1 CO MŮŽE PRÁVNÍK UDĚLAT PRO VÁŠ IPO DR. ING. PETR ŠRÁMEK ADVOKÁT.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_SA_1_02.
Advertisements

Finalizace akvizičního procesu
Obchodní společnosti.
Cenné papíry.
Právní aspekty podnikání
BANKOVNICTVÍ Dluhopisy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Cenné papíry kapitálového trhu.
Pravidla pro poskytování nepeněžitých vkladů Zjistitelnost a hospodářská využitelnost ve vztahu k předmětu podnikání Musí být splaceny před zápisem výše.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
10 zemí. 1 společnost. Ing. Jana Skálová, Ph.D.
Cenné papíry (akcie a dluhopis)
Dluhové cenné papíry. Dluhopis.
Dluhové cenné papíry Dluhopis
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Právní úprava cenných papírů
13. července 2013VY_32_INOVACE_100305_Cenne_papiry_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
FINANČNÍ TRHY (2) (burzy a OTC trhy) Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Postup realizace IPO (diskuzní materiál)
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Základní organizace a změny v oblasti cenných papírů Petr Holeček Petr Slavíček Martin Novák Právo ve financích a finančních službách JUDr. Ing. Otakar.
AKCIOVÁ SPOLENČOST. Obsah přednášky Cenné papíry Obecně o akciích Druhy akcií Nevydané a nesplacené akcie Založení a. s. Změny ZK v a. s.
Burzovní obchody. Burzovní obchody provádí  individuální investoři (banky, fyzické nebo jiné právnické osoby) přes obchodníky s cennými papíry  investoři,
Akciová společnost Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
BVV12Zk Základy obchodního práva Alena Pokorná
Akciová společnost.
10. tématický okruh: Dlouhodobé zdroje financování
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Strana 1 RM-SYSTÉM tradice, jistota a spolehlivost Investiční příležitosti pro drobné investory Jan Sochor Předseda představenstva RM-SYSTÉM,
Základní zásady Fúze sloučením: jmění zanikající společnosti přechází na existující obchodní společnost, původní společnost zaniká, zániku předchází zrušení.
Snížení základního kapitálu akciové společnosti – základní zásady
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
FINANČNÍ DOKUMENTY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_94 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Obchodní společnosti.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Zvýšení základního kapitálu
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Akciová společnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Finanční transakce. Definice transakce Transakce je úkon (převod, dohoda, smlouva,přenos, směna atd.) vedoucí k přenosu vybraného předmětu mezi dvěma.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Společnost s ručením omezeným Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
BURZA CENNÝCH PAPÍRŮ PRAHA Prague stock exchange Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium,
Kapitálové trhy Téma 3: Fungování kapitálových trhů 1Existence cenného papíru 2Transakce s cennými papíry.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Akcie a jejich náležitosti Ročník / obor studia:
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Kapitálový trh – charakteristika CP
Cenný papír Je listina, se kterou je právo spojeno takovým způsobem,
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Podnik 4.
Akciová společnost JUDr. Josef Šilhán, Ph.D. katedra obchodního práva
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní právo I. Akciová společnost
Působnost valné hromady
Postup při zřizování obchodní společnosti
Dluhopisy Prezentace – podklad pro přednášku v předmětu Obchodní právo III J. Kotásek :37.
Transkript prezentace:

1 CO MŮŽE PRÁVNÍK UDĚLAT PRO VÁŠ IPO DR. ING. PETR ŠRÁMEK ADVOKÁT

2 Předmluva - stopy z minulosti (novely 4 zákonů z roku 2001) V ObchZ dodnes : § 204b – „poukázky na akcie“ – ke zvýšení investorské jistoty § 204b – „poukázky na akcie“ – ke zvýšení investorské jistoty § 206 – urychlení „druhého zápisu“ do obchodního rejstříku § 206 – urychlení „druhého zápisu“ do obchodního rejstříku § 216c – „souběžné snížení a zvýšení základního kapitálu“ – řešení problému nesouladu jmenovité hodnoty a tržní ceny akcií § 216c – „souběžné snížení a zvýšení základního kapitálu“ – řešení problému nesouladu jmenovité hodnoty a tržní ceny akcií V dřívějším Zákoně o cenných papírech. § 78c, 78d, 78e, 78f, 78g a 78h – k veřejné nabídce a prospektu

3 K čemu se najímá právník  Oblasti uplatnění – shrnutí a) uvnitř společnosti (korporátní oblast) b) vůči úřadům (regulatorní oblast) c) smlouvy (transakční a obchodní oblast)

4 … ale předtím Základní kapitál a další vlastní zdroje Cizí zdroje -Dluhopisy -Úvěry -Nesplacené závazky -Atd. majetkové CP dluhové CP

5 čeho se IPO týká Navýšení základního kapitálu – vlastní IPO Stávající základní kapitál – někdy se odprodej části stávajících akcií kombinuje s úpisem nových akcií (float)

6 Oblasti uplatnění - shrnutí Korporátní oblastRegulatorní oblast Transakční oblast Obchodní oblast -Due diligence/právní audit -Valná hromada - Obchodní rejstřík -Veřejná nabídka -Prospekt -kótace -Smlouva s manažerem -Smlouva s auditorem -Smlouvy s centrálním depozitářem -Smlouvy o úpisu

7 Korporátní oblast  Due diligence (interní proces); následně si DD provede tým manažera !  Valná hromada – dle ObchZ a stanov společnosti: - řádné svolání, pozvánka s náležitostmi - řádná forma (not.zápis s přípravou), potřebné většiny - potřebná rozhodnutí (výjimky z předn. práva úpisu, podoba zaknihovaná, forma na majitele …, atd) - doprovodná rozhodnutí (kótace, poukázka na akcie, pověření představenstva stanovením emisního kurzu)  Dva zápisy do obchodního rejstříku – před úpisem a po úpisu; potřeba absolutně bezvadných návrhů  Proces úpisu – obchodní a transakční stránka (bookbuilding a pricing) a formální stránka (splacení)  Vydání akcií až po 2. zápisu do OR – potřeba řešení obchodování v mezidobí, neboť nelze uplatnit obvyklou zásadu „delivery versus payment“

8 Regulatorní oblast  Prospekt : náležitosti podle ZoPKT, Směrnice EU, prováděcích předpisů, a zvyklostí; o zpracování se dělí právník s manažerem  Obsah prospektu dle Vyhláška 263/2004);  Dvě fáze – předběžný (bez emisního kurzu) a finální  Schvaluje Komise (pouze formální náležitosti; za obsah odpovídá emitent)  Uveřejnění prospektu – na webu, v tisku, na Komisi  Povolení k veřejné nabídce – vázáno na schválení prospektu  Využití prospektu ke kótaci  Podmíněné přijetí k obchodování cenného papíru na burze  Následné povinnosti emitenta – čtvrtletní, pololetní a výroční zprávy, a průběžné notifikace Burzy a Komise

9 Transakční oblast - Smlouvy se členy týmu (vysoce standardizované, zvykové právo)  Smlouva s manažerem/Engagement letter  Smlouva s auditorem na vydání „Comfort lettru“  Smlouva s centrálním depozitářem (o evidenci emise)  Exotické smlouvy – s „listing agentem“; - s bankou, o účtu úpisů,

10 Obchodní oblast - Smlouva s upisovateli o upsání akcií – kromě formálních náležitostí (§ 204 ObchZ) i zvyková ustanovení (alokace) - Smlouva o upsání s manažerem – závazek „underwriting“ nebo „best efforts“

11 Pracnost  due diligence/právní audit – desítky hodin  valná hromada – desítky hodin  obchodní rejstřík – desítky hodin  prospekt cenného papíru – desítky hodin  jednání s Komisí, Burzou – desítky hodin  Transakční smlouvy – desítky hodin  Obchodní smlouvy – desítky hodin  Celkem – hodin práce

12 Výběr advokátní kanceláře Měla by být –  dostatečně veliká (tým právníků)  dostatečně zkušená v oblasti cenných papírů, korporátních věcech – know-how  se zkušeností s emisemi cenných papírů (alespoň dluhových)  výhodou je napojení na zahraniční skupinu (anglosaskou) Na českém právním trhu je jich cca 10-15

13 Pozor na účet za právníky ! Vedle právních poradců samého emitenta se na přípravě podílejí právní poradci manažera

14 Rekapitulace  4 oblasti uplatnění právníků  Uplatňují se evropské a české právní normy, ale také zvyklosti  Pracnost hodin, plus účet za právního poradce manažera emise  Oblast specializovaného právního know-how

15 Mnoho štěstí – a nebojte se toho! JUDr. Ing. Petr Šrámek