BIVŠ.  Trojí devalvace měnového kurzu!  Liberalizace cen – skokový nárůst cen  Liberalizace zahran.obchodu -> pouze vnitřní směnitelnost koruny  Fiskální.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konec recese v ČR? David Marek listopad Přehled témat •Krátké ohlédnutí za dvěma recesemi v rychlém sledu •Jak je na tom česká ekonomika dnes •Pohled.
Advertisements

Cenová konvergence a Balassa-Samuelson efekt
MAKROEKONOMICKÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE
Hospodářské cykly a ekonomický růst
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Možné scénáře pohybu koruny v ERM II Viktor Kotlán obor měnové politiky ČNB Smilovice,
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
FISKÁLNÍ POLITIKA – 2. nástroj hospodářské politiky
Od koruny k €uru vede cesta dlouhá … Martin Kupka listopad 2007 Investiční výzkum.
Agregátní poptávka a nabídka
Fiskální a monetární politika
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Česká ekonomika: aktuální vývoj a očekávání podniků Vladimír Tomšík 25. ledna 2013.
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
Inflace.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
Česká ekonomika v červnu 2009 Vladimír Dlouhý konference Česká energetika na rozcestí zámek Mělník,
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Fiskální ústupové strategie v EU Daniel Sachs Prezentace pro seminář MF – Smilovice, prosinec 2009.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
Monetární a fiskální politika
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Hospodářské cykly a ekonomický růst
Zabije silná koruna český průmysl? Silné koruně je nutné čelit růstem produktivity Fórum Hospodářských novin 16. září 2008 Vladimír Tomšík Člen bankovní.
Ekonomika a ekonomie Evropské unie Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Současný vývoj koruny k euru a dolaru Aneta Pospíšilová.
Měnová politika - cíle Hlavním cílem ČNB (podle Ústavy) je „péče o cenovou stabilitu“. Pokud tím není dotčen tento hlavní cíl, má ČNB za úkol podporovat.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Hospodářský rozvoj II. Vladan Hodulák.
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
„Konvergenční“ proces (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, listopad 2005.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
3. PLATEBNÍ BILANCE.
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Platební bilance ČR z hlediska členství v EU a perspektivně v EZ (seminář na VŠFS dne , projekt IGA VŠFS č. 7701)
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Měnový kurz.
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy Hospodářská a měnová unie Michal Částek.
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 2008 Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: úterý
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: středa
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
HYNEKFAJMON Euro a Česká republika. HYNEKFAJMON Euro a Česká republika Výchozí situace 1.ČR se přistoupením k EU zavázala přijmout měnu euro (čl. 4 Aktu.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
BIVŠ.  Sbližování ekonomické úrovně = Konvergence = catching-up proces  Formálně lze zapsat: Y 1,t /Y 2,t < Y 1,t+1 /Y 2,t+1 pro Y 1,t < Y 2,t  Pouze.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
1 7a. Přístupy k transformaci CPE 1.Úkoly transformace 2.Makroekonomická rizika (náklady) transformace 3.Klíčové otázky strategie transformace 4.Morální.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Výkyvy světového trhu v časové ose
Transkript prezentace:

BIVŠ

 Trojí devalvace měnového kurzu!  Liberalizace cen – skokový nárůst cen  Liberalizace zahran.obchodu -> pouze vnitřní směnitelnost koruny  Fiskální a měnová restrikce => cíl zabránit inflační spirále!!!  Kurz pevně navázán na koš měn  Mzdová regulace => Kurzový a mzdový polštář

 Postupné uvolňování podmínek => měnová expanze  Reálné sazby nízko => podpora spotřeby a investic  Liberalizace přeshraničních toků kapitálu  Příliv investičního kapitálu do ekonomiky  Prohlubující se schodky BÚ PB  Ekonomika zažívá první ekonomický cyklus  Květen/97 : útok na měnu

 Počátek transformace – liberalismus (Klaus) se sociální tváří  Od roku 1998 éra sociálních vlád (Zeman, Špidla, Gross, Paroubek) – dokončování transformace, zejména bankovní sektor, revitalizace některých velkých podniků (ČKD, Spolana aj.), stimulace přílivu FDI, fiskální politika zažívá obratů, roste nezaměstnanost, vstup do EU => tlak na dokončení privatizace bankovního sektoru

 recese, záporný růst HDP  Od roku 2000 nabírá ekonomika dechu  Významný vliv zapojení do EU  Pozitivně se odráží ZO, od r poprvé aktivní obchodní bilance  Od roku 2005 významně akcelerovala i spotřeba domácností vlivem dobrých podmínek na trhu s úvěry  Reálná i nominální konvergence, vysoká tempa růstu zejména v letech

 Příliv FDI => příznivý dopad na produktivitu a na exportní výkonnost české ekonomiky  Zapojení ekonomiky do EU  Restrukturalizace bankovního sektoru => úvěry  Vyšší investiční aktivita  Fiskální stimuly  Nejrychleji rostoucí ekonomika v regionu SVE spolu se Slovenskem => reálná konvergence !

 v pořadí druhá recese ekonomiky – záporná tempa ekonom.růstu  Zvyšuje se nezaměstnanost  Nákaza přes zahraniční obchod  Bankovní sektor stabilní, nicméně úvěrová aktivita se rapidně snížila  ČNB i vláda přicházejí s expanzivními politikami  Vyhlídky nejsou moc světlé!

 V ruku v ruce s vývojem HDP  Pozitivně se podílel příliv FDI  V době silných růstů se tahali pracovníci ze zahraničí !!!  Dlouhodobě pod průměrem EU  Hlavně strukturální nezaměstnanost  Velké meziregionální disparity (Praha x severní Morava/Ústecko)

 Od roku 1997 inflační cílení  Inflační cíl často podstřelován  Od roku 2010 se cíl snížil na meziroční přírůstek CPI ve výši 2%  Nízkoinflační prostředí  Nejvyšší podíl mají importované ceny surovin a daňové vlivy  Inflační očekávání v ekonomice dobře ukotvena

 Od roku 1997 režim volného floatingu  De facto postupné posilování nominálního kurzu s jistými výkyvy  Výkyvy dány především náladou spekulantů v době globálních nejistot  Trnem v oku českým exportérům, kteří nesou náklady apreciace  MK je v současné době hlavním kanálem cenové konvergence ve vztahu k EU !!

 Pozitivní bilance služeb a obchodní bilance od roku 2005  Zlepšuje se i konkurenceschopnost měřená jako exportní výkonnost (podíl ČR na exportních trzích)  ZO významnou složkou HDP ! – citlivost na vnější prostředí !!!  Úzká specializace hl. do SITC 7 !!  Geografická koncentrace – hlavně SRN  Rostoucí deficit bilance výnosů (PZI)  Schodek BÚ na HDP do 4% -> nezakládá riziko pro vnější nerovnováhu

 Situace ve fiskální oblasti je neuspokojivá  Vysoké deficity, vysoký podíl mandatorních výdajů  Třeba reformovat strukturu  Akcelerace zadlužení české ekonomiky, i když podíl dluhu na HDP ještě hluboko pod maastrichtským kritériem  ČR v proceduře při nadměrném schodku, v roce 2009 deficit 5,9% HDP  Dle EK ČR vystavena vysokému riziku, nutná hluboká fiskální konsolidace

 Situační zpráva => Měnová politika  Makroekonomická predikce => Fiskální politika  Strategie přistoupení ČR k eurozóně  Vyhodnocení plnění maastrichtských kritérií a stupě ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou  Konvergenční program => Pakt stability a růstu  Národní program reforem => Lisabon

 MFČR – makroekonomická predikce  ČNB – měnový kurz