Stáž v rámci SGS, 2010 Jakub Malohlava.  Místo: VŠCHT Praha  Délka pobytu: 28. 6. 2010 – 16. 7. 2010  Cíl: Seznámit se se MC simulacemi v makroskopických.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Skvělý bádací den na VUT (T- exkurze ).
Advertisements

Jištění kvality technologických procesů
Environmentální výchova pro základní školu
Christina Bočáková 3. ročník
Fakulta chemické technologie
Molekulová fyzika a termodynamika
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. vedoucí katedry
1 DFT a empirické modely interakcí v Monte Carlo simulacích klastrů molekul vody Lenka Ličmanová
Lekce 7 Metoda molekulární dynamiky I Úvod KFY/PMFCHLekce 7 – Metoda molekulární dynamiky Osnova 1.Princip metody 2.Ingredience 3.Počáteční podmínky 4.Časová.
Úvod Klasifikace disciplín operačního výzkumu
Fázová rozhraní Fáze IFáze II z makroskopického hlediska.
ÚSTAV MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ
VÝZKUMNÝ PROGRAM č.6 Experimentální ověřování nových technologických postupů u kovových materiálů s vyššími kvalitativními parametry. VÝZKUMNÝ PROGRAM.
Videoanalýza fyzikálních dějů Oldřich Lepil Přírodovědecká fakulta UP Olomouc.
Technická univerzita v Liberci
ZÁKLADNÍ TERMODYNAMICKÉ VELIČINY
Lekce 12 Metoda Monte Carlo III Technologie (kanonický soubor)
Lekce 1 Modelování a simulace
Lekce 9 Metoda molekulární dynamiky III Technologie Osnova 1. Výpočet sil 2. Výpočet termodynamických parametrů 3. Ekvilibrizační a simulační část MD simulace.
Metoda molekulární dynamiky II Numerická integrace pohybových rovnic
Lekce 6 Slabé mezimolekulové interakce Osnova 1. Původ a význam slabých mezimolekulových interakcí 2. Předpoklad párové aditivity 3. Modely párových interakčních.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Teoretická výpočetní chemie
SVOČ na Přírodovědecké fakultě OU Studentská vědecká a odborná činnost (SVOČ) je soutěž pro vysokoškolské studenty, kteří mají v jejím rámci.
David Kramoliš Vedoucí práce: Doc. RNDr. René Kalus, Ph.D.
Atomová absorbční spektroskopie
Vypracovala: Barbora Volejníková Školitel: Ing. Štěpán Hovorka, Ph.D.
Diplomová práce Autorka: Ing. et Ing. Zuzana Hynoušová
Základy termodynamiky
Získávání informací Získání informací o reálném systému
Hmota a její části Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
IONIZAČNÍ POTENCIÁLY A FÁZOVÉ PŘECHODY KLASTRŮ ARGONU
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
Sociologický výzkum.
Bobtnání Nafionu v čistých kapalinách a kapalných směsích Alena Randová, Štěpán Hovorka Ústav fyzikální chemie, VŠCHT Praha.
Ing. Iva Dudková  Fakulta chemické technologie  Fakulta technologie ochrany prostředí  Fakulta potravinářské a biochemické technologie.
„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 1 Spolupráce technických univerzit s podniky = významná podpora inovací Český národní komitét IMEKO Vladimír Haasz.
Ing. Lukáš OTTE kancelář: A909 telefon: 3840
Konvergenční testy Bc. Jakub Malohlava. Simulace  Monte Carlo  výpočet souborových středních hodnot za pomocí Markovových řetězců  parallel tempering.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Databázové systémy 1 Cvičení č. 9 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
Fázové rovnováhy Fáze je homogenní část soustavy oddělená od ostatních fází rozhraním, v němž se vlastnosti mění nespojitě – skokem. Soustavy s dvěma fázemi:
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Adsorpční sušení zemního plynu za zvýšeného tlaku
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Chemie anorganických materiálů I.
Vliv topného režimu na emise krbových kamen spalujících dřevo
Environmentální chemie I
Výpočet plochy pomocí metody Monte Carlo
Náhodné výběry a jejich zpracování Motto: Chceme-li vědět, jak chutná víno v sudu, nemusíme vypít celý sud. Stačí jenom malý doušek a víme na čem jsme.
Náhodné výběry a jejich zpracování Motto: Chceme-li vědět, jak chutná víno v sudu, nemusíme vypít celý sud. Stačí jenom malý doušek a víme na čem jsme.
1.3. Obecné problémy fyzikální teorie jaderných reaktorů
Cíl přednášky Seznámit se
Monte Carlo simulace Experimentální fyzika I/3. Princip metody Problémy které nelze řešit analyticky je možné modelovat na základě statistického chování.
Chemické rovnováhy (část 2.4.)
Optimalizace versus simulace 8.přednáška. Obecně o optimalizaci  Maximalizovat nebo minimalizovat omezujících podmínkách.  Maximalizovat nebo minimalizovat.
Monte Carlo simulace hexameru vody Autor: Bc. Lenka Ličmanová Vedoucí práce: Mgr. Aleš Vítek Seminář KFY PŘF OU.
Počítačová 3D grafika Daniel Beznoskov. Úvod Počítačová 3D grafika je označení práci s trojrozměrnými objekty. Převod 3D objektů do 2D zobrazení se nazývá.
Základní informace o předmětu1. Přednášející: RNDr. Martin Hála, CSc. katedra matematiky, B105, Další informace a soubory ke stažení.
Identifikace modelu Tvorba matematického modelu Kateřina Růžičková.
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT Nabízíme nové studijní zaměření Fyzika a technika termojaderné fúze Nové studijní zaměření, které FJFI ČVUT.
Jištění kvality technologických procesů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Molekulární dynamika vody a alkoholů
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
EU peníze středním školám
Ing. Milan Houška KOSA PEF ČZU v Praze
FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ UNIVERZITY JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM
Náhodné výběry a jejich zpracování
Transkript prezentace:

Stáž v rámci SGS, 2010 Jakub Malohlava

 Místo: VŠCHT Praha  Délka pobytu: –  Cíl: Seznámit se se MC simulacemi v makroskopických systémech  Školitel: doc. RNDr. Jiří Kolafa, CSc.

 Ústav fyzikální chemie spadá pod Fakultu chemicko-inženýrskou, která je součástí Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.  Základním předmětem výzkumu prováděného ústavem je chemická termodynamika a její aplikace pro popis vybraných vlastností chemických systémů a jevů v nich probíhajících. Je rozvinuto jak přímé experimentální studium, tak kritické zpracování dostupných vlastních a literárních dat (včetně vytváření databází), kdy konečným výsledkem je soubor doporučených hodnot. Získané výsledky jsou používány dále při vývoji predikčních metod. Na ústavu jsou i teoreticky a výpočetně zaměřená oddělení. Výčet konkrétních oblastí výzkumu na ústavu fyzikální chemie je následující:  Termodynamické vlastnosti čistých látek  Fázové rovnováhy a termodynamika roztoků včetně asociačních a komplexotvorných rovnováh  Děje na fázových rozhraních a v membránách  Chemické rovnováhy

 K seznámení s používanými programy k zobrazování výsledku simulací makroskopických systému se využily dva úkoly z praktik pro počítačové modelování.  První úkol se týkal stanovení bodu tání modelu NaCl metodou zonální tavby. Bylo nutno sestavit minikrystalek minimalizací klastru Na + a Cl - a poté replikovat. Po simulaci se stanovila hustota a radiální distribuční funkce.  Druhý úkol se týkal pozorování vody kolem sféricky rozpuštěné molekuly. V boxu se náhodně umístil rozpuštěnec v cca 200 molekulách vody. Po simulaci se opět analyzovala radiální distribuční funkce a v grafickém režimu orientace v okolí rozpuštěnce.

 Seznámil jsem se s články On optimazation of Monte Carlo simulations (Molecular Physics, 1988, Vol. 63, No. 4, 559 – 579) a Direct sampling of local density fluctuations in Monte Carlo simulations (Molecular Simulation. 1991, Vol. 6, 153 – 162).  Dostal jsem za úkol upravit program pro simulaci vody, jenž spočívala ve výměně modelu. Nahrazoval jsem model tetrahedronu za rigidní koule. Jelikož byl program napsán v programovacím jazyku C, bylo nutné se nejdříve seznámit se samotným jazykem. Samotný program měl přes 1000 řádků a bylo v něm použito mnoho autorových maker k různým dílčím procesům.  Simulace probíhaly při různých počtech částic – 250 a 2000, a byl použit termostat typu Berendsen. Taktéž byla počítána viskozita.

 Druhým zkoumaným systémem byl argon. Zde už nebylo potřeba program upravovat.  Simulace opět probíhaly s různým počtem částic – 250 a Zkoumaly se rozdíly při použití různých typů termostatů – Berendsen a Nose. systém: argon – 2000 částicsystém: voda – 250 částic

 Na ústavu fyzikální chemie jsem navštivil: ◦ laboratoř povrchových a mezifázových jevů u doc. Bartovské a Ing. Hovorky ◦ laboratoř termodynamiky fázových rovnováh u doc. Dohnala ◦ laboratoř membránových separačních procesů u doc. Šípka  V rámci centrálních laboratoří VŠCHT jsem měl také možnost navštívit: ◦ laboratoř molekulové spektroskopie ◦ laboratoř NMR spektroskopie Bruker 600 Avance III příklad homogenního 2D NMR spektra

MMísto: Nový Smokovec, Slovensko DDatum konání: – CCíl: Prezentovat výsledky skupiny fyziky klastrů Ostravské univerzity PPředstavitelé: Aleš Vítek, Lucie Zárubová, Jakub Malohlava

 aneb „Obraz lepší než tisíc slov.“ Mezi prvními v přednáškové hale Lucie vzbuzovala velký zájem Aleš on stageI mně se dostalo pozornosti

Děkuji za pozornost