Sdružení automobilového průmyslu 10. prosince 2008

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Konec recese v ČR? David Marek listopad Přehled témat •Krátké ohlédnutí za dvěma recesemi v rychlém sledu •Jak je na tom česká ekonomika dnes •Pohled.
Cenová konvergence a Balassa-Samuelson efekt
Hospodářské cykly a ekonomický růst
7 Nezaměstnanost.
CO JE TO SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE?
Kam kráčí eurozóna Trutnov,
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Zadlužení, inflace, demografie
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Možné scénáře pohybu koruny v ERM II Viktor Kotlán obor měnové politiky ČNB Smilovice,
CENOVÁ KONVERGENCE K EU: Poznatky z mezinárodního srovnání Seminář MF ČR Smilovice, 2. prosince 2003 Martin Čihák (MMF) Tomáš Holub (ČNB)
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Od koruny k €uru vede cesta dlouhá … Martin Kupka listopad 2007 Investiční výzkum.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Agregátní poptávka a nabídka
RŮST CENOVÉ HLADINY VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ JE INFLACE. DOCHÁZÍ-LI VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ K POKLESU CENOVÉ HLADINY, JDE O DEFLACI. DEFLACE JE VZÁCNÝM JEVEM. ČASTĚJŠÍ.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
REÁLNÁ A NOMINÁLNÍ KONVERGENCE - NĚKOLIK POZNATKŮ Petr Čermák Smilovice 23. května 2006 Seminář Ministerstva financí.
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
Česká ekonomika: aktuální vývoj a očekávání podniků Vladimír Tomšík 25. ledna 2013.
Základní druhy finančních investičních instrumentů
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
Inflace.
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Makroekonomie I ( Cvičení 6 – Hospodářské cykly a ekonomický růst)
Rozpočtový deficit a veřejný dluh
Globální finanční krize a finanční stabilita v ČR Smilovice, 2. prosince 2008 Jan Frait Samostatný odbor ekonomického výzkumu a finanční stability.
Investice 2011: uklidnění nebo další stres? David Navrátil tel.: , Ekonomické a strategické analýzy.
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Zabije silná koruna český průmysl? Silné koruně je nutné čelit růstem produktivity Fórum Hospodářských novin 16. září 2008 Vladimír Tomšík Člen bankovní.
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Současný vývoj koruny k euru a dolaru Aneta Pospíšilová.
Investice 2011 – Tsunami na finančních trzích? David Navrátil.
Ruská federace x WTO a OECD
Zpráva o finanční stabilitě 2005
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
Monetární (měnová) politika
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – 2. část Kursová politika Tomáš Paleta Katedra ekonomie, č. 604 Konzultační hodiny: Pondělí 14.00–15.00
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Platební bilance ČR z hlediska členství v EU a perspektivně v EZ (seminář na VŠFS dne , projekt IGA VŠFS č. 7701)
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Měnový kurz.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Vývoj dluhopisů u Nás a v evropě…
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

Sdružení automobilového průmyslu 10. prosince 2008 Očekávaný vývoj kurzu koruny, termín zavedení eura a předpoklad vývoje ekonomiky ČR Miroslav Singer viceguvernér, Česká národní banka Sdružení automobilového průmyslu 10. prosince 2008

Vývoj kurzu v roce 2008 Kurz koruny vůči euru v průběhu první poloviny roku rychle posiloval a v červenci dosáhl rekordní hodnoty (22,97 Kč/euro) Kurz koruny přispíval k tlumení inflačních tlaků a inflačních očekávání v době, kdy jejich dlouhodobé ukotvení na nízké úrovni začalo erodovat Na straně druhé vedlo posílení koruny ke snížení cenové konkurenceschopnosti vývozců, ke snížení jejich exportních výnosů a k oslabení tvorby zdrojů pro budoucí investice Z hlediska ČNB hrál kurz koruny v roce 2008 klíčovou roli při snižování inflačních tlaků

Kurz koruny vůči euru (měsíční průměry) Meziroční posílení koruny vůči euru se v listopadu snížilo, ale bylo i nadále poměrně značné (6,2%)

Kurz koruny vůči euru (1.1.2007 – 3.12.2008) Po propuknutí akutní fáze finanční krize (září) se výrazně zvýšila volatilita kurzu koruny

Výhled vývoje kurzu koruny Bude přetrvávat zvýšená volatilita kurzu V nejbližších měsících bude pravděpodobně nadále slábnout míra meziroční apreciace koruny Pokud nezasáhne českou ekonomiku výrazný vnější asymetrický šok, měla by koruna po návratu k „rovnovážné hladině“ nadále dlouhodobě posilovat Pokud ekonomiku zasáhne výrazný asymetrický šok, je představitelné i skokové znehodnocení kurzu, které kvantitativně ovlivní představu o dlouhodobém trendu rovnovážného zhodnocování koruny Nelze vyloučit, že kurz by mohl přestat hrát dosavadní roli kotvy inflace; nejistoty jsou mimořádně vysoké

Zavedení eura Zavedení eura je spojeno s dlouhodobým a krátkodobými přínosy i náklady S postupnou reálnou, nominální a strukturální konvergencí české ekonomiky k eurozóně dlouhodobé čisté přínosy rostou Ve stávajícím mimořádně volatilním prostředí však rostou krátkodobá rizika procedury samotného vstupu do EMU Globální finanční a hospodářská krize pravděpodobně vychyluje krátkodobou bilanci přínosů a nákladů v neprospěch vstupu do EMU v nejbližším období

Hypotetické pásmo ERM II (hypotetická parita = průměr za červenec) Pokud by byla parita ERM II odvozena od průměru červencového kurzu, po většinu následujícího období bychom neplnili kurzové kritérium

Rizika plnění vstupních kritérií Při zvýšené volatilitě kurzu roste riziko neplnění kurzového kritéria Volba méně zhodnoceného kurzu jako východiska pro stanovení parity by samozřejmě snížila riziko nesplnění Riziko případného asymetrického šoku by patrně ohrozilo splnění kritéria při jakékoliv „rozumné“ paritě Rizika vznikají i na straně rozpočtového kritéria: Pokles ekonomiky  zvýšení cyklického deficitu Stimulační balíčky  zvýšení strukturálního deficitu Plnění vstupních kritérií není prosto rizik nikdy; vstup do EMU je riskantnější o to více, že rizika jsou nyní předvídatelná (a nikoliv malá)

Stručná anatomie krize Opatření vlád a CB na podporu poptávky (listopad 2008 a dále) Opatření vlád a CB na podporu finančního sektoru (září-říjen 2008) Podzim 2008 2007 Léto 2008 Krize hypoték Bankovní krize Reálná ekonomika Sekundární dopady na bankovní sektor z reálné ekonomiky Další vlny opatření na podporu fin. sektoru v důsledku negativního vývoje ekonomiky (prosinec 2008 a dále) Krize finančního systému nyní rychle přechází do krize reálné ekonomiky!

Hlavní otázky a výzvy Je situace horší v USA nebo v Evropě? Kde jsou lepší podmínky pro opětovné oživení? Zůstane ve světě nějaký tahoun růstu? Je světová deflace akutním rizikem? Jaké by měly být protikrizové politiky? Jak zkombinovat fiskální (rychlé) impulsy s měnovými (pomalými) impulsy? Jak rozložit břemeno krize mezi automatické přizpůsobovací procesy a aktivní hospodářské politiky? Kdy si „vystřílet všechny náboje“? Nyní nebo až na dně krize? Co udělat pro to, aby léčba nebyla nákladnější než nemoc sama? Rozhodnost a uvážlivost ano – nikoliv ukvapenost!

Dopady na čs. ekonomiku: struktura výkladu ZAHRANIČNÍFIN. SYSTÉM ZAHRANIČNÍREGULÁTOR ZAHRANIČNÍREÁL. EKON.   Nepřímé vnější kanály Regulatorní kanál Přímý vnější kanál   DOMÁCÍ FIN. SYSTÉM DOMÁCÍ REÁL. EKON.  Vnitřní kanál     dohled ČNB měnová politika     regulace vláda fiskální politika 

 Nepřímé vnější kanály Pokles vzájemné důvěry finančních institucí  pokles likvidity na: Peněžním trhu Trhu vládních dluhopisů Ostatních segmentech závisejících na vládních dluhopisech (penzijní fondy, peněžní a dluhopisové fondy, pojišťovny) Ochlazení trhu nemovitostí Akciový trh (omezený význam pro čs. ekonomiku) Celkové dopady jsou doposud omezené; v některých sektorech jsou však poměrně velké

 Domácí finanční (bankovní) systém Má přebytek likvidity (ČNB stahuje peníze) Je relativně „izolovaný“ (má dostatek zdrojů pro poskytování úvěrů z primárních vkladů) Má tradiční konzervativní model (dost příležitostí k růstu) Má nízký podíl nesplácených úvěrů Banky neposkytovaly ve větší míře úvěry v cizích měnách (nejsou závislé na funkčnosti trhů sloužících k zajišťování kurzového rizika) Podíl „toxických“ aktiv je zanedbatelný (méně než 1% aktiv) Je dobře kapitalizovaný a zůstává ziskový Finanční sytém v ČR je méně zranitelný než jinde

 Vnitřní kanál transmise krize Vyschnutí peněžního trhu Zpřísnění úvěrových podmínek Výrazné zpomalení tempa růstu poskytování úvěrů na bydlení + protichůdný pohyb úrokových sazeb na hypotéční úvěry Zvýšená volatilita důležitých makroekonomických veličin (úrokové sazby, kurz, akciový trh) Domácí finanční sektor není momentálně ani tlumičem ani multiplikátorem poruch přicházejících zvenčí

 Přímý vnější kanál transmise V posledních týdnech dochází k prudkému zhoršování vyhlídek hospodářského růstu v zahraničí včetně Německa, kam plyne cca 1/3 našeho exportu Pozitivní aspekt: snižování zahraniční inflace + odeznívání nákladových šoků (ropa, potraviny)  pokles dovozních cen  rychlý přenos do korigované inflace  možný pokles úrokových sazeb Z vnějšího prostředí: slábnutí negativního nákladového šoku je střídáno rychlým posilováním negativního poptávkového šoku

Zahraniční poptávka (Consensus Forecasts) V posledních měsících dochází k dramatickému snižování prognóz růstu v zahraničí

 Domácí reálná ekonomika Faktory podporující obranyschopnost čs. ekonomiky: Mikroekonomická pružnost a vysoce konkurenční struktura většiny rozhodujících odvětví Makroekonomické rovnováhy (přebytek obchodní bilance) Dlouhodobě nízká inflace a nízké úrokové sazby (dlouhodobě konzervativní měnová politika) Rovnovážná reálná apreciace Fiskální rozvážnost

 Domácí reálná ekonomika – pokr. Rizikové faktory: Nedávný kurzový šok (nižší zisky  nižší investice) Vyšší zranitelnost v důsledku vysoké intenzity HDP na čistých vývozech (růst byl v posledních letech významně stimulován exportem) Vysoká závislost ekonomiky na některých oborech (automobilový průmysl, elektronika) Domácí subdodavatelé pro zahraniční automobilky jsou nyní velmi ohroženi Exportní struktura české ekonomiky implikuje riziko potenciálního asymetrického šoku

 Vnější regulatorní kanál Zvýšení garancí bankovních vkladů na 50 000 EUR (v budoucnu na 100 000 EUR) a odstranění spoluúčasti vkladatelů Nařízení Evropské komise v oblasti účetnictví (polovina října) – může se promítnout do nadhodnocování některých kategorií aktiv ve zveřejňovaných údajích subjektů finančního trhu Zákaz tzv. krátkých prodejů (s cílem ochránit trhy před spekulacemi a vysokou volatilitou) Vnějším regulatorním kanálem byly vnášeny do české ekonomiky některé nesystémové prvky; zásahy nebyly dobře koordinované a nesly rizika regulatorní arbitráže a větší volatility trhů

 Opatření ČNB: finanční systém Zavedení dodávací facility (banky mají možnost čerpat od ČNB likviditu na 2 týdny nebo 3 měsíce) s cílem oživit peněžní trh – došlo k mírnému zlepšení Možnost použít vládní dluhopisy jako kolaterál při těchto operacích s cílem zvýšit likviditu Připravujeme s MF HTM pro pojišťovny a penzijní fondy Opatření začínají zvolna účinkovat

 Opatření ČNB: intenzivní monitoring Byla přijata tato opatření: Denní sběr informací (zavedeno jeden den po rozhodnutí): Požadavky na hotovost (na jeden a dva dny dopředu) Peněžní trh a trh s vládními dluhopisy (v reálném čase) Finanční instituce (banky a ostatní důležití hráči) s jednodenním zpožděním: Likvidita Expozice v rámci skupiny Vklady Limity Výběry z fondů peněžního trhu

 Opatření ČNB: intenzivní monitoring Ad hoc získání informace o držení toxických aktiv (po CDOs, Islandu a pádu Lehman Borthers, atd.); informace ze všech částí finančních skupin (tj. banky, pojišťovny, investiční fondy, penzijní fondy) ve stejný okamžik daného dne Konzultace guvernéra a viceguvernéra s Bankovní asociací (týdenní nebo dvoutýdenní frekvence) ČNB má k dispozici velmi pohotové údaje a v případě potřeby je schopna okamžitě zasáhnout; klíčovým předpokladem úspěchu je integrovaný dohled

 Opatření ČNB: reálná ekonomika Snížení úrokových sazeb 6. listopadu o 0,75 p.b. ČNB jednoznačně vyhodnotila převahu rizik inflace na dolní straně a přikročila k nevídanému snížení sazeb i za cenu určitého překvapení trhů Jedním z motivů byla i snaha zvýšit vliv měnové politiky na krátký konec výnosové křivky Posilování desinflačních tendencí otevírá prostor pro další uvolňování měnové politiky

 a  Opatření vlády: regulátora Zvýšení pojištění vkladů + odstranění spoluúčasti ze dne 11. listopadu (pod tlakem vnějšího regulatorního kanálu - viz výše) ------------------------------------------------------------- Spíše spoléhání na automatické stabilizátory veřejných financí Vládní příprava „Stimulačního balíčku“ pro případ poklesu hospodářského růstu pod 2% (první obrysy již existují)

Prognóza celkové inflace Prognóza celkové inflace se na horizontu měnové politiky nachází na úrovni 2% inflačního cíle platného od roku 2010

Prognóza HDP Růst HDP ve zbytku roku 2008 a v roce 2009 výrazně zpomalí

Prognóza v číslech Prognóza celkové inflace: 2009, Q3 (+4 čtvrtletí) 2,3% 2010, Q1 (+6 čtvrtletí) 2,0% Prognóza měnově politické inflace: 2009, Q3 (+4 čtvrtletí) 2,3% Prognóza růstu HDP: 2008 4,5% 2009 2,9% 2010 3,1% Prognóza nominálních úrokových sazeb (3M PRIBOR): 2009, Q3 (+4 čtvrtletí) 2,4% 2010, Q1 (+6 čtvrtletí) 3,2%

Alternativní prognóza HDP Růst HDP je v alternativním scénáři výrazně nižší než v základním scénáři

Rizika a nejistoty prognózy Ekonomické prostředí je bezprecedentně volatilní a výhledy budoucího vývoje krajně nejisté Patrně dochází ke zlomům a nespojitostem v ekonomickém chování (což snižuje vypovídací schopnost stávajících modelových mechanismů) Zadřením úvěrů je navíc částečně oslabena účinnost měnové politiky Rizika jsou vychýlena výrazně směrem dolů Stávající ekonomické prostředí otevírá větší prostor pro intuici tvůrců politik

Děkuji za pozornost Miroslav Singer Česká národní banka Na příkopě 28 115 03 Praha 1 Miroslav.Singer@cnb.cz Tel: 224 412 008