Halogenderiváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 26

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Deriváty uhlovodíků sloučeniny odvozené od uhlovodíků náhradou vodíkových atomů jinými prvky nebo skupinami halogenderiváty kyslíkaté deriváty dusíkaté.
Advertisements

Vodík Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 1
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Voda Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 3
Kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 11
Kovy alkalických zemin
Cín, olovo Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 15
Názvosloví.
OSTATNÍ DRUHY DOPRAVY.
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_FrF211 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorIng. Eva Frýdová Období tvorby VMÚnor.
Zdroje organických sloučenin Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace.
Měď, stříbro, zlato Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 16
Chrom, mangan Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 17
Hliník Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 14
Železo Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 18
Polokovy Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 10 Autor: Hana.
Alkany, cykloalkany Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 22
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 1 Autor: Lenka Poláková
Uhlík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 9
Halogenderiváty.
Deriváty uhlovodíků HALOGENOVÉ DERIVÁTY
Název Halogenderiváty uhlovodíků Předmět, ročník Chemie, 2. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál objasňuje žákům pojem deriváty uhlovodíků, blíže.
Alkalické kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 12
Alkeny, alkadieny Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 23
1912 ORGANOKOVOVÉ SLOUČENINY Grignardovy sloučeniny Victor Grignard
Uhlovodíky s dvojnou vazbou
Struktura organických látek
Kyslíkaté deriváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 28
Názvosloví: tvoří se připojením předpony vytvořené z názvu halogenu k názvu příslušného uhlovodíku (fluormethan, brómethan, atd.) lokalizace všech atomů.
Názvosloví organických sloučenin
Alkiny Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 24
Kyslík Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 2
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: ORGANICKÁ CHEMIE Pořadí šablony a sada:
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Digitální učební materiál
VY_32_INOVACE_10 - DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ
Dusík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7
Tvorba systematických názvů
Směsi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
CHEMIE 9. ROČNÍK HALOGENDERIVÁTY
Halogenderiváty Vazba uhlík - halogen Proč ?
Halogeny Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 5
Halogenderiváty a dusíkaté deriváty uhlovodíků
ORGANICKÁ CHEMIE.
Zahřívání látek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Dusíkaté deriváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 27
DOMINIK CHAROUZ & PAVEL ANDRÁŠKO
Halogenderiváty uhlovodíků
Identifikace vzdělávacího materiálu
HALOGENDERIVÁTY H halogenem (F, Cl, Br, I) alkylhalogenidy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_142.
Halogenderiváty.
Halogenderiváty uhlovodíků
Polymerace 17. prosince 2013 VY_32_INOVACE_130308
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Uveďte charakteristiku halogenových derivátů uhlovodíků:  Halogenové deriváty uhlovodíků vznikají nahrazením jednoho nebo více atomů vodíku v molekule.
Ch_035_Halogenderiváty uhlovodíků Ch_035_Deriváty uhlovodíků_Halogenderiváty uhlovodíků Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Chemie Téma : Organická chemie Název : Halogenderiváty – vlastnosti a použití.
Deriváty uhlovodíků sloučeniny odvozené od uhlovodíků náhradou vodíkových atomů jinými prvky nebo skupinami halogenderiváty kyslíkaté deriváty dusíkaté.
ALKENY Chemie 9. třída.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Halogenderiváty Autor: Ing. Světlana Hřibalová.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Názvosloví derivátů uhlovodíků
Reakce alkanů CH- 4 Chemické reakce a děje , DUM č. 8
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Prezentace k doplňování
Transkript prezentace:

Halogenderiváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 26 ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/02.0007 Halogenderiváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 26 Autor: Hana Lovětínská

Halogenderiváty - obsahují heteroatom halogenu (X - F, Cl, Br, I) - atom halogenu je vázán na uhlík jednoduchou vazbou Izomerie - polohová (liší se polohou X v řetězci) - geometrická (různá poloha substituentů vůči násobné vazbě)

Názvosloví – různé způsoby CH3-CH2-Cl chlorethan, ethylchlorid CHCl3 trichlormethan, chloroform chlorbenzen - alkylhalogenidy ( deriváty alifatických uhlovodíků) - arylhalogenidy (deriváty aromatických uhlovodíků) Cl

Příprava přímá halogenace uhlovodíků: - substituce - vznikají směsi, které se obtížně dělí - využívá se u aromatických uhlovodíků 2) adice nenasycených uhlovodíků - platí Markovnikovo pravidlo 3) substitucí z alkoholů: CH3CH2OH + HI CH3CH2I + H2O

Vlastnosti v přírodě se nevyskytují jsou důležité v organických syntézách většinou jsou jedovaté! mají charakteristickou vůni skupenství záleží na velikosti molekuly jsou to nepolární sloučeniny ve vodě prakticky nerozpustné

Reaktivita Typické jsou substituční a eliminační reakce: 1) Substituce - nukleofilní reakce - halogenderivát vystupuje jako alkylační činidlo = vnáší alkylovou skupinu 2) Eliminace - dehydrogenace (vznikají alkeny) - platí Zajcevovo pravidlo 3) Reakce s kovy - vznikají organokovové sloučeniny

Organokovové sloučeniny CH3CH2CH2CH2Br + 2Li CH3CH2CH2CH2Li + LiBr CH3CH2Cl + Mg CH3CH2MgCl butyllithium ethylmagneziumchlorid Nejvýznamnější jsou sloučeniny organohořečnaté s obecným vzorcem R-Mg-X = Grignardova činidla Za svou práci získal Grignard v roce 1912 Nobelovu cenu za chemii společně s Paulem Sabatierem. François Auguste Victor Grignard (6. 5. 1871 - 13. 1935) (1)

Význam halogenderivátů - pesticidy, rozpouštědla, výroba plastů, léčiva - nebezpečné - jedovaté s karcinogenními účinky - dlouho se rozkládají, stávají se součástí potravních řetězců

Zástupci DDT – dichlordifenyltrichlorethan Po 2. sv. v. měl obrovské využití a zásluhy (jako insekticid hubil komáry, kůrovce, mandelinky, vši, blechy), zabránil tak hladomoru a šíření nemocí (malárie). Postupně však byly zjišťovány jeho zhoubné účinky. V ČR byl zakázán 1974. Dodnes je někde využíván (zejména v afrických a asijských zemích).

DDT byl poprvé syntetizován v roce 1874 rakouským chemikem Othmarem Zeidlerem. Jeho insekticidní účinky objevil švýcarský chemik Paul Hermann Müller v roce 1939. (2)

PCB - polychlorované bifenyly - nehořlavé, nevýbušné, mimořádně tepelně i chemicky stálé - v roce 1968 začalo docházet v Japonsku k hromadným úmrtím - PCB byly omezovány

- fluor-chlor deriváty uhlovodíků - velmi stálé, nehořlavé, nejedovaté FREONY - fluor-chlor deriváty uhlovodíků - velmi stálé, nehořlavé, nejedovaté - využívané v chladicí technice, jako hnací plyny do sprejů a k výrobě pěnových plastů - zůstávají mnoho let v ovzduší - vlivem UV záření odštěpují radikál chloru, který pak napadá molekuly ozonu a likviduje tak ozonovou vrstvu - použití freonů se omezuje (Montrealský protokol 1989) CCl3F CCl2F2 CHClF2

PLASTY - PVC - polyvinylchlorid Novodur (tvrdý - trubky, nářadí, obaly) Novoplast (měkčený - folie, hadice, pláštěnky) - PTFE - polytetrafluorethylen = teflon - mimořádně tepelně i chemicky stálý

Vytvořte logické dvojice 1) Grignardovo činidlo 2) malárie 3) ozónová vrstva 4) teflonové nádobí 5) Zajcevovo pravidlo a) polytetrafluorethylen b) trichlorfluormethan c) ethylmagneziumchlorid d) eliminace e) dichlordifenyltrichlorethan

Zdroje: (1) cs.wikipedia.org. (1912). Získáno 9. 7. 2014, z wikipedia: http://cs.wikipedia.org/wiki/Victor_Grignard#mediaviewer/Soubor:Viktor-grignard.jpg   (2) cs.wikipedia.org. (7. 4 2007). Získáno 9. 7 2014, z wikipedia: http://cs.wikipedia.org/wiki/DDT#mediaviewer/Soubor:DDT_WWII_soldier.jpg Vyhledavač neziskové organizace Creative Commons, která na internetu vyhledává a označí ty obrázky, fotografie a další zdroje, u kterých dal autor souhlas s jejich bezplatným využitím nebo u kterých již platnost autorských práv vypršela. Iniciativa Creative Commons v globálním měřítku garantuje, že je dané dílo volně k dispozici.