Teorie peněz, základní pojmy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Advertisements

Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_06.
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
Kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 11
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Vznik, vývoj a formy peněz
PENÍZE říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková.
Vznik, vývoj a formy peněz
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Finanční produkty Autor: Jaroslav Kvapil kód.
 VY_32_INOVACE_16_09  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Trh, pracovní síla jako zboží
Základní ekonomické systémy
Obecné podmínky podnikání, právní úprava podnikání 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Aktivita č.2: Podnikání.
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 1 Autor: Lenka Poláková
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
Hospodářský proces Potřeby, peníze
zboží Statek nebo služba určená ke směně na trhu
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Ekonomie - předmět Autor: Jaroslav Kvapil.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev:TrhAutor: Jaroslav Kvapil kód DUMu: VY_32_INOVACE_Ek.8.4.
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 9 Autor: Lenka Poláková
PENÍZE Historie peněz Hlavní funkce peněz Domácí a zahraniční měna
Peníze, měna a úloha bank
Funkce peněz Petr Machala.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev:PenízeAutor: Jaroslav Kvapil kód DUMu: VY_32_INOVACE_Ek.8.2.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Bankovní soustava Autor: Jaroslav Kvapil kód.
PENÍZE Kamila Kuběnová.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_128.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
1 Postavení bankovnictví v tržní ekonomice.  jsou prostředkem směny a měřítkem hodnot  aktiva, která mají vysokou likviditu a nízkou míru rizika 2.
DUM - Digitální Učební Materiál
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
INFLACE – 4. ukazatel úrovně ekonomiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tržní kategorie II. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05_GRAMOTNOST Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev: Přebytek finančních prostředků Autor: Jaroslav.
PENÍZE Božena Genrtová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Peníze Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
2. téma:. Definice peněz  Peníze jsou jakékoli aktivum všeobecně přijímané při placení za zboží a služby, při placení dluhu.
PENÍZE Ing. Renata Slaná
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Peníze a měny.
Bankovnictví.
PRÁVNÍ REGULACE PENĚŽNÍHO SYSTÉMU
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_15 Název materiáluMěna a měnové.
Peníze. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_12 Název materiáluPeníze AutorMgr.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
FINANČNÍ GRAMOTNOST PENÍZE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Trh a jeho zákony. Zboží je služba nebo statek určený pro směnu na trhu. SMĚNA  směna naturální neboli bartr  směna realizovaná prostřednictvím peněz.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 2 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6006 NázevPeníze Téma hodinyPeníze PředmětZáklady finanční gramotnosti.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
PENĚŽNÍ GRAMOTNOST - PENÍZE
Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov
Transkript prezentace:

Teorie peněz, základní pojmy ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/02.0007 Teorie peněz, základní pojmy Aktivita č.2: Podnikání a právo Prezentace č. 9 Autor: Hana Mužíková

Peníze, prachy, love, money, cash… jistě znáte známou píseň, která hovoří o tom, že nemít prachy nevadí a lepší je mít dobré srdce, ale životní praxe ukazuje, že bez peněz to dost dobře v životě nejde peníze od svého zrození prošly dlouhou cestu a my si ji dnes stručně naznačíme

„Peníze jsou lepší než chudoba, přinejmenším z finančních důvodů.“ Woody Allen „Chtěl bych žít s hromadou peněz jako chudý člověk.“ Pablo Picasso „Peníze jsou jako sníh, na který se lije horká voda.“ Čínské přísloví „Až bude pokácený poslední strom, až bude poslední řeka otrávená, až bude chycena poslední ryba, tehdy poznáme, že peníze se nedají jíst.“ Indiáni Kmene Cree

Zboží jako statek určený ke směně peníze se historicky vyvinuly jako důležitý prostředek směny v prvních zvykových systémech převládala produkce statků pouze pro vlastní potřebu později se poměr mezi statky pro sebe a pro trh výrazně změnil výrazně se mění i mechanismus směny

Vývojové stupně směny 1. naturální směna 2. komoditní peníze 3. drahé kovy 4. plnohodnotné peníze 5. neplnohodnotné peníze 6. peníze s nuceným oběhem 7. žirové peníze

Naturální směna - barter výměna zboží za zboží musel existovat partner, který nabízel komoditu a poptával jinou ( pazourkovou sekeru za kůže) barter je používaný i dnes, jde ovšem o velké a rizikové obchody ( vyvážené stroje mohou být uhrazeny ropou, kaviárem atd.)

Komoditní (zbožové) peníze jde o takové druhy zboží, které v dané společnosti slouží jako měřítko a jsou pro každého přijatelné kromě obrázkových příkladů si jistě vzpomenete i na jiné příklady

Drahé kovy (zlato, stříbro) nejlépe splňují požadavky na ideální platidlo jsou: trvanlivé, snadno dělitelné, stejnorodé a schopné kupní síly (malé množství nese velkou hodnotu) přírodní neopracované zlato přírodní neopracované stříbro

Plnohodnotné peníze mince z drahých kovů, jejich číselná (nominální) hodnota byla kryta drahým kovem, z něhož byla mince vyrobena ražba mincí potvrzovala ryzost a hmotnost kusu drahého kovu názvy mnoha měn jsou odvozeny od množství kovu v nich obsaženého(Britská libra, dolar atd.)

Neplnohodnotné peníze mince z obecných kovů (mosaz, hliník atd.) od 18. století papírové peníze hodnota těchto bankovek byla rovná množství drahého kovu, které reprezentovala – zlatý standard první oficiální „bankovka“, vydaná na státní náklady byla vydána v emisi k 1. lednu 1800, lidé však tehdy k novým kreditním, nehodnotným penězům neměli důvěru

Peníze s nuceným oběhem nejsou směnitelné za zlato, jejich hodnota je garantována autoritou vlády, která je vydává nucený oběh znamená povinnost subjektů je přijímat bankovky naší republiky nesly do roku 1976 poznámku o tom, že bankovka je kryta zlatem Státní banky Československé

Znáte současné bankovky? autorem podoby všech bankovek České republiky je Oldřich Kulhánek, výrobní cena bankovek se pohybuje od 1,30 Kč (za 50 Kč) do 2,30 Kč (za 5000 Kč), (zdroj: ČNB), bankovky váží cca 1 g, tisícikorunová bankovka s novými ochrannými prvky byla v roce 2008 vybrána za světovou bankovku roku platné bankovky 100 korun / Kč Karel IV. 200 korun / Kč Jan Amos Komenský 500 korun / Kč Božena Němcová 1000 korun / Kč František Palacký 2000 korun / Kč Ema Destinnová 5000 korun / Kč Tomáš Garrigue Masaryk

Žirové (depozitní) peníze proces odtržení symbolu hodnoty od její materiální podstaty je dokončen existencí a rozvojem bezhotovostních peněz existují virtuálně, formou zápisu na bankovních účtech od konce 20. století roste velmi rychle počet bezhotovostních operací

Funkce peněz míra hodnoty: slouží k porovnání hodnot všech statků a služeb prostředek směny: zprostředkovávají směnné akty uchovatel hodnoty: mohou být použity v budoucnu, jako uchovatel hodnoty slouží také drahé kovy, nemovitosti, umělecké předměty atd., narušení této funkce u peněz přináší inflace

Státní měna každý stát má svou vlastní měnu ( výjimkou jsou Monako, Vatikán atd.) měnu používá stát pro řízení a kontrolu ekonomiky, reguluje zahraniční obchod o měnu se stará centrální (emisní) banka většina ekonomik obchoduje s jinými zeměmi a potřebuje převádět svou měnu na cizí

Dělení měn plně směnitelné (konvertibilní), naše měna od roku 1995 částečně směnitelné, stát omezuje pravidla směny, naše měna od roku 1990 do 1995, směnný kurz vůči zahraničním měnám byl neobjektivní nesměnitelné, stát zakazuje držení cizích měn, monopol výměny mají pouze banky, u nás do roku 1990

Základní pojmy měna - peněžní soustava státu měnový kurz -cena měnové jednotky jedné země vyjádřená v peněžní jednotce jiné země kurzovní lístek -soupis kurzů měn k určitému datu valuty - bankovky a mince jiného státu devizy - pohledávky znějící na cizí měnu devalvace - snížení kurzu měny vůči ostatním měnám revalvace – zvýšení kurzu měny vůči ostatním měnám

Zdroje Obrázky: Corin, Jared and. 2006. hledat obrázky. Wikimedia Commons. [Online] 11. 07 2006. [Citace: 03. 01 2014.] http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jersey_cow,_close-up.jpg. Dezidor. 2013. hledat obrázky. Creative Commons. [Online] 00. 00 2013. [Citace: 03. 01 2014.] http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mu%C5%A1le_6344.jpg. Kozák, Ladislav. 2011. hledat obrázky. Wikimedia Commons. [Online] 14. 04 2011. [Citace: 02. 01 2014.] http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mince_10K%C4%8D_vzor_2003_rubov%C3%A1_strana.jpg. les. 2007. hledat obrázky. Wikimedia Commons. [Online] 20. 05 2007. [Citace: 02. 01 2014.] http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Illicium_verum_2006-10-17.jpg. Nytra. 2011. hledat obrázky. Necyklopedie. [Online] 08. 03 2011. [Citace: 03. 01 2014.] http://necyklopedie.wikia.com/wiki/Str%C3%BD%C4%8Dek_Skrbl%C3%ADk. Descouens, Didier. 2011. hledat obrázky. Creative Commons. [Online] 08. 03 2011. [Citace: 05. 01 2014.] http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Or_Venezuela.jpg.    Knihy:  Klára Bartoníčková, ladislav Buček, Gabriela Michalčáková, Jan Mochťák, Klara Panovská, Ivana Rabinská, Jiří Svoboda, Lukáš Zapletal, Petr Wawrosz. 2009. Občanský a společenskovědní základ. Brno : Computer Press, 2009. ISBN 978-80-251-2631-8. PhDr. Jaroslava Schlegelová, Csc. 2004. Základy společenských věd. Praha : EUROLEX BOHEMIA s.r.o., 2004. ISBN 80-86432-66-1. Švarcová, Jena. 2010. Ekonomie, stručný přehled. Zlín : Ceed, 2010. ISBN 978-80-87301-00-5