Principy ochrany životního prostředí Filip Dienstbier, únor 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
Advertisements

Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING IX. Právo na informace o ŽP.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Legislativní rámec ochrany zdraví obyvatel před hlukem MUDr. Michael Vít, Ph.D. hlavní hygienik ČR.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Můžou nás vybagrovat? Lukáš Matějka Arnika – Centrum pro podporu občanů StreetRadio, Praha října 2011.
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
Principy ochrany životního prostředí
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING VIII. Informace pro podporu rozhodování.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
NATURA 2000 Právní rámec v ČR Prameny právní úpravy Část čtvrtá zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění Vloženo.
Právo životního prostředí pojem, systém, principy v mezinárodním a evropském kontextu Jana Dudová.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva Vybrané otázky práva životního prostředí Přednáška č. 2.
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Právo životního prostředí ZS 2005/2006
Mgr. Magdaléna Peterková
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Životní prostředí jako veřejný statek
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
PŽP- KS-přehled konzultací PŽP-KS-I (30.9.) Právo životního prostředí – historické a společenské souvislosti vývoje právní regulace ve světě.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Vybrané otázky práva životního prostředí
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
JUDr. Jana Tkáčiková, PhD..  Listina základních práva a svobod  Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí  Občanský zákoník §§ 415 an.  Zákon č.
PRÁVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - úvod do problematiky
Právní režim nakládání s odpady
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Evropská integrace Environmentální politika EU RNDr. Oldřich Hájek.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
BAT - BREF Jejich rozsah
Ekologická politika EU
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Účast veřejnosti při ochraně životního prostředí
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Právní problematika břehových porostů
Transkript prezentace:

Principy ochrany životního prostředí Filip Dienstbier, únor 2007

Principy a jejich role v právu  pojem „princip“, „zásada“ pravidlo chování – preskriptivnost, normativnost vůdčí ideje, výchozí myšlenky obecné, odvětvové,... I.principy právně politické výzvy zákonodárci II.právní principy (sensu stricto) ústřední ideje pozitivněprávní úpravy i nepsané pramenem práva? ANO, pokud: /30/1998 Sb./  praeter legem (nikoliv contra legem)  rozpoznatelnost (usus longaevus + opinio necesitatis) význam: interpretace práva

Principy ochrany život. prostředí  princip nejvyšší hodnoty  princip trvale udržitelného rozvoje  princip „účinné právní regulace“  p. vysoké úrovně ochrany  p. prevence  p. komplexnosti  p. integrace  p. ochrany u zdroje  p únosného zatížení  p. předběžné opatrnosti  p. odpovědnosti státu  p. odpovědnosti původce (znečišťovatel platí)  p. informovanosti a účasti veřejnosti

Nejvyšší hodnota vs. TUR ?  princip nejvyšší hodnoty životní prostředí je „prioritním veřejným zájmem“ (?) projevy: čl. 35 odst. 3, čl. 11 odst. 5 Listiny výjimky z ochrany, kdy „jiný veřejný zájem výrazně převýší zájem na ochraně přírody a krajiny“/§ 43 a 56 z. o opk/ posuzování vlivů lidských aktivit na ž.p.  princip trvale udržitelného rozvoje /čl. 2 SES, § 6 z.č.17/1992 Sb./ životní prostředí je jednou ze součástí sociálního standardu (ekonomický rozvoj + sociální blahobyt + příznivé životní prostředí) projevy: poměřování veřejných zájmů (územní plánování, dohadovací řízení o závazných stanoviscích dotčených správních orgánů,...) /stavební zákon, správní řád,.../

„Účinná právní regulace“ /§ 12 z. č. 17/1992 Sb./ mezní hodnoty zatížení ž. p. určují právní předpisy; mají být stanovovány: v souladu s dosaženým stavem poznání tak, aby nebylo ohrožováno zdraví lidí, další živé organismy a ostatní složky ž.p. s přihlédnutím k možnému kumulativnímu působení nebo spolupůsobení znečišťujících látek a činností princip právně politický aplikovatelnost nad rámec pozitivní úpravy? x předvídatelnost práva, enumerativnost veřejnoprávních omezení

Vysoká úroveň ochrany /čl. 2 SES/ ž. p. má být chráněno na nejvyšší dosažitelné úrovni s ohledem na technické a (ekonomické) možnosti projevy: nejlepší dostupná technika (Best available technics – BAT) „ nejúčinnější a nejpokročilejší stadium vývoje technologií a činností a způsobů jejich provozování“ technika = použitá technologie + způsob, jakým je zařízení navrženo, vybudováno, provozováno, udržováno a vyřazováno z provozu, dostupnost = vyvinutí v měřítku umožňujícím zavedení v příslušném průmyslovém odvětví za ekonomicky a technicky přijatelných podmínek s ohledem na náklady a přínosy, pokud jsou provozovateli za rozumných podmínek dostupné, nejlepší = nejúčinnější z hlediska dosažení vysoké úrovně ochrany životního prostředí /z. č. 76/2002 Sb., z.č. 86/2002 Sb./

Princip prevence  obecný právní princip /§ 415 o. z., jiné veř.pr. reg./  poškozování životního prostředí nutno předcházet důvody: nezbytnost příznivého stavu životního prostředí následná náprava není vždy možná je-li, pak je podstatně dražší, vždy je tu riziko „překročení mezí“ projevy: obecný zákaz + povolovací režim pro řadu činností ukládání povinnosti preventivních opatření (zádržné systémy, monitoring, havarijní plány, ekonomické zajištění,...)

Komplexnost, integrace  princip komplexnosti 1. předmětem ochrany je životní prostředí jako funkční komplex, nikoliv jen soubor složek 2. předmětem regulace je zdroj nebo lidská činnost jako celek „od kolébky do hrobu“  integrovanost – procesní aspekt komplexnosti projevy: EIA, IPPC, koordinovaná stanoviska ve stavebním právu,...  zásada integrace /čl. 6 SES/ ochrana životního prostředí musí tvořit integrální součást všech veřejných i soukromých akcí projevy: EIA, SEA, „soukromé“ plány a koncepce

Ochrana u zdroje / Únosné zatížení  ochrana u zdroje („end of pipe“ principle) souvislost s principy prevence a integrace projevy:  čištění odpadní vody před vypuštěním do vodního toku vs. čištění na vodním toku  separovaný sběr vs. dodatečné třídění  bezplatný sběr odpadu vs. úklid veřejných prostranství  p. únosného zatížení území / přípustné míry zatěžování život. prostředí /§ 11 z. č. 17/1992 Sb./ není třeba ani nelze zakázat jakékoliv zatěžování mnohé je otázkou míry (souvislost: ekologická stabilita) příklady:  samočistící schopnost vodního toku  obnovitelné zdroje

Předběžná opatrnost /§ 13 zák. č. 17/1992 Sb./ „Lze-li se zřetelem ke všem okolnostem předpokládat, že hrozí nebezpečí nevratného nebo závažného poškození životního prostředí, nesmí být pochybnost o tom, že k takovému poškození skutečně dojde, důvodem pro odklad opatření, jež mají poškození zabránit.“ nejde o „presumpci viny“ („in dubio pro natura“) ale o „presumpci pochybností“ NE nutně zákaz či „nepovolení“ ale zvážení rizik a uložení adekvátních doprovodných preventivních opatření, např. analýzy rizik, havarijní plán, monitoring, zádržné systémy,...; jen v krajním případě nepovolení příklady: GMO, mobilní telefony, jaderná energetika,...

Odpovědnost státu /čl. 7 Ústavy/ „Stát dbá o šetrné využívání přírodních zdrojů a ochranu přírodního bohatství“ /čl. 35 odst. 1 Listiny/ „Každý má právo na příznivé životní prostředí.“ působí zejména vertikálně ale čl. 41/1 Listiny: „je možno se domáhat pouze v mezích zákonů, které tato ustanovení provádějí.“

Odpovědnost původce  obecný právní princip /§ 420 o.z.,... /  ale: různé vymezení odpovědnosti  též: „znečišťovatel platí“ (poluter pays principle – PPP) : škodu náklady nápravných opatření (i následky povolené činnosti ?) /směrnice o odpovědnosti, připravovaný zákon/ náklady preventivních opatření sankce i náklady na výkon veřejné správy vč. kontroly (?)

Informovanost a účast veřejnosti  východiskem ž.p. jako veřejný statek  projevy: čl. 35 odst. 2 Listiny Aarhuská úmluva směrnice ES (v současnosti příprava implementace)  základní pilíře: 1. právo na informace 2. právo „účasti“ v řízeních 3. právo na přístup ke spravedlnosti