Úvod do studia organické chemie
Úvod do organické chemie zabývá se studiem „organických“ látek a jejich reakcemi –organická látka = (dříve) látky vyprodukované živými organismy –k jejich vzniku je třeba „životní síla“ (vis vitalis) věřilo se, že látky organické nelze připravit z látek anorganických, protožeme nedokážeme napodobit životní sílu, která je k jejich vzniku nutná
Úvod do organické chemie –to vyvrátil Friedrich Wöhler roku 1828 podařilo se mu připravit močovinu (organickou látku) z kyanatanu amonného (látky anorganické) = (dnes) sloučeniny uhlíku –kromě několika jednoduchých sloučenin, které se řadí do anorganické chemie –CO, CO 2, H 2 CO 3, CO 3 2-, HCO 3 - –přírodního i syntetického původu - přírodně identické (vitamíny,...) - zcela nové (plasty,...)
Úvod do organické chemie Složení organických molekul –obsahují uhlík vytvářející řetězce základní struktura organických sloučenin –další prvky vodík – až na výjimky je obsažen ve všech organických látkách kyslík a dusík – poměrně běžné halogeny, síra, fosfor – méně běžné
Úvod do studia chemie Příčiny rozmanitosti uhlíkatých látek –vysoká energie vazby (pevnost) mezi atomy uhlíku B-B331P-P172Se-Se184 C-C348As-As134Te-Te138 Si-Si200Sb-Ab126F-F155 Ge-Ge159Bi-Bi105Cl-Cl243 Sn-Sn142O-O138Br-Br193 N-N159S-S264I-I151
Úvod do organické chemie –elektronegativita uhlíku X(C) = 2,5 zhruba střední hodnota v tabulce (0,7 < X < 3,9) –vytváří velmi stabilní nepolární vazby C – C –nemá snahu odevzdávat (nízká elektronegativita) ani odebírat elektrony (vysoká elektronegativita) –využívá všech svých valenčních elektronů pro tvorbu vazeb má 4 valenční elektrony – vytváří vždy 4 vazby jiné prvky splňující některé z podmínek –B, I, S, Se
Úvod do organické chemie vazby v organických látkách –uhlík vytváří jednoduchéC – C –většina vazeb v organických sloučeninách dvojnéC = C trojnéC ≡ C
Úvod do studia chemie Vlastnosti chemických látek –bývají většinou špatně rozpustné ve vodě rozpouští se v nepolárních (organických) rozpouštědlech –často výrazně zapáchají –mívají nižší teploty tání a varu často plynné nebo kapalné látky pevné látky za vyšších teplot snadno tají –velmi často bývají hořlavé