JADERNÁ ENERGIE Co už víme o atomech Atomová jádra Radioaktivita

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
Jaderný reaktor a jaderná elektrárna
Jaderný reaktor Aktivní zóna – část reaktoru, kde probíhá řetězová reakce. Jako palivo slouží tyče s uranovými tabletami Moderátor – slouží jako tzv. zpomalovač.
Jaderná energie.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
50. Jaderná fyzika II.
Jaderná energie.
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
Radioaktivita Obecný úvod.
Jaderná energie Atomová jádra Jaderné reakce Radioaktivita
Jaderná fyzika a stavba hmoty
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Jaderné reakce.
Jana Brabencová, Martin Brdek, Michal Jirovský, Filip Pertlík
Název projektu: Škola a sport
Radioaktivita.
Jaderná energie.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
22. JADERNÁ FYZIKA.
Jaderná energie.
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Elektronická učebnice - II
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Uvolňování jaderné energie
Jaderná fyzika 1 Yveta Ančincová.
Jaderné reakce Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , duben.
Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_350
Jaderné reakce.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_346
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_348
Atomy Každé těleso je tvořeno malými, které se nedají dělit, nazýváme je atomy Látky jednoduché nazíváme prvky Látky složené nazýváme sloučeniny Při spojování.
FY-072_Jaderná energie_Jaderná reakce
Stavba atomového jádra
Radioaktivita Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
ŠTĚPENÍ JADER URANU anebo O jaderném reaktoru PaedDr. Jozef Beňuška
Neseďte u toho komplu tolik !
Radioaktivita = schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření, které dokáže procházet jinými látkami a způsobovat jejich změny.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:duben 2012 Určeno:9. ročník ZŠ.
JADERNÁ FYZIKA.
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_35_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Jaderná elektrárna.
Jaderná energetika. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_34_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Řetězová reakce.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku Slouží k naučení nového učiva. Žák používá znalosti z chemie. Žák vyjmenuje základní části jaderné elektrárny,
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
50. Jaderná fyzika II.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Složení atomů a „PSP“ ??? Bohrův model Rutherfordův model
Jaderné reakce Při jaderných reakcích se mohou přeměňovat jádra jednoho nuklidu na jádra jiných nuklidů. Přitom zůstává elektrický náboj i počet nukleonů.
Atomová jádra, radioaktivita
Jaderná energetika, souhrnné otázky a úkoly
Jaderná energetika, souhrnné otázky a úkoly
Atomová jádra, radioaktivita
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Atomová jádra, radioaktivita
Radioaktivita.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
Stavba atomu.
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
Stavba atomového jádra
Radioaktivita.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

JADERNÁ ENERGIE Co už víme o atomech Atomová jádra Radioaktivita Využití jaderného záření Jaderné reakce Uvolňování jaderné energie Jaderný reaktor Jaderná energetika Ochrana před zářením

Co už víme o atomech Atom se skládá z atomového jádra (neutrony, protony) a z atomového obalu (elektrony). Volné elektrony se z atomů uvolňují a vznikají kladné nebo záporné ionty. Atomy jsou tak malé, že na úsečku dlouhou 1 cm by se vedle sebe stěsnalo 100 milionů atomů.

ATOMOVÁ JÁDRA Počet protonů v atomovém jádře udává protonové číslo, počet nukleonů udává číslo nukleonové. Látky složené z atomů, které mají stejné protonové i nukleonové číslo se nazývají nuklidy. Atomy které mají stejné protonové, ale různé nukleonové číslo se nazývají izotopy. Ernest Rutherford - anglický fyzik, který objevil atomové jádro

RADIOAKTIVITA Je vyzařování jaderného záření nestabilními jádry atomu. Záření BETA -je tvořeno proudem rychle letících elektronů nebo pozitronů Záření ALFA je málo pronikavé Nebezpečné, působí-li uvnitř organismu Záření GAMA a neutronové -nejpronikavější

VYUŽITÍ JADERNÉHO ZÁŘENÍ Metodou značených atomů je možno sledovat koloběh látek. Pomocí radionuklidů se dá určovat stáří látek, ničit zhoubné nádory, chránit potraviny. Jsou velmi užitečné ve vědě, technice a lékařství.

E = m.c2 JADERNÉ REAKCE Albert Einstein Při jaderných reakcích se přeměňují jádra jednoho nuklidu v jádra jiných nuklidů. Při tom zůstává elektrický náboj i počet nukleonů stejný. Jaderné reakce zapisujeme rovnicemi. Albert Einstein -fyzik, který vytvořil teorii relativity a určil množství energie v hmotě E = m.c2

UVOLŇOVÁNÍ JADERNÉ ENERGIE Jaderná energie se uvolňuje při řetězové jaderné reakci ve štěpném materiálu. Štěpný materiál musí mít kritickou hmotnost.

JADERNÝ REAKTOR Řetězová jaderná reakce probíhá v aktivní zóně jaderného reaktoru. Moderátor – zpomaluje uvolňované neutrony Regulační tyče – slouží k ovládání reaktoru Havarijní tyče – slouží k zastavení řetězové reakce

JADERNÁ ENERGETIKA Enrico Fermi Bezpečnost jaderné elektrárny zajišťují systémy automatického odstavení reaktoru, dodatečné chlazení, betonový kontejnment. Jaderné elektrárny vyrábějí v naší republice asi 40% elektrické energie. Enrico Fermi -italský fyzik, poprvé uskutečnil řetězovou jadernou reakci a uvedl do chodu první jaderný reaktor

OCHRANA PŘED ZÁŘENÍM Jaderné záření může vyvolat rakovinu a genetické změny. Jaderný výbuch ohrožuje člověka především pronikavým zářením, vysokými teplotami a dlouhodobým zamořením přírody.

Veronika Viktorová Marcela Červenáková Vypracovaly: Julie Matějíčková Adriana Vystrčilová Simona Lekešová