a informační infrastruktura
Informační zdroje české veřejné správy
Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele
LEGISLATIVNÍ DROBEČKY …plus něco navíc
Transkript prezentace:

Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002

Absolventská práce 2002 Hlavní části práce Zmapování problematiky referenčního rozhraní a XML Studie využití referenčního rozhraní v prostředí krajského úřadu Tvorba XML rozhraní pro registr obcí

Absolventská práce 2002 Problematika referenčního rozhraní Vychází ze zákona o ISVS 365/2000 sb. a je definováno jako : Souhrn právních, technických, organizačních a jiných opatření vytvářejících jednotné integrační prostředí, které poskytuje kvalitní soustavu společných služeb, včetně služeb výměny oprávněně vyžadovaných informací mezi jednotlivými informačními systémy orgánů veřejné správy a dalšími subjekty, a to i se systémy mimo Českou republiku.

Absolventská práce 2002 Prostředí referenčního rozhraní Prostředí referenčního rozhraní je tvořeno soustavou služeb, které jsou přístupny uživatelům dle jejich přístupových práv Prostředí referenčního rozhraní je záměrně navrhováno jako bezdatové. To znamená, že nenese odpovědnost za obsah dat, která jsou jeho prostřednictvím vyměňována, ani za bezpečnost dat uložených v jednotlivých integrovaných IS atd.

Absolventská práce 2002 Služby referenčního rozhraní Službu prostředí referenčního rozhraní je nutno vnímat jako virtuální objekt, který má vlastní přístupová práva, vlastní viditelnost a další specifické atributy Služba jako taková může mít jednu nebo několik samostatných metod, pro které lze definovat další omezení přístupu a viditelnosti Druhy služeb : –Vnitřní –Základní –Standardní

Absolventská práce 2002 Instance referenčního rozhraní Instance referenčního rozhraní představuje minimální technické a programové vybavení, které zabezpečuje základní činnost prostředí referenčního rozhraní pro danou situaci Instanci referenčního rozhraní je také možno popsat jako specifický aplikační server, který zajišťuje generické služby referenčního rozhraní Veškerá aktivita, která se odehrává mezi uživateli a aplikacemi integrovaného IS a prostředím referenčního rozhraní prochází a je řízena instancí referenčního rozhraní

Absolventská práce 2002 XML Standardní formát pro výměnu informací Mezinárodní podpora Vysoký informační obsah Snadná konverze do ostatních formátů (CSS,XSL) Automatická kontrola struktury dokumetu (DTD)

Absolventská práce 2002 Využití referenčního rozhraní v podmínkách kraje Současný stav :

Absolventská práce 2002 Využití referenčního rozhraní v podmínkách kraje Žádoucí stav :

Absolventská práce 2002 Využití referenčního rozhraní v podmínkách kraje Výměna informací :

Absolventská práce 2002 Registr obcí Registr obcí je projektem Ministerstva vnitra České republiky, pilotně realizovaný na Plzeňském kraji a kraji Vysočina. pro potřeby komunikace mezi občany a veřejnou správou provozovat informační systém s aktuálními informacemi o subjektech územní samosprávy nabídnout nástroj na splnění povinnosti podle zák. č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím obcemi

Absolventská práce 2002 Registr obcí Registr obcí UIR-ADR XML Další portály, např. Centrální adresa Další portály, např. Centrální adresa IS obce, kraje …. IS obce, kraje …. Internet ČSÚ ZRUIN Dekompozice Registr obcí

Absolventská práce 2002 XML rozhraní Požadavky zákona č. 106/1999 Sb. Integrační nástroj Stádium vývoje