S t ř e d i s k o Z l í n PhDr. Zdeňka Kosařová Mgr. Vladimír Lhotka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Učební program - mladiství v rámci projektu Motivační a učební programy (MUP) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
SLUŽBA MENTOR Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s.
Zákon o obětech trestné činnosti Tisková konference
Systém včasné intervence ve Svitavách
Osoby propuštěné z výkonu trestu a sociální pomoc poskytovaná veřejnou správou Mgr. Jiří Sejbal, Oddělení sociální prevence a pomoci , Odbor sociální.
Dohled nad odsouzenými Příprava a výkon z pohledu praxe PMS ČR.
téma: Sociální práce v trestní justici
o PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBĚ
Advokátní kancelář Černotová & Halšková
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Právní rámec domácího násilí v ČR Praha, 5. června 2014 Konference k problematice domácího násilí MŠMT ČR Petra Vitoušová.
„MOSTY od izolace k integraci“ Kurs právního minima pro mladistvé - Projekt Pšov -
Odklony v trestním řízení, přípravné řízení a mediace
Alternativní sankce a opatření ve 21. století. Pavel Štern, PMS ČR.
Šikana v kontextu restorativní justice
Mediace Specifické metody SP LS 14. Pojem, cíle, legislativa Metoda rychlého, kultivovaného mimosoudního řešení konfliktů a sporů (co je konflikt ?proč.
Boj proti fotbalovému násilí filosofie, právní rámec a role jednotlivých subjektů Ivan Langer ministr vnitra.
Probační a mediační služba České republiky Středisko Olomouc
PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Rizikové skupiny 6. Opakování Jaká jsou tři hlavní období vývoje kriminologie? Jmenujte některé kriminologické teorie.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření23.
Řešení problematiky diváckého násilí. Proč?  zvyšující se intenzita projevů násilí  příliš velké zatížení Policie ČR  nedostatečná efektivita postihů.
Subjekty trestního řízení
PRÁVO PROTI DOMÁCÍMU NÁSILÍ ZAHRANIČNÍ ÚPRAVY NĚMECKO.
Tresty a ochranná opatření
Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.
Mediace Specifické metody SP LS 14. Pojem, cíle, legislativa Metoda rychlého, kultivovaného mimosoudního řešení konfliktů a sporů (co je konflikt ?proč.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
TRESTNĚPRÁVNÍ ALTERNATIVY (TPA)
TRESTNĚPRÁVNÍ ALTERNATIVY (TPA) de lege lata vybrané problémy Prof. JUDr. V. Kratochvíl.
Resocializace –integrace –prevence –pomoc
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Tým pro mládež Plzeň-město v rámci projektu „Na správnou cestu!“
Elektronický monitorovací systém pro trestní justici – možnosti jeho využití v kontextu zvýšení bezpečnosti a ochrany osob.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Mediace a probace v praxi Mgr. Petra Straková 1.
Aktuální trendy trestní politiky aneb jak přispět ke snížení recidivy pachatelů Pavel Štern, Probační a mediační služba, Dagmar Doubravová, Rubikon Centrum.
Motivační programy ZZ v Praze Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s. Korunní 101, Praha 3, Projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Prevence domácího násilí z pohledu Ministerstva vnitra Praha 14. prosince konzultační dny k přestupkové agendě Ministerstvo vnitra.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_062 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Mediace a probace v praxi
PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBA
PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBA
Probační a mediační služba ČR
Právní rámec terapie pachatelů domácího násilí
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Název vzdělávacího materiálu
PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBA
Ochrana poskytovaná před domácím násilím
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
Probační a mediační služby výjezdní zasedání RVPK Příbram
PBSNPB22 Probační a mediační služba
Jakub Kovář, projekt Křehká šance II,
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Dopady trestného činu zanedbání povinné výživy – práce s odsouzeným s ohledem na zájmy dítěte Marek Tkáč, ředitelství PMS Praha Xenie Kopalová, středisko.
Právní rámec pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
Specifické metody SP LS 16
Phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Domácí násilí.
Aplikovaný výzkum Program Beta:
Zkušenosti měst v prevenci kriminality
Transkript prezentace:

S t ř e d i s k o Z l í n PhDr. Zdeňka Kosařová Mgr. Vladimír Lhotka Mgr. Radomír Váňa

NÁSILNÝCH TRESTNÝCH ČINŮ nepřehlížejme domácí násilí PRÁCE S PACHATELI NÁSILNÝCH TRESTNÝCH ČINŮ Zahajovací konference v rámci projektu Zlínského kraje nepřehlížejme domácí násilí 4. května 2011

PMS ČR je samostatnou součástí spadající do resortu Ministerstva spravedlnosti Je zřízena zákonem č. 257/2000 Sb. - „O Probační a mediační službě“ Celkem 74 středisek, místně příslušných jednotlivým Okresním soudům Činnost PMS obecně – práce s pachatelem i obětí trestného činu

Poslání Probační a mediační služby ČR Probační a mediační služba usiluje o zprostředkování účinného a společensky prospěšného řešení konfliktů spojených s trestnou činností a současně organizuje a zajišťuje efektivní a důstojný výkon alternativních trestů a opatření s důrazem na zájmy poškozených, ochranu komunity a prevenci kriminality.

Hlavní důvody vzniku PMS ČR : Účinné uplatňování nové trestní politiky v oblasti „komunitních sankcí a opatření“ respektive alternativních trestů a opatření. snaha snižovat počet uvězněných osob účinně předcházet kriminalitě omezovat rizika jejího opakování motivovat pachatele k nápravě škod

Hlavní důvody vzniku PMS ČR : vést pachatele k životu v souladu se zákonem brát při řešení trestné činnosti v úvahu i potřeby a zájmy obětí účinněji chránit komunitu (společnost) před kriminalitou. účinně a efektivně vynakládat finanční prostředky v oblasti justice. 7

Srovnání přístupů v justici RETRIBUTIVNÍ = ODPLATNÁ RESTORATIVNÍ = OBNOVUJÍCÍ Trestný čin je primárně porušením práva a prohřeškem proti státu Trestný čin je prohřeškem proti osobě a narušením vzájemných vztahů Porušením zákona vzniká vina Porušením zákona se vytváří závazky a povinnosti (aby mohlo dojít k obnově narušených vztahů) 8

Srovnání přístupů v justici RETRIBUTIVNÍ = ODPLATNÁ RESTORATIVNÍ = OBNOVUJÍCÍ Spravedlnost je naplněna prostřednictvím určení viny pachatele, kterému je uložen trest Spravedlnost je naplněna za účasti poškozeného, pachatele a členů komunity 9

Srovnání přístupů v justici RETRIBUTIVNÍ = ODPLATNÁ RESTORATIVNÍ = OBNOVUJÍCÍ Hlavní zřetel je kladen na to, aby pachatelé byli podle zásluhy potrestáni Hlavní zřetel je kladen na potřeby poškozeného a odpovědnost pachatele v procesu nápravy. 10

Cíle činnosti PMS ČR Integrace pachatele – usilujeme o začlenění obviněného resp. pachatele do života společnosti bez dalšího porušování zákonů. Integrace je proces, který směřuje k obnovení respektu obviněného k právnímu stavu společnosti, jeho uplatnění a seberealizaci. Participace poškozeného – snažíme se o zapojení poškozeného do „procesu“ vlastního odškodnění, o obnovení jeho pocitu bezpečí, integrity a důvěry ve spravedlnost. Ochrana společnosti – přispíváme k ochraně společnosti účinným řešením konfliktních a rizikových stavů spojených s trestním řízením a efektivním zajištěním realizace uložených alternativních trestů a opatření. 11

PŘÍPRAVNÉ ŘÍZENÍ TRESTNÍ Spolupráce klienta a PMS je dobrovolná Podnět přichází od PČR, OSZ, OS nebo některé ze stran konfliktu Náhrada vazby dohledem (NVD) Příprava podkladů pro odklon trestního řízení Mediace mezi stranami konfliktu

VYKONÁVACÍ ŘÍZENÍ TRESTNÍ Spolupráce klienta s PMS je povinná Pověření k činnosti od příslušného soudu PROBACE – dohled při podmíněném odsouzení – dohled při podmíněném propuštění z VTOS OPP, TDV, TZV

PRÁCE S NÁSILNOU OSOBOU Koncem října roku 2010 vykonávala PMS ČR dohled nad celkem 3 521 pachateli násilných trestných činů Z toho v Jihomoravském soudním kraji to bylo 639 případů Loupež (cca 40% případů), vydírání (13%), ublížení na zdraví (13%), trestné činy se sexuálním motivem (10%), vražda (6%)

PRINCIPY PRÁCE S NÁSILNOU OSOBOU Výkon dohledu je zajišťován s vysokou profesionální pozorností časté termíny konzultací návštěva v obydlí klienta

PRINCIPY PRÁCE S NÁSILNOU OSOBOU Pravidelná spolupráce s dalšími odborníky nejsme odborníci na všechny oblasti klientova života princip „síťování“ – hledání a propojování osob a služeb, které jsou nebo by měly být do případu zapojeny 16

PRINCIPY PRÁCE S NÁSILNOU OSOBOU Velký důraz na průběžnou objektivizaci informací získaných od klienta „ověřovat, ověřovat, ověřovat“ kontakt s poškozeným 17

PRINCIPY PRÁCE S NÁSILNOU OSOBOU Odpovědná znalost vlastních dovedností pokud si nevím rady požádám kolegu o pomoc 18

PRÁCE S VYKÁZANOU OSOBOU Spolupráce s OO PČR Zlín, Otrokovice, Luhačovice Kontaktování vykázané osoby Konzultace ve středisku PMS ČR Zlín V případě zahájení tr. stíhání je možná další spolupráce s klientem v rámci přípravného řízení.

Pokud se při Vaší práci setkáváte s osobami, ať už pachateli či poškozenými v rámci trestního řízení (případně i mimo tento rámec, např. s osobami vykázanými z obydlí), kterým můžeme poskytnout potřebný informační servis, předejte jim prosím naše kontaktní údaje nebo nás kontaktujte sami. Děkujeme. 20

fax: 577 222 580, e-mail: zlin@pms.justice.cz Kontakt PMS ČR - středisko Zlín Dlouhé Díly 351 763 02 Zlín – Louky telefony: 577 222 580, 577 158 301 734 362 929, 731 679 912, 731 692 747 fax: 577 222 580, e-mail: zlin@pms.justice.cz www.pmscr.cz 21

Děkujeme Vám za pozornost 