10 zemí. 1 společnost. Ing. Jana Skálová, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Plánování auditu 3. cvičení.
Advertisements

Účetní závěrka ÚČETNÍ ZÁVĚRKA OBSAHUJE: Rozvahu Výkaz ziků a ztrát
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje Schvalování účetních závěrek Zlín, 3. října 2013 Ing. Leona Kočařová Odbor ekonomický Krajského úřadu.
Evropská soukromá společnost s r. o
ÚČETNÍ UZÁVĚRKA Účetní jednotka musí na konci každého účetního období sestavit účetní závěrku. Před jejím sestavením musí proběhnout řada prací včetně.
Pojem přeměna obchodní společnosti
Obchodní společnosti.
Podnik jako právní subjekt
ÚČETNICTVÍ STÁTU: ÚČETNÍ REFORMA V OBLASTI VEŘEJNÝCH FINANCÍ
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Zrušení a zánik obchodní společnosti Zrušení obchodní společnosti je právní skutečnost způsobující, že společnost již nadále nevykonává činnost, kterou.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Obchodní právo I. Zrušení a zánik obchodní společnosti.
Pravidla pro poskytování nepeněžitých vkladů Zjistitelnost a hospodářská využitelnost ve vztahu k předmětu podnikání Musí být splaceny před zápisem výše.
EKONOMIKA AKCIOVÁ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Pojem likvidace, její zahájení a ukončení
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Základní kapitál Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE2.OA
Úvod do účetnictví.
SMĚRNÁ ÚČTOVÁ OSNOVA A ÚČTOVÝ ROZVRH
se vznikem nových společností
10. tématický okruh: Dlouhodobé zdroje financování
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Téma č. 1: Základy metodologie účetnictví II.
Základní zásady Fúze sloučením: jmění zanikající společnosti přechází na existující obchodní společnost, původní společnost zaniká, zániku předchází zrušení.
Eva Tomášková Fúze a akvizice Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností.
UZAVÍRÁNÍ ÚČETNÍHO OBDOBÍ. Uzavírání účetního období Uzavírání účetních knih upravuje zákon o účetnictví (§ 17 zákona o účetnictví)
Novinky v přímých daních – zákon o daních z příjmů a zákon o rezervách
Vybrané problémy účetnictví a daní související s rekodifikací soukromého práva v České republice Ing. Jana Skálová, Ph.D.
EKONOMIKA OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI Ing. Hana Kročová
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
IFA Česká republika 1 Novela zákona o kolektivním investování / Dopady do daní z příjmů Kateřina Hycnarová 11. října 2011.
Daň z příjmů právnických osob DPPO je samostatně upravena v ZDP § 17 – 21, Poplatníky DPPO jsou obecně osoby, které nejsou fyzickými osobami, organizační.
Daň z příjmů právnických osob Michal Radvan
Teorie práva Subjekty práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
FÚ 3 - Cvičení 1. Úvodní informace ke studiu předmětu FÚ 3.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1153Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
NAUKA O PODNIKU I Sanace a zánik podniku.
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují zákonem stanovené údaje o podnikatelích.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Živnostenské podnikání Obchodní společnosti. Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
ÚČETNICTVÍ 3 1. KAPITOLA : ÚČETNÍ ZÁVĚRKA – OBSAH A FORMA ÚČETNÍCH VÝKAZŮ V ČR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.15 RočníkDruhý.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
Zrušení a zánik obchodní korporace Zrušení obchodní korporace je právní skutečnost způsobující, že společnost již nadále nevykonává činnost, kterou je.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Obchodní provoz.
Pojem přeměna obchodní společnosti Přeměna obchodní společnosti je obdobou smrti fyzické osoby. Přeměnou dochází k zániku přeměňované společnosti s univerzálním.
Přeměny obchodních společností 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Nadace, nadační fond Definice Zřízení – písemnou smlouvou, zakládací listinou Vznik – dnem zápisu do nadačního rejstříku Zakládací dokument – nadační listina,
Přemístění sídla.
Pojem přeměna obchodní společnosti
Bankovní účetnictví Nehmotný a hmotný majetek, zásoby
Obchodní společnosti I.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Obchodní právo I. Akciová společnost
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Přeshraniční fúze obchodních společností
Postup při zřizování obchodní společnosti
Akvizice a přeměny účetní a daňový pohled
Transkript prezentace:

10 zemí. 1 společnost. Ing. Jana Skálová, Ph.D. E-mail: jana.skalova@tpa-horwath.cz

Možné přeměny dle novely zákona Fúze Sloučení Splynutí Převzetí jmění jedním společníkem Rozdělení Rozštěpení Odštěpení Rozdělení sloučením Změna právní formy Přeshraniční přemístění sídla 2

Stručný přehled kroků při přípravě přeměny Vymezení účetní závěrky, která bude sloužit jako podklad pro ocenění jmění (řádná účetní závěrka, konečná účetní závěrka) Ocenění jmění posudkem znalce jmenovaného soudem Stanovení Rozhodného dne fúze Sestavení Zahajovací rozvahy Audit závěrky a zahajovací rozvahy Příprava projektu fúze Valná hromada schvalující fúzi nebo odštěpení Zápis fúze do obchodního rejstříku = právní účinky 3

Rozhodný den § 10 zákona o přeměnách (1) Rozhodným dnem fúze, rozdělení a převodu jmění na společníka (dále jen „rozhodný den“) se rozumí den, od něhož se jednání zanikající společnosti nebo družstva nebo zanikajících společností nebo družstev nebo rozdělované společnosti nebo družstva považují z účetního hlediska za jednání uskutečněná na účet nástupnické společnosti nebo družstva nebo nástupnických společností nebo družstev nebo přejímajícího společníka. (3) Rozhodný den přeměny nemůže předcházet o více než 12 měsíců den, v němž bude podán návrh na zápis přeměny do obchodního rejstříku. Jako rozhodný den přeměny může být stanoven nejpozději den zápisu fúze, rozdělení nebo převodu jmění na společníka do obchodního rejstříku.

Účetní období v návaznosti na rozhodný den NOVĚ § 3, odst. 3 zákona o účetnictví V případě přeměn společností účetní období začíná rozhodným dnem a končí posledním dnem účetního období ve kterém byl proveden zápis uvedených skutečností do obchodního rejstříku, jde-li o nástupnickou účetní jednotku, účetní jednotku rozdělovanou odštěpením nebo přejímajícího společníka. U zúčastněných účetních jednotek končí účetní období dnem předcházejícím rozhodnému dnu. 5

Alternativa 1 – pro fúze „po staru“ Konečná účetní závěrka ke dni 31.12.2011, k témuž datu znalecké ocenění jmění zanikající společnosti Rozhodný den shodný s prvním dnem účetního období, tj. 1.1.2012 Den zápisu v témže roce, tj. například k 31.10.2012 Účetní období 2011 Účetní období roku 2012 Konečná účetní závěrka k 31.12.2011 Řádná účetní závěrka k 31.12.2012 Rozhodný den 1.1.2012 Den zápisu 6

Nástupnické společnosti Alternativa 2 Poslední řádná účetní závěrka k 31.12.2011, k témuž datu provedeno ocenění jmění zanikající společnosti Rozhodný den spojen s datem zápisu do obchodního rejstříku, tj. např. 1.7.2012, pak je konečná účetní závěrka sestavena k datu 30.6.2012 Účetní období před Rozhodným dnem Účetní období Nástupnické společnosti Rok 2011 Konečná účetní závěrka 30.6,2012 Řádná účetní závěrka 31.12.2011 Řádná účetní závěrka Rozhodný den Den zápisu 7

Použitelné alternativy Rozhodný den předchází přípravu projektu fúze Povinnost sestavit konečnou účetní závěrku ke dni předcházející rozhodný den K rozhodnému dni sestavení zahajovací rozvahy Projekt obsahuje údaje navazující na zahajovací rozvahu K datu zápisu do obchodního rejstříku spojeno účetnictví nástupnické a zanikající společnosti Rozhodný den spojen s datem zápisu do obchodního rejstříku Zvolení účetní závěrky pro účely ocenění – musí být spojena s uzavřením účetních knih Projekt obsahuje údaje o emisi podílů či akcií na zvýšení základního kapitálu Ke dni předcházející zápis fúze do OR je sestavena konečná účetní závěrka Ke dni zápisu fúze je sestavena zahajovací rozvaha 8

Hlavní změny v účetní regulaci Konečná účetní závěrka neobsahuje zaúčtování reálné hodnoty, tj. přecenění majetku a závazků na reálnou hodnotu dle § 27 zákona o účetnictví ve vazbě na povinnost ocenění jmění zanikající či rozdělované společnosti Úspora nákladů oproti minulosti Odpadla potřeba otvírat účetní knihy a účtovat přecenění do již zavřeného účetnictví 9

Nové ocenění Nové ocenění se: Promítne do zahajovací rozvahy nástupnické společnosti Účtuje ho zanikající nebo nástupnická společnost k rozhodnému dni do účetních knih podvojnými zápisy (z důvodu průkaznosti) Zanikající společnost účtuje pokud rozhodný den následuje po dni, k němuž byla sestavena účetní závěrka pro ocenění jmění (konečná účetní závěrka) a je oddělen rozhodný den od právních účinků Nástupnická společnost účtuje, pokud je spojen rozhodný den s právními účinky (zanikající už nebude existovat) 10

Fúze v ČR v roce 2010 – výsledky analýzy Analýza typů fúzí uskutečněných v roce 2010 v ČR Fúze v ČR v roce 2010 – výsledky analýzy Realizované fúze = zapsané do obchodního rejstříku v roce 2010 Celkem 394 fúzí 607 zanikajících společností + 4 družstva 372 existujících nástupnických subjektů 18 nově vzniklých společností = 1 001 zúčastněných společností, družstev

Společnostmi stanovený rozhodný den Analýza typů fúzí uskutečněných v roce 2010 v ČR Společnostmi stanovený rozhodný den

Výsledky provedené analýzy Analýza typů fúzí uskutečněných v roce 2010 v ČR Výsledky provedené analýzy Vývoj zapsaných fúzí v jednotlivých měsících (v %)

Děkuji za Vaši pozornost TPA Horwath Mánesova 28 120 00 Praha 2 www Děkuji za Vaši pozornost TPA Horwath Mánesova 28 120 00 Praha 2 www.tpa-horwath.cz Povinný slide 14 14