Česká republika: Zlínský kraj Hospodářský zeměpis

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Administrativní členění ČR
Advertisements

Moravskoslezský kraj Tomáš Rubek David Meca.
Tomáš Pokorný Zdroj wikipedie
ČR – Jihočeský kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.09 Mgr. Kosík Lukáš
ČR – Zlínský kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.20 Mgr. Kosík Lukáš
Belgie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Projekt – Zeměpis Královéhradecký kraj ZŠ Mandysova Hradec Králové
ČR – Moravskoslezský kraj
Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Slovensko.
ZLÍNSKÝ KRAJ.
Jihomoravský kraj.
Pardubický kraj Anotace
V Českém Slezsku, zbývající část zabírá sever Moravy. Na jihu Zlínský kraj, na západě Olomoucký kraj, na severu s polskými vojvodstvími.
ČR – Jihomoravský kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.17 Mgr. Kosík Lukáš
Liberecký kraj.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ŘEKY ČESKÉ REPUBLIKY.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Zlínský kraj.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Moravskoslezský kraj.
-Blansko Brno-město Brno-venkov Břeclav Hodonín Vyškov Znojmo
Moravské kraje Zopakování názvů krajů a krajských měst
Zlínský kraj Přírodní poměry
kraj syrečků, chmelu Turistický ruch:
Jihomoravský kraj.
Olomoucký kraj Monika Zítková Zdroje: Wikipedia.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
Česká republika: Ústecký kraj Hospodářský zeměpis
ČESKÁ REPUBLIKA – ADMINISTRATIVNÍ ČLENĚNÍ
Pardubický kraj.
Česká republika: Řeky Hospodářský zeměpis
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_80_ČR – Zlínský kraj AUTOR: Mgr. Marek Bury ROČNÍK, DATUM:
Vypracoval: Jakub Šmídek
MORAVSKOSLEZKÝ KRAJ je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku  Celé jeho území leží v Severomoravském kraji Z větší části leží v Českém.
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
Moravskoslezský kraj Moravskoslezský kraj  je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku. Z větší části leží v Českém slezsku, zbývající.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Ukrajina.
Moravskoslezský kraj.
Zlínský kraj.
MÍSTO, KDE ŽIJI - BOBRKY Bobrky jsou část města Vsetína
vypracovala: Monika Palasová zdroj: hlava , internet , učebnice
Olomoucký kraj přírodní poměry
Česká Republika a její kraje
Vysočina Vysočina Obsah Základní informace Základní informace Základní informace Základní informace Hospodářství Hospodářství Hospodářství Havlíčkův.
VYSOČINA.
OLOMOUCKÝ KRAJ Andrea Klášterecká.
Město Brno.
Autor: Markéta Hřivnová
Jihomoravský kraj.
Anotace: ČR – Zlínský kraj Vzdělávací oblast: Zeměpis 8. ročník Autor: Mgr. Kosík Lukáš Jazyk: český Očekávaný výstup: Žák vyhledá a zapíše do pracovního.
Olomoucký kraj Petr Novotný Jan Beránek.
Vsetín Město ve kterém žiji
ZLÍNSKÝ KRAJ. MAPA Základní statistiky Krajské město: Zlín Hejtman: Libor Lukáš Rozloha: km² Počet obyvatel: Hustota zalidnění: 149 obyvatel/km².
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_25_18_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: STŘEDNÍ MORAVA Základní škola Libina, příspěvková.
Česká republika Moravskoslezský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Moravskoslezským krajem.
Zlínský kraj Vypracovali: Jan Balák a Lenka Kohoutová.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Česká republika Členění státního území ČR.
Olomoucký kraj. Olomoucký kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava. Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava.
Jihomoravský kraj Rozloha:7 195 km² Počet obyvatel: (2016)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Zlínský kraj. Zlínský kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
Česká republika Členění státního území ČR.
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Petr Drnec
Transkript prezentace:

Česká republika: Zlínský kraj Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Zlínský kraj Znak Vlajka

Zlínský kraj je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v České republice. Nachází se v její východní až jihovýchodní části. Území kraje odvodňuje řeka Morava a její přítoky. Morava se vlévá do Dunaje, který její vody odvádí do Černého moře. Okrajové části kraje na severu a severovýchodě odvodňuje řeka Odra do Baltského moře.

Území kraje je vymezeno územími okresů Zlín, Vsetín, Kroměříž a Uherské Hradiště. V kraji je 305 obcí, z toho 13 obcí s rozšířenou působností. 30 obcí má statut města. Sídelním městem kraje je statutární město Zlín.

Kraj, jako celek České republiky vznikl v roce 2000 Kraj, jako celek České republiky vznikl v roce 2000. Mezi lety 1949-1959 patřilo celé jeho území ke kraji Gottwaldovskému, který byl podstatně větší než současný Zlínský kraj. Patřilo k němu také celé území okresu Hodonín a okrajové oblasti okresu Přerov. V roce 1960 pak byl Gottwaldovský kraj zrušen, a jeho území rozděleno mezi Jihomoravský kraj a Severomoravský kraj. Roku 2000 pak z částí Jihomoravského kraje a Severomoravského kraje vznikl dnešní Zlínský kraj.

Kromě úrodných nížin v moravských úvalech má kraj nekvalitní půdu, která se hodí spíš pro pastevectví. Průmysl zpracovatelský a gumárenský, kovodělný a elektrotechnický. Ekonomicky patří kraj k těm zaostalejším, mnohé podniky po privatizaci v 90. letech 20. století stagnují či krachují a špatná dopravní obslužnost v hornatém terénu také nepomáhá. 31. 12. 2009 nezaměstnanost dosahovala hodnoty 10,83%

Zlín Okres Zlín je okresem v Zlínském kraji. Počet obyvatel je 193 019 osob. V rámci kraje sousedí na severu s okresem Vsetín, na západě s okresem Kroměříž a na jihu s okresem Uherské Hradiště. Z jihovýchodu je okres vymezen státní hranicí se Slovenskem.

Vsetín OkresVsetín je okresem ve Zlínském kraji. Jeho sídlem je město Vsetín. Počet obyvatel je 145 814 osob. V rámci kraje sousedí na západě s okresem Kroměříž a na jihozápadě s okresem Zlín. Dále pak sousedí na severovýchodě a severu s okresy Frýdek Místek a Nový Jičín a na severozápadě s okresem Přerov. Z jihovýchodu je okres vymezen státní hranicí se Slovenskem.

Kroměříž Okres Kroměříž leží na střední Moravě, v severozápadní části Zlínského kraje, počet obyvatel je 107 564 osoby V rámci kraje sousedí na severovýchodě s okresem Vsetín, na jihovýchodě s okresy Zlín a Uherské Hradiště. Na jihu a jihozápadě hraničí s okresy Hodonín a Vyškov, na severozápadě a severu s okresy Prostějov a Olomouc.

Uherské Hradiště Okres Uherské Hradiště je okresem v Zlínském kraji. Počet obyvatel je 143 745 osob. V rámci kraje sousedí na severozápadě s okresem Kroměříž a na severovýchodě s okresem Zlín. Dále pak sousedí na jihozápadě s okresem Hodonín. Z jihovýchodu je okres vymezen státní hranicí se Slovenskem.