Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
PRACOVNÍ PRÁVO ODPOVĚDOST ZAMĚSTNAVATELE ZA ŠKODU NP2.
Zákon o sociálních službách
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Společenský a ekonomický význam zdraví a nemoci
Posouzení nepříznivé sociální situace
DŮSLEDKY SOCIÁLNÍCH UDÁLOSTÍ V RODINĚ Šimon Plecháček.
Zabezpečení v případě nemoci a svízelných sociálních situacích Mgr. Hana Svobodová.
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Úvod do systému důchodového pojištění v ČR Mgr. Terezie Pemová.
02 POJMY A TÉMATA SOCIÁLNÍ POLTIKY
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Klinická propedeutika
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová. Životní situace Přirozené (fyziogenní) Přirozené (fyziogenní) Biologické (narození, dospívání, těhotenství, stáří)
Stáří jako sociální událost
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
ÚVOD DO PRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Správa sociálního zabezpečení
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Pojem a předmět práva sociálního zabezpečení JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistník pojištěnému.
Dávky pomoci v hmotné nouzi. Předmět úpravy (§ 1) - Poskytování pomoci - Základní životní podmínky (biologické, psychické a sociální) (biologické, psychické.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Sociální zabezpečení Sociální služby
Právo sociálního zabezpečení
TÉMA 10 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ. Člověk se dostane v životě do nesnází, v nichž potřebuje pomoc a podporu - peněžní, věcnou i jinou POMOC může.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
VYŽIVOVACÍ POVINNOST DĚTÍ K RODIČŮM § 87 ZOR § 96 a násl. ZOR © Zdeňka Králíčková, 2012.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistitel pojistníkovi.
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ZÁKLADNÍ DRUHY POJIŠTĚNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Definice, základní pojmy
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Právo sociálního zabezpečení
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Odborná konference „Veřejná služba“
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ II.
Správa sociálního zabezpečení
1. Současný legislativní stav
Stát Definice, funkce, typy.
Právo sociálního zabezpečení
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Základní terminologie sociální politiky
Legislativní zakotvení veřejné služby a jeho historie
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Transkript prezentace:

Sociální událost Mgr. Terezie Pemová

Životní situace Přirozené (fyziogenní) Nepřirozené (patogenní) Biologické (narození, dospívání, těhotenství, stáří) Sociální (životní start, založení rodiny, výdělečná činnost) Nepřirozené (patogenní) Biologických (nemoc, invalidita) Sociálních (dezintegrace, samota, chudoba)

Důsledky některých životních situací Ztráta výdělku Mimořádně velké výdaje Mimořádná zdravotní nebo sociální omezení Životní situace mohou vyvolávat další důsledky psychické, sociální a etické,nejsou-li však spojkeney s ekonomickými důelsky většinou nebývají předmětem veřejného zájmu, nebo nejsou považovány za sociální událost

Sociální událost Životní událost, které má sociální – zejména ekonomické dopady, nebo ztěžuje společenské uplatněné jedince Je zákonem definovaná Sociální ochrana se poskytuje v rámci zákonných podmínek: ze zákona (povinné pojištění pracovních úrazů) úředním výkonem (rozhodnutí o přiznání dávky státní sociální po dpory smluvně (např. pracovní nebo pojistná smlouva)

Právní důsledky sociálních událostí Bezprostředně – právo vzniká tím, že událost nastala – např. narození dítěte Zprostředkovaně – aby právo vzniklo, musí ještě nastat další událost – např. narození dítěte a zanechání výdělečné činnosti pro nárok na rodičovských příspěvek

Základní skupiny sociálních událostí Související se zdravotním stavem (nemoc, invalidita, smrt) Související s nezaměstnaností Související s mateřstvím, zakládáním rodiny a výchovou dětí Související se stářím Související s nouzí Související se sociální dezintegrací

Zdraví, nemoc a invalidita jako sociální událost Definice zdraví nepřítomnost fyzické a duševní nemoci rovnováha mezi fyzickými, psychickými a sociálními faktory (rovnováha se týká funkcí organismu ve vztahu k prostředí, ve kterém člověk žije) WHO Vychází z předpokladu, že každý člověk by měl mít příležitost plně využít svého genetického potenciálu a prožít svůj život bez zbytečných utrpení a ve stavu co neúplnějšího fyzického, psychického a sociálního blaha

Hlavní typy zdravotních rizik (dle WHO) Infekční onemocnění Pracovní úrazy a nemoci z povolání Společenské prostředí (nehody, úrazy, škodlivé návyky) Globální životní prostředí

Péče o zdraví zahrnuje Prevenci (tj. ochranu před nemocí a úrazem) – není pouze zdravotním pojmem, ale zahrnuje i otázky sociální, trestně právní, technickou Terapii (tj. léčbu onemocnění nebo úrazu) Rehabilitaci (tj. obnovení nezávislého a plnohodnotného života) Reintegraci, (tj. kompenzaci ztrát na zdraví a umožnit plné nebo částeční uplatnění člověka v jeho obvyklých rolích)

Péče o zdraví Geografická dostupnost Prostorovou (vzdálenost ke zdravotnímu zařízení Časovou (v okamžiku potřeby) Institucionální dostupnost (míra rozvoje lékařské péče) Ekonomická dostupnost (míra sociální solidarity) Kulturně civilizační dostupnost (míra schopnost zdravotní péči vyžadovat a přijímat

Nemoc Narušení fyzické, psychické a sociální rovnováhy Nemoc jako sociální událost jestliže člověk nemůže zabránit poruše zdraví, nebo nemá dost vlastních sil a zdrojů, aby tuto poruchu odstranit, léčil nebo se rehabilitoval Sociální událostí se tedy nemoc stává, potřebuje-li člověk pomoc jiné osoby nebo ekonomickou pomoc nebo institucionální pomoc (služba)

Ekonomické důsledky nemoci Nálady na prevenci, léčení, rehabilitaci a reintegraci Pracovní neschopností a ztráta příjmů z ekonomické činnosti Vyčíslitelné škody (na majetku – zejména u pracovních úrazů)

Pracovní schopnost Pracovní schopnost Podmínky pracovní schopnosti Počáteční (primární vstup do ekonomické činnosti) Průběžnou (udržení pracovní schopnosti) Podmínky pracovní schopnosti Věk Zdraví Vzdělání soubor etických a kulturních návyků Příležitost

Pracovní neschopnost Nemožnost ekonomické činnosti pro nemoc nebo úraz. Liší od možnosti pracovat (nezaměstnanosti) tím, že pčíčina je na straně práce neschopného člověka Druhy pracovní neschopnosti: Úplná Částečná Speciální