Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jakub Ježek 2IT Ubuntu. Co je Ubuntu?  Ubuntu je operační systém založený na kernelovém jádře a unixové struktuře  Je distribuován pod licencí GNU-GPL.
Advertisements

Informatika Stručná historie výpočetní techniky
Jak si vybrat notebook? Veronika Nýdrlová Listopad 2008 Didaktická technologie 1.
Vytvořil: Petrásek Jan
Software start počítače a operační systém.
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Operační systém Linux.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Operační systém Adam Greguš, 4.A.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Architektura systému Windows
Co je Linux? Základní pojmy
ICT – Informační a komunikační technologie
IT ESS II. 1. Operating Systém Fundamentals. 1. Operating Systems Fundamentals 2 Srovnání desktopových OS a NOSs  workstation jednouživatelské jednoúlohové.
Maturitní okruh č. 7. Odstínit aplikace od specifik HWSpráva procesůSpráva pamětiSpráva souborůSpráva vstupů a výstupůSpráva sítěSystém ochrany a bezpečnostiSystém.
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Informatika I 7. a 8. hodina 4. týden. Operační systémy I Operační systém (dále také OS) je základní programové vybavení počítače (SW), které je zavedeno.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Operační systémy.
Operační systémy.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
David Kratochvíl. * Linux – označení pro operační systém (OS) * 1,3 milionu mobilních zařízení s Androidem aktivováno každý den * Většina ze TV.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Správa zdrojů Historie Funkce Ovládání počítače
Operační Systémy pro osobní počítače Obhajoba závěrečné maturitní práce Pavel Čurda 4.B 2009/2010.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
* Obecně lze říci, že software je programové vybavení počítače např.: * BIOS * Operační systém * Aplikace * Ovladače * Je software důležitý? * Zatímco.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systémy.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
VY_III/2_INOVACE_30_Operační systémy Operační systémy Miroslav Kaňok.
OPERAČNÍ SYSTÉMY (OS): Programy, které obsluhují základní rutiny počítače a bez nichž by žádný další program nemohl na počítači běžet. Konkrétní programy.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Distribuce Linuxu Petr Novák. Obsah Distribuce - typy a trendy Konkrétní systémy: – Pro začátečníky: Ubuntu Fedora OpenSuSE PCLinuxOS – Pro pokročilejší:
Pojmy a vlastnosti operačních systémů Šablona 32 VY_32_INOVACE_7_5_Pojmy a vlastnosti operačních systémů.
ICT – Informační a komunikační technologie Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Operační systémy Název a adresa školy
Operační systém GNU Linux
Windows XP a live distribuce Knoppix, Danix apod
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Operační systém a BIOS 8. ročník.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Operační systémy. Tomáš Vaníček Katedra inženýrské informatiky FSv, ČVUT Thákurova 7, Praha Dejvice, B407
Operační systém GNU Linux Příkazy pro práci se soubory.
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
T ABLET Mgr. Rostislav Harenčák 2014 OKO – občanské kompetence občanům registrační číslo: CZ.1.07/3.1.00/
OPERAČNÍ SYSTÉMY učební text pro žáky SŠ.
ÚVOD DO PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. OPERAČNÍ SYSTÉM Je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_17_ROZHRANI.
Vypracoval / Roman Málek
Operační systém Windows
SW počítače - operační systém
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
Historie operačních systémů úvod
OPERAČNÍ SYSTÉMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Operační systémy - úvod
Operační systémy 1.
Pojmy a vlastnosti operačních systémů
Ing. Karel Ondřej ZEAL s.r.o.
Informatika – Operační systémy
Operační systémy.
Informační a komunikační technika
Transkript prezentace:

Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460

 Software kompetence (operační systém): operační systém Linux, přehled základních distribucí, orientace v systému, live distribuce, práce v konzoli, stabilita, srovnání s MS WINDOWS 2

Operační systém GNU/Linux 3

 Unix  Linux ◦ Jádro  Přiděluje paměť a čas procesoru programům. Je zavedeno po startu počítače. Koordinuje běh programů. Vyvíjeno pod licencí GPL. Linus Torvalds ◦ Distribuce  Obsahuje jádro a další software složený do celku. Název distribuce je odvozen od jádra. ◦ Terminál  (Příkazová řádka), shell, konzole, ◦ GUI ◦ Live CD/USB/distribuce  Lze spouštět bez jakékoli instalace. Celý systém je nahrán v paměti počítače. Nic nesmažu ani nepoškodím. 4

Jádro Linuxu Licence GPL, LibreOffice, Apache, atd… Systémové/uživatels ké aplikace Manažery, ovladače, prohlížeče Systémové/uživatels ké aplikace Manažery, ovladače, prohlížeče Distribuce Linuxu Aplikace distribuce Správa systému, instalace balíčků,… Aplikace distribuce Správa systému, instalace balíčků,… Podpora distribuce Registrované fórum, update nové verze a bezpečnost, placená podpora Podpora distribuce Registrované fórum, update nové verze a bezpečnost, placená podpora 5

 Instalace systému  Live distribuce/záchranný disk ◦ Systém je dočasně uložen v paměti počítač ◦ Live CD/USB 6

 Co mám za distribuci ◦ Jaký jsem uživatel ? ◦ Dělení systému na disku  Swap, atd.  Orientace v systému ◦ Základní informace ◦ Uživatel root  Správa uživatelů /procesy  Práce na PC ◦ Instalace programů ◦ Ukončení procesů 7  Terminal  X11, Xwindows

 Co mám za distribuci ◦ Jaký jsem uživatel ? ◦ Dělení systému na disku  Swap, atd.  Orientace v systému ◦ Základní informace ◦ Uživatel root  Správa uživatelů /procesy  Práce na PC ◦ Instalace programů ◦ Ukončení procesů 8  Terminal  X11, Xwindows