Dělení zemí světa podle vyspělosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Matematika a její využití v geografii
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: A.
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
(HDP, v mezinárodních pramenech GDP z anglického Gross Domestic Product) charakterizuje z hlediska makroekonomie výkonnost národního hospodářství jako.
18.1 Státy podle životní úrovně
BOHATÉ A CHUDÉ REGIONY SVĚTA
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STÁTY SEVERU A JIHU.
- Úvod do ekonomie 4. Domácí produkt.
Násobení a dělení čísel 10, 100 a jejich násobků
STRUKTURA OBYVATELSTVA
Indikátory ve zdravotnictví Základní zdravotní indikátory ve WHO Evropském regionu 2005 MUDr. Vladimír Príkazský, CSc.
Hospodářství ČR všechna výrobní i nevýrobní odvětví, v nichž pracují ekonomicky aktivní obyvatelé Vyjadřuje se pomocí různých ukazatelů: HDP, HNP, % zastoupení.
Makroekonomické agregáty
Základy ekonomie Seminář Hrubý domácí produkt - celková peněžní hodnota toku zboží a služeb vytvořená za určité období (většinou za rok) výrobními.
Klasifikace států podle úrovně hospodářství
Základy ekonomie Seminář Tržby firmy Tetra jsou Kč, firma nakoupila produkci od jiných firem v hodnotě Kč a vyplatila na mzdách.
SVĚTOVÁ EKONOMIKA.
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
Světové hospodářství Quinta, první ročník.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Důležité ekonomické ukazatele
Světové hospodářství.
P ODNIKATEL Náplň: Ekonomické podnikání s určitou prací. Snaha snížit cenu materiálu skladová dovozu …..atd. a hlavně pro svůj peněžní stav. Podnikatel.
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Ekonomická gramotnost Dělba práce „Tam, kde dělá každý vše, bída klepe na chýše.“
Národní hospodářství Ukazatelé výkonnosti.
Ekonomické dělení států světa
Makroekonomie a hospodářství
Světové hospodářství • propojení národních ekonomik prostřednictvím mezinárodních integrací • předpoklady rozvoje: světové ekonomické integrace světové.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Bohatství versus chudoba
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_245_Vyspělé státy světa AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Stupeň rozvoje států světa
Problémy současné Afriky
Sociální politika 06 CHUDOBA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVAC E_246_Chudoba na Zemi AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Služby. Služby 0 služby zajišťují základní životní potřeby – obchody, zdravotní středisko 0 pomáhají zvyšovat životní úroveň.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
GEOGRAFIE SVĚTOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Členění států světa podle stupně hospodářského rozvoje
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Měnový kurz.
MĚŘENÍ VÝKONU EKONOMIKY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Světové hospodářství.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY.
MĚŘENÍ VÝKONU NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ALENA KERLINOVÁ
Hrubý domácí produkt HDP. Hrubý domácí produkt (HDP) je celková peněžní hodnota statků a služeb vytvořená za dané období na určitém území je celková peněžní.
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: Datum:
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_26_02_Z9_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Dělení zemí podle vyspělosti Základní škola Libina,
V ÝVOJ HDP V Č ESKÉ A S LOVENSKÉ REPUBLICE V LETECH Seminární práce do předmětu Společenskovědní seminář Gymnázium Boskovice 2012.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Národní hospodářství Ročník / obor studia:I. –
MĚŘENÍ VÝKONU EKONOMIKY
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Soudobý svět Ekonomický pohled
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTOVÉ EKONOMIE 15. dubna 2013 Adam Čajka
Hospodářství (ekonomika)
Charakteristika a vývoj plzeňského kraje
BOHATÉ A CHUDÉ REGIONY SVĚTA
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTOVÉ EKONOMIE 8. Března 2016 Adam Čajka
Ekonomický vývoj ve vyspělých zemích
Dělení zemí světa podle vyspělosti
Demografie je věda, která se zabývá:
Transkript prezentace:

Dělení zemí světa podle vyspělosti

Dělení dle různých hledisek: HDP, HDP podle parity kupní síly, HNP,ILR Podíl zaměstnanosti v jednotlivých sektorech průmyslu, zemědělství a službách Očekávaná délka života Přístup ke vzdělání Rovné příležitosti mužů a žen Porodní úmrtnost Přístup k nezávadné pitné vodě Zdravotní péče ……..

HDP = hrubý domácí produkt = celková peněžní hodnota zboží a služeb za 1 rok nevýhody: ilegální pracovníci, domácí práce, protislužba se nezahrnou aby se státy daly mezi sebou porovnat HDP je přepočítáno podle směnného kursu nezohledňuje kupní sílu v dané zemi

HDP podle parity kupní síly přepočtené HDP podle rovnosti (= parity) kupní síly Př. kolik si toho koupí lékař za svůj plat v Keni a kolik v Německu?

HNP = hrubý národní produkt produkt vytvořený příslušníky určitého národa doma i zahraničí důležitý pro nejrozvinutější země, protože jejich nadnárodní firmy mají většinu aktivit v zahraničí

IDR = index lidského rozvoje = HDI – Human Development Index zahrnuje i neekonomické ukazatele – vzdělanost a úroveň zdravotní péče i HDP v paritě kupní síly

: hdr.undp.org/hdr2006/statistic 0.950 and over    0.900-0.949    0.850-0.899    0.800-0.849    0.750-0.799    0.700-0.749    0.650-0.699    0.600-0.649    0.550-0.599    0.500-0.549    0.450-0.499    0.400-0.449    0.350-0.399    0.300-0.349    under 0.300    n/a Čím blíže k 1 tím je stát vyspělejší Nejvyspělejší zelené, nejméně světle modré

Dělení světa na: Bohatý Sever (i Austrálie a NZ) Chudý Jih nejméně rozvinuté země světa (50 zemí zejména afrických)

Řešení: