Charakteristika a společné znaky oborových bran (OB) Mgr. Martin Ledínský Seminář: Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jindřiška Pospíšilová
Advertisements

+ Implementace MetaLib+ v NKČR Martin Ledínský, Univerzita Karlova v Praze.
OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
Eva Filípková Co to vlastně JIB je portál umožňující vyhledávání v různých portál umožňující vyhledávání v různých českých i zahraničních.
Logo oborové brány Oborová brána MUS Václav Kapsa (NK ČR) České oborové brány – současný stav a výhled Národní technická knihovna,
ANL+ Karolína Košťálová Komise pro služby
/ /2003 – 10/2005 Dalším krokem je …. MetaLib verze 3 SFX verze 3 aplikace >>
Oborová brána ART jako nástupce virtuálního uměleckého katalogu
JIB Jednotná informační brána seminář Digitální knihovna STK Praha, 9. října 2001 Martin Vojnar Jiří Pavlík Naděžda Andrejčíková.
OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO Právnická fakulta UK Květa Hartmanová České oborové brány – současný stav a výhled, , NTK.
Oborová brána TECH, tech.jib.cztech.jib.cz specifika, silné a slabé stránky oborové brány: velké množství zapojených zdrojů – knihoven i databází s přístupem.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
UŽIVATELSKÝ ÚČET NA PORTÁLU INFORMAČNÍCH ZDROJŮ PRO UTB XERXES.
, Porada IT-SDRUK, Olomouc Portál STM: stav a výhled Martin Svoboda Státní technická knihovna, Praha
Oborová brána KIV Knihovnický institut Národní knihovna Knihovnictví a Informační věda.
ART Oborová brána umění a architektura České oborové brány - současný stav a výhled.
Tutoriál EBSCO Discovery Service ~ Jednoduché vyhledávání
Eva Filípková Informační zdroje = zdroje, který přináší uživatelům informace, = zdroje, který přináší uživatelům informace, poznatky.
/ /2003 – 10/2005 Dalším krokem je …. MetaLib verze 3 SFX verze 3 aplikace >>
1 Martin Vojnar Indexy a uživatelé paměťových institucí IKI, 17. ledna
SETKÁNÍ UŽIVATELŮ KNIH. SYS. TINLIB / T SERIES Městská knihovna Chrudim listopadu 2003.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Jednotná informační brána (JIB) Umožňuje souběžné vyhledání v několika českých i zahraničních informačních zdrojích. Vyhledávací nástroje:
Využití JIB pro stahování záznamů Jan Pokorný
 Informační portál zaměřený na oblast výtvarného a užitého umění a architektury  Společný projekt 9 knihoven z celé ČR.
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
Kam vede a jaké cesty nabízí oborová brána MUS? Václav Kapsa (NK ČR) Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? Národní technická.
Linkovací server SFX v JIB a oborových branách Seminář: Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? Mgr. Michael Zach.
Informační zdroje v jednotném prostředí: SEN VŠECH KNIHOVNÍKŮ Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
Elektronické zdroje v Centrálním katalogu UK v Praze Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky UK.
1 Aplikace folksonomií v uživatelském rozhraní Jednotné informační brány Lenka Němečková Eliška Pavlásková
Bibliografická a rešeršní činnost Jednotná informační brána.
Jednotná informační brána Cyklus školení Elektronické informační zdroje a databáze Národní knihovna ČR , , , ,
Dana Sigmundová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Mazancová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, 8. a Ústřední knihovna FSS MU.
Jednotná informační brána (JIB) Umožňuje souběžné vyhledání v několika českých i zahraničních informačních zdrojích. Vyhledávací nástroje:
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
Portál hlavního města Prahy Ivan Seyček Jitka Pankrácová Magistrát hl
Jednotná informační brána: MetaLib a SFX Martin Ledínský Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky Automatizované.
WEBOVÉ PORTÁLY KNIHOVEN z pohledu informačních zdrojů Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
JIB Jednotná informační brána a integrace heterogenních informačních zdrojů Bohdana Stoklasová Pavel Krbec Jiří Pavlík.
JIB Jednotná informační brána Automatizace knihoven Praha, 25. září 2001 Bohdana Stoklasová Bohdan Šmilauer Martin Vojnar Jiří Pavlík.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Osnova Prezentace.
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
Link server – přidané služby v portálech knihoven Jiří Pavlík Univezita Karlova v Praze, Ústav výpočetní techniky Automatizace knihoven, Jinonice 2004.
Informace o propojení služeb Souborný katalog ČR a Virtuální polytechnická knihovna informace o propojení služeb Mgr. Marcela Ouzká oddělení meziknihovních.
Sdílená katalogizace – přebírání záznamů pomocí Jednotné informační brány Martin LEDÍNSKÝ Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky
METALIB a SFX Martin Krčál Školení pro studenty FSSBrno, 29. března 2011 aneb jak vyhledávat skoro ve všech e-zdrojích současně.
13.přednáška – Elektronické zásobování Ing. Jiří Zmatlík, Ph.D. ČVUT, Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd.
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
Možnosti stahování záznamů z českých i zahraničních knihoven v rámci Jednotné informační brány Martin LEDÍNSKÝ Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní.
Konsorcia knihoven a knihovnické systémy pro jejich podporu Martin Ledínský Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky
Centrální systémy v českém knihovnictví PhDr. Radka Římanová UISK FF UK
Svět e-zdrojů na FSV UK Mgr. Daniela Uhrová
Ústřední knihovna FSS MU Jak se dostat Wiley pod sukni
Martin LEDÍNSKÝ Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky
Veřejná databáze Českého statistického úřadu
Jednotná informační brána
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Ústřední knihovna FSS MU
Jednotná informační brána (JIB)
Discovery služby a souborný katalog
Informace na dosah ruky
Jednotná informační brána (JIB)
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
Transkript prezentace:

Charakteristika a společné znaky oborových bran (OB) Mgr. Martin Ledínský Seminář: Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? Národní technická knihovna,

Smysl OB Základním smyslem a cílem OB je pomocí jednotného prostředí zajistit uživatelům v různých oborech přístup k informačním zdrojům a pomoci k nalezení požadovaných informací. OB slouží jako vstupní brána pro informace z různých oborů.

Základní stavební kameny OB CMS Plone a aplikační server Zope Federativní vyhledávač MetaLib Linkserver SFX Vzdálený přístup – řešen individuálně

CMS Plone Redakční systém Plone zajišťuje primární uživatelské rozhraní OB V CMS Plone jsou budovány portály všech OB Plone pr ̌ edstavuje otevr ̌ enou platformu pro vybudování jakéhokoli IS, který je zame ̌ r ̌ en na obsah. Je orientován na podporu pracovních skupin pr ̌ i vytvár ̌ ení obsahu, na výstupu nabízí validní webové rozhraní (s podporou mezinárodních standardu ̊ W3C).

CMS Plone Plone umožňuje efektivní budování obsahu portálu Umožňuje práci více redaktorů, kteří mohou mít odlišné role a přístupová práva

CMS Plone Na vývoji Zope a Plone se podílí množství vývojár ̌ u ̊ na celém sve ̌ te ̌, jejich práci koordinuje sdruz ̌ ení Plone. Velkou výhodou je, z ̌ e se o produkt nestará jedna konkrétní firma, proto není ohroz ̌ en dals ̌ í vývoj produktu a podpora z du ̊ vodu z ̌ ivotního cyklu jedné firmy.

CMS Plone V OB provozujeme Plone verze 3 Každým dnem má být uvolněna generačně nová verze Plone, kterou plánujeme v roce 2015 nasadit u vybraných OB Nová verze přinese další možnosti rozvoje a zlepší kompatibilitu s novými verzemi prohlížečů, stabilitu i bezpečnost

Paralelní vyhledávač MetaLib Paralelní vyhledávač MetaLib umožňuje vyhledávání a zobrazení výsledků vyhledávání z nejrůznějších informačních zdrojů Integrován jako komponenta v Plone Informační zdroje jsou do MetaLib zapojeny různorodé – knihovní katalogy, článkové databáze, repozitáře ad.

MetaLib Uživatel nejprve vybere zdroje, ve kterých chce vyhledávat a následně zadá dotaz Výsledky jsou seřazeny podle relevance a uživatel s nimi může dále pracovat (zaslání e- mailem, linkování na další služby, uložení záznamu ad.)

Federativní vyhledávání MetaLib je federativní vyhledávač Federativní vyhledávání má svá úskalí, zejména v rychlosti, ve které jsou vráceny záznamy a v množství těchto záznamů Současným trendem je nahrazovat federativní vyhledávání tzv. discovery systémy disponujícími lokálním a centrálním indexem Uživatel v těchto systémech získá přesnější výsledky a za kratší dobu Mezikrokem k discovery systému v OB je rozhraní ML+ ART

MetaLib+ ART Vyhledávací rozhraní, které přináší samostatný centrální index (Primo Central) a zapojení MetaLib zdrojů prostřednictvím federativního vyhledávání V tuto chvíli probíhá implementace, rozhraní bude spuštěno do konce roku na adrese Možno otestovat již v tuto chvíli, jen za cenu nižšího komfortu (čeština, popisný aparát atp.), práce nejsou dokončeny